İki kardeş Enflasyon ve faiz43 bin 950 lira.
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.43 bin 950 lira.
Tür / Segment | Değer | Kaynak / Açıklama |
---|---|---|
Elektrik tüketimi | 2024 yılında Türkiye’nin elektrik tüketimi 353,6 TWh olarak gerçekleşmiştir. | |
Elektrik tüketim projeksiyonu | Ulusal Enerji Planı’na göre, elektrik tüketiminin 2025’te ~ 380,2 TWh, 2030’da ~ 455,3 TWh, 2035’te ~ 510,5 TWh olması bekleniyor. | |
Toplam nihai enerji tüketimi | 2021 yılında Türkiye’nin toplam nihai enerji tüketimi yaklaşık 159,43 Mtep (milyon ton eşdeğer petrol) olmuştur. | |
Hanehalkı nihai enerji tüketimindeki kaynakların dağılımı | 2022’de hanehalklarında nihai enerji tüketiminin yaklaşık %48,3 doğal gaz, %17,1 elektrik ve %14,3 kömür tarafından karşılanmıştır. |
Sektör | Beklenen Eğilim / Notlar |
---|---|
Sanayi | Sanayi sektöründe enerji talebi, ekonomik büyüme ve imalat sanayisinin dönüşümü ile birlikte büyüyecek; enerji verimliliği önlemleri uygulanacak. |
Mesken / Konut | Konutlarda elektrik ve doğalgaz kullanımının artması bekleniyor; bina enerjisi verimliliği önlemleri bu sektördeki enerji talebini baskılayacak. |
Hizmetler | Hizmet sektörü (ticaret, kamu hizmetleri, büro binaları vb.) enerji talebinde önemli bir paya sahip olmaya devam edecek; bu alanda da elektrik kullanımının payı artacak. |
Ulaştırma | Ulaştırma sektöründe fosil yakıtlar hâlâ baskın olacak; elektrikli ulaşım ve alternatif yakıtlar artış eğiliminde; fakat 2035’e kadar büyük dönüşüm için planlar mevcut. |
Kaynaklar (kısa): Enerji Bakanlığı infobank / haberler sayfaları — kurulu güç, kaynak bazlı dağılım (2025, Ağustos/Mayıs verileri); Türkiye Ulusal Enerji Planı (2022; 2020→2035 projeksiyonları) — 2035 hedefleri (toplam kurulu güç ve kaynak hedefleri).
Kaynak / Tür | Mevcut ~ (MW) — (kaynak: 2025, Ağustos / Haziran verileri) | 2035 Hedef (MW) — Ulusal Enerji Planı | Açık fark (MW) = Hedef − Mevcut | Gerekli yaklaşık artış (%) |
---|---|---|---|---|
Toplam elektrik kurulu güç | 120,784 MW. | 189,700 MW. | +68,916 MW | +57.1 % (toplamda) |
Hidroelektrik (HES) | 32,289 MW. | 35,100 MW. | +2,811 MW | +8.7 % |
Güneş (PV) | 23,877 MW. | 52,900 MW. /td][td]+29,023 MW | +121.6 % | |
Rüzgar (kara+deniz) | ~13,391 MW (raporlarda 13–13.5 GW aralığı veriliyor). | 29,600 MW (24.6 GW kara + 5 GW deniz üstü hedefi). | +16,209 MW | +121.0 % |
Jeotermal | 1,734 MW. | (Plan doğrudan yeni jeotermal hedefi belirtiliyor ama ana hatlarda güneş/rüzgâr/hidro öne çıkıyor) | — | — |
Biyokütle / Diğer yenilenebilir | ~2,435 MW. | (toplam yenilenebilir payı yükseltiliyor; ayrıntılı alt hedefler belgede) | — | — |
Doğalgaz (termik) | ~24,743 MW. | Plan çeşitli üretim/enerji güvenliği adımları içeriyor; gaz hedefi niceliksel olarak planın senaryosunda yer alıyor (kaynak dengelenmesi hedefi). | — | — |
Kömür (termik) | ~11,477 MW (yerli kömür dahil). | Plan fosil payını düşürmeyi, yenilenebilirleri artırmayı öngörüyor; kömürün gelecekteki payı plan senaryosuna bağlı. | — | — |
Nükleer | 0 MW (ticari işletmede nükleer henüz devrede değil; Akkuyu inşaat/ilerleme aşamasında). | 7,200 MW (Planda 2035 için nükleer hedefi ≈ 7.2 GW). | +7,200 MW | (yüzde artış anlamlı değil — sıfırdan kurulum) |
Proje / İnisiyatif | Açıklama / Amaç |
---|---|
SİPER Ürün-1 ve HİSAR Seri Üretim Projeleri | Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan; hava ve füze savunma sistemi SİPER Ürün-1’in seri üretimine geçilmesi; HİSAR alçak/orta irtifa hava savunma füze sisteminin kapsamının genişletilmesi, Kara ve Hava Kuvvetlerine hizmet verecek şekilde üretimin artırılması. |
İnsanlı Hava Platformları Projeleri | Yerli hava platformlarının (muhtemelen insansız hava araçlarından farklı olarak insanlı uçak / benzeri hava platformu projeleri) geliştirilmesi. İmzalar atılmış, özgün hava platformlarının (örneğin Milli Muharip Uçak / MMU gibi) geliştirilmesi bu kapsamda öne çıkıyor. |
Milli Muharip Uçak (MMU), HÜRJET, ATAK-2, ANKA-3 gibi Havacılık Projeleri | Savunma ve havacılık sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmak, yerli tasarım ve üretim kapasitesini artırmak. Bu projeler “Türkiye Yüzyılı / İstikbalin Yüz Yılı” gibi tanıtım programlarında öne çıkarılıyor. |
MSB Dijital Gösterim Merkezi: “Yüzyılın Gücü, Cesaretin Teknolojisi” | Yerli ve milli silah, donanım, teknoloji ürünlerinin kamuoyu ile paylaşılması; savunma sanayisinin görünürlüğünün artırılması; vatandaşların bu teknolojilerle tanıştırılması. |
MİLTAR Projesi (Milli Tarama Sistemleri) | Gümrük idarelerinde kaçakçılıkla mücadeleye yönelik sistemlerin yerli imkânlarla temini; ithal yerine yerli teknolojiyi kullanma hedefi. Savunma-Sanayi Başkanlığı’nın da katılımıyla yürütülüyor. |
Yerli ve Milli Kritik Savunma Ürünleri | TÜBİTAK SAGE kapsamında geliştirilen SOM, SOM-J, GÖKTUĞ Serisi Füzeler; Kanatlı ve Güdümlü Güdüm Kitleri (HGK, KGK); Elektronik Harp / Destek Podları (EHPOD, EDPOD); ayrıca milli bileşenler olan ATLAS, KAŞİF, SG-Konum gibi ürünler. Bu ürünler, yerli savunma sanayisinin kritik altyapısı olarak sunulmakta. |
Proje Adı | Kapsam / Özellikleri | Durum / Notlar |
---|---|---|
Milli Muharip Uçak (MMU / KAAN) | Türkiye’nin 5. nesil muharip uçağı. Hava gücü, istihbarat, hava-hava / hava-yer görevleri için geliştiriliyor. | Uçuş testleri devam ediyor. Yerli tasarım ve üretim kapasitesini ileri taşıması bekleniyor. |
HÜRJET | Eğitim uçağı & hafif muharip görev kabiliyeti olan jet uçağı geliştirme projesi. | Geliştirme devam ediyor; yerli motor, sistem entegrasyonu gibi kritik bileşenler üzerinde çalışılıyor. |
SİPER | Yüksek irtifa hava savunma sistemi. Geniş alan koruması sağlayacak şekilde, erken uyarı + menzil avantajıyla önemli. | Seri üretim planlamaları ve üretim kapasitesini artırma hedefleri var. |
HİSAR | Alçak ve orta irtifa hava savunma füzesi sistemi. Farklı blokları bulunan bir seri. | Var olan sürümleri envanterde; geliştirme ve modernizasyon çalışmaları sürüyor. |
Milli Denizaltı Projesi (MİLDEN) | Türkiye’nin kendi denizaltısını tasarlayıp üretme kabiliyeti. | Tasarım-hayata geçirme süreci devam ediyor. Kritik bir proje olarak öne çıkıyor. |
T625 Göktürk Helikopteri / T625 Gökbey | Genel maksat helikopteri ihtiyacına yönelik, hafif sınıf, yerli üretim helikopter projesi. | Seri üretim planlanıyor. Görev tipleri arasında ulaşım, lojistik ve taktik destek var. |
İnsansız Savaş Uçağı / MiUS / KIZILELMA | Muharip insansız hava aracı geliştirme. Hava-hava, hava-yer görevleri. Daha yüksek otonomi, silah taşıma kapasitesi gibi yetenekler hedefleniyor. | Prototipler/test aşamaları devam ediyor. Kullanımı ve entegrasyonu planlanıyor. |
Türksat 6A | Yerli yapım uydu projesi. Haberleşme ve uydu teknolojilerinde dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle önemli. | Uzaya fırlatıldı; ait olduğu kapasite ve görevleriyle dikkat çekiyor. |
Uzay - Uzaya Bağımsız Erişim Projeleri | Roket, uydu taşıma sistemleri; Türkiye’nin uzayda daha bağımsız kapasite kazanması. | Planlama ve bazı adımlar atılmış durumda; alt sistemler ve altyapı geliştirilmesi sürüyor. |
Uzun Menzilli Füze Sistemleri | Vurucu güç artırıcı, menzili uzun olan füze sistemleri geliştirme/tedarik projeleri. | Hedef “ülkemizin stratejik savunma yeteneğini artırmak” için kritik. Seri üretim/modernizasyon planlanıyor. |
Elektronik Harp / Radar / EW (Electronic Warfare) Sistemleri | Radar, sinyal istihbaratı, RF bozucu sistemler; tehdit tespiti ve önlem (countermeasure) sistemleri. | AR-GE ve üretim kapasiteleri artırılıyor. Bu alanda TÜBİTAK-SSB iş birlikleri de öne çıkıyor. |
TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi | Deniz platformu; modern hava savunma silah sistemleriyle donatılması hedeflenen gemi projesi. | Planlama düzeyinde, tasarım süreçleri ve fizibilite çalışmaları sürüyor. |
Proje / Girişim Adı | Amaçlar & Kapsam | Öne Çıkan Unsurlar / Uygulama Detayları |
---|---|---|
İklim Elçileri Projesi | Gençlerin iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum politikalarına katılımını güçlendirmek; üniversitelerde “yeşil ve iklim dostu kampüsler”in yaygınlaşmasını teşvik etmek. | |
Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi | İklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum kapasitesini artırmak; adaptasyon ve risk değerlendirmesi yoluyla sanayi, tarım vb sektörleri iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirmek. | |
AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı (AB-TR CCGP) | Yerel iklim eylemi için AB ortaklığı kapsamında hibe desteği sağlanması; düşük karbonlu şehir ve sektör projeleri; iklim değişikliğine uyum / azaltım çözümlerinin yerel düzeyde uygulanması. | |
Türkiye’nin İklim Projeksiyonlarına İlişkin TÜBİTAK-İklim Değişikliği Başkanlığı İş Birliği | Daha yüksek çözünürlüklü iklim projeksiyonlarının üretilmesi, iklim eğilimlerinin (kuraklık, sıcak hava dalgası, aşırı yağış vs.) modellenmesi; bilimsel altyapının güçlendirilmesi. | |
Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi | Kuraklık ve taşkın risklerinin azaltılması; altyapı ve toplumsal dayanıklılığın artırılması; özellikle tarım, su kaynakları ve yerel yönetimlerin kapasitesinin güçlendirilmesi. | |
Yerelde İyi Uygulama Örneklerinin Belediyelerle Paylaşılması | Yerel yönetimlerde iklim eylemleri kapsamında başarılı uygulamaların yaygınlaştırılması için bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması. | |
Yerel İklim Değişikliğine Uyum Projeleri (Konya, Muğla, Sakarya, Samsun) | Uyum stratejisi çerçevesinde bu illerde yerel adaptasyon planlarının hazırlanması ve tatbik seçeneklerinin değerlendirilmesi. |
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Wowturkey.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. WowTurkey.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkimizden bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.