Tema düzenleyici

Ankara (Keçiören) Ovacık, (Yenimahalle) Yakacık Haberleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Varol06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Çoklu iş yeri imarının önemli bir avantajını yazıyım.

Mesela birinin 4000 m2 tek parsel yeri var. Bunu tek seferde yapmak zorunda değil. Çoklu sanayi yani çeşitli iş kollarının yapılacağı bu imar türünde, 500 m2'lik bir alan bir depo için gerekli ise 500 m2'ye yaptın. Geri kalan 3500 yine sende. Başka bir yer daha yapacaksın, araya duvar örüp yanına atıyorum 750 m2'lik yer daha yaptın. Yani hepsini hemen yapıp kiracı veya alıcı beklemeye gerek yok.

Planları görmek lazim sanayi depolamda mesala uretim izni varmı yoksa sadece depo olarakmı kullanılacak buda cok önemli ambardan neyi kast etmis anlayamadım.Üretim olursa parsellerin buyuk olacagini sanmiyorum.
1000091110.jpg

Ambar, depo veya sanayi olması konuta göre daha avantajlı, bir veya birkaç ada sanayi olabilir, yandaki ada hatta parsel depolama olabilir, ihtiyaca göre belirlenir

Bugün telefonla biraz bilgi alabildim. Dsi nin vermiş olduğu Dere yatakları raporundan ötürü parsellerde kısmi olarak kaymalar olacak. Alüminyumcular içine uzanan 35 metrelik yol bulvar olarak aynen kalıyor. Ada lar eskisi gibi 15000-25000 aralığı büyüklüğünde değil, 5000-6000 metrekarelerden oluşacak. Sanayi-Depolama-Ambar olarak geniş nitelikli tutulma amacı isteyenin istediği şekilde kullanmasına yönelik daha çeşitli sanayi sitesi oluşturulması. Emsal ve yükseklik gibi plan notlarına dair bilgi alamadım. Parselasyon aşaması Büyükşehir imar komisyon raporu sonrası değerlendirilecek. Keçiören belediyesinin amacı parsellere bölmeyerek düzen ve yekparelik açısından ada bazında Hissedarların toplanması. Yani 5000 metrelik bi alanda Hissedarların tıpkı konutta olduğu gibi müteahhit ile anlaşması ve dükkanlarını o şekilde alması. Şahsi fikrimce Avantaj konusuna gelirsek; emsal 1 konut parselinde 300 metreye 150 metre 4+1 1 daire alınabilmekte, işyeri olması halinde ise 150 metre dükkan sahibi olunabilecek. Ben dükkan olmasına daha sıcak bakıyorum. Büyükşehir onayından sonra plan notlarını da öğrenince daha net konuşabiliriz. Hakkımızda hayırlısı olsun..

Örnek vermek gerekirse;
1. Foto 4000 metrelik hisseli işyeri parseli
2. Foto müteahhit ile anlaşılarak oluşturulan dükkanların dağılımı gibi..

Ekli dosyalar

• F8B00EB3-4423-441A-AAF2-19CE808415B5.jpeg
    F8B00EB3-4423-441A-AAF2-19CE808415B5.jpeg
    369.4 KB · Görüntüleme: 26
  • C63E2C9D-5B9F-4D01-80D4-4261F79C0B2C.png
    C63E2C9D-5B9F-4D01-80D4-4261F79C0B2C.png
    2.4 MB · Görüntüleme: 27
Çoklu iş yerinde tek parsele birden çok iş yeri yapılabiliyor.

İşyeri her zaman konuttan üstündür. Hele hele Ankara gibi bir şehirde ulaşım noktalarının ortasında dükkan sahibi olabilmek yatırımın zirve noktasıdır. Ayrıca işyeri-sanayi vs. İmarlı arsalarda inşaat firmalarıyla yapılan anlaşmalar konuttaki gibi %40 - %50 aralığında olmaz. Çünkü apartmandaki kadar maliyetli olmayacaktır. Bizim bundan sonraki süreçte dikkat etmemiz gereken tek durum emsal oranıdır. Emsalin kesinlikle mevcut durumun (emsal 1) altına düşmemesi gerekiyor. Hak kaybı ancak bu şekilde yaşanabilir.

Aşağı haçıl 8 9 yıldır konut ve inşaata açık. Yapılan bina sayısı 3

Yukarı haçıl sanayi olsun, 2 yılda belki 30 iş yeri yapılır.

İşyeri her zaman konuttan üstündür. Hele hele Ankara gibi bir şehirde ulaşım noktalarının ortasında dükkan sahibi olabilmek yatırımın zirve noktasıdır. Ayrıca işyeri-sanayi vs. İmarlı arsalarda inşaat firmalarıyla yapılan anlaşmalar konuttaki gibi %40 - %50 aralığında olmaz. Çünkü apartmandaki kadar maliyetli olmayacaktır. Bizim bundan sonraki süreçte dikkat etmemiz gereken tek durum emsal oranıdır. Emsalin kesinlikle mevcut durumun (emsal 1) altına düşmemesi gerekiyor. Hak kaybı ancak bu şekilde yaşanabilir.
4 duvar yap, bir yük asansörü, 70 kw elektrik koy oldu bitti. 6 ayda koca fabrika dikilir.

Emsal 0.50 kabul edilemez. Ben tarla sahibi olsam emsal 0.50 den imara açılsa eyvallah. Fakat 25 yıl önce imara açılmış emsal 1 oranı ile defalarca satış görmüş, yatırımlar bu oranı baz alarak yapılmış bir bölgede emsali 0.50 ye çekecek olurlarsa topyekün itiraz etmeliyiz. Şöyleki; 300 metre yeriniz var, bunu en kötü %50 ile anlaştınız diyelim. Emsal 1 olursa yol çekme paylarını da düşecek olursak 125 metre dükkan size 125 metre dükkan müteahhitin olur. Emsal 0.50 olursa 62 metre sizin 62 metre müteahhitin olur. Bunun kabul edilecek hiçbir tarafı yok. Eğer hakkaniyet ile bu bölgede mağduriyeti gidermek istiyorlarsa emsalin 1.2 den düşük kalmaması gerekiyor.

Çok bu konulardan anlamadığım için soruyorum. Dükkanı kendimiz yapmaya kalksak ne kadara mâlolur sizce?

İlçe meclisinde görüşülmüş. Büyükşehir gündemine gidecek. Ayrıntılı planı orada göreceğiz. Bir emlakçı bilgi aldığını ve 0.50 emsalde 9.50 h da olduğunu söyledi. Yükseklik tamam ama emsal 1.00 olsa süper. 2.00 olsa müthiş.

0.50 emsalde 100 m2 dükkan 10 milyon lira ise,

1.0 emsalde sahibi olacağımız 200 m2 dükkan belki 20 milyon lira.

Emsal çok önemli

Sdt beyin örneğinden gidersek 150 metre dükkana ne kadar maliyet çıkar. Çünkü 4 duvar asansör vs. Kolay bi iş gibi anlatmışsınız eğer öyleyse %50 müteahhite gitmesi hiç mantıklı değil.

İş yeri yapmak, aynı metrekare konut yapmak için harcanacak paranın belki yarısı. Harçlar vergiler aynı ama daire yapmak ile dükkan yapmak bir değil. Dairenin mutfağı banyosu parasına 150 m2 iş yeri yapılabilir.

Bu tür sanayi depoları genelde 4 duvar veriliyor. Anlaşmaya göre ısınma tesisatı bile yapılmıyor. Gelen kişi alan kişi yaptırıyor.

Ostim'de dükkan yaptık. Kiracı daha dükkan natamam iken tuttu. İçini kendi zevkine göre, kendi yapacağı işe göre yaptırdı. İçindeki bölmeleri bile kendi yaptırdı.

Yani bugünün şartlarında 2 milyona yakın bi maliyeti olur heralde, teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Ayrıca bende belediyeyle görüştüm sizinle aynı şeyleri söylediler, bi de tanıdık emlakçıya sordum imarın geçeceğinden kesin dille konuşuyor ama inşaallah hepimiz için en kârlı ve hayırlı bi süreç gerçekleşir.

Geri
Üst Alt