Tema düzenleyici

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SaySev
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu forumda sadece Ahmet alıcı yok bir iki yancı daha var. Ne zaman iyi bir haber akışı olsa alttan alta yok belediyenin alt yapı ihale pılanı yokmuş, yok fiyatlar yüksekmiş falan filan ucuzcu ve yükselmeyi kontrol etmeye çalışanlar var. Bunlara da dikkat etmenizi ve cevap vermemenizi tavsiye ederim.
Yukarda bana beğeni bırakmışsınız.teşekkür ederim.bu yazınızı sizin heyecanınıza bağışlıyorum.demekki ben hayalci değilim gerçekciyim

@Uğur bey Tona yapının yeri pek iyi değil yazmışsnız. Ben bildiğim kadarıyla anlatayım. Öncelikle bahsedilen parsel 35 metrelik bulvar cepheli olup yakın parsellerde çok sayıda okul, ticari parseller ve hastane parseli var. Ayrıca yapılması planlanan göleti gören bir noktada. Eğer yapılaşmaya uzak derseniz evet ama yerinin iyi olmadığına katılmıyorum.

@Uğur bey Tona yapının yeri pek iyi değil yazmışsnız. Ben bildiğim kadarıyla anlatayım. Öncelikle bahsedilen parsel 35 metrelik bulvar cepheli olup yakın parsellerde çok sayıda okul, ticari parseller ve hastane parseli var. Ayrıca yapılması planlanan göleti gören bir noktada. Eğer yapılaşmaya uzak derseniz evet ama yerinin iyi olmadığına katılmıyorum.
Tona yapıya iyi değil demedim.Burası Alacaatlı parsellerine göre en az 2 sene sonra yapılaşmaya başlar diye düşünüyorum

Son düzenleme:
Reklamı görünce yazmıştım. Firma bence çok akıllı bir iş yapmış oldu.

Öncelikle kooperatif şeklinde inşaat hakkını %10 artırmış oldu, bu şekilde galiba 20 civarında daha fazla daire yapma hakları olacak.

Hisse başı 6 milyona arsa payı vererek metrekaresi 33-34 bin liradan satmış olacak. 140 civarı hisse satınca toplayacağı 840 miyon civarı para ile bütün dairelerin inşaatını yapar (maliyeti m2 başına 20 bin civarı hesapladım). Sonunda firmanın ödediği 400 milyon arsa parasına karşılık kendisine tam 140 daire kalır. Bu da nereden baksanız süper kar demektir. Hadi diyelim inşaat maliyeti 100 milyon civarı daha fazla tutsun. Yine de 500 milyona 140 daire sahibi oluyor. Tanesini 10-11 milyon gibi rakamdan verince net 1 milyar civarı kar demektir.

Bütün inşaat maliyetini kooperatif hisse satışı ile finanse etmek firmayı banka kredisi kullanıp faiz ödemekten kurtarıyor. 800-900 milyon civarı kredi kullanıp bunu 4 yılda (inşaat bitimi) ödemeye kalksanız maliyet 2 milyarı bile geçer ve firma hiç bir şey kazanamazdı.

Kooperatif hissesi de şu an piyasadaki arsa fiyatından yukarıda görünse de baştan inşaat firması ile anlaşılmış olduğu için hissedarların kafası rahat olacak. Bir sürü ortaklı sıradan bir parselde müteahhitle anlaşma süreci pazarlıktı, hakkından fazlasını talep eden hissedarın sıkıntı çıkarması gibi tehlikeler de olmadığı için avantajlı olur.

Reklamı görünce yazmıştım. Firma bence çok akıllı bir iş yapmış oldu.

Öncelikle kooperatif şeklinde inşaat hakkını %10 artırmış oldu, bu şekilde galiba 20 civarında daha fazla daire yapma hakları olacak.

Hisse başı 6 milyona arsa payı vererek metrekaresi 33-34 bin liradan satmış olacak. 140 civarı hisse satınca toplayacağı 840 miyon civarı para ile bütün dairelerin inşaatını yapar (maliyeti m2 başına 20 bin civarı hesapladım). Sonunda firmanın ödediği 400 milyon arsa parasına karşılık kendisine tam 140 daire kalır. Bu da nereden baksanız süper kar demektir. Hadi diyelim inşaat maliyeti 100 milyon civarı daha fazla tutsun. Yine de 500 milyona 140 daire sahibi oluyor. Tanesini 10-11 milyon gibi rakamdan verince net 1 milyar civarı kar demektir.

Bütün inşaat maliyetini kooperatif hisse satışı ile finanse etmek firmayı banka kredisi kullanıp faiz ödemekten kurtarıyor. 800-900 milyon civarı kredi kullanıp bunu 4 yılda (inşaat bitimi) ödemeye kalksanız maliyet 2 milyarı bile geçer ve firma hiç bir şey kazanamazdı.

Kooperatif hissesi de şu an piyasadaki arsa fiyatından yukarıda görünse de baştan inşaat firması ile anlaşılmış olduğu için hissedarların kafası rahat olacak. Bir sürü ortaklı sıradan bir parselde müteahhitle anlaşma süreci pazarlıktı, hakkından fazlasını talep eden hissedarın sıkıntı çıkarması gibi tehlikeler de olmadığı için avantajlı olur.

1. Ruhsat bile alınmamış olması = en büyük risk​

Ruhsat alınmamış bir arsada:

• Bina hiç yapılamayabilir
    • İmar durumu değişebilir
    • Emsal, kat sayısı, kullanım amacı düşürülebilir
    • Yol, yeşil alan, terk vb. çıkabilir
  • Belediyeden veya ilgili kurumlardan (itfaiye, altyapı, çevre, deprem vb.) olumsuz görüş gelebilir

Kooperatif sana “yapılacak” der ama hukuken kesinlik yoktur.

2. Kooperatif üyeliği ≠ tapu sahibi olmak​

Üyelik aldığında genellikle:

• Tapu senin adına olmaz
  • Arsanın sahibi kooperatif tüzel kişiliği olur
  • Sen sadece bir “hak vaadi” satın alırsın

Riskler:

• Kooperatif iflas ederse veya dağılırsa
  • Yönetim kötü niyetli veya beceriksizse
  • Ortaklar arasında ciddi ihtilaf çıkarsa

👉 Paranı geri almak çok zor olabilir.

3. Ek masraflar neredeyse kesin çıkar​

Başta söylenmeyen ama sonradan çıkan tipik masraflar:

a) İnşaat maliyet artışları​

• Demir, beton, işçilik fiyatları
  • Proje revizyonları
  • Deprem yönetmeliği değişiklikleri

“Şu fiyata bitecek” denir, %30–100 arası ek ödeme istenir.

b) Ruhsat ve resmi harçlar​

• Mimari + statik + mekanik projeler
  • Zemin etüdü
  • Belediye harçları
  • İskân (oturma izni)

Bunların bir kısmı sonradan üyelere paylaştırılır.

c) Altyapı giderleri​

• Elektrik, su, kanalizasyon bağlantıları
  • Yol, kaldırım, çevre düzenlemesi
  • Trafo bedeli

Bunlar çoğu zaman başlangıçta konuşulmaz.

4. Teslim süresi belirsizdir​

• 2 yıl denir → 5–10 yıl sürebilir
  • Hiç başlanmayabilir
  • Yarım kalabilir

Kooperatiflerde gecikme tazminatı çoğu zaman yoktur.

5. Yönetim ve şeffaflık riski​

Şunları mutlaka sorgula:

• Yönetim kurulu profesyonel mi?
  • Daha önce bitirdikleri proje var mı?
  • Gelir-gider tabloları açık mı?
  • Denetim kurulu gerçekten aktif mi?

Türkiye’de kooperatif mağduriyetlerinin büyük kısmı kötü yönetimden çıkar.

6. En tehlikeli senaryo​

• Sen yıllarca ödeme yaparsın
  • İnşaat yarım kalır
  • Kooperatif borçlanır
  • Arsa veya bina icra / haciz riski altına girer

Bu durumda:

• Ev alamazsın
  • Ödediğini de alamayabilirsin

7. Ne zaman daha “makul” olur?​

Risk nispeten azalır eğer:

✔ Ruhsat alınmış
✔ Proje onaylı
✔ Kat irtifakı kurulmuş
✔ Arsa tapusu sorunsuz
✔ İnşaat başlamış ve belli seviyeye gelmiş
✔ Önceki projeleri teslim etmiş bir kooperatifse

Tona yapı çok sayıda inşaat bitirdi ve teslim etti. Bu parselde tek tapu ve tamamı kendisine ait. Neden bir müteahhit arayişına girsin ki? Ben bu konuda sizler kadar karamsar değilim. Bakın Tona yapı özellikle belirtmiş sınırlı sayıda ve referans ile diye. Eminin ki bi kaç gün içerisinde kendi internet sitesinde de fiyat güncellemesi yapacaklar.
Ayrıca bazı firmalar kooperatif yoluyla site yapabiliyor. Buna BESA inşaatın Incek’te yapıp bitirdiği site kooperatif usulü yapıldı. Sonuçta sizlerin de söylediği gibi kooperatif olmanın bir takım avantajları var.

• Beğen
Tepkiler: RKK
Kooperatif olayı Türkiye'de çok sayıda olumsuz deneyimler yaşanmışsa da aslında büyük avantajlar içerir. Tabii güvenilir ortaklar veya burada büyük bir firmanın işin arkasında olması önemlidir.

Kooperatif olarak kazanılan %10 refah payı böyle büyük bir parselde çok büyük kazançtır. Tek tapu parsel gibi tek sesle hareket edip anlaşmalar yapabilmek çok kolaydır. Bizim gibi birbirini tanımayan (huyunu suyunu bilemediğimiz) birçok hissedarla paylaştığımız parsellerde belki de müteahhitle anlaşma sürecinde sıkıntılarımız olacak, belki de çok zaman kaybedeceğiz.

TONA YAPI elit bölgede defalarca inşaatlar yapmış, güvenilir bir firma olarak görünüyor. Komple parseli almaları da güçlü olduklarının göstergesi.

Bahsettiğim şekilde kooperatif yöntemiyle bence finansman açısında da çok mantıklı bir iş yapmışlar.

Bence hem firma çok güzel kazanacak, hisse alanlar da hiç başları ağrımadan evlerine kavuşacaklar.

Kooperatif olayı Türkiye'de çok sayıda olumsuz deneyimler yaşanmışsa da aslında büyük avantajlar içerir. Tabii güvenilir ortaklar veya burada büyük bir firmanın işin arkasında olması önemlidir.

Kooperatif olarak kazanılan %10 refah payı böyle büyük bir parselde çok büyük kazançtır. Tek tapu parsel gibi tek sesle hareket edip anlaşmalar yapabilmek çok kolaydır. Bizim gibi birbirini tanımayan (huyunu suyunu bilemediğimiz) birçok hissedarla paylaştığımız parsellerde belki de müteahhitle anlaşma sürecinde sıkıntılarımız olacak, belki de çok zaman kaybedeceğiz.

TONA YAPI elit bölgede defalarca inşaatlar yapmış, güvenilir bir firma olarak görünüyor. Komple parseli almaları da güçlü olduklarının göstergesi.

Bahsettiğim şekilde kooperatif yöntemiyle bence finansman açısında da çok mantıklı bir iş yapmışlar.

Bence hem firma çok güzel kazanacak, hisse alanlar da hiç başları ağrımadan evlerine kavuşacaklar.
kac yilda kavusurlar acaba

Geri