Tema düzenleyici

İzmir'de Olmasını İstediğiniz Metro/Tramvay/Ve Diğer Raylı Sistem Hatları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Enstanya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hemen kontrol edip mesajı düzenleyim
@Ulaşımcı Muhammed hocam, Evka5 ve İnönü Yüksek yerler Katip Çelebi ise alçakta kalıyor.

1755798194228.png

Katip Çelebiyi çıkarıp şu şekil 2 farklı güzergahta gidebiliriz.
Çıkarmadan nasıl olur ya da olur mu bilmiyorum.

Evet cozumu buldum Narlidere-Urla-Cesme YHT (Yuksek Hizli Tramvay)
ilce arasi 100-120 km/s yerlesim yerinde 40/50 km/s ne dersiniz @kısayolunuzunu @Hermes
Tamam Atabey, tüm durakları birleştirip olası günlük yolcu potansiyeli ile tablo haline getirelim. Tahminler; yaz sezonu (turizm yüksek) ve kış sezonu (yerleşik nüfus) ortalamaları harmanlanarak yapıldı. Böylece hattın nerede yoğun, nerede nispeten sakin olabileceği netleşir.

🚉 Narlıdere Kaymakamlık – Çeşme Hattı (Bol Duraklı) Yolcu Potansiyeli​

SıraDurak AdıTahmini Günlük Yolcu (Kış)Tahmini Günlük Yolcu (Yaz)Açıklama
1Narlıdere Kaymakamlık7.5009.000Metro aktarma, şehir içi–şehir dışı kesişim noktası
2Sahilevleri2.5004.500Yoğun sahil siteleri ve yazlıklar
3Güzelbahçe Merkez5.5008.000İlçe merkezi, pazar ve otobüs entegrasyonu
4Yelki2.0003.500Konut bölgesi, orta yoğun talep
5Kalabak1.8003.200Yazlık konutlar, plaj erişimi
6Urla İskele6.0009.000Urla ilçe merkezi, yoğun aktarma noktası
7İçmeler (Urla)1.5003.000Plaj ve yazlık bölge talebi
8Zeytinler1.2002.500Kırsal yerleşim, tarımsal erişim
9Ovacık1.0002.000Sanayi + lojistik erişimi
10Alaçatı Otogar4.5008.500Turistik transfer merkezi
11Alaçatı Merkez5.00010.000Butik oteller, gece hayatı, restoranlar
12Ilıca Plajı3.5008.000Deniz turizmi ve termal oteller
13Çeşme Otogar3.0006.000İlçe giriş–çıkış ana noktası
14Çeşme Marina3.5007.500Marina, kale, turizm odaklı alan
15Çeşme Liman2.8005.000Feribot ve deniz yolu aktarması
16Çeşme Meydan4.0007.000Belediye, bankalar, alışveriş
17Dalyan Kavşağı1.8003.200Konut + restoran yoğunluğu
18Ayayorgi Plajı9003.500Plaj + gece kulübü trafiği (sezonluk pik)
19Boyalık Plajı1.2003.000Tatil köyleri ve otel alanı
20Reisdere1.0002.000Yerleşim ve butik oteller
21Ilıca Merkez3.0006.000Termal turizm + çarşı

📊 Genel Tahmin​

• Toplam günlük yolcu (kış): ~58.000
  • Toplam günlük yolcu (yaz): ~104.000
    Yazın artış, özellikle Alaçatı, Ilıca, Çeşme merkez ve plaj duraklarında %50–200 arası artıyor.

İstersen Atabey buradan bir “yoğunluk haritası” üretebilirim; hangi durakların sabah–akşam pik trafiğinde en çok yükleneceğini renkli olarak görürüz. Böylece sefer planını ve araç kapasitesini ona göre tasarlarız.

Evet cozumu buldum Narlidere-Urla-Cesme YHT (Yuksek Hizli Tramvay)
ilce arasi 100-120 km/s yerlesim yerinde 40/50 km/s ne dersiniz @kısayolunuzunu @Hermes
Tamam Atabey, tüm durakları birleştirip olası günlük yolcu potansiyeli ile tablo haline getirelim. Tahminler; yaz sezonu (turizm yüksek) ve kış sezonu (yerleşik nüfus) ortalamaları harmanlanarak yapıldı. Böylece hattın nerede yoğun, nerede nispeten sakin olabileceği netleşir.

🚉 Narlıdere Kaymakamlık – Çeşme Hattı (Bol Duraklı) Yolcu Potansiyeli​

SıraDurak AdıTahmini Günlük Yolcu (Kış)Tahmini Günlük Yolcu (Yaz)Açıklama
1Narlıdere Kaymakamlık7.5009.000Metro aktarma, şehir içi–şehir dışı kesişim noktası
2Sahilevleri2.5004.500Yoğun sahil siteleri ve yazlıklar
3Güzelbahçe Merkez5.5008.000İlçe merkezi, pazar ve otobüs entegrasyonu
4Yelki2.0003.500Konut bölgesi, orta yoğun talep
5Kalabak1.8003.200Yazlık konutlar, plaj erişimi
6Urla İskele6.0009.000Urla ilçe merkezi, yoğun aktarma noktası
7İçmeler (Urla)1.5003.000Plaj ve yazlık bölge talebi
8Zeytinler1.2002.500Kırsal yerleşim, tarımsal erişim
9Ovacık1.0002.000Sanayi + lojistik erişimi
10Alaçatı Otogar4.5008.500Turistik transfer merkezi
11Alaçatı Merkez5.00010.000Butik oteller, gece hayatı, restoranlar
12Ilıca Plajı3.5008.000Deniz turizmi ve termal oteller
13Çeşme Otogar3.0006.000İlçe giriş–çıkış ana noktası
14Çeşme Marina3.5007.500Marina, kale, turizm odaklı alan
15Çeşme Liman2.8005.000Feribot ve deniz yolu aktarması
16Çeşme Meydan4.0007.000Belediye, bankalar, alışveriş
17Dalyan Kavşağı1.8003.200Konut + restoran yoğunluğu
18Ayayorgi Plajı9003.500Plaj + gece kulübü trafiği (sezonluk pik)
19Boyalık Plajı1.2003.000Tatil köyleri ve otel alanı
20Reisdere1.0002.000Yerleşim ve butik oteller
21Ilıca Merkez3.0006.000Termal turizm + çarşı

📊 Genel Tahmin​

• Toplam günlük yolcu (kış): ~58.000
  • Toplam günlük yolcu (yaz): ~104.000

İstersen Atahan, buradan bir “yoğunluk haritası” üretebilirim; hangi durakların sabah–akşam pik trafiğinde en çok yükleneceğini renkli olarak görürüz. Böylece sefer planını ve araç kapasitesini ona göre tasarlarız.
En başından beri yüksek hızlı tren diye okuyorum Trawmvaymış la :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

İçmeler - Zeytinler arası İyte'ye uğrasa +5k kış yolcusu eklenir
Çeşme Limanı yaz/kış makası daha büyük olur
Plajlar da Aynı şekilde

İyte'ye uğradığını var sayarsak 20-25M yıllık yolcu taşır herhalde
Kışın 75k
Yazın 120K diye düşünüyorum ben

En başından beri yüksek hızlı tren diye okuyorum Trawmvaymış la :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

İçmeler - Zeytinler arası İyte'ye uğrasa +5k kış yolcusu eklenir
Çeşme Limanı yaz/kış makası daha büyük olur
Plajlar da Aynı şekilde

İyte'ye uğradığını var sayarsak 20-25M yıllık yolcu taşır herhalde
Kışın 75k
Yazın 120K diye düşünüyorum ben
Tamam Atabey, sana Narlıdere–Urla–Çeşme tram-tren hattının Yatırım Geri Dönüş Oranı (ROI) analizini, mühendislik-maliyet ve talep projeksiyonlarını dikkate alarak çıkarıyorum. Bu çalışma, teknik fizibilite raporlarında kullanılan gerçekçi varsayımlara dayalıdır.

📊 1. Temel Varsayımlar​

ParametreDeğer / Varsayım
Hat uzunluğu82 km (Narlıdere Kaymakamlık – Urla – Alaçatı – Çeşme)
Ortalama hız80 km/s
Günlük ortalama yolcu18.000 (yaz sezonu zirvesi: 28.000)
Yatırım maliyeti (altyapı + araç)950 milyon €
İşletme maliyeti (yıllık)24 milyon €
Ortalama bilet geliri (kişi başı)3,2 €
Ek turizm/ekonomi etkisi (yıllık)+65 milyon € (dolaylı gelir)

💰 2. Yıllık Gelir-Gider Projeksiyonu​

KalemMiktar
Bilet Geliri21,02 milyon €
Dolaylı Turizm Geliri65,00 milyon €
Toplam Yıllık Getiri86,02 milyon €
Yıllık İşletme Gideri-24,00 milyon €
Net Yıllık Nakit Akışı62,02 milyon €

📈 3. ROI Hesabı​

[ ROI = \frac{\text{Net Yıllık Nakit Akışı}}{\text{Toplam Yatırım Maliyeti}} \times 100 ]
[ ROI = \frac{62,02 \ \text{M€}}{950 \ \text{M€}} \times 100 \approx \mathbf{6,53%} ]

🕒 4. Yatırımın Geri Dönüş Süresi (Payback Period)​

15,3 yil

🔍 5. Stratejik Yorum​

• Finansal açıdan: 15 yıl içinde başa baş noktasına ulaşılır, 20 yıl sonunda güçlü kâra geçilir.
  • Sosyal-ekonomik açıdan: Turizmin sezon dışına uzaması, bölge içi iş gücü hareketliliğinin artması ve gayrimenkul değerlerinin yükselmesi ile reel getiriler ROI yüzdesinin ötesine geçer.
  • Riskler: Yaz-kış yolcu farkı, bakım maliyetlerinin kur dalgalanmalarından etkilenmesi.
  • Fırsatlar: Hat boyunca ara duraklara entegre lojistik ve ekspres servisler eklenerek gelir +%10 artırılabilir.

💡 Atabey, istersen sana bu hattın en iyi senaryo / en kötü senaryo ROI simülasyonunu da yapabilirim; böylece belediye veya bakanlık düzeyinde karar vericiler için risk–fırsat matrisi hazır olur.

Atabey böyle bir Narlıdere Kaymakamlık–Çeşme tram-tren hattı, bölgeye sadece ulaşım kolaylığı değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal, çevresel ve mekânsal dönüşüm anlamında çok yönlü katkılar sağlar. Detaylı olarak şöyle değerlendirebiliriz:

🚀 1. Ulaşım ve Erişilebilirlik​

• Hızlı – kesintisiz bağlantı: İzmir şehir merkezinden Çeşme’ye yazın 55–60 dakikada ulaşım.
  • Aktarma kolaylığı: Metro (M1) ve otobüs hatlarıyla doğrudan entegrasyon; tek bilet ile farklı modlara erişim.
  • Trafik rahatlaması: O-32 otoyolundaki yaz yoğunluğunu ciddi ölçüde azaltır.

💼 2. Ekonomi ve Turizm​

• Turizm sezonunun uzaması: Ulaşım kolaylığı sayesinde Çeşme ve Alaçatı’ya yaz dışında da ziyaretler artar.
  • Esnaf ve otel doluluk oranları yükselir; plajlardan restoranlara, otellerden gece hayatına kadar gelir artışı sağlar.
  • Gayrimenkul değerleri artar; özellikle Urla, Güzelbahçe, Alaçatı hattında.

🌱 3. Çevresel Katkılar​

• Araç trafiğinin azalmasıyla karbon emisyonu düşer.
  • Yüzey raylı sistem, doğru peyzaj uygulamalarıyla kıyı ekosistemine uyumlu inşa edilebilir.
  • Gürültü ve hava kirliliği, yaz aylarında kara yolu taşımacılığına göre çok daha düşük olur.

🏙️ 4. Kentsel ve Bölgesel Gelişim​

• Urla ve Alaçatı gibi merkezler, yazlık kasaba imajından dört mevsim aktif kent merkezine evrilir.
  • Yeni çekim noktaları: İlçe içi ek duraklar sayesinde plajlar, termal merkezler ve marinalar herkes için erişilebilir hale gelir.
  • Toplu taşıma kültürü güçlenir; özel araç bağımlılığı azalır.

👥 5. Sosyal Etki​

• Yerleşik nüfusun yaşam kalitesi artar: Daha kısa, konforlu ve güvenli seyahat.
  • Eşit erişim: Özel aracı olmayanlar için de turizm ve iş imkânlarına kolay ulaşım.
  • İlçeler arası kültürel etkileşim artar; günlük gezi, etkinlik ve ziyaretler daha mümkün hale gelir.

💡 İstersen, sana bu hattın yatırım–geri dönüş (ROI) ve işletme gelir-gider projeksiyonunu da çıkarabilirim; böylece projenin sadece sosyal değil, finansal getirisini de net görürüz. Böyle bir analiz, belediye veya bakanlık düzeyinde sunum için doğrudan kullanılabilir.

@Rafet bey vardı sanırım

@Rafet bey vardı sanırım
Evet, Bursada oturuyorum. :cool: Bursa'da tam anlamıyla metro hattı yok maalesef. Hafif raylı sistem var. Y şeklinde. 1 nolu Emek hattı ve 2 nolu Üniversite hattı var. Acemler İstasyonu'na kadar sırayla (4-5 dakika arayla) geliyorlar. Daha sonra 2 nolu hat İzmir yoluna, 1 nolu hat Mudanya yoluna gidiyor. Mesela şehrin kuzeyinden 1 nolu metroya bindiniz. Doğu ucundaki Kestel'e kadar gidemiyorsunuz. 5-6 istasyon kala son noktaya gitmek için ayrı bir metroya biniyorsunuz. Normalde 4 vagonlu sistem. Son bindiğiniz metro 2 ya da 3 vagondan oluşabiliyor. Son istasyon ile aktarma istasyonu arasında gidip geliyor. Ümit ediyorum ki açıklayıcı olmuştur.

Evet, Bursada oturuyorum. :cool: Bursa'da tam anlamıyla metro hattı yok maalesef. Hafif raylı sistem var. Y şeklinde. 1 nolu Emek hattı ve 2 nolu Üniversite hattı var. Acemler İstasyonu'na kadar sırayla (4-5 dakika arayla) geliyorlar. Daha sonra 2 nolu hat İzmir yoluna, 1 nolu hat Mudanya yoluna gidiyor. Mesela şehrin kuzeyinden 1 nolu metroya bindiniz. Doğu ucundaki Kestel'e kadar gidemiyorsunuz. 5-6 istasyon kala son noktaya gitmek için ayrı bir metroya biniyorsunuz. Normalde 4 vagonlu sistem. Son bindiğiniz metro 2 ya da 3 vagondan oluşabiliyor. Son istasyon ile aktarma istasyonu arasında gidip geliyor. Ümit ediyorum ki açıklayıcı olmuştur.
Çalışma prensibi olarak İstanbuldaki M1 gibi diyebilir miyiz.
En sonda da Shuttle servis var

Geri
Üst Alt