Tema düzenleyici

M10 Pendik-SGH Metro Hattı, Pendik-Fevzi Çakmak Etabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M10'un bitirilmesi en çok İETT'ye yarayacak. Pendik merkezden başlayıp yukarı mahallelere çıkan, dolana dolana giden ve güzergahın %90'ı aynı olan otobüs hatları var. En az 3-4 ben biliyorum eminim daha da fazlası vardır. Birkaçı bırakılacak, çoğu metroya kısaltılacak ve uygun metro istasyonlarında peron yapıları kurulacak. Herhalde 50 küsür otobüs boşa çıkar bunlar da başka yerlerde değerlendirilir.

Olmayacak bir hayal ama keşke olsun dediğim bir fikrim var: Sabiha Gökçen Havalimanı'na büyük bir İETT aktarma merkezi kurulması. Aynen Alibeyköy gibi. M4A, M10, Hızray, Şile, Sakarya, Kocaeli, Bursa otobüsleri tek bir yerde buluşacak.
SGH’ye bence de büyük bir aktarma merkezi kurulmalı ama sadece İETT’ye ait olmayacak, diğer şirketlerin de bulunabileceği bir yer olarak.

M10’un bitirilmesi sonucunda: 132H kesin kapanır. Köy hatlarına inşallah dokunulmaz. 132 kısaltılabilr (geçtiği bütün noktaların Kartal’a gitmek için bir alternatifi var zaten deparları haricinde)

Yayalar-Şeyhli Metro otoparkının devir almak için uğraşıyordu İETT, UKOME’de göremedim ama.

SGH’ye bence de büyük bir aktarma merkezi kurulmalı ama sadece İETT’ye ait olmayacak, diğer şirketlerin de bulunabileceği bir yer olarak.

M10’un bitirilmesi sonucunda: 132H kesin kapanır. Köy hatlarına inşallah dokunulmaz. 132 kısaltılabilr (geçtiği bütün noktaların Kartal’a gitmek için bir alternatifi var zaten deparları haricinde)

Yayalar-Şeyhli Metro otoparkının devir almak için uğraşıyordu İETT, UKOME’de göremedim ama.
Otoparkın işletmesi Pendik Belediyesinde mi?

Havalimanı bu haliyle bile kapasite üstü çalışıyor. Havalimanı iç arsasına yapamazlar aktarma merkezi. Ama Teknopark karşısında yanlış hatırlamıyorsam eğer MSB'ye ait bir arsa var. Orasına da yine yanlış hatırlamıyorsam Üsküdar-Sultanbeyli ve Kadıköy-SAW metrosunun birleşim yeri olacak söylentileri vardı. O arsa hepsini alır evet ama bu sefer de çevre yolları o kapasiteyi kaldırmaz. Havalimanı giriş-çıkış 2 şerit, sabah ve akşam 6-8 arası giriş çıkış saatleri patlıyor.

Havalimanı bu haliyle bile kapasite üstü çalışıyor. Havalimanı iç arsasına yapamazlar aktarma merkezi. Ama Teknopark karşısında yanlış hatırlamıyorsam eğer MSB'ye ait bir arsa var. Orasına da yine yanlış hatırlamıyorsam Üsküdar-Sultanbeyli ve Kadıköy-SAW metrosunun birleşim yeri olacak söylentileri vardı. O arsa hepsini alır evet ama bu sefer de çevre yolları o kapasiteyi kaldırmaz. Havalimanı giriş-çıkış 2 şerit, sabah ve akşam 6-8 arası giriş çıkış saatleri patlıyor.
Üsküdar-Sultanbeyli ve Kadıköy-SAW metrolarının birleşme yeri Viaport'un karşısında, otoyolun diğer tarafındaki ormanlık arazi olacak. Burada bir de otogar yapılması gündemdeydi.

Havalimanının trafiği kaldırmamasının sebebi tek nizamiye noktası olması ve yolun daraltılması. Aynı zamanda İETT otobüsleri terminalin üst katına çıkıp yolcu indiriyor ardından alt kata geri inip perona park ediyorlar. Eğer toplu taşıma için ayrı bir yol olur ve otobüsler direkt alt kattaki peronlara park ederse (terminalin araba trafiğine girmeden) sıkıntı kalmaz. Bir ara eski terminalin önündeki metro inşaatından kalma boş arazi vardı ve orası çok iyi otobüs peronları olurdu ama HEAŞ gidip çok gerekliymiş gibi orayı personel otoparkı yaptı. Bu saatten sonra İETT'nin seferlerini engellemediklerine şükrediyorum hatırlarsanız bir ara Ankara Esenboğa Havalimanı'na çalışan 442 numaralı belediye otobüsünün havalimanına girmesini yasaklamışlardı.

Evet. Kurtköy Metro’daki ispark’ta ve orada sonradan düşünülmüş gibi duran bir sondurak alanı var. Onun yerine Yayalar-Şeyhli’ye peron yapılması daha iyi olacaktır.
Kurtköy metro yakınında İspark bilmiyorum ben. Kurtköy muhtarlığı önünde küçük bir alan var ama oraya otopark demek pek doğru değil. Kurtköy metro yanındaki İETT son durak alanından SM4 hareket ediyor.

Yayalar - Şeyhli'ye büyük bir peron alanı yapılması en doğrusu. Etrafı boş her yöne giden geniş yolları var. Ne yazık ki bunu İBB Beyaz Masa'ya yazdığımda, o zaman daha M4 uzatması açılmamıştı, reddedilmişti.

UKOMA kararı çıksa bile Pendik Belediyesi'nin Şeyhi otoparkını İBB'ye devredeceğine inanmıyorum. Otopark'a giriş 100 TL ve günün her saati dolu, mahkeme itiraz yolu ile orayı kullanmaya devam ederler.

Üsküdar-Sultanbeyli ve Kadıköy-SAW metrolarının birleşme yeri Viaport'un karşısında, otoyolun diğer tarafındaki ormanlık arazi olacak. Burada bir de otogar yapılması gündemdeydi.

Havalimanının trafiği kaldırmamasının sebebi tek nizamiye noktası olması ve yolun daraltılması. Aynı zamanda İETT otobüsleri terminalin üst katına çıkıp yolcu indiriyor ardından alt kata geri inip perona park ediyorlar. Eğer toplu taşıma için ayrı bir yol olur ve otobüsler direkt alt kattaki peronlara park ederse (terminalin araba trafiğine girmeden) sıkıntı kalmaz. Bir ara eski terminalin önündeki metro inşaatından kalma boş arazi vardı ve orası çok iyi otobüs peronları olurdu ama HEAŞ gidip çok gerekliymiş gibi orayı personel otoparkı yaptı. Bu saatten sonra İETT'nin seferlerini engellemediklerine şükrediyorum hatırlarsanız bir ara Ankara Esenboğa Havalimanı'na çalışan 442 numaralı belediye otobüsünün havalimanına girmesini yasaklamışlardı.

Kurtköy metro yakınında İspark bilmiyorum ben. Kurtköy muhtarlığı önünde küçük bir alan var ama oraya otopark demek pek doğru değil. Kurtköy metro yanındaki İETT son durak alanından SM4 hareket ediyor.

Yayalar - Şeyhli'ye büyük bir peron alanı yapılması en doğrusu. Etrafı boş her yöne giden geniş yolları var. Ne yazık ki bunu İBB Beyaz Masa'ya yazdığımda, o zaman daha M4 uzatması açılmamıştı, reddedilmişti.

UKOMA kararı çıksa bile Pendik Belediyesi'nin Şeyhi otoparkını İBB'ye devredeceğine inanmıyorum. Otopark'a giriş 100 TL ve günün her saati dolu, mahkeme itiraz yolu ile orayı kullanmaya devam ederler.

Katılıyorum, bu yüzden sormuştum bende Pendik Belediyesinde mi diye.
Pendik Belediyesi günahını vermez İBB’ye.
Aralarında diyalog zemini 0’a yakın. Ki İSPARK’a devredilse bile Pendik Belediyesi mahkemenin yolunu tutar.

Dolayısıyla Şeyhli Otoparkının Pendik Belediyesi tarafından işletilmesine daha sıcak bakıyorum.

M4’ün uzatmasını Bakanlık,
M5’in Kurtköy uzatmasını İBB yapmayı planlıyor zaten.

Sabiha Gökçen’i Aktarma Merkezi yapmak belki bir nebze olumlu etkileri bırakabilir fakat olumsuz etkileri daha çok olacağını düşünüyorum.
Şuan bile Sabiha Gökçen kapasite sınırlarını zorluyor.
2.Terminal açıldıktan sonra belki olabilir, tabi otopark ihtiyacına cevap verilmesi halinde..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen M10 hattımızı
2026 yılının son çeyreğinde açmayı planlıyoruz.

M10 hattıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
M10 hattı finansmandan ötürü durdurulmadı mı?

Kaynarca istasyonunda hayalet bir alan var çünkü.

Şahsen İBB'de olup P+R (Park et Devam Et) otoparkı olmasını tercih ederdim.
kurtköy mahallesi metro'daki ispark p+r'ye dahil edilip şeyhli'dekinin iett peronu olması çok daha iyi bir arazi kullanımı olacaktır. hem de kurtköy mahallesi metro'daki eğreti duran son durak alanı otobüs cebine çevrilir

kurtköy mahallesi metro'daki ispark p+r'ye dahil edilip şeyhli'dekinin iett peronu olması çok daha iyi bir arazi kullanımı olacaktır. hem de kurtköy mahallesi metro'daki eğreti duran son durak alanı otobüs cebine çevrilir
Kurtköy Mahallesi'ndeki otopark alanı (Pendik Belediyesi'nin ücretsiz otoparkıymış) 15-16 araç anca alıyor bu yüzden P+R yapılması işe yaramayacaktır. Şeythli'deki alan hem otopark hem otobüs parkı için yeterince büyük ve dahası, etrafında boş arazi epeyce var yani genişlemeye müsait. En önemlisi o Sultan Vahdettin Caddesi'nin etrafı bomboş en kötü otobüsler o caddeye park ederler.

O son durak alanı o kadar eğreti durmuyor bence belki biraz daha geniş yapılabilirdi ama şu anda KM18, KM28, SM4 sefer saatlerini bekledikleri için sıkışıyor. Diğer otobüsler cebe girmiyorlar.

Kurtköy Mahallesi'ndeki otopark alanı (Pendik Belediyesi'nin ücretsiz otoparkıymış) 15-16 araç anca alıyor bu yüzden P+R yapılması işe yaramayacaktır. Şeythli'deki alan hem otopark hem otobüs parkı için yeterince büyük ve dahası, etrafında boş arazi epeyce var yani genişlemeye müsait. En önemlisi o Sultan Vahdettin Caddesi'nin etrafı bomboş en kötü otobüsler o caddeye park ederler.

O son durak alanı o kadar eğreti durmuyor bence belki biraz daha geniş yapılabilirdi ama şu anda KM18, KM28, SM4 sefer saatlerini bekledikleri için sıkışıyor. Diğer otobüsler cebe girmiyorlar.
Pendik belediyesinin ücretsiz otoparkı olan muhtarlığın metronun orada da var

Pendik belediyesinin ücretsiz otoparkı olan muhtarlığın metronun orada da var
Benim kafam karıştı :) Muhtarlığın oradaki Pendik Belediyesi otoparkı kırmızı ile işaretlediğim yer. Ben başka bir otopark bilmiyorum.

1767546891472.png

Hazır haritayı açmışken yazmak istedim. Haritada kırmızı kutulu alan çok güzel peron bölgesi olur, kırmızı çizgiler de sefer bekleyen otobüslerin parklanma alanı olur. 2 yönde de u dönüşü yapılabilecek kavşaklar var.
1767547465131.png

Ekli dosyalar

• 1767547352166.png
    1767547352166.png
    1.2 MB · Görüntüleme: 4
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen M10 hattımızı
2026 yılının son çeyreğinde açmayı planlıyoruz.

M10 hattıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Son çeyreğe yetişirse çalışanların alnından öperim. Bu haliyle değil son çeyrek 2028 Mart anca görünüyor.

Son çeyreğe yetişirse çalışanların alnından öperim. Bu haliyle değil son çeyrek 2028 Mart anca görünüyor.
Screenshot_20251231_161920_Opera.jpg

hattın ilerleme oranı %88'e ulaşmış durumda. giriş yapılarını geçin asansör iskeletleri bile yerleştirilmişti inşaat durmadan önce

yeniden başlatıldığı durumda maksimum bir yıllık işi var, m12 kadar büyük bir proje olmadığı için çok daha kısa sürecektir

M10 hattı finansmandan ötürü durdurulmadı mı?

Kaynarca istasyonunda hayalet bir alan var çünkü.

M10 Pendik Merkez - Kaynarca Merkez - Fevzi Çakmak hattımızın genel ilerleme oranı %90 bandına ulaşmıştır.

Hat üzerindeki çalışmalarımız yakın bir zaman diliminde yeniden hız kazanacak.

Ve bu yıl Anadolu Yakasına 3 raylı sistem hattını kazandırmış olacağız.

Ayrıca yapımı devam eden M5 ve M12 hatlarımızda 7/24 çalışma esasına göre çalışmalarımız devam ediyor.

M10 Pendik Merkez - Kaynarca Merkez - Fevzi Çakmak hattımızın genel ilerleme oranı %90 bandına ulaşmıştır.

Hat üzerindeki çalışmalarımız yakın bir zaman diliminde yeniden hız kazanacak.

Ve bu yıl Anadolu Yakasına 3 raylı sistem hattını kazandırmış olacağız.

Ayrıca yapımı devam eden M5 ve M12 hatlarımızda 7/24 çalışma esasına göre çalışmalarımız devam ediyor.

2026 yılı içerisinde;
•M5 Samandıra Merkez - Sultanbeyli
•M12 Göztepe - Ataşehir - Ümraniye
ve •M10 Pendik Merkez - Kaynarca Merkez

Bu 3 hat bitirilip hizmete açılırsa OSCER GOES TO iBB diyorum. :)

Geri