Tema düzenleyici

İstanbul Ulaşımı Hakkında Random/Karışık Sohbet

Bence annenin, öğretmenin, öğrencinin, polisin indirimli akbilinin peşine düşmekten önce vergimizle yapılan konvoylara, ziyafetlere vb kafa yorsak daha iyi olur. Garibanın 5 lirasıyla devlet İsviçre olacaksa ben tam akbil basmaya razıyım.
Benim gözüme batan ne öğretmenler ne öğrenciler ne de polisler. Zaten öğretmenler ve öğrenciler yine para ödüyorlar. Bu annekart denen saçma sapan uygulamanın kaldırılması gerektiğini ancak ne yazık ki hiçbir zaman bunun olmayacağını biliyorum.

Asıl 65leri tum sehirlerde 1 lira da olsa ücretlendirsinler.Hep iş/okul giriş/çıkis saatlerinde her yeri doldurup birde koltuk istiyorlar birde bedava biniyorlar deliriyorum
Ankara'da iş giriş çıkış saatlerinde ücretsizden indirimliye geçiyor diye biliyorum. Öyle olabilir.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-07-28 140516.png
    Ekran görüntüsü 2025-07-28 140516.png
    26.7 KB · Görüntüleme: 12
Konu sahibi
Ekran görüntüsü 2025-07-28 143239.png

@Semih19-2 Hiç merak edip bakmamıştım bugün merak edip baktım. Bu hat niye bu kadar hızlı kısa bitiyor. ortalama 23-30 dk sürmüş neredeyse hepsi. Hatta hiçbir sefer 30 dk bile sürmemiş. Arttırım talebinde haklısın. Çünkü sefer 23 dk sürüyor 30 dkdan fazla dinlenme yapıyor. Mesela en son sefer 23 dk sürmüş 37 dk dinlenmiş. Bunu yazarken 14:10'da 14:35'te bitmiş 25 dk sürmüş. 35 dk dinlenme.

Ekli dosyayı görüntüle 75308

@Semih19-2 Hiç merak edip bakmamıştım bugün merak edip baktım. Bu hat niye bu kadar hızlı kısa bitiyor. ortalama 23-30 dk sürmüş neredeyse hepsi. Hatta hiçbir sefer 30 dk bile sürmemiş. Arttırım talebinde haklısın. Çünkü sefer 23 dk sürüyor 30 dkdan fazla dinlenme yapıyor. Mesela en son sefer 23 dk sürmüş 37 dk dinlenmiş. Bunu yazarken 14:10'da 14:35'te bitmiş 25 dk sürmüş. 35 dk dinlenme.
Zaten 23 durak var totalde en uzun süren saat 07.22 seferi o da 32 dakika sürüyor . Öncesinde tramvay caddesini kullandığı için , 1 saat bile yetmiyordu . Geçen Ukome kararlarına öylesine bakarken , bu deparın Sultançiftliğinin başka mahallelerine bakması önerilmiş . Bu sene bunu deniyorlar . O yüzden durak sayısı azaldı . Bence hala çoğu insan bu hattı anlamış değil . O yüzden bizim yolcumuz dışında binen pek yok . Durakları çok hızlı gidiyor ve hiçbir yerde trafiğe takılmıyor .

Sabahları aşırı dolu , öğlenleri neredeyse binen yok ( Gerçi öğlenleri neredeyse kimse olmuyor duraklarda , 14:15 seferi hariç ) . Akşamları normal hattın önüne çıkarsa çok güzel yolcu topluyor . Velahtsılkelam duraklar sabah harici boş olunca , hat resmen uçuyor . Bir nevi Express gibi Cebeci Peronlara başka duraklarda durmadan gitmek istiyorsa yolcular , tam express hat .

Eğer ekleme yapacak olsalar bu depara , bence normal hattan daha fazla araç kısmları gerekiyor . Bence 36V şu an için ( en azından yaz tarifesinde ) en kötü 1 saatte bir olmalı . Ben bunu istiyorum ama yapmazlar verdikleri aracı geri çekecekler kesin kış tarifesi ile

Konu sahibi
Zaten 23 durak var totalde en uzun süren saat 07.22 seferi o da 32 dakika sürüyor . Öncesinde tramvay caddesini kullandığı için , 1 saat bile yetmiyordu . Geçen Ukome kararlarına öylesine bakarken , bu deparın Sultançiftliğinin başka mahallelerine bakması önerilmiş . Bu sene bunu deniyorlar . O yüzden durak sayısı azaldı . Bence hala çoğu insan bu hattı anlamış değil . O yüzden bizim yolcumuz dışında binen pek yok . Durakları çok hızlı gidiyor ve hiçbir yerde trafiğe takılmıyor .

Sabahları aşırı dolu , öğlenleri neredeyse binen yok . Akşamları normal hattın önüne çıkarsa çok güzel yolcu topluyor . Velahtsılkelam duraklar sabah harici boş olunca , hat resmen uçuyor . Bir nevi Express gibi Cebeci Peronlara başka duraklarda durmadan gitmek istiyorsa yolcular , tam express hat .

Eğer ekleme yapacak olsalar bu depara , bence normal hattan daha fazla araç kısmları gerekiyor . Bence 36V şu an için ( en azından yaz tarifesinde ) en kötü 1 saatte bir olmalı . Ben bunu istiyorum ama yapmazlar verdikleri aracı geri çekecekler kesin kış tarifesi ile
Ben ekleme olayını sabit araçlar üzerinden demiştim aslında. Çünkü seferden daha uzun dinlenme yapılıyor. 23 dk sefer çok yormaz şoförü sonra 37 dk dinlenme var

T9 gemini edition:
Tabii, sadece T9 Hayali Tramvay Hattı Projesi'nin özetini aşağıda bulabilirsiniz:

İstanbul T9 "Tarihi Yarımada - Modern Şehir Hattı" Hayali Tramvay Projesi

İstanbul'un tarihi ve modern yüzünü birleştirecek, kentin ulaşım ağını güçlendirecek hayali bir tramvay hattı projesidir.

1. Hattın Amacı ve Özellikleri:

• Amacı: İstanbul'un tarihi zenginliklerini (Tarihi Yarımada) modern iş ve yaşam merkezleriyle (Basın Ekspres Yolu) buluşturmak. Hem turistik geziler hem de günlük iş/eğitim amaçlı ulaşım için pratik bir alternatif sunmak.
  • Tramvay Tipi ve Tasarımı:
    • Modern ve Ferah: Geniş pencereli, tam engelli erişimli, klimalı ve konforlu, düşük tabanlı araçlar.
    • Yeşil ve Akıllı: Çevre dostu (elektrikli), enerji verimli, Wi-Fi ve gerçek zamanlı bilgi ekranları gibi akıllı sistemlerle donatılmış.
    • Estetik Dokunuşlar: İstanbul'un kültürel motiflerini yansıtan iç tasarım detayları ve şehrin renklerini (mavi, yeşil) çağrıştıran dış tasarım.
2. Güzergah ve Duraklar:

Yaklaşık 25-30 km uzunluğundaki bu hat, stratejik ve yoğun noktaları birbirine bağlar:

• Sirkeci Garı (Başlangıç): Marmaray, T1 Tramvay, otobüs aktarma.
  • Ayasofya / Sultanahmet: Tarihi ve turistik merkeze doğrudan erişim.
  • Çemberlitaş: Kapalıçarşı ve tarihi dokuya yakınlık.
  • Beyazıt-Üniversite: İstanbul Üniversitesi ve Sahaflar Çarşısı.
  • Aksaray: Metro, Metrobüs ve T1 Tramvay aktarma merkezi.
  • Yenikapı: Marmaray, Metro (M1A, M2) ve İDO aktarma merkezi.
  • Samatya: Tarihi balıkçı mahallesi.
  • Cerrahpaşa / Koca Mustafapaşa: Hastaneler bölgesi ve konut alanları.
  • Yedikule: Tarihi Yedikule Zindanları ve surlar.
  • Zeytinburnu: Metrobüs, T1 Tramvay ve Marmaray aktarma.
  • Bakırköy Meydan: Alışveriş, yaşam merkezi ve Marmaray aktarma.
  • Ataköy Marina: Marina ve modern yaşam alanları.
  • Atatürk Havalimanı (Millet Bahçesi Önü): Millet Bahçesi ve çevresine ulaşım.
  • Basın Ekspres Yolu (Son Durak): Yeni iş ve yaşam merkezlerine entegrasyon.
3. Ortalama Yolcu Sayısı:

• Bu tür kapsamlı ve entegre bir hattın günlük ortalama 250.000 - 400.000 kişi arasında yolcu taşıması öngörülmektedir. Yoğun güzergah, çoklu aktarma noktaları ve geçtiği bölgelerdeki çekim merkezleri bu potansiyeli desteklemektedir.
4. Araç Seçimi ve Maliyet Tahmini (Skoda ForCity Smart kullanıldığında):

• Araç Seçimi: Hat için Skoda ForCity Smart gibi modern, düşük tabanlı, yüksek kapasiteli, enerji verimli ve konforlu tramvaylar idealdir.
  • Araç Sayısı: Yaklaşık 35-50 adet tramvaya ihtiyaç duyulabilir.
  • Maliyet Tahmini: T9 hattının toplam maliyeti, altyapı (raylar, hat, duraklar, depo, sinyalizasyon vb.) ve araç alımı dahil olmak üzere aşağıdaki aralıklarda tahmin edilmektedir:
    • Altyapı Maliyetleri: Yaklaşık 1.2 - 1.6 milyar USD (25-30 km hat için, kilometre başına 35-45 milyon USD).
    • Araç Maliyetleri: Yaklaşık 140 - 200 milyon USD (35-50 adet tramvay için, birim maliyeti 4 milyon USD varsayımıyla).
    • Toplam Tahmini Maliyet (Altyapı + Araçlar): Yaklaşık 1.34 milyar USD - 1.8 milyar USD.
    • Proje yönetimi, danışmanlık, fizibilite çalışmaları ve beklenmedik durumlar için ayrılacak yedek bütçeler de eklendiğinde, genel maliyetin 1.5 milyar USD ile 2.5 milyar USD aralığına ulaşması beklenebilir.
    • Bu maliyetler, detaylı mühendislik ve fizibilite çalışmaları yapılmadan yapılmış genel ve ön bir tahmindir.

Ben ekleme olayını sabit araçlar üzerinden demiştim aslında. Çünkü seferden daha uzun dinlenme yapılıyor. 23 dk sefer çok yormaz sonra 37 dk dinlenme var
hee anladım . Olanlara daha fazla sefer vermeyi kastettin sanırım . Olabilir , çok yorucu bir hat değil nasıl olsa . Trafiğe yakalanmıyorlar . Hatta çok şanslı olanlar ışığa bile yakalanmıyor :D
10 dakika mola da yeter aslında ama belki bildikleri bir şey vardır .

Sabahları aşırı dolu , öğlenleri neredeyse binen yok ( Gerçi öğlenleri neredeyse kimse olmuyor duraklarda , 14:15 seferi hariç ) . Akşamları normal hattın önüne çıkarsa çok güzel yolcu topluyor . Velahtsılkelam duraklar sabah harici boş olunca , hat resmen uçuyor . Bir nevi Express gibi Cebeci Peronlara başka duraklarda durmadan gitmek istiyorsa yolcular , tam express hat .

36V tramvayın olduğu caddeden gitmiyor muydu

Konu sahibi
Cidden bu araçların metrobüs hattında doğru düzgün dinlendirilmeden çalışması ayrı, normal hatlarda dinlendirilerek çalışması ayrı. Bir de kapasite ve tasarım (içe açılan kapılar da dahil) konusunda metrobüse pek uygun olmamaları da var.
Katılıyorum. Bence metrobüse araç alırken bir numaralı kural kapıların dışarıya doğru açılması olmalı. Capacityleri eleştirebileceğim tek konu içeriye doğru açılan kapıları. Tıklım tıklım metrobüslerde içeriye açılan kapılar inanılmaz rahatsız ediyor. Sıkışıklığa neden oluyor. Hatta görünmez kazalara bile sebebiyet verebiliyorlar

36V tramvayın olduğu caddeden gitmiyor muydu
Depar hakkında konuşuyoruz . Normal hat gidiyor tabiki ama depar son 2 aydır kullanmıyor . Sözde sırf şu çizdiğim yerden otobüs geçmiyor diye bu depar buraya kaydırıldı Saçmalıktan başka bir şey değil . Halbuki hem alt tarafındaki yoldan , hem de üst tarafındaki yoldan otobüs geçiyor

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-07-28 saat 15.22.07_d01bb9e0.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-07-28 saat 15.22.07_d01bb9e0.jpg
    130.1 KB · Görüntüleme: 7
Katılıyorum. Bence metrobüse araç alırken bir numaralı kural kapıların dışarıya doğru açılması olmalı. Capacityleri eleştirebileceğim tek konu içeriye doğru açılan kapıları. Tıklım tıklım metrobüslerde içeriye açılan kapılar inanılmaz rahatsız ediyor. Sıkışıklığa neden oluyor. Hatta görünmez kazalara bile sebebiyet verebiliyorlar
Yeni metrobüslerin hepsinin kapıları dışa doğru açılıyor. Conecto’ların kapıları ise içe doğru açılıyor. O kapı pik saatlerde yolculara çarpabilir.

Otokar ve Akia tercihlerinden sonra daha da içe açılır kapı tercih edileceğini sanmıyorum. Zaten yurt dışında 12 metre ve 18 metre bazı araçlarda da kapılar dışarı açılıyor. Üretici kim olursa olsun, özellikle 19, 21 veya 25 metrede içe açılan kapı yapacağını düşünmüyorum.

Özetle bu saatten sonra özelikle metrobüs için alınacak araçlarda içe açılan kapı görme ihtimali çok çok düşük.

Otokar ve Akia tercihlerinden sonra daha da içe açılır kapı tercih edileceğini sanmıyorum. Zaten yurt dışında 12 metre ve 18 metre bazı araçlarda da kapılar dışarı açılıyor. Üretici kim olursa olsun, özellikle 19, 21 veya 25 metrede içe açılan kapı yapacağını düşünmüyorum.
Hepsi metrobüs aracı olduğu için metrobüs hattının şartları göz önünde bulunularak üretiliyorlar.

Konu sahibi
Yeni metrobüslerin hepsinin kapıları dışa doğru açılıyor. Conecto’ların kapıları ise içe doğru açılıyor. O kapı pik saatlerde yolculara çarpabilir.
Zaten Otokar ve Akialar gelince ferahladım kapı dediğin böyle olurmuş dedim. Bence araçların 1 numaralı özellikleri cidden

Geri
Üst Alt