Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri | Sayfa 157 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• #3,121
Sözde her tip var bu fiyatlara sarı sayfayı açın zaten ondan başka iki yıldır 14-16 arasını geçmeyen yok
Demek ki klasik gel gel muamelesi yapıyor. İş ciddiye binince orası yeni satıldı, şurada var, o da tabii başka fiyata.

• #3,124
Emlakcıların çoğu ilanları doğru deyil.3 yıldır fiyatlar 14 ün üstüne çıkmıyor.şimdide yeni bir yem bulmuşlar,diyorlarki bu satacağımız parsel mütahitle sözleşme yapmış yakında inşaat başlayacak.düşünün parselde en yakın yerleşim yerine 1 km yani inandırıcı değil.

• Beğen
Tepkiler: musa
  • #3,125
Şuan gerçek ilanların fiyatları 35 40 lira aralığındaki öyle yatırımlık yerde yok 100 200 metre hisseler hep satılık yer yok

• Beğen
Tepkiler: MUSVAR1
  • #3,126
🧱 1. İnşaat Maliyeti (2025)

Yüksek katlı, lüks sayılabilecek bir konut projesinde güncel (2025) maliyet kalemleri şu şekilde:

Kalem Ortalama Fiyat (₺/m²)

Standart konut (normal yapı) ~15.000 – 18.000 ₺
Lüks konut (asansörlü, otoparklı, dış cephe, sosyal alan) 20.000 – 24.000 ₺

> ✅ Örneğimizde lüks proje düşündüğümüz için:
İnşaat maliyeti ≈ 22.000 ₺/m²

---

🧾 2. Toplam İnşaat Alanı

Emsal: 2.00 →
25.000 m² x 2.00 = 50.000 m² (emsale tabi inşaat alanı)
Buna + %20 civarı emsal dışı alan (otopark, sığınak, sosyal alan vb.) eklenebilir:
Toplam efektif inşaat alanı ≈ 60.000 m²

🧱 Ama satışa uygun (kat karşılığı hesaplanacak) alan 50.000 m²'dir.

---

💰 3. Toplam Satış Geliri Tahmini

Ortalama satış fiyatı (bölgeye göre):
90.000 ₺/m² (Alacaatlı–Dodurga bölgesinde yüksek kat + lüks proje)

50.000 m² x 90.000 ₺ = 4.5 Milyar TL satış geliri

---

💸 4. Toplam Maliyet (müteahhit tarafı)

İnşaat maliyeti:
50.000 m² x 22.000 ₺ = 1.1 Milyar TL

İdari gider, ruhsat, altyapı, iskan, tapu, KDV, reklam vs.
Ekstra %10-15 → ~150 Milyon TL

Toplam maliyet ≈ 1.25 Milyar TL

---

⚖️ 5. Oran Hesabı ve Kar Dağılımı

🔹 %50 Kat Karşılığı Senaryo:

Arsa sahibi → 25.000 m² → 2.25 Milyar TL’lik daire

Müteahhit → 25.000 m² → 2.25 Milyar TL gelir - 1.25 Milyar TL gider = 1 Milyar TL kâr

🔹 %55 Kat Karşılığı Senaryo:

Arsa sahibi → 27.500 m² → 2.475 Milyar TL

Müteahhit → 22.500 m² → 2.025 Milyar TL – 1.25 Milyar TL = 775 Milyon TL kâr

🔹 %60 Kat Karşılığı Senaryo:

Arsa sahibi → 30.000 m² → 2.7 Milyar TL

Müteahhit → 20.000 m² → 1.8 Milyar TL – 1.25 Milyar TL = 550 Milyon TL kâr

---

✅ Sonuç: Hangi Oran Mantıklı?

Oran Müteahhit kârı Yorum

%50 1 Milyar TL Standart, rahat kabul eder
%55 775 Milyon TL Bölge ve arsa niteliği gereği en mantıklı teklif
%60 550 Milyon TL Ancak çok talep varsa alınabilir

Yapay zekanın yorumu arkadaşlar. %50 ile müteahhit çok rahat kabul eder.
Bu dediğim oranlar bulvar cepheleri yerler için geçerli. Unutmayın orda ticari dükkanların maliyetleri düşük ama değerleri çok yüksek olacaktır.
Maliyet hesabı yanlış olmuş.

Emsal harici alanların maliyeti hesaplanmamış. Bunların yapımıda müteahhit için masraf çünkü.

• Beğen
Tepkiler: RKK
  • #3,127
Maliyet hesabı yanlış olmuş.

Emsal harici alanların maliyeti hesaplanmamış. Bunların yapımıda müteahhit için masraf çünkü.
Evet tahmini %20 civarı emsal dışı inşaat hesaba katılmamış.

Onu da ekleyince müteahhit açısından %50 den fazlasını vermek mantıklı olmaz.

Ancak konut fiyatları çok yukarı çıkarsa arsa sahibinin payı artabilir.

Bence bizim için şu an %50 çok iyi bir oran. O rakamı veren olursa seve seve kabul ederim.

• Beğen
Tepkiler: SütçüimaM
  • #3,128
Kat karşılığı oranı daha öncede yazmıştım maliyet/hasılat x100=formülüdür

• #3,130
Arkadaşlar daha öncede belirttim. Tekrar belirtiyorum. 50'lik Bulvar cephedeki Ticaret + Konut parselleri çok ama çok değerli.

Daha önceki hesabımda ticaret parsellerini belirtmeden bir hesaba girmiştim. Unutmayın ticaret parsellinin maliyeti düşük olur ama değer çok daha yüksek olur.

Şimdi ticaret hesabına ekleyerek, siz değerli arkadaşların bilgisine sunuyorum.

Tabiki şuan için inşaatlar başlamadan size zor gibi gözüksede buranın potansiyelini okumanızı, analinizi yapmamızı temenni ederim. Bunu görmemiz yakındır. Herkese bol kazanç dilerim.

Ek: %10 konfor payını hesaba hiç katmiyorum bile.

📌 Plan Notlarının Analizi​

50.000 m² emsale tabi inşaat yapılan, karma kullanımlı (ticaret + konut) ve bulvar cepheli büyük çaplı bir proje için gerçekçi toplam maliyet hesabını tekrar yapalım.

🧱 1. İnşaat Ana Maliyeti (Konut + Ticaret)

Alan Türüm² Maliyeti (₺)Toplam (₺)
Konut30.00022.000 ₺660 Milyon ₺
Ticaret20.00018.000 ₺360 Milyon ₺
Toplam50.000-1.02 Milyar ₺

🏗️ 2. Ek Maliyet Kalemleri (Sosyal Donatı, Otopark, Park, vb.)

KalemAçıklamaTahmini Tutar
Sosyal donatı (sosyal tesis, çocuk oyun alanı, açık alan)Genelde yapı alanının %3-5’i kadar ayrılır.~35 Milyon ₺
Peyzaj, çevre düzenlemesiYürüyüş yolları, bahçe, sulama, kent mobilyası~25 Milyon ₺
Kapalı otopark (3 katlı, 1.000 araçlık)20.000 m² kapalı alan, m² maliyeti ~7.000 ₺~140 Milyon ₺
Açık otopark & misafir otoparklarıDrenaj, asfalt, bordür vb. dahil~15 Milyon ₺
Yapı denetim, proje, mühendislik%3-5 arası~50 Milyon ₺
İskân, harçlar, ruhsat, tapu masraflarıToplam satış değerinin %1–2’si alınabilir~60 Milyon ₺
Reklam / satış ofisi / maket gideriPrestij projede kaçınılmaz~20 Milyon ₺
Yönetim / danışmanlık / koordinasyon(3 yıllık süreç)~20 Milyon ₺

🧮 3. Toplam Güncellenmiş Maliyet

KalemTutar
İnşaat maliyeti (konut + ticaret)1.020.000.000 ₺
Donatı ve diğer ek giderler365.000.000 ₺
Toplam Proje Maliyeti~1.385.000.000 ₺ (~1.39 Milyar TL)

💰 4. Satış Geliri (Aynı)​

• Konut (30.000 m² x 90.000 ₺) = 2.7 Milyar ₺
  • Ticaret (20.000 m² x 120.000 ₺) = 2.4 Milyar ₺
  • Toplam Gelir: ~5.1 Milyar ₺

⚖️ 5. Güncellenmiş Oranlara Göre Kâr Analizi​

OranArsa Sahibine Düşen DeğerMüteahhit GeliriGiderKâr
%502.55 Milyar ₺2.55 M ₺1.39 M ₺1.16 M ₺
%552.8 Milyar ₺2.3 M ₺1.39 M ₺910 M ₺
%603.06 Milyar ₺2.04 M ₺1.39 M ₺650 M ₺

✅ Güncel Sonuç ve Tavsiye​

• Maliyetler dahil edilince bile müteahhitin ciddi kârı devam ediyor.
  • Proje çok kârlı, çünkü:
    • Ticari alanlar yüksek fiyatlı
    • İnşaat dışı giderler maliyeti artırsa da oranlar tolere ediyor

🧮 Arsa sahibi için:

• %55–%58 oran çok mantıklı ve haklı bir taleptir
  • Müteahhit buna itiraz edemez, çünkü hâlâ:
    • %55 oranla 910 Milyon ₺ net kâr
    • %60 oranla bile 650 Milyon ₺ kârı kalır.

Son düzenleme:
  • #3,132
Benim bildiğim kadarıyla da plan notlarında konfor payı yok.

Sadece bir parselin hissedarları kooperatif kurup kooperatif üzerinden başvururlarsa %10 daha fazla inşaat hakkı elde edebilirler.

• #3,133
Konfor payı plan notlarında yok, büyükşehir belediyesinin imar yönetmeliğinde de göremedim. Çankaya belediyesinin kendine has imar yönetmeliği varda orda yazıyorsa onu bilmiyorum.

Dediğim gibi ruhsat başvuruları başlayınca belediyeden bilgi alınabilir. Yanılmışsam özür diler düzeltirim. Ama benim bildiğin gördüğüm bu şekilde.

• #3,134
Konut+Ticari parselin 2 çok büyük avantajı var. İlki emsalinin 2.00 olması, diğeride ticari alanların satışının m2 bazında konuta göre yüksek olması. Bir diğer göz ardı edilen konuda ticarinin üst sınırının olmayışı. Yani bir parselin %95’ini ticari olarak planlayabilirsiniz. (Hatam varsa düzeltin)

O yüzden %50+para, %53-55 gibi oranlar konuşulabilinir. Müteahhit kabul eder etmez orası ayrı.

Benim hisse konutta olduğundan ben konuttan gidiyorum :)

Birde satış fiyatı 90.000tl biraz fazla gibi geldi bana şuan için. İlerde olabilir, tabi o zamanda maliyetler artar. Bugün kazma vurulsa 2 sene sonrası fiyat ne olur diye resmen müneccimlik yapıyoruz. En net hesap anahtarı aldığımız günkü olacaktır kendi nazarımda.

• #3,135
Konut+Ticari parselin 2 çok büyük avantajı var. İlki emsalinin 2.00 olması, diğeride ticari alanların satışının m2 bazında konuta göre yüksek olması. Bir diğer göz ardı edilen konuda ticarinin üst sınırının olmayışı. Yani bir parselin %95’ini ticari olarak planlayabilirsiniz. (Hatam varsa düzeltin)

O yüzden %50+para, %53-55 gibi oranlar konuşulabilinir. Müteahhit kabul eder etmez orası ayrı.

Benim hisse konutta olduğundan ben konuttan gidiyorum :)

Birde satış fiyatı 90.000tl biraz fazla gibi geldi bana şuan için. İlerde olabilir, tabi o zamanda maliyetler artar. Bugün kazma vurulsa 2 sene sonrası fiyat ne olur diye resmen müneccimlik yapıyoruz. En net hesap anahtarı aldığımız günkü olacaktır kendi nazarımda.
Küçük konut konusunda konut+ticaride gözden kaçan husus, bunların ticari statüde kalacağı, elektrik su vesaireyi ticari tarifeden kullanıp daha fazla masrafı olacağıdır.

Ticari olarak ruhsat alıp, sonradan konut statüsüne geçiremezler. Büyük bir site bu sorunlarla uğraşıp durmuştu diye hatırlıyorum, hatta iskan işi bile yıllarca halledilememişti.

O sebeple konut+ticarilerde ben çok büyük oranda ticari statülü konut yapacaklarını pek tahmin etmiyorum.

Üstelik bunlar için daha uygun olan konut kredisi de kullanılamılıyor diye biliyorum, bu durum da satışları olumsuz etkileyecektir.

Sadece AVM tarzı, konutla birleştirilmiş (Eryaman'da Metro AVM gibi, ismini tam hatırlamıyorum) gibi projeler olabilir, o da çarşı sayesinde kazançlı olur. Ancak bu tip 1-2 AVM olabilir. Ancak 15-20 tane AVM tarzı yapmaya kalkan olursa sinek avlarlar, bunu da müteahhitler biliyordur sanırım.

• #3,136
Küçük konut konusunda konut+ticaride gözden kaçan husus, bunların ticari statüde kalacağı, elektrik su vesaireyi ticari tarifeden kullanıp daha fazla masrafı olacağıdır.

Ticari olarak ruhsat alıp, sonradan konut statüsüne geçiremezler. Büyük bir site bu sorunlarla uğraşıp durmuştu diye hatırlıyorum, hatta iskan işi bile yıllarca halledilememişti.

O sebeple konut+ticarilerde ben çok büyük oranda ticari statülü konut yapacaklarını pek tahmin etmiyorum.

Üstelik bunlar için daha uygun olan konut kredisi de kullanılamılıyor diye biliyorum, bu durum da satışları olumsuz etkileyecektir.

Sadece AVM tarzı, konutla birleştirilmiş (Eryaman'da Metro AVM gibi, ismini tam hatırlamıyorum) gibi projeler olabilir, o da çarşı sayesinde kazançlı olur. Ancak bu tip 1-2 AVM olabilir. Ancak 15-20 tane AVM tarzı yapmaya kalkan olursa sinek avlarlar, bunu da müteahhitler biliyordur sanırım.
Ticari olarak aldıktan sonra konuta geçirilebiliyor gayette. Konut+Ticariler bu yüzden kıymetli zaten müteahhitler bunu biliyor. Yerleşip ben burayı konut olarak kullanıyorum diye başvuru yapılıyor ve bu yeterli oluyor geçiş için.

• #3,137

Merhaba, bu konuda, ticari olarak ruhsat alıp, sonradan iskan alınacak ve konut statüsüne geçirilecek vaadiyle ev almış olan bir arkadaşım var şu an evini satmak istiyor, 4 yıldır site yönetimi iskan başvuru işini ertelediği için emsallerine göre fiyatı aşağı çekmek zorunda kaldı, kredi oranı düşük olduğu için o zaman ticari dükkan kredisi olarak çekmişti, şu an ticari kredi mecburiyeti olduğu için ve iskan olmadığından 4 aydır satılmasını bekliyor, arayan 200-300 bin aşağı çekmeye çalışıyor fiyatı.
Ruhsat aşamasına geçilir ve inşaat faaliyetleri başlarsa ticari+konut bölgelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu "iskan" diye düşünmekteyim.

• Beğen
Tepkiler: RKK
  • #3,138
Ticari olarak aldıktan sonra konuta geçirilebiliyor gayette. Konut+Ticariler bu yüzden kıymetli zaten müteahhitler bunu biliyor. Yerleşip ben burayı konut olarak kullanıyorum diye başvuru yapılıyor ve bu yeterli oluyor geçiş için.

Hayır, o iş çok zor.

2023 Temmuzuna kadar bir süre kolaylık sağlandı, kaldı ki o zaman bile az sayıda ofisin dönüşümü yapılabildi.

Birincisi parseldeki bütün hissedarların, inşaat bitmişse parseldeki bütün komşuların imzasının alınma şartı var.

İkincisi, o uygulama devam ediyor olsa bile parselde konut miktarı için azami %80 sınırı var.

Üçüncüsü bu şartlar yerine gelse bile "ben yaptım oldu" şeklinde bitmiyor.

Bunun için belediyeye başvuruluyor, imarda cins değişikliği için bazı tadilat vesaire isteniyor ve bu değişiklik bile (bildiğim kadarıyla" meclis kararı ile askıya çıkıyor.

Anlayacağınız o iş çok çetrefilli.

• Beğen
Tepkiler: Makita ve kirwem
  • #3,139
Arkadaşlar teşekkür ederiz .Teknik bilgiler hususunda bayağı malumat kazanıyoruz. İnşaatlaşma konusunda Müteahhitle anlaşıp inşaatlaşma ön aşaması olan ruhsat sürecinde olan var mı acaba?

• #3,140
Arkadaşlar daha öncede belirttim. Tekrar belirtiyorum. 50'lik Bulvar cephedeki Ticaret + Konut parselleri çok ama çok değerli.

Daha önceki hesabımda ticaret parsellerini belirtmeden bir hesaba girmiştim. Unutmayın ticaret parsellinin maliyeti düşük olur ama değer çok daha yüksek olur.

Şimdi ticaret hesabına ekleyerek, siz değerli arkadaşların bilgisine sunuyorum.

Tabiki şuan için inşaatlar başlamadan size zor gibi gözüksede buranın potansiyelini okumanızı, analinizi yapmamızı temenni ederim. Bunu görmemiz yakındır. Herkese bol kazanç dilerim.

Ek: %10 konfor payını hesaba hiç katmiyorum bile.

📌 Plan Notlarının Analizi​

50.000 m² emsale tabi inşaat yapılan, karma kullanımlı (ticaret + konut) ve bulvar cepheli büyük çaplı bir proje için gerçekçi toplam maliyet hesabını tekrar yapalım.

🧱 1. İnşaat Ana Maliyeti (Konut + Ticaret)

Alan Türüm² Maliyeti (₺)Toplam (₺)
Konut30.00022.000 ₺660 Milyon ₺
Ticaret20.00018.000 ₺360 Milyon ₺
Toplam50.000-1.02 Milyar ₺

🏗️ 2. Ek Maliyet Kalemleri (Sosyal Donatı, Otopark, Park, vb.)

KalemAçıklamaTahmini Tutar
Sosyal donatı (sosyal tesis, çocuk oyun alanı, açık alan)Genelde yapı alanının %3-5’i kadar ayrılır.~35 Milyon ₺
Peyzaj, çevre düzenlemesiYürüyüş yolları, bahçe, sulama, kent mobilyası~25 Milyon ₺
Kapalı otopark (3 katlı, 1.000 araçlık)20.000 m² kapalı alan, m² maliyeti ~7.000 ₺~140 Milyon ₺
Açık otopark & misafir otoparklarıDrenaj, asfalt, bordür vb. dahil~15 Milyon ₺
Yapı denetim, proje, mühendislik%3-5 arası~50 Milyon ₺
İskân, harçlar, ruhsat, tapu masraflarıToplam satış değerinin %1–2’si alınabilir~60 Milyon ₺
Reklam / satış ofisi / maket gideriPrestij projede kaçınılmaz~20 Milyon ₺
Yönetim / danışmanlık / koordinasyon(3 yıllık süreç)~20 Milyon ₺

🧮 3. Toplam Güncellenmiş Maliyet

KalemTutar
İnşaat maliyeti (konut + ticaret)1.020.000.000 ₺
Donatı ve diğer ek giderler365.000.000 ₺
Toplam Proje Maliyeti~1.385.000.000 ₺ (~1.39 Milyar TL)

💰 4. Satış Geliri (Aynı)​

• Konut (30.000 m² x 90.000 ₺) = 2.7 Milyar ₺
  • Ticaret (20.000 m² x 120.000 ₺) = 2.4 Milyar ₺
  • Toplam Gelir: ~5.1 Milyar ₺

⚖️ 5. Güncellenmiş Oranlara Göre Kâr Analizi​

OranArsa Sahibine Düşen DeğerMüteahhit GeliriGiderKâr
%502.55 Milyar ₺2.55 M ₺1.39 M ₺1.16 M ₺
%552.8 Milyar ₺2.3 M ₺1.39 M ₺910 M ₺
%603.06 Milyar ₺2.04 M ₺1.39 M ₺650 M ₺

✅ Güncel Sonuç ve Tavsiye​

• Maliyetler dahil edilince bile müteahhitin ciddi kârı devam ediyor.
  • Proje çok kârlı, çünkü:
    • Ticari alanlar yüksek fiyatlı
    • İnşaat dışı giderler maliyeti artırsa da oranlar tolere ediyor

🧮 Arsa sahibi için:

• %55–%58 oran çok mantıklı ve haklı bir taleptir
  • Müteahhit buna itiraz edemez, çünkü hâlâ:
    • %55 oranla 910 Milyon ₺ net kâr
    • %60 oranla bile 650 Milyon ₺ kârı kalır.
S

Konu görüntüleyen kullanıcılar