Tema düzenleyici

İstanbul Ulaşımı Hakkında Random/Karışık Sohbet

Öyle bir şey yok,en minimum indirim %10 ek olarak aracı geri verirse indirim,devlet sübvansiyonu, kredi indirimi falan hepsi ayrı indirim
Bu her araç için geçerli değil , bazı durumlara tâbi

Özel halk otobüsleri devletin veya belediyenin verdiği sübvansiyonları alabilir; örneğin İstanbul gibi büyükşehirlerde indirimli/ücretsiz taşınan yolcular için belediyeler belirli yolcu başına destek ödemesi yapıyor. Bu destek miktarı zaman içinde artabiliyor ama bu bir “%10 zorunlu indirim” tanımı değil, bir gelir desteğidir.
Özel halk otobüsü işletmeleri araç alımında devletin genel yatırım teşviklerinden (örneğin KDV muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti, kredi faiz destekleri vb.) yararlanabilirler; bu, ulaşım özelinde değil genel yatırım/teşvik sisteminin bir parçasıdır.
Belediyeler veya ilgili kurumlar sübvansiyonları, belirli yolcu indirimlerini ve ücretsiz seyahat uygulamalarını kendi bütçelerine göre belirlerler. Bu kararlar genelde meclis/UKOME gibi organlarda alınır ve sabit bir “herkese en az %10” standardı yoktur.
Yani araç iade edince ekstra indirim” gibi bir zorunlu hak oluşturulmuş bir uygulama yok. Aracın geri verilmesiyle ilgili avantajlar daha çok kiralama/sözleşme müzakerelerinde şirketle yapılacak özel anlaşmalardır, yasada belirlenmiş sabit bir oran değildir.

Bu her araç için geçerli değil , bazı durumlara tâbi

Özel halk otobüsleri devletin veya belediyenin verdiği sübvansiyonları alabilir; örneğin İstanbul gibi büyükşehirlerde indirimli/ücretsiz taşınan yolcular için belediyeler belirli yolcu başına destek ödemesi yapıyor. Bu destek miktarı zaman içinde artabiliyor ama bu bir “%10 zorunlu indirim” tanımı değil, bir gelir desteğidir.
Özel halk otobüsü işletmeleri araç alımında devletin genel yatırım teşviklerinden (örneğin KDV muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti, kredi faiz destekleri vb.) yararlanabilirler; bu, ulaşım özelinde değil genel yatırım/teşvik sisteminin bir parçasıdır.
Belediyeler veya ilgili kurumlar sübvansiyonları, belirli yolcu indirimlerini ve ücretsiz seyahat uygulamalarını kendi bütçelerine göre belirlerler. Bu kararlar genelde meclis/UKOME gibi organlarda alınır ve sabit bir “herkese en az %10” standardı yoktur.
Yani araç iade edince ekstra indirim” gibi bir zorunlu hak oluşturulmuş bir uygulama yok. Aracın geri verilmesiyle ilgili avantajlar daha çok kiralama/sözleşme müzakerelerinde şirketle yapılacak özel anlaşmalardır, yasada belirlenmiş sabit bir oran değildir.
Chatgpt den cevap vermeyin, ben size sahadan gerçeklerden bilgi veriyorum

Konu sahibi
affedersiniz ama şöförmüsünüz hocam.
Bazı bilgiler için şoför olmaya gerek yok ki. Şoförlerle sohbet, yolculuk deneyimi, amirlerle konuşma gibi sosyal aktiviteler bilgi sahibi yapıyor. Hobi de işin içine girince bilgi birikimi artıyor.

Yaşının da yüksek olduğunu tahmin ediyorum. Bir konuda yazdığı mesajdan dolayı. Bu da Tecrübesinin faydalarından bir tanesi.

Her bindiğim otobüste mutlaka sohbet imkanım oluyor, bilgili olunca herkes detaya iniyor tabi inince gelen bilgileri harmanliyorsun
Belki şehirlerdeki şoför farkındaydım ama buradaki şoförlere fazla muhabbet yapamıyorsun.Bir kere güzergah değişikliğinde sordum ona iyi cevap verdi hayatımda şoförden duyma ilk bilginde.Yoksa bizimkiler hep sallamasyon bilgi.

Geri