Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.
Spor kategorisinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde kamuoyuna duyurulmuş bazı önemli projeleri ve girişimleri aşağıda derledim:
Spor kategorisinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde kamuoyuna duyurulmuş bazı önemli projeleri ve girişimleri aşağıda derledim:
Türkiye Yüzyılı Spor Projeleri / Girişimleri
| Proje Adı | Amaç / İçerik | Somut Veriler / Durum |
|---|---|---|
| Spora İlk Adım | İlkokul öğrencilerini spora yönlendirme, düzenli fiziksel aktivite kazandırma, spor branşlarıyla tanıştırma, spor kültürünü yaygınlaştırma. Milli Eğitim ile koordineli. | • 81 ilde uygulama • 26 farklı spor branşı • 3.834 okulda • 4.344 antrenör ile • 479.466 öğrenciye ulaştırıldı (2023-2024 döneminde) |
| “Spor Şehri İstanbul” Projesi — Türkiye Yüzyılı Okul Spor Kulüpleri Ligi | İstanbul’daki okul spor kulüplerini güçlendirme, öğrencilerin okuldaki sportif faaliyetlere katılımını artırma; spor-eğitim entegrasyonunu geliştirme. | Değerlendirme toplantısı yapıldı; okul spor kulüpleri ligi değerlendirilmesi; yetenekli gençlerin erken keşfi gibi hedefler üzerinde duruldu. |
| TÜBİTAK 1001 Spor Araştırmaları Özel Proje Çağrısı | Akademik araştırma destek programı kapsamında “spor araştırmaları” başlığıyla özel çağrı açıldı; elite sporcu yetiştirme, antrenör eğitimi, tesis yönetimi, performans sistemleri gibi konular araştırma temaları. | 2024-te bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi; geçmiş çağrılarda 142 kurumdan ~1651 başvuru alınmış; desteklenen araştırmacı sayıları ve projelerin içerikleri farklı disiplinlerden (biyomedikal, psikoloji, vs.) geliyor. |
| Atletizm Salonu / Kapalı Atletizm Pistleri Yatırımları | Spor altyapısını güçlendirme, ülke çapında modern tesisler kurma, atletizm gibi branşların ihtiyacı olan kapalı mekanların sayısını artırma. | Örneğin Bursa-Osmangazi’de kapalı atletizm salonu açıldı; bu salon “Avrupa’nın nitelikli komplekslerinden biri” olarak tanıtıldı. |
| Gençlik Projeleri Destek Programı – Fiziksel Aktivite / Spor Branşları | Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından STK’lara yönelik projelerde “Fiziksel aktivite, egzersiz ve spor” başlığı altında destek verilmesi; gençlerin spor faaliyetlerine katılımını artırma. | Örneğin 2024’te Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde toplam 90 milyon TL destek kararı alındı; 765 projeye finansman sağlanması planlandı. |