Tema düzenleyici

İstanbul Ulaşımı Hakkında Random/Karışık Sohbet

T1003-T1083, T1085-T1097, T1099, T1100, T1101, T1102, T1104, T1105, T1106, T1107, T1108 arası Temsa'lar. Filodan ayrılanları saymadım.
M4001-M4013 ve O4001-O4023 arası araçlar Vizyon Ulaşım'a bağlı araçlardı. Bunları İETT'ye verdi.

Ancak bir adet Avenue Plus, 34 JB 5270, 5274, 5278 nedense İETT'ye geçmedi ve araçlar çürüyor. :(
Diğer sitede 34 JB 5270'in uzunca hikayesini anlatmıştım. Araç 2022'ye kadar aktif çalıştı. Arızalanan araçlar yerine yedek olarak geliyordu o 13 + 3 araç.

34 JB 5270'in ilk kodu tam belli değil. Araç sürekli kapı kodu değiştirdi. Bir de üstüne üstlük 3 kere tabela değiştirdi.

Bu 34 JB 5274 ve 5278 için de geçerli.

İETT'nin Kent 290LF araçlarının birçoğunda siyah ekran ve sesli anons ile seyahat ediyoruz 😁
No signal yazısı da gitti.
1000027929.jpg

T9 gemini edition:
Tabii, sadece T9 Hayali Tramvay Hattı Projesi'nin özetini aşağıda bulabilirsiniz:

İstanbul T9 "Tarihi Yarımada - Modern Şehir Hattı" Hayali Tramvay Projesi

İstanbul'un tarihi ve modern yüzünü birleştirecek, kentin ulaşım ağını güçlendirecek hayali bir tramvay hattı projesidir.

1. Hattın Amacı ve Özellikleri:

• Amacı: İstanbul'un tarihi zenginliklerini (Tarihi Yarımada) modern iş ve yaşam merkezleriyle (Basın Ekspres Yolu) buluşturmak. Hem turistik geziler hem de günlük iş/eğitim amaçlı ulaşım için pratik bir alternatif sunmak.
  • Tramvay Tipi ve Tasarımı:
    • Modern ve Ferah: Geniş pencereli, tam engelli erişimli, klimalı ve konforlu, düşük tabanlı araçlar.
    • Yeşil ve Akıllı: Çevre dostu (elektrikli), enerji verimli, Wi-Fi ve gerçek zamanlı bilgi ekranları gibi akıllı sistemlerle donatılmış.
    • Estetik Dokunuşlar: İstanbul'un kültürel motiflerini yansıtan iç tasarım detayları ve şehrin renklerini (mavi, yeşil) çağrıştıran dış tasarım.
2. Güzergah ve Duraklar:

Yaklaşık 25-30 km uzunluğundaki bu hat, stratejik ve yoğun noktaları birbirine bağlar:

• Sirkeci Garı (Başlangıç): Marmaray, T1 Tramvay, otobüs aktarma.
  • Ayasofya / Sultanahmet: Tarihi ve turistik merkeze doğrudan erişim.
  • Çemberlitaş: Kapalıçarşı ve tarihi dokuya yakınlık.
  • Beyazıt-Üniversite: İstanbul Üniversitesi ve Sahaflar Çarşısı.
  • Aksaray: Metro, Metrobüs ve T1 Tramvay aktarma merkezi.
  • Yenikapı: Marmaray, Metro (M1A, M2) ve İDO aktarma merkezi.
  • Samatya: Tarihi balıkçı mahallesi.
  • Cerrahpaşa / Koca Mustafapaşa: Hastaneler bölgesi ve konut alanları.
  • Yedikule: Tarihi Yedikule Zindanları ve surlar.
  • Zeytinburnu: Metrobüs, T1 Tramvay ve Marmaray aktarma.
  • Bakırköy Meydan: Alışveriş, yaşam merkezi ve Marmaray aktarma.
  • Ataköy Marina: Marina ve modern yaşam alanları.
  • Atatürk Havalimanı (Millet Bahçesi Önü): Millet Bahçesi ve çevresine ulaşım.
  • Basın Ekspres Yolu (Son Durak): Yeni iş ve yaşam merkezlerine entegrasyon.
3. Ortalama Yolcu Sayısı:

• Bu tür kapsamlı ve entegre bir hattın günlük ortalama 250.000 - 400.000 kişi arasında yolcu taşıması öngörülmektedir. Yoğun güzergah, çoklu aktarma noktaları ve geçtiği bölgelerdeki çekim merkezleri bu potansiyeli desteklemektedir.
4. Araç Seçimi ve Maliyet Tahmini (Skoda ForCity Smart kullanıldığında):

• Araç Seçimi: Hat için Skoda ForCity Smart gibi modern, düşük tabanlı, yüksek kapasiteli, enerji verimli ve konforlu tramvaylar idealdir.
  • Araç Sayısı: Yaklaşık 35-50 adet tramvaya ihtiyaç duyulabilir.
  • Maliyet Tahmini: T9 hattının toplam maliyeti, altyapı (raylar, hat, duraklar, depo, sinyalizasyon vb.) ve araç alımı dahil olmak üzere aşağıdaki aralıklarda tahmin edilmektedir:
    • Altyapı Maliyetleri: Yaklaşık 1.2 - 1.6 milyar USD (25-30 km hat için, kilometre başına 35-45 milyon USD).
    • Araç Maliyetleri: Yaklaşık 140 - 200 milyon USD (35-50 adet tramvay için, birim maliyeti 4 milyon USD varsayımıyla).
    • Toplam Tahmini Maliyet (Altyapı + Araçlar): Yaklaşık 1.34 milyar USD - 1.8 milyar USD.
    • Proje yönetimi, danışmanlık, fizibilite çalışmaları ve beklenmedik durumlar için ayrılacak yedek bütçeler de eklendiğinde, genel maliyetin 1.5 milyar USD ile 2.5 milyar USD aralığına ulaşması beklenebilir.
    • Bu maliyetler, detaylı mühendislik ve fizibilite çalışmaları yapılmadan yapılmış genel ve ön bir tahmindir.

Basın ekspresin neresi?

Diğer sitede 34 JB 5270'in uzunca hikayesini anlatmıştım. Araç 2022'ye kadar aktif çalıştı. Arızalanan araçlar yerine yedek olarak geliyordu o 13 + 3 araç.

34 JB 5270'in ilk kodu tam belli değil. Araç sürekli kapı kodu değiştirdi. Bir de üstüne üstlük 3 kere tabela değiştirdi.

Bu 34 JB 5274 ve 5278 için de geçerli.
Bu kadar sık tabela neden değiştirir ki şaşırtıcı.

Konu sahibi
Öho'nun garajı olmaz İETT'nin olur. Şu öho ile İETT'yi bir tutma huyundan vazgeçmediniz gitti. Başlık açarsınız reklamlı iett ve öho diye açarsınız iyi de reklamlı öho dan bize ne. Bizi iett ilgilendirir. Örnek veriyorum kafadan atıyorum.
Tuzla Şifa Mahallesi'nde bildiğin ÖHO garajı var. Hem teknik servis var, hem de araçlar burada parklanıyor.

Bugün Avcılar’dan (Merkez) Beylikdüzü yönüne gideyim dedim saat 17.30 civarı. Avcılar otobüsünden inenlerin bir kısmının Beylikdüzü yönüne gitmesi sebebiyle durakta saçma sapan bir yoğunluk oluştu. Bence Avcılar durağı ana durak olmaktan çıkarılmalı. Bu sayede metrobüs yolundaki şeritler de normal yola verilerek kronik trafiğe bir nebze katkıda bulunulmuş olunur olumlu anlamda.

Konu sahibi
Bugün Avcılar’dan (Merkez) Beylikdüzü yönüne gideyim dedim saat 17.30 civarı. Avcılar otobüsünden inenlerin bir kısmının Beylikdüzü yönüne gitmesi sebebiyle durakta saçma sapan bir yoğunluk oluştu. Bence Avcılar durağı ana durak olmaktan çıkarılmalı. Bu sayede metrobüs yolundaki şeritler de normal yola verilerek kronik trafiğe bir nebze katkıda bulunulmuş olunur olumlu anlamda.
Avcılar Metrobüs durağını kaldırırsan tökezlemeye başlar. Peki neden?

1) İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi orda. Öğrencilerin çoğunluğu metrobüs kullanıyor
2) Avcılar İstanbulkart Başvuru Merkezi Orda
3) Boğazköy-Bahçeşehir-Esenyurta sayılı gidiş yönlerinden biri olan Avcılar Peronlar orda
4) O Bölgelerde çeşitli liseler var
5) Silivri - Çatalca tarzı otobüslerin kalkış durağına aktarma yapmak isteyenler orda ve Bunların ters yönü metrobüs için genellikle bu durakta iniliyor. Bu durağı kaldırırsan bu sefer diğer duraklar yine yoğunluktan dolacak.

Metrobüs yolundaki şertileri normal yola verirsen Beylikdüzünden gelip Küçükçekmeceye doğru ilerleyen araçlar hangi yoldan geçecekler

Ya da ben mi yanlış anladım. Avcılar peronlar mı Avcılar Metrobüs durağı mı?

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt