Tema düzenleyici

İzmir Ulaşım Hakkında Random/Karışık Sohbet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Atabey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hocam aslında M4 ile Cengizhan taraflarına metro gelse oradan çift hat füniküler o yükü kaldırır.
Ama taaaaa Bayraklı İzban'a kadar gitmez zorunda kalırsa o zaman iş yaş

Hem metro maliyeti düşer, hem de araçlar daha hızlı olur.
Çift araç şeklinde giderlese (Taksim Füniküleri) 15kişilik 3 bölüm ×2 araç = 90 kişi tek yönde ve her 5dk da 1. Eğer kaldırmazsa araya makas eklenip sıklık arttırılabilir.
İstanbulda Taksim-Kabataş finiküleri çok yokuşlu yerden çıkıyor. Ama yolcu sayısı çok yüksek. Zaten Yeşilyurt-Hatay-Karantina ve Şehir Hastanesi-Bayraklı izban finiküleri ikisi de ayrı ayrı günde 100 bin yolcu taşır. Araçları biraz uzun olduktan sonra problem olmaz. Çünkü mesafeler kısa.

Aslında eğim de çok fazla olmayabilir. Evka 3'ten itibaren Atatürk Mahallesi ve Şehir Hastanesi'ne çok dik olmayan bir eğimle çıkabilir. Şehir Hastanesi polikliniklerin rakımı sanırım 180m. Atatürk Mahallesinin istasyonları 110-120m rakımlı yerlere yapılırsa eğim çok dik olmaz. Örneğin Evka 3'ten sonra ilk 70 ~ 80 m rakımlı sonra da 110 ~ 120 m rakımlı bir istasyon yapılabilir. Şehir hastanesi istasyonun derinliği belki 50 60 metreyi bulabilir.

Hocam şu anda elimde bilgisayar olmadığı için tam birşey diyemiyorum ama
Bornova Merkez'den direk Şehir Hastanesi'ne metro yapılırsa gidebileceği tahmini güzergah uzunluğu ~4.3km. Yasal yolcu taşımacılığı maks eğim sınırı %4 (yük için %2.5).
Elimde rakım bilgisi olmadığı için mükemmel dağılmış eğim şeklinde varsayıyorum. Bu şekilde üst limit 120m gerçekçi şekil 60-80m rakım değişimi yapılabilir. Screenshot_20250803_032445_Chrome.jpg
Noktaları durak olarak değil, güzergah olarak düşünün.

Not: bu noktaların rakımlarına bakabilecek bir babayiğit var mıdır?

İstanbulda Taksim-Kabataş finiküleri çok yokuşlu yerden çıkıyor. Ama yolcu sayısı çok yüksek. Zaten Yeşilyurt-Hatay-Karantina ve Şehir Hastanesi-Bayraklı izban finiküleri ikisi de ayrı ayrı günde 100 bin yolcu taşır. Araçları biraz uzun olduktan sonra problem olmaz. Çünkü mesafeler kısa.

Hocam Taksim Füniküleri geçen yıllarda 5 milyon yolcu taşımış. (Günlük 30k+ yolcu)
Hatay-Yeşilyurt Şeklinde 5k,
Karantina-Hatay Yeşilyurt şeklinde 8k,

Cengizhan-Westpark-Şehir Hastanesi (M4 açılırsa) 8k,
Bayraklı İzban - Şehir Hastanesi - Toki şeklinde 30k yolcu taşır gibime geliyor.

Yanlış geliyorsa lütfen düzeltin

Hocam şu anda elimde bilgisayar olmadığı için tam birşey diyemiyorum ama
Bornova Merkez'den direk Şehir Hastanesi'ne metro yapılırsa gidebileceği tahmini güzergah uzunluğu ~4.3km. Yasal yolcu taşımacılığı maks eğim sınırı %4 (yük için %2.5).
Elimde rakım bilgisi olmadığı için mükemmel dağılmış eğim şeklinde varsayıyorum. Bu şekilde üst limit 120m gerçekçi şekil 60-80m rakım değişimi yapılabilir. Ekli dosyayı görüntüle 76138
Noktaları durak olarak değil, güzergah olarak düşünün.

Not: bu noktaların rakımlarına bakabilecek bir babayiğit var mıdır?
Bu noktadan Bornova çayı ve yeraltı deresi geçiyor. Derinlik baya aşağıda kalıyor. Ama Bornova merkez metrosu olsaydı Bornova merkezden daha kısa ve az eğimle olabilir. Şehir Hastanesi-Bayraklı izban hattını şöyle düşündüm. Şehir hastanesi giriş yolunda çıkmaz yol var. Oradan başlar Bayraklı tüneli etkilemeden aşağı inerek kayalıkların oradan köprüyle yol açılıp Bayraklı izban yanına küçük istasyon yapılarak ulaşabilir. Böyle olunca mesafe kısalıyor.

Hocam Taksim Füniküleri geçen yıllarda 5 milyon yolcu taşımış. (Günlük 30k+ yolcu)
Hatay-Yeşilyurt Şeklinde 5k,
Karantina-Hatay Yeşilyurt şeklinde 8k,

Cengizhan-Westpark-Şehir Hastanesi (M4 açılırsa) 8k,
Bayraklı İzban - Şehir Hastanesi - Toki şeklinde 30k yolcu taşır gibime geliyor.

Yanlış geliyorsa lütfen düzeltin
Yeşilyurt hattına da bence 30 bin ekle gece ve gündüz yolcusu çok fazla. :) Toki hattı bana göre 50k olur.

Şehir Hastanesi-Bayraklı izban hattını şöyle düşündüm. Şehir hastanesi giriş yolunda çıkmaz yol var. Oradan başlar Bayraklı tüneli etkilemeden aşağı inerek kayalıkların oradan köprüyle yol açılıp Bayraklı izban yanına küçük istasyon yapılarak ulaşabilir. Böyle olunca mesafe kısalıyor.

Hocam ben şöyle bir plan çıkarmıştım bu nasıl?

Hocam bence bu ( yıllarca uzatmalar sonucu) olabilecek en iyi güzergah fakat bu bile füniküler hattı için çok uzun ~3.5km

Duraklar:
5.Etap Toki
Şehir Hastanesi Poliklinik
Westpark (Otoban bağlantısı ve olası Şehir Hastanesi hatları kısaltılması)
Süleymaniye Cami
Meydan
Ş.Ü.B Spor Tesisleri (Şehit Ümit Boz)
Bayraklı Anadolu Lisesi
Bayraklı

Burası için daha iyi bir rota fikriniz varsa lütfen söyleyin

Bence Şehir Hastanesi-Bayraklı İzban arası yeterli. Westpark ve Cengizhandan otobüsle mesafe yakın olduğu için ek istasyona gerek olmadığını düşünmekteyim. Ama yolcu talebi artarsa Cengizhan son durakta durak olabilir.
Hocam bırakın Bayraklı İzban'ı, Cengizhan bile fünikülere göre uzun mesafe oluyor. Ekstra olarak M4 Cengizhan üzerinden geçtiğinden metro aktarması olur.

Neden Westpark çünkü o yönde bir akış var. Hastane dolmuşları hastaneden sonra Westpark yapıp Hastaneye geri dönüyor ve iyi de yolcu alıyorlar bu esnada. Ayrıca hastane içi alışveriş yeri olması durumu Bu Ankara ve İstanbul'daki şehir hastanelerinde var fakat bizde yok. (Neden diye sorarsanız böyle fazla yataklı büyük hastanelerde kafa dağıtmalık yer olmalı)

Meydan durağı olmasa da olabilir.

Spor Tesisleri ve Anadolu Lisesi hem güzergah üzerinde hem de yolcu çekebilecek konumlar.

Şehir hastanesi için zamanında düşünülse faydalı olurdu ancak hala düşünülmesi uygun. Hayırlısı bakalım.
Hocam yapılırsa M4 ile birlikte Cengizhan - Şehir Hastanesi şeklinde yapılır.
Belki Westpark, MOI gibi para verirse oraya da durak açabilirler.
Aynı şey Toki için de geçerli, kafalarına eserse.

Bayraklı kısmı sadece hayal

Geri
Üst Alt