Tema düzenleyici

İett Genel Müdürü Olsaydınız Ne Yapardınız?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mertesat07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Artık körüklü alımı olsun da ne sayısı ne de modeli önemli değil. Gitsin yolcu yükünü alsın yeter. Eninde sonunda ne olursa olsun teknolojik araç oldukları için bozulacaklar. Yeterki alsınlar
İşte buna katılmıyorum model önemli bana göre şimdi 2008 den beri çalışan capacityler var 2022 den beri çalışan Otokarlar var yani aradaki yaş farkına bak çalışma farkına bak bu yüzden model gerçekten önemli Akia alırsın 10 yıl götürür Mercedes veya Man alırsın 15 20 yıl götürür böyle konularda paraya kıyacaksın

İşte buna katılmıyorum model önemli bana göre şimdi 2008 den beri çalışan capacityler var 2022 den beri çalışan Otokarlar var yani aradaki yaş farkına bak çalışma farkına bak bu yüzden model gerçekten önemli Akia alırsın 10 yıl götürür Mercedes veya Man alırsın 15 20 yıl götürür böyle konularda paraya kıyacaksın
Modelden ziyade bakımlar önemli. Mercedes veya MAN'da alsan bakmadığın sürece yine karsanlar gibi dökülür. En önemli şartlardan biri bakımların iyi olması. Yoksa Mercedesim var bakmasam da olur dersen çabuk yıpranırlar

Son düzenleme:
Ben asıl şunu düşünüyorum
Silivri'ye Ağva'daki tarzdan araçlar girer mi,
O olmazsa normal D-xxx kodlu çift katlılardan
Uzun yol otobüsü doğru olmaz çünkü indi bindi çok yapıyor duraklarda
Ama Şifa Mahallesi - İstanbul Havalimanı hattı açılabilir. İşte D100 den İçmeler Köprüsü - Esenyalı Sapağı - Güzelyalı Köprüsü - Kaynarca - Pendik Köprüsü - Kartal Köprüsü gibi merkezi duraklardan yolcu alıp sonrasında Bağlantı Yolundan TEM ordan Kuzey Marmara Otoyoluna bağlanan bir hat

İETT genel müdürü olsam şöyle bir planlama yaparım :

* 200 adet Otokar Kent Xl satın alırım.

* BMC - Otokar - Akia - Isuzu fark etmeksizin ihaleyle 100 adet solo dizel otobüs alırım.

* 200 Otokar’ ı teslim aldıkça metrobüs hattına verip Mercedes Conecto’ları hattan çekmeye başlarım. Conecto’lardan 152 aracı İkitelli garajına , 50 tanesini yeni açılacak Kurtköy garajına veririm.

* Yeni alınacak 100 solo aracı Başakşehir tarafında yeni açılacak olacak garaja veririm.

* Durmadan sorun çıkartan İkitelli’ de ki 108 doğalgazlı Temsa’yı emekli ederim. İkitelli’de iyi durumda olan 13 Mercedes Citaro G ‘ yi Şahinkaya ‘ya transfer eder ve Beykoz da ki körüklü sayısını 50 ye tamamlarım. Geri kalanları Eskişehir gibi araçlara iyi bakacak şehirlere hibe ederim.

* Topkapı Garajına bağlı olan ama İkitelli de takılan 25 adet solo Akia aracı Anadolu Garajına gönderirim. Böylece şehrin Anadolu yakasında oturanlar da yeni araca binmiş olur.

'Sadece otobus' adında yeraltı geçitleri ile karayolundan ayirirdim otobüsleri.

Fatih, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Üsküdar, Mecidiyeköy gibi yüksek trafikli ilçelerde ki bazı caddelerde 200-300 m'lik alt gecitler bile iş görür.🚇 (kepçelerle bile kazilabilir fen işleri ekipleriyle.⛏️)

Trafik olan Kavşak, dört yol vs'yi atlatıp tekrar yer üstüne çıkarip durak'a ulaştırirdim...

* BMC - Otokar - Akia - Isuzu fark etmeksizin ihaleyle 100 adet solo dizel otobüs alırım.

* 200 Otokar’ ı teslim aldıkça metrobüs hattına verip Mercedes Conecto’ları hattan çekmeye başlarım. Conecto’lardan 152 aracı İkitelli garajına , 50 tanesini yeni açılacak Kurtköy garajına veririm.

* Yeni alınacak 100 solo aracı Başakşehir tarafında yeni açılacak olacak garaja veririm.

* Durmadan sorun çıkartan İkitelli’ de ki 108 doğalgazlı Temsa’yı emekli ederim. İkitelli’de iyi durumda olan 13 Mercedes Citaro G ‘ yi Şahinkaya ‘ya transfer eder ve Beykoz da ki körüklü sayısını 50 ye tamamlarım. Geri kalanları Eskişehir gibi araçlara iyi bakacak şehirlere hibe ederim.

* Topkapı Garajına bağlı olan ama İkitelli de takılan 25 adet solo Akia aracı Anadolu Garajına gönderirim. Böylece şehrin Anadolu yakasında oturanlar da yeni araca binmiş olur.
Temsaları emekli olacağına araçları elden geçiririm CNG den dizele dönüştürürdüm

'Sadece otobus' adında yeraltı geçitleri ile karayolundan ayirirdim otobüsleri.

Fatih, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Üsküdar, Mecidiyeköy gibi yüksek trafikli ilçelerde ki bazı caddelerde 200-300 m'lik alt gecitler bile iş görür.🚇 (kepçelerle bile kazilabilir fen işleri ekipleriyle.⛏️)

Trafik olan Kavşak, dört yol vs'yi atlatıp tekrar yer üstüne çıkarip durak'a ulaştırirdim...
Zamanında Beylerbeyi Sarayı altından geçen bir tünel açılmış ve trafiğe büyük katkı sunmuştu. Daha sonra saray zarar görüyor diye tekrar araç geçişi yasaklanmıştı. Günümüzde Çengelköy den girip Beylerbeyi nden çıkacak bir tünel olsa otobüsler yarım saat kazanırdı

Otokarlar ve Karsanlar Şahinkaya, Cebeci, Topkapı, İkitelli Garajlarına dağıtılabilir.
Citaro ve Citaro G Yunus ve Kurtköy Garajlarına verilebilir.
İstanbulda midibüs tarzında dar sokaklı güzergahlarda çalışması için araçlar alınabilir ve yeni hatlar açılabilir.
Anadolu garajına hangi otobüsler gelecek peki?😮😮😮

körüklü alımı yapacağıma treylerli otobüse yatırım yapar idim. çünkü körüklü otobüsün kapasitesi hatlara fazla gelebiliyor (133TM'nin körüklü deparına sabahları hariç pek yolcu bindiğini görmedim) bir de körüklü otobüslerin yürütme maliyeti yüksek; körük kısmının bakımını yapmak maliyetli ve zor bir iş, kullandıkları benzin miktarı da yüksek. Fakat en en büyük sorunu manevra kabiliyetleri.

treylerli otobüslerin özellikle bağlantılı direksiyon (? türkçe mealini bulamadım) olanları oldukça keskin virajlar dönebiliyorlar. körüklülerden diğer iyi yönü sanırım bütün körüklüler (en azından türkiyede olanlar) alçak tabanlı. alçak tabanlı olmak istanbulda coğrafya gereği pek iyi bir özellik olmayabiliyor. fakat treylerli otobüslerde alçak girişli çalıştırabiliriz. bu istanbula daha uygun olur.
yani kağıthane şile gibi normalde körüklü girmeyen/yüksek tabanlı giren yerlere bunlardan verebiliriz.
bu treylerli otobüslerle aynı zamanda kapasiteyi daha rahat kontrol edebiliriz, tren gibi kuple/dekuple edilebiliyorlar. 133P, 134YK gibi midibüs-solo karışık çalışan hatlara pik saatlerde treylerli, onun dışında bu seti ayırıp verebiliriz. böylece otobüslerimiz hep kapasitelerine yakın çalışır yani daha verimli olur

hatta körüklü otobüsten daha uzun olabiliyor neye bağladığımıza bağlı olarak ama izin verilir mi bilmiyorum
örnek video, 12m lions city'e sanırım 8m treyler takmışlar:

Son düzenleme:

Bunu gören Yunus Garajının gözü yaşlı. Yunus ve Sarıgazi Garajları Kocaeli Ulaşımpark'a ait Garajlar sanırım.

Otobüs ihtiyacı olduğu bapbariz ortada zaten. (Bence de biraz abartı olsa da) 300 solo şart. Bunlar yeni açılacak garajlar arası bölüşülür.

Metrobüs hattına da takviye lazım. 100 (marka farketmez,karsan olmasın) körüklü ile artık eski capacityleri emekli ederdim.

Otobüs şeridi uygulamasını (şuanki proje halinden) daha da arttırmaya çalışırdım. Kentsel yapı yüzünden zor bir iş ama yapılamayacakta değil.

Alibeyköy'e reform isterdim ama o daha çok UKOME'nin işi. (bir tane yenilik isteyecek olursam alibeyköy perona gelmeden önce m7 ile kesişen hatlarda o kesiştiği durakta aktarma vermesi örn. tm3'ün kağıthane m7'de aktarma vermesi)

Bunu gören Yunus Garajının gözü yaşlı. Yunus ve Sarıgazi Garajları Kocaeli Ulaşımpark'a ait Garajlar sanırım.
:) Onlar 2013 model Otokar’ları ile takılmaya devam etsinler hocam. 400 den fazla araçları var bölgeyi pek bilmiyorum ama yeterlidir diye düşünmüştüm

Geri
Üst Alt