Tema düzenleyici

M1B Kirazlı-Halkalı Metro Hattı Uzatması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M1B Kirazlı - Halkalı (Üni.) hattının:
2028 yılına yetişeceğini pek düşünmüyorum.
Çok yazık... İlk resmi duyurusunun üzerinden kaç yıl geçti? Yaklaşık 8-10 yıl olmuş mudur? Yanlış hatırlamıyorsam daha ilkokula başlamadan veya ilkokul dönemlerinde lunapark vardı halkalı üniversite durağında. Park boşuna yıkıldı

M1B Kirazlı - Halkalı (Üni.) hattının:
2028 yılına yetişeceğini pek düşünmüyorum.
Ben artık açılacağına ümit bile duymuyorum.

İlk duyurusu sanırım geçmiş halkalı meydan Google Earth görsellerinden 2018 yılında yapılmış. Şu an 8. Yılındayız. Bence 12. Yılında 2030 gibi açılırsa açılır.

Ben artık açılacağına ümit bile duymuyorum.

İlk duyurusu sanırım geçmiş halkalı meydan Google Earth görsellerinden 2018 yılında yapılmış. Şu an 8. Yılındayız. Bence 12. Yılında 2030 gibi açılırsa açılır.
Halkalı meydan'a kadar açılır inşallah ya 2028-29'da çünkü oralar çok trafikli...

Meydan sonrasina bütçe yetmezse bı 5 yıl daha beklenir😅
BN1'e bineriz artık meydandan

Bu hattın 1. etabı açılırsa hangi otobüs hatları doğrudan etkilenir? Etap etap açılması bölge halkına yarıyor mu?
Bence burada yaşayan halk sayısı o kadar fazla ki hat kapanmaması lazım. İsteyen otobüs, isteyen metro olmalı. En kötü sefer sayısını azaltırlar.

Yoğun saatlerde (iş/okul giriş çıkışı) çok dolu oluyor. Aynı anda 2 tane 98KM kapılara kadar dolu olmasına rağmen duraklar hâlâ dopdoluydu. Çoğu hatlara zaten -1 olarak sefaköy metrobüs deparı açılınca yoğunluk daha da arttı.

Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin de olması yine yoğunluğu daha da arttırıyor.

Bence burada yaşayan halk sayısı o kadar fazla ki hat kapanmaması lazım. İsteyen otobüs, isteyen metro olmalı. En kötü sefer sayısını azaltırlar.

Yoğun saatlerde (iş/okul giriş çıkışı) çok dolu oluyor. Aynı anda 2 tane 98KM kapılara kadar dolu olmasına rağmen duraklar hâlâ dopdoluydu. Çoğu hatlara zaten -1 olarak sefaköy metrobüs deparı açılınca yoğunluk daha da arttı.

Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin de olması yine yoğunluğu daha da arttırıyor.
Sefaköy’den geçen dikey otobüs hatlarını şimdilik hiçbir raylı sistem hattı etkilemez. Aksaray’a giden 89’lu hatları rahatlatır belki, bölgeyi çok iyi bilmiyorum.

Bu hattın 1. etabı açılırsa hangi otobüs hatları doğrudan etkilenir? Etap etap açılması bölge halkına yarıyor mu?

Metro’ya entegreli hatlar devreye girer. Diğer etapta doğrudan Marmaray hattına entegre edilecek. (Halkalı Üni - Halkalı Gar arası)

Mevcut aynı güzergah üzerinde çalışan hatlar kapanır.

Yerine entegre hatlar açılır.

Hattın hikayesini hatırlatmış olursak;

• 3 Mart 2017 tarihinde Kirazlı-Halkalı metrosu için ilk ihale yapıldı.
  • Yüklenici olarak Kalyon-Astur-Makyol-IC İçtaş konsorsiyumu seçildi ve inşaata başlandı.
  • Ancak Aralık 2017 itibarıyla İstanbul’daki birçok metro projesi gibi bu hattın inşaatı da durduruldu; sadece %4 civarında ilerleme sağlanmıştı.
  • 7 Mart 2021 tarihinde dönemin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla projeye tekrar başlama töreni yapıldı.
  • Bu törende, hattın Yenikapı-Kirazlı hattının devamı olarak önemli bir İstanbul metrosu uzantısı olduğu ve çalışmalara 2023’e kadar devam edileceği açıklanmıştı.
  • 13 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 5546 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında müteahhit firmaya tek taraflı fesih hakkı tanındı.
  • Bu çerçevede yüklenici firma, sözleşmesinden dolayı bu hakkı kullanarak yapım sözleşmesini feshetme sürecini başlattı ve inşaat durdu. Yalnızca kaba inşaat işleri için ihale açıldı (9 istasyon yerine sadece 5 istasyon iş kapsamlı) Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı en düşük teklifi verdi.
  • Ancak kamuda tasarruf tedbirleri ve sözleşme maddeleri göz önünde bulundurularak ihale TEMMUZ 2024’te iptal edildi. İptal kararına itiraz eden firma başvurdu ancak 14 Ağustos 2024’te bu iptal kararı kamu ihale kurumu tarafından uygulanmasına onay verildi.
  • Eylül 2024’te daha geniş kapsamlı yeni bir ihale yapıldı ve bu kez sadece Kirazlı-Halkalı değil aynı zamanda M1 hattının elektromekanik sistemleri de dahil edildi.
    Yapı Merkezi İnşaat, AKM Yapı Taahhüt ve KCT Yol Yapı ortaklığı yeni ihaleyi kazandı. Ardından bu kapsamda sözleşme imzalandı ve çalışmalara tekrar başlandı.

Hattın hikayesini hatırlatmış olursak;

• 3 Mart 2017 tarihinde Kirazlı-Halkalı metrosu için ilk ihale yapıldı.
  • Yüklenici olarak Kalyon-Astur-Makyol-IC İçtaş konsorsiyumu seçildi ve inşaata başlandı.
  • Ancak Aralık 2017 itibarıyla İstanbul’daki birçok metro projesi gibi bu hattın inşaatı da durduruldu; sadece %4 civarında ilerleme sağlanmıştı.
  • 7 Mart 2021 tarihinde dönemin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla projeye tekrar başlama töreni yapıldı.
  • Bu törende, hattın Yenikapı-Kirazlı hattının devamı olarak önemli bir İstanbul metrosu uzantısı olduğu ve çalışmalara 2023’e kadar devam edileceği açıklanmıştı.
  • 13 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 5546 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında müteahhit firmaya tek taraflı fesih hakkı tanındı.
  • Bu çerçevede yüklenici firma, sözleşmesinden dolayı bu hakkı kullanarak yapım sözleşmesini feshetme sürecini başlattı ve inşaat durdu. Yalnızca kaba inşaat işleri için ihale açıldı (9 istasyon yerine sadece 5 istasyon iş kapsamlı) Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı en düşük teklifi verdi.
  • Ancak kamuda tasarruf tedbirleri ve sözleşme maddeleri göz önünde bulundurularak ihale TEMMUZ 2024’te iptal edildi. İptal kararına itiraz eden firma başvurdu ancak 14 Ağustos 2024’te bu iptal kararı kamu ihale kurumu tarafından uygulanmasına onay verildi.
  • Eylül 2024’te daha geniş kapsamlı yeni bir ihale yapıldı ve bu kez sadece Kirazlı-Halkalı değil aynı zamanda M1 hattının elektromekanik sistemleri de dahil edildi.
    Yapı Merkezi İnşaat, AKM Yapı Taahhüt ve KCT Yol Yapı ortaklığı yeni ihaleyi kazandı. Ardından bu kapsamda sözleşme imzalandı ve çalışmalara tekrar başlandı.
Bir düzeltme yapmak istiyorum.
İhaleyi Kalyon-Özgün konsorsiyumu kazanmıştır.

Screenshot 2026-01-29 103005.png

malazgirt istasyonunun peron tüneli kazıları tamamlanma aşamasına gelmiş, kalıcı kaplama imalatlarına başlanmış

alt yüklenici peron tünellerinin detaylı bir video çekimini paylaşmış, izlemenizi tavsiye ederim kaynak

Malazgirt istasyonu peron tüneli kazılarının tamamlanması iyi.
Kalıcı kaplama imalatıda hız açısından iyi.

Ekli dosyayı görüntüle 104873
malazgirt istasyonunun peron tüneli kazıları tamamlanma aşamasına gelmiş, kalıcı kaplama imalatlarına başlanmış

alt yüklenici peron tünellerinin detaylı bir video çekimini paylaşmış, izlemenizi tavsiye ederim kaynak

Gayet başarılı bir ilerleme kaydediliyor. Bu hatla ilgili olarak iBB’nin şuanki mevcut listesinde maalesef öncelikli hat listesi olmadığından ötürü
bu ilerleme hızının 2027 yılından sonra daha çok hız kazanacağını düşünüyorum.

Yeni bir finansman krizi yahut zemin krizi umarım yaşanmaz..
Şuanki duruma baktığımızda %20’lik bir fiziksel ilerleme oranı elde edilmiş.
Bu yılın sonunda maksimum %30 - %35 bandında olur.

Bu hatla ilgili asıl gelişmeler & ilerlemeler 2027 yılı içerisinde kaydedilecektir.
2028 yılında açma hedefleri olsa da ben hattın 2029 yılında açılacağını düşünüyorum.

Çünkü; iBB’yi zorlayacak bir hat. 2 ayrı fazda yapılmasının temel gerekçesi de bu zaten.

Bölgede iett hattı yok ki zaten :D

Nasıl yani anlayamadım? Açıkçası o bölgeyi tam olarak net bilmiyorum. Bir kaç defa Kirazlı’ya gitmiştim sadece. İETT’ler vardı araçla gittiğimde görüyorum. Tamamen minibüs esnafının kaderine bırakılacağını düşünmüyorum. Hatta MK-42 numaralı otosunu görmüştüm.
Tamamen bölgenin İETT’den arındırılmış olması imkansız bir durum.

Malazgirt İstasyonu 3 geçiş bulunacak peron alan dikkat bakmış Oldum proje revizyon uğramış eski proje de 4 geçişli alan vardı şimdi geçmiş olsun dilerim

Geri