Tema düzenleyici

Türkiye Yüzyılı Nedir?

Konu sahibi
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Spor kategorisinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde kamuoyuna duyurulmuş bazı önemli projeleri ve girişimleri aşağıda derledim:

⚽ Türkiye Yüzyılı Spor Projeleri / Girişimleri​

Proje AdıAmaç / İçerikSomut Veriler / Durum
Spora İlk Adımİlkokul öğrencilerini spora yönlendirme, düzenli fiziksel aktivite kazandırma, spor branşlarıyla tanıştırma, spor kültürünü yaygınlaştırma. Milli Eğitim ile koordineli. • 81 ilde uygulama
• 26 farklı spor branşı
• 3.834 okulda
• 4.344 antrenör ile
• 479.466 öğrenciye ulaştırıldı (2023-2024 döneminde)
“Spor Şehri İstanbul” Projesi — Türkiye Yüzyılı Okul Spor Kulüpleri Ligiİstanbul’daki okul spor kulüplerini güçlendirme, öğrencilerin okuldaki sportif faaliyetlere katılımını artırma; spor-eğitim entegrasyonunu geliştirme. Değerlendirme toplantısı yapıldı; okul spor kulüpleri ligi değerlendirilmesi; yetenekli gençlerin erken keşfi gibi hedefler üzerinde duruldu.
TÜBİTAK 1001 Spor Araştırmaları Özel Proje ÇağrısıAkademik araştırma destek programı kapsamında “spor araştırmaları” başlığıyla özel çağrı açıldı; elite sporcu yetiştirme, antrenör eğitimi, tesis yönetimi, performans sistemleri gibi konular araştırma temaları. 2024-te bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi; geçmiş çağrılarda 142 kurumdan ~1651 başvuru alınmış; desteklenen araştırmacı sayıları ve projelerin içerikleri farklı disiplinlerden (biyomedikal, psikoloji, vs.) geliyor.
Atletizm Salonu / Kapalı Atletizm Pistleri YatırımlarıSpor altyapısını güçlendirme, ülke çapında modern tesisler kurma, atletizm gibi branşların ihtiyacı olan kapalı mekanların sayısını artırma. Örneğin Bursa-Osmangazi’de kapalı atletizm salonu açıldı; bu salon “Avrupa’nın nitelikli komplekslerinden biri” olarak tanıtıldı.
Gençlik Projeleri Destek Programı – Fiziksel Aktivite / Spor BranşlarıGençlik ve Spor Bakanlığı tarafından STK’lara yönelik projelerde “Fiziksel aktivite, egzersiz ve spor” başlığı altında destek verilmesi; gençlerin spor faaliyetlerine katılımını artırma. Örneğin 2024’te Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde toplam 90 milyon TL destek kararı alındı; 765 projeye finansman sağlanması planlandı.

Konu sahibi

Adalet kategorisinde, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde kamuoyuna açık olarak duyurulmuş bazı projeler ve girişimler şöyle:

⚖️ Adalet Kategorisindeki Öne Çıkan Projeler / Girişimler​

Proje / GirişimAmaç / İçerik
UYAP EKİP Projesi (Emniyet Kolluk İşlemleri Bilgi Sistemleri)UYAP sistemi içinde “EKİP” projesi; Emniyet ile kolluk işlemlerinde bilgi sistemi entegrasyonunu sağlayarak adli süreçlerde dijitalleşme, hız ve şeffaflık artırılması. Ayrıca “Dijital Adalet: Yapay Zekâ Destekli Sistemler” gibi vizyon projeleriyle bağlantılı.
Yargı Reformu Strateji Belgesi / HSK ile yapılan düzenlemelerTarafsız ve bağımsız yargının güçlendirilmesi; adalet sisteminin etkinliğini ve erişilebilirliğini artırma hedefleri doğrultusunda mevzuat reformları, fiziki imkânların artırılması, personel alımları gibi çalışmalar.
Hakim-Savcı Yardımcıları Alımıİnsan kaynağını güçlendirmek için 1000 hakim-savcı yardımcısı alımı planlanmış; sınavla gerçekleştirilecek; Türkiye Yüzyılı vizyonuyla adalet teşkilatının kapasitesini artırma hedefiyle duyurulmuş.
Adaletin Fiziki Altyapısının Geliştirilmesi / Adliye / Cezaevleri yatırımlarıAdli teşkilatın bina / hizmet binası kapasitesi artırma, yeni adliyeler, ceza infaz kurumları, personel konutları gibi yatırımlar; hizmet binaları inşaatlarının artırılması.
Adaylık Projesi (Hakim ve Savcı Adayları Eğitimi / Staj Sistemi)Hakim ve savcı adaylarının eğitim, staj modellerinin iyileştirilmesi; Avrupa standartlarına uygun staj ve eğitim sistemi kurulması; adayların mesleki becerilerinin artırılması; objektif, tarafsız karar verme becerisi kazandırılması hedefleniyor.
Türk Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Geliştirilmesi Projesi (AB Ortak Projesi, CAS-II)Ceza adalet sistemi, usuli güvenceler, siber suçlar, terörizmin finansmanı, adli bilgilendirme gibi alanlarda kapasite artırma; eğitimler, rehber ve kılavuz geliştirme, halkla bilgilendirme çalışmaları gibi unsurlar içeriyor.
Adli Çalışanların Yetenek Yönetimi — Adli Personel Eğitimi ve Kültürel EtkinliklerAdliyelerdeki destek personeli gibi çalışanlar için beceri geliştirme amaçlı etkinlikler; örneğin adliye aşçılarına sertifika programı ve yemek yarışması gibi özel yetenek programları.

Konu sahibi

Hukuk kategorisinde, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında kamuoyuna duyurulmuş belli başlı projeler, strateji belgeleri ve girişimler aşağıdaki gibidir:

⚖ Hukuk Kategorisinde Öne Çıkan Projeler / Girişimler​

Proje / GirişimAmaç / İçerikKaynaklar & Notlar
Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji BelgesiYeni dönem için “hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen, güven veren bir adalet sistemi” vizyonu; yargı süreçlerinin sadeleştirilmesi, adalet sistemine erişimin kolaylaştırılması, insan hakları çerçevesinde hak ve özgürlüklerin korunması. 2025-2029 dönemi için hazırlanıyor.
Türkiye Yüzyılı İnsan Hakları Eylem PlanıYargı reformuyla paralel olarak temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yeni uygulamalar geliştirilmesi, vatandaşların haklarını daha etkin kullanabilmesi.
Hukukun Üstünlüğü Projesi (Elazığ)Elazığ Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Baro iş birliğiyle düzenlenen; öğrencilere “adalet, saygı, sorumluluk, hukuk bilinci” gibi değerler etrafında eğitimler verilmesini amaçlayan proje. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında değer temelli eğitimle hukuk bilinci oluşturma.
Yeni Anayasa ÇalışmalarıAdalet Bakanı tarafından yapılan açıklamalara göre “Türkiye Yüzyılı’na yeni, demokratik, sivil, kuşatıcı bir anayasa” ile geçilmesi hedefleniyor; toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hazırlanacak bir anayasa vurgulanmakta.
Teknoloji Destekli Adalet / Yapay Zekâ EntegrasyonuYargı Reformu stratejisinde, adalet hizmetlerinde dijitalleşme, adli bilimlerde modern teknikler, yapay zekâ destekli sistemler geliştirme hedefi yer alıyor. Yargı bilişim sisteminin teknolojik altyapısının güncellenmesi, hızlı ve güvenilir adalet için BT-çözüm önerileri.
Üniversite Öğrencileri için “Hukuk Yolu” ProjesiRize’den Ankara’ya düzenlenen, hukuk öğrencilerinin yasama, yürütme ve yargı erklerini doğrudan yerinde gözlemlemesini sağlayan gezi / eğitim projesi. Temel hukuk kurumlarının çalışma mekanizmalarını yerinde anlama ve hukuk devleti ilkeleri hakkında pratik bilgi edinme fırsatı sunuyor.
TÜBİTAK 3005 Projesi: Şirketlerin Finansal Raporlamasında Hukuk-Vergi-Muhasebe İlişkisiÖzel Hukuk / Vergi Hukuku vs. Muhasebe disiplinleri arasında kavramsal benzerlik/farklılıkları tespit, uygulamadaki sorunları analiz etme ve çözüm önerileri geliştirme. Hukuk alanında hem teorik hem uygulamalı katkı sağlamayı hedefleyen araştırma projesi.

🔍 Değerlendirme / Gözlem​

• Stratejik Belgeler: Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı gibi belgeler, hukuk alanında sistemik ve politik düzeyde taahhütleri gösteriyor; hukukun üstünlüğü, yargının güvenirliği ve erişim bu belgelerde ana temaları oluşturuyor.
  • Değer Temelli Eğitim Projeleri: “Hukukun Üstünlüğü” gibi okul-bazlı projeler, genç kuşaklara hukuk bilinci kazandırmayı hedefliyor; bunlar toplumun normatif altyapısını güçlendirme yönünde önemli adımlar.
  • Teknoloji ve Dijitalleşme: Yapay zekâ, dijital altyapılar, bilişim sistemleri adalet hizmetlerinin hızını ve güvenirliğini artıracak; gecikme, bürokrasi gibi sorunların azaltılması amaçlanıyor.
  • Anayasa Reformu: Yeni anayasa hedefi uzun vadeli; hazırlanma süreci katılımcılık odaklı olursa, hukuk sistemi üzerinde derin etkileri olabilir.

Konu sahibi

Yeşil enerji kategorisinde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bağlantılı olarak duyurulmuş ve uygulanan projelerden bazı önemli örnekler şunlardır:

🌱 Öne Çıkan Projeler / Girişimler​

Proje / GirişimAçıklama / AmaçSomut Veriler & Mevcut Durum
YEKA Projeleri (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları)Güneş ve rüzgâr enerjisi alanlarında kapasite artışı; yerli sanayi ve teknolojinin geliştirilmesi; yatırımcılar için uzun vadeli mekanizmalar oluşturulması.YEKA projeleriyle bugüne kadar ~ 5.850 MW kapasite için yarışmalar yapılmıştır.
2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni2024 yılında devreye alınan yenilenebilir enerji santrallerini toplu olarak açma; yenilenebilir enerji kapasitesini artırma ve karbon salınımını düşürme hedefleri. 2024’te toplam 6.676 MW yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alındı; bunların yaklaşık 5.282 MW’ı güneş, 1.058 MW’ı rüzgâr santrallerinden.
Türkiye Yeşil Sanayi ProjesiSanayide yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik destekleri; KOBİ’lerin, büyük firmaların, teknoloji girişimcilerinin çevre dostu süreçler geliştirmesi; net sıfır emisyon hedeflerine katkı. Proje toplam 450 milyon dolar finansmanla planlanmış; TÜBİTAK ve KOSGEB aracılığıyla özel sektör, üniversite ve araştırma kurumlarına destek verilecek.
Türkiye’nin Enerji Dönüşümü & Yenilenebilirde 2035 Yol Haritası2035 vizyonu çerçevesinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve yeşil enerji yatırımlarının artırılması; güneş ve rüzgâr kapasitesinin büyütülmesi; izin süreçlerinin hızlandırılması; enerji yatırımlarında reformlar yapılması.2035’e kadar rüzgâr ve güneş kurulu gücünün 120 GW’a çıkarılması hedefleniyor; bu dönüşüm için şebeke, depolama ve izin süreçlerinin iyileştirilmesi planlanmakta.
Türkiye-Yüzyılı.com projeleri — Yeşil Enerji: HES ve BarajlarHidroelektrik santralleri ve baraj yatırımları yoluyla temiz enerji üretimi; bu projeler aynı zamanda tarım, sulama, alt yapı, iş olanakları gibi sosyal ve ekonomik faydalar sağlamayı da hedefliyor. Bölgelerde altyapı, yeniden yerleşim, kültürel miras gibi konular da dikkate alınmakta. Projelerin tamamı devreye alınmış değil; yapım ve planlama aşamaları mevcut.
TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) Güneş Enerjisi SantralleriMadencilik faaliyetleri sırasında kullanılan enerjinin bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan sağlamak; karbon ayak izini düşürmek; sürdürülebilir bir işletme modeli oluşturmak. 2024 itibarıyla TKİ’nin GES santrallerinden sağlanan enerji, kurumun toplam tüketiminin %17’sini karşılıyor; santral yılda ~9 milyon kWh üretim yapıyor.
Enerji Verimliliği ve Yeşil Bina DüzenlemeleriYeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımını zorunlu hale getirmek; kamu binalarında enerji verimliliği projeleri; Yeşil Bina Sertifikası uygulamaları gibi politikalarla enerji tüketimini azaltmak. Örneğin 2025 itibarıyla 2.000 metrekarenin üzerindeki yeni yapılacak binalarda yenilenebilir enerji kullanım oranı %10’a çıkarılması hedefleniyor; kamu binalarında “Türkiye Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi” kapsamında 700 bina hedefi konmuş.

Hukuk kategorisinde, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında kamuoyuna duyurulmuş belli başlı projeler, strateji belgeleri ve girişimler aşağıdaki gibidir:

⚖ Hukuk Kategorisinde Öne Çıkan Projeler / Girişimler​

Proje / GirişimAmaç / İçerikKaynaklar & Notlar
Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji BelgesiYeni dönem için “hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen, güven veren bir adalet sistemi” vizyonu; yargı süreçlerinin sadeleştirilmesi, adalet sistemine erişimin kolaylaştırılması, insan hakları çerçevesinde hak ve özgürlüklerin korunması. 2025-2029 dönemi için hazırlanıyor.
Türkiye Yüzyılı İnsan Hakları Eylem PlanıYargı reformuyla paralel olarak temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yeni uygulamalar geliştirilmesi, vatandaşların haklarını daha etkin kullanabilmesi.
Hukukun Üstünlüğü Projesi (Elazığ)Elazığ Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Baro iş birliğiyle düzenlenen; öğrencilere “adalet, saygı, sorumluluk, hukuk bilinci” gibi değerler etrafında eğitimler verilmesini amaçlayan proje. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında değer temelli eğitimle hukuk bilinci oluşturma.
Yeni Anayasa ÇalışmalarıAdalet Bakanı tarafından yapılan açıklamalara göre “Türkiye Yüzyılı’na yeni, demokratik, sivil, kuşatıcı bir anayasa” ile geçilmesi hedefleniyor; toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hazırlanacak bir anayasa vurgulanmakta.
Teknoloji Destekli Adalet / Yapay Zekâ EntegrasyonuYargı Reformu stratejisinde, adalet hizmetlerinde dijitalleşme, adli bilimlerde modern teknikler, yapay zekâ destekli sistemler geliştirme hedefi yer alıyor. Yargı bilişim sisteminin teknolojik altyapısının güncellenmesi, hızlı ve güvenilir adalet için BT-çözüm önerileri.
Üniversite Öğrencileri için “Hukuk Yolu” ProjesiRize’den Ankara’ya düzenlenen, hukuk öğrencilerinin yasama, yürütme ve yargı erklerini doğrudan yerinde gözlemlemesini sağlayan gezi / eğitim projesi. Temel hukuk kurumlarının çalışma mekanizmalarını yerinde anlama ve hukuk devleti ilkeleri hakkında pratik bilgi edinme fırsatı sunuyor.
TÜBİTAK 3005 Projesi: Şirketlerin Finansal Raporlamasında Hukuk-Vergi-Muhasebe İlişkisiÖzel Hukuk / Vergi Hukuku vs. Muhasebe disiplinleri arasında kavramsal benzerlik/farklılıkları tespit, uygulamadaki sorunları analiz etme ve çözüm önerileri geliştirme. Hukuk alanında hem teorik hem uygulamalı katkı sağlamayı hedefleyen araştırma projesi.

🔍 Değerlendirme / Gözlem​

• Stratejik Belgeler: Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı gibi belgeler, hukuk alanında sistemik ve politik düzeyde taahhütleri gösteriyor; hukukun üstünlüğü, yargının güvenirliği ve erişim bu belgelerde ana temaları oluşturuyor.
  • Değer Temelli Eğitim Projeleri: “Hukukun Üstünlüğü” gibi okul-bazlı projeler, genç kuşaklara hukuk bilinci kazandırmayı hedefliyor; bunlar toplumun normatif altyapısını güçlendirme yönünde önemli adımlar.
  • Teknoloji ve Dijitalleşme: Yapay zekâ, dijital altyapılar, bilişim sistemleri adalet hizmetlerinin hızını ve güvenirliğini artıracak; gecikme, bürokrasi gibi sorunların azaltılması amaçlanıyor.
  • Anayasa Reformu: Yeni anayasa hedefi uzun vadeli; hazırlanma süreci katılımcılık odaklı olursa, hukuk sistemi üzerinde derin etkileri olabilir.
*Sayın hocam, Cart değişlikliği, curt değişlikliği ile Türkiye yüzyılı olmaz. Hukukta önce torpilin, rüşvetin önüne gecilsin...
*Hukuk kontenjanları 20 yıl önceki haline getirilsin, köyden bozma yerlerde sıra atarak hukuk fakültesi kurulmasın, özel üniversitede para basan hukuk okumasın yeterlidir.

Konu sahibi
Hukukta önce torpilin, rüşvetin önüne gecilsin..

Dünyanın herhangi bir ülkesinde (veya dünya tarihinde) torpilin, rüşvetin önüne geçilebilmiş midir?
Hukuk kontenjanları 20 yıl önceki haline getirilsin, köyden bozma yerlerde sıra atarak hukuk fakültesi kurulmasın, özel üniversitede para basan hukuk okumasın yeterlidir.
Kontenjanlar ihtiyaca göre belirlenir. İhtiyaç fazlası hukukçu yetiştirilmesinin ülkeye bir faydası olmaz.
Benzer şekilde bazı branş öğretmen kontenjanları da düşmektedir.
"Köyden bozma yerlerde sıra atarak hukuk fakültesi kurulmasın" ifadesi için örnek verebilir misiniz?
Buralara öğrenci gitmiyor mu?
Özel üniversitelerin amacı para kazanmaktır. Buralardan mezunlar genel olarak serbest çalışırlar.
Kamuda veya ciddi kurumlarda görev verilmez. (İstisnalar kaideyi bozmaz.)

Konu sahibi

Otomotiv kategorisinde Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde yapılan / duyurulan bazı önemli projeler ve gelişmeleri aşağıda özetledim:

🚗 Türkiye Yüzyılı-Otomotiv Projeleri​

Proje / GirişimAmaç / İçerikSomut Bilgiler / Mevcut Durum
TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişimi)Yerli, elektrikli otomobil üretmek; marka oluşturmak; elektrikli mobiliteye geçişi teşvik etmek. Türkiye Yüzyılı vizyonunun önemli bir parçası olarak sunuluyor. Gemlik kampüs fabrikası inşa edildi; ilk araçlar yollarda olacak; hedeflenen üretim miktarları (örneğin ilk yıl ~20.000 adet, 2030’a kadar daha büyük üretim hacmi).
Elektrifikasyon ve Elektrikli Araç Satışlarının TeşvikiTürkiye’de elektrikli ve hibrit araçların pazar payını artırmak; otomotiv sektöründe yeşil dönüşümün parçası olarak elektrikli araç altyapısı (şarj istasyonları, vergi teşvikleri vb.). 2023-yılı itibarıyla elektrikli otomobil satışlarında ciddi artış; pazar payları yükseliyor. Şarj istasyonları yaygınlaşıyor; her ile elektrikli araç soketleri kuruluyor.
Uluslararası Yatırımlar ve Tedarik Sanayisi GenişlemesiOtomotiv sektöründe yabancı ve yerli yatırımlar; tedarik sanayisinin güçlendirilmesi; mobilite parçası üretimi; elektrikli araç fabrikaları kurulması.Örneğin Çinli BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı; Samsun’da elektrikli araç ve tedarik sanayisi fabrikası kurulması planları. Türkiye otomotiv sektörünün küresel üretim üssü olması amaçlanıyor.
Otomotiv Tasarım Yarışması ve Proje PazarlarıAraştırmacıları, akademisyenleri ve sanayicileri otomotiv tasarımı ve Ar-Ge projeleri bağlamında bir araya getirmek; yenilikçi fikirlerin ortaya çıkması ve sanayi ile entegrasyonu teşvik edilmek. UİB tarafından “Türkiye’nin İlk Otomotiv Tasarım Yarışması ve Proje Pazarı” başvuruları başladı; belirli ödüller ve yurt dışı eğitim imkânları verileceği açıklandı.
Yerli Otomobilin Yerlilik Oranı ve Parça Sanayisi GelişimiYerli otomobilin hem parçaları hem üretim süreçleri açısından yerlilik oranının artırılması; yan sanayide kapasite artırılması; elektrikli otomobil teknolojileri, batarya, yazılım vb. yerli yetkinliklerin geliştirilmesi. Örneğin TOGG’un T10X modelinde başlangıç için %51 yerlilik, daha sonra bu oranın yükseltilmesi hedefleniyor. Yan sanayide ve üniversitelerde elektrikli taşıtlarla ilgili müfredat değişiklikleri yapılıyor.

⚠️ Sınırlamalar / Gözlem​

• Bazı projelerde planlama, duyuru ya da hedef aşamasında olup, tam olarak fiilen uygulanmaya geçmiş veri / sayılar sınırlı.
  • Otomotivle ilgili altyapı projeleri (şarj istasyonları vb.), vergi/teşvik düzenlemeleri, parça sanayisi gibi destekler var; fakat bunların “Türkiye Yüzyılı” adıyla açıkça bağlandığı her proje net değil.
  • Elektrikli araç satışlarının artışı, pazar eğilimleri gibi metrikler kamuoyunda sıkça yer alıyor; ama her ürün/hisse için teknik detay, üretim adedi, ekonomik etki, istihdam oluşumu gibi veriler bazen kesin değil.

Site adminleri,yöneticileri gözünüzü seveyim işi gücü propaganda olan şu dayıyı banlayın. Atatürk,Cumhuriyet, Laiklik vs. değerlere düşmanlık eden said,fesli deli vb tiplere çok zekiler diyen,Türk toplumu için kanser haline gelmiş zihniyetleri pohpohlayan bu dayı sitenin kalitesini düşürüyor.

Konu sahibi

Aşağıda Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde otomotiv/elektrikli taşıt ve ilgili altyapı alanında kamuoyuna duyurulmuş sayısal hedefler, uygulama illeri ve ilerleme durumları (TOGG, BYD yatırımı, batarya tedariki, şarj altyapısı vb.) derli toplu şekilde veriyorum. Her önemli iddianın sonunda kaynak gösterdim — en çok yük taşıyan ifadeler için doğrudan kaynaklar ekledim.

1) TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) — sayısal hedefler & ilerleme​

• Yerlilik oranı (raporlanan): TOGG, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptığı bildirimlere göre 2024 sonunda %72,18 düzeyinde yerlilik oranına ulaştığını açıkladı (“yerli malı tebliğine uygun” beyanı).
  • Fabrika / üretim kapasitesi: Gemlik (Bursa) fabrikası kampüs alanı ~1,2 milyon m²; kapalı alan ~230.000 m². Hedeflenen yıllık üretim kapasitesi ~175.000 araç/ yıl (ilk aşamalarda kademeli artış; 10 yıl içinde toplam 1 milyon araç hedefi ve 5 model planı şeklinde iletişimler var). İstihdam hedefi kademeli olarak ~4.300 kişiye ulaşmak üzere planlandı.
  • Batarya tedariki / yerelleştirme: TOGG, batarya hücresi tedariki ve paket üretimi yönünde Farasis (Çin) ile iş birliği / niyet mektubu imzalamış; Farasis ile hücre tedariki / modül-paket üretimi konusunda ortaklık/adım planları açıklandı (yerli batarya modül/paket üretimi Gemlik’te planlanıyor). Bu, batarya tedarikinin bir kısmının yurt içinde monte edilmesi; hücrelerin ilk aşamada dışarıdan gelmesi, sonrasında yerel üretim adımları olacağı anlamına geliyor.
Kısa değerlendirme: TOGG fiilen seri üretime geçmiş durumda (ilk teslimatlar/üretim kademeli). Yerlilik oranı hızla artıyor ama “tam bağımsız batarya üretimi” ve tam tedarikçi yerlileştirmesi zaman alacak; Farasis ortaklığı yerelleştirme yolunda önemli adım.

2) Büyük yabancı yatırımlar / Tedarikçi-Üretici fabrikaları (ör. BYD ve diğer Çin yatırımları)​

• BYD yatırım hedefi (Türkiye / Samsun): BYD’nin Türkiye’ye 1 milyar $ düzeyinde yatırım yapacağı, fabrikanın 150.000 adet/yıl kurulu kapasiteli olacağı ve 5.000 civarı istihdam yaratacağı basına yansıyan hedefler arasında (resmi duyurular/AA, Financial Times ve diğer kaynaklarda yer aldı). Uygulama: Samsun bölgesi öne çıkıyor; üretime geçiş ve inşaat takvimleri sözleşme/ruhsat süreçlerine göre değişiyor (hedef: 2026-2027 civarı devreye alma).
  • Diğer Çinli yatırımcılar / tedarik sanayisi: Türkiye’ye yönelikli başka Çin/OEM tedarik yatırımları (tedarikçi fabrikaları, modül/parça üreticileri) ilan edildi; hedef Türkiye’yi bölgesel üretim üssü haline getirmek. (Samsun, Bursa, Konya vd. iller yatırım odağı).

3) Batarya üretimi ve ortaklıklar​

• Farasis — TOGG iş birliği: TOGG ile Farasis arasında hücre tedariki ve Türkiye’de modül/paket üretimini kapsayan iş birliği çerçevesi bulunuyor; Farasis hem hücre tedariki hem de ortak üretim/enerji depolama çözümleri konusunda adımlar atıyor. Bu iş birliği, yerli batarya ekosistemi kurulması için önemli.
  • Genel durum: Türkiye’de tam hücre üretimi yapan büyük ölçekli bir hücre fabrikası (gigafabrika) henüz yaygınlaşmamışken, TOGG/Farasis ve BYD gibi yatırımlar hücre/modül üretimi kapasitesini yerelleştirme potansiyeli taşıyor. (Yatırımların tamamlanması yılları alacak.)

4) Şarj altyapısı — mevcut durum ve hedefler​

• Mevcut şarj istasyonu / soket sayıları (2024-2025 verileri): Kaynağa göre şarj istasyonu sayısı (istasyon = lokasyon) ~11.000 civarı ve şarj soketi toplamı 28.000+ (Şubat 2025 verisi). Diğer kaynaklar, 2025 ortalarına doğru şarj noktası / soket sayısının 30.000+ düzeyine çıktığını ve 2025 Ağustos verilerinde ~33.500 şarj istasyonu/şarj noktası rakamına ulaşan raporlar yayınlandı — (kaynaklar bülten/enerji ajansı & EPDK/bakanlık açıklamaları).
  • Dağılım: Mevcut altyapının ~%70’i şehir içleri, %30’u ise şehirlerarası/otoyol güzergahlarında yoğunlaşıyor; büyük şehirler ve turizm bölgeleri altyapıda önde. (Bakanlık açıklamaları/medya).
  • Kapasite / güç: 2024 sonu itibarıyla şarj altyapısının kurulu elektrik gücü (MW) hızla artıyor (2024 Aralık’ta yıllık artışla 1.736 MW kurulu güç raporlanmış). Bu, hızlı/ultra hızlı DC şarj istasyonlarının artışına işaret ediyor.
Kısa değerlendirme: Şarj ağı hızlı büyüyor; fakat şehirlerarası hızlı şarj kapsaması, kırsal erişim ve hızlı (ultra-fast) nokta yoğunluğu hâlâ geliştirilmesi gereken alanlar.

5) Hedefler ve planlar (kamu/strateji duyuruları)​

• Yerel üretim & yerlilik artışı: Devlet-sanayi iş birlikleri ile yerli tedarikçi ağının güçlendirilmesi, otomotivde yerlilik oranlarının yükseltilmesi hedefleniyor (TOGG için belli yerlilik hedefleri ve raporlamalar).
  • Üretim kapasitesi hedefleri: BYD gibi büyük yatırımcılarla beraber Türkiye’nin yıllık araç üretim kapasitesinin (elektrikli & içten yanmalı) artması, elektrikli araç payının hızla yükselmesi hedefleniyor; ör. BYD için 150k/yıl, TOGG için 175k/yıl fabrikatik hedefler.
  • Şarj altyapı genişletme: Ulaştırma ve Enerji Bakanlığı / EPDK / Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda şarj altyapısı büyümesine yönelik yatırım programları ve teşvikler yürütülüyor; hedefler bölgesel ihtiyaçlara göre ayarlanıyor (hızlı artış hedefi açıklandı).

6) Karşılaşılan zorluklar & riskler​

1. Hücre-düzeyinde yerelleşme zaman alıyor: Batarya hücre üretimi (gigafabrika) büyük sermaye, hammadde (lityum, niş) ve tedarik zinciri gerektiriyor; mevcut aşamada hücrelerin bir kısmı dışarıdan temin ediliyor, yerel hücre üretimi için yatırımcı anlaşmaları tamamlanmalı.
  2. Şebeke & dağıtım altyapısı: Hızlı DC/ultra-fast şarj noktalarının yaygınlaştırılması lokal şebeke güçlendirmesi, trafo, enerji yönetimi ihtiyaçları getiriyor; bu altyapı yatırımları zaman ve koordinasyon gerektiriyor.
  3. Tedarikçi ekosistemi olgunluğu: Elektrikli araçlar için yüksek yerlilik oranı sağlamak, yan sanayi ve elektronik/yarıiletken tedarik zincirini güçlendirmeyi gerektiriyor — burada hem AR-GE hem de endüstriyel ölçeklendirme gerek.
  4. Regülasyon / teşvik uyumu: Vergi teşviklerinin, kayıt/menşe kurallarının ve uluslararası ticaret rejimlerinin (ör. AB’ye ihracatta gümrük/menşe kuralları) etkisi yatırımcı kararlarını etkiliyor.

7) Hızlı kaynak listesi (ana referanslar)​

• TOGG yerli oran bildirimi (2024, %72,18).
  • Gemlik fabrika kapasite/alan/istihdam bilgiler (TOGG/GTSo ve diğer duyurular).
  • TOGG — Farasis işbirliği duyuruları / Farasis açıklamaları.
  • BYD Türkiye yatırım haberi (150.000 araç/yıl, ~1 milyar $ yatırım).
  • Şarj altyapısı rakamları: DailySabah, Chip ve Enerji Ajansı raporları (11k istasyon / 28k soket — Şubat 2025; 30k+ soket ve 33k noktaya dair daha yeni özetler).

Sonuç — Özet (kısa)​

• TOGG: Yerli otomobil üretiminde gerçek bir fabrika ve üretim hattı var; yıllık hedef ~175k, yerlilik ~%72 (2024); batarya yerelleştirmesi için Farasis ile iş birliği devam ediyor.
  • Büyük yabancı yatırımcılar (BYD vb.): Türkiye’ye önemli EV üretim yatırımları planlanıyor (örn. BYD: 150k/yıl hedefli fabrika, ~$1bn yatırım).
  • Şarj altyapısı: Hızla büyüyor; şarj noktası/soket sayısı 2025 ortasında 28–33 bin aralığında raporlandı; şehir içi yoğunluk yüksek.

Konu sahibi

Teknoloji kategorisinde, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde kamuoyunda duyurulan ve uygulanan bazı önemli projeler / girişimler ve ilgili göstergeler şöyle:

🔧 Öne Çıkan Teknoloji Projeleri / Girişimleri​

Proje / GirişimAlanı / KapsamıSomut Göstergeler / Gelişmeler
Sanayi ve Teknoloji Stratejisi (2019-2023) / Milli Teknoloji Hamlesiİhracatı ve sanayide katma değeri artırmayı, yerlileştirme, yüksek teknoloji ürün üretimini desteklemeyi amaçlıyor.Yüksek teknoloji üretiminde rekor artışlar; imalat sanayisi ihracatı 241 milyar USD’ye ulaştı. Ayrıca, 2022’de yerlileştirme destekleriyle 129 ürün; 2025-2026 için hedefler 70-80 ürüne kadar çıkartıldı.
Teknoloji / AR-GE Merkezleri YaygınlaşmasıFirmalar, üniversiteler ve araştırma kurumlarının teknoloji geliştirme, tasarım & ürün inovasyonuna yönelmesi2025 itibarıyla 58 ilde ~1.360 AR-GE merkezi faaliyet gösteriyor; İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, İzmir gibi iller başı çekiyor.
Yapay Zekâ Stratejisi ve Yol HaritalarıYapay zekâ (AI) alanında yerli kapasiteyi yükseltme; sağlık, mobilite, finans gibi sektörlerde AI çözümleri geliştirme; yol haritalar oluşturmaSanayi & Teknoloji Stratejisi kapsamında “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” ilan edilmiş.
Yüksek Teknoloji Üretiminde RekorKritik sektörlerde teknolojik ürünlerin üretimi ve ihracatında büyüme; ileri teknoloji içeriği yüksek ürünler2025’in ilk altı ayında yüksek teknoloji üretim endeksinde %88,2 artış raporlandı; teknoloji ürünleri üretimi / ihracatı artış göstermekte.
Teknoloji Yarışmaları ve FestivallerGençlerin teknoloji / girişimcilik yeteneklerini test edebilecekleri platformlar; farkındalık ve networking amaçlı etkinlikler“Türkiye’de bu yıl teknoloji rüzgârı esti” başlığıyla T3-Vakfı iş birliğiyle düzenlenen festivalde 50.000 yarışmacı, 17.373 takım katılımı; 122 ülke ve 81 ilden iştirak. “Turkcell Yarının Teknoloji Liderleri” gibi yarışmalarla üniversite öğrencilerinin yenilikçi projeleri destekleniyor — 406 proje başvurusu, ödüller veriliyor.
TÜBİTAK RUTE / Demiryolu Sinyalizasyon TeknolojileriRaylı sistemlerde yerli teknolojilerin kullanımı, sinyalizasyon sistemlerinin modernizasyonuTÜBİTAK RUTE tarafından geliştirilen yerli sinyalizasyon sistemleri Germencik, İncirliova, Aydın istasyonlarında olmak üzere toplam 14 istasyon ve ~150 km hat boyunca devreye sokuldu.
Sağlık & Teknoloji İşbirlikleri — Üreten Sağlık PrototipleriSağlık teknolojisi alanında yerli Ar-Ge ve prototip ürün geliştirme; tıbbi cihazlar; biyoteknolojiTÜSEB ile ASELSAN iş birliği protokolü çerçevesinde “Üreten Sağlık” temasında prototip sergileri düzenlendi; çeşitli yenilikçi tıbbi cihaz prototipleri kamuoyuna tanıtıldı.

📊 Bazı Sayısal Hedefler & Teknik Veriler​

• Sanayi ve Teknoloji Stratejisi hedefleri kapsamında ithal ürünleri ikame edecek düşük/orta/ yüksek teknoloji ürünlerin yerlileştirilmesi; 2022’de 129 ürün desteklenmiş, 2025-2026 için 70-80 yeni ürün hedefi var.
  • AR-GE merkezlerinin sayısı: ~1.360 merkez, 58 ilde; en çok AR-GE merkezine sahip iller: İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, İzmir.
  • Teknoloji yarışmalarına katılım: T3 festivali → 17.373 takım, 50 bin yarışmacı; Türk gençliğinin teknolojiye katılımı ciddi şekilde artmış.
  • Türkiye’nin yüksek teknoloji ürün üretiminde artış: Haziran 2025’te %88,2 artış endeksinde; bu, önceki aylara kıyasla en yüksek artış.

⚠️ Sınırlamalar ve Geliştirilmesi Gereken Alanlar​

• Bazı hedefler planlama aşamasında; kesin iş takvimleri, finansman detayları ve bölgesel dağılımlar tam açıklanmamış.
  • Yüksek teknoloji üretim artışı olsa da ürün düzeyinde yerlileşme, tedarik zinciri güvenliği, kritik yarı iletken / mikroçip teknolojileri gibi alanlarda dışa bağımlılığın azaltılması süreci uzun zaman alıyor.
  • Girişimci ekosisteminde büyüme var; ancak Ar-Ge desteklerinin dağılımı ve başlangıç aşamasındaki şirketlerin ölçeklenmesi, finansman erişimi gibi zorluklar devam ediyor.
  • Dijital altyapı (fiber internet, 5G yaygınlığı, yapay zekâ altyapısı, veri merkezi kapasitesi) gibi alanlar hedeflerde, ama uygulamada bölgesel eşitsizlikler gözleniyor.

Konu sahibi

Aşağıda Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde kamuoyuna duyurulmuş ve teknoloji alanında öne çıkan projelerin seçilmiş listesi var. Her proje için başlangıç tarihi / dönem, yürüten kurum(lar), teknik hedefleri ve nerelerde (uygulama / pilot iller veya sahalar) bilgilerini kısa, net ve kaynaklı olarak verdim.
Not: Bazı projeler geniş programlar (strateji + çok sayıda alt proje) olduğu için “başlangıç” program açıklaması tarihi veya resmi duyuru yılı olarak verildi. Kaynaklar her satırın sonunda gösterilmiştir.

Türkiye — Teknoloji projeleri (seçilmiş, kaynaklı özet)​

1) Milli Teknoloji Hamlesi / Millî Teknoloji Genel Müdürlüğü çalışmaları​

• Ne zaman başladı: Resmî söylem ve uygulama 2019–2021 civarında politik olarak hız kazandı; Millî Teknoloji Genel Müdürlüğü ve ilgili yapılar 2021 sonrası aktif.
  • Yürüten kurum: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Millî Teknoloji Genel Müdürlüğü), Bilişim Vadisi koordinasyon mekanizmaları.
  • Teknik hedefler: Yerli teknolojilerin geliştirilmesi, kritik altyapılarda yerlileştirme, stratejik teknolojilerde (havacılık, uzay, savunma, yarıiletken, AI, ileri üretim) kapasite oluşturma; AR-GE ve ticarileştirme destekleri.
  • Uygulama / pilot iller: Bilişim Vadisi (Gebze/Ankara iş birlikleri), sanayi kümeleri (Bursa, Kocaeli, Teknoparklar genelinde). (Millî Teknoloji programı ülke çapında altyapı/teşvikler içerir).

2) Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi​

• Ne zaman başladı: İlk büyük resmî strateji 24 Ağustos 2021'de açıklandı.
  • Yürüten kurum: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonu.
  • Teknik hedefler: YZ ekosistemini güçlendirmek (eğitim, insan kaynağı), sektörel uygulamalarda (sağlık, tarım, imalat, enerji, ulaştırma) YZ entegrasyonu, etik/ hukuki çerçeve ve veri altyapıları oluşturma; 5 yıllık hedefler (istihdam, girişimler).
  • Uygulama: Pilot çalışmalar üniversiteler, veri merkezleri ve kamu-özel ortaklıklarla İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve büyük AR-GE merkezlerinde.

3) TÜBİTAK — Türkiye Yeşil Sanayi Projesi (teknoloji destekleri)​

• Ne zaman başladı: Lansmanı Aralık 2023 / destek çağrıları 2024 başı (TÜBİTAK tarafından duyuruldu).
  • Yürüten kurum: TÜBİTAK (sanayiye yönelik Ar-Ge/yeşil dönüşüm destek programları).
  • Teknik hedefler: Sanayide düşük karbon, yeşil inovasyon, enerji verimliliği teknolojileri, temiz üretim süreçleri; yeşil Ar-Ge finansman, mentorluk ve teknoloji-ticarileştirme destekleri.
  • Uygulama: Sanayi bölgeleri ve AR-GE merkezleri (Kocaeli, Bursa, İzmir, Konya vb.) ile pilot KOBİ uygulamaları.

4) TÜRKSAT 6A & Uydu/Uzay Programları (yerli uydu geliştirme)​

• Ne zaman başladı: TÜRKSAT 6A projesi 2014’te başlatıldı; fırlatma ve yörüngeye yerleşme 2024–2025 döneminde gerçekleşti.
  • Yürüten kurum: Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü, TÜRKSAT A.Ş., TUSAŞ/ASELSAN gibi sanayi paydaşları.
  • Teknik hedefler: Haberleşme/uydu yetenekleri (yerli uydu gövdesi, yer istasyonları), bağımsız erişim ve uydu hizmeti kapasitesinin artırılması; yerli iletişim uydusu işletimi.
  • Uygulama: Uydu üretim / entegrasyon merkezleri (Ankara/İstanbul/TUSAŞ tesisleri), fırlatma destekleri uluslararası fırlatma sahalarıyla koordinasyon.

5) TÜBİTAK RUTE — YERLİSİNYAL / Raylı Sistemlerde Yerli Elektronik Sinyalizasyon​

• Ne zaman başladı: RUTE’nin yerlileştirme faaliyetleri 2019 sonrası hızlandı; YERLİSİNYAL projesi 2023–2025 arasında somut devreye alma adımları aldı (2025’te 36 istasyon devrede bildirilmiş).
  • Yürüten kurum: TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü) — ilgili demiryolu/ULAŞIM kurumlarıyla iş birliği.
  • Teknik hedefler: Yerli sinyalizasyon/SEÇ sistemleri geliştirme, dışa bağımlılığı azaltma, yol güvenliği ve işletme verimliliği; test–sertifikasyon, entegrasyon.
  • Uygulama: Anadolu hattı istasyonları (ör. Germencik, İncirliova ve daha sonra yaygınlaştırma — 36 istasyon örneği).

6) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknoparklar) — ulusal ağ​

• Ne zaman başladı: 4691 sayılı kanunla 2001’den beri; son yıllarda (2020’ler) sayı/kapasite hızla arttı; 2025 istatistikleri yayımlandı.
  • Yürüten kurum: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı + üniversite/özel sektör işleticileri (ODTÜ Teknokent, TÜBİTAK Marmara Teknopark vb.).
  • Teknik hedefler: AR-GE merkezleri ile endüstri-üniversite işbirliğini güçlendirme, yeni teknoloji firmalarının/scale-up’ların yetişmesi, ticarileştirme, patent/ürün geliştirme.
  • Uygulama: 58’den fazla ilde teknopark/TEB var; başlıca iller: Ankara (ODTÜ), İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa.

7) Milli Teknoloji Atölyeleri (TÜBİTAK Bilim ve Toplum programı)​

• Ne zaman başladı: TÜBİTAK tarafından 2020’ler başında yaygınlaşmaya başlandı; proje destekleri sürekli güncelleniyor.
  • Yürüten kurum: TÜBİTAK (Bilim ve Toplum Başkanlığı) ve yerel yürütücüler (okullar, BİLSEM, üniversiteler).
  • Teknik hedefler: STEM yetenekleri, maker/imalat atölyeleri, prototipleme altyapısı, yerel girişimcilik ve gençlerde teknoloji okuryazarlığı.
  • Uygulama: Ülke çapında okullar/şehir merkezleri bazlı atölye kurulumları (pilot iller ve yaygınlaştırma).

8) Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2028)​

• Ne zaman başladı: Strateji 7 Eylül 2024’te yayımlandı (2024–2028 dönemini kapsayan eylem planı).
  • Yürüten kurum: Cumhurbaşkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonu; siber güvenlik kurumları ve kamu/özel paydaşlar.
  • Teknik hedefler: Kritik altyapı koruması, yerli güvenlik ürünlerinin geliştirilmesi, siber olay müdahale kapasitesinin artırılması, ulusal kripto/kimlik çözümleri ve insan kaynağı yetiştirme.
  • Uygulama: Kamu kurumları, enerji/ulaştırma/sağlık altyapıları, büyükşehir ve kritik veri merkezleri öncelikli.

9) 5G / Mobil İletişim Hazırlıkları (İhale & pilotlar)​

• Ne zaman başladı: 5G hazırlıkları & pilot uygulamalar 2020’lerde hızlandı; 5G ihale takvimleri ve pilot uygulama kararları 2024–2026 aralığında netleşiyor (2025–2026 ihale hedefleri duyuruldu).
  • Yürüten kurum: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BTK (UAB), mobil operatörler (Türk Telekom, Turkcell, Vodafone).
  • Teknik hedefler: 5G ticarileştirme; düşük gecikmeli, yüksek bant genişliğinde bağlantılar; endüstri 4.0, akıllı şehir, otomasyon, otonom ulaşım uygulamaları.
  • Uygulama: Pilot şebekeler büyükşehirlerde (İstanbul, Ankara, İzmir) ve endüstri bölgelerinde başlaması planlanıyor.

10) Teknoloji Yarışmaları & Tekno-etkinlikler (TEKNOFEST, T3, yarışmalar)​

• Ne zaman başladı: TEKNOFEST ve T3 etkinlikleri 2018’den itibaren hızlandı; her yıl büyük katılım. (T3, TEKNOFEST vb.)
  • Yürüten kurum: T3 Vakfı, Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversite/sanayi partnerleri.
  • Teknik hedefler: Gençlerde teknoloji üretme kültürü, startup destekleri, yarışma-tabanlı prototip üretimi; uçtan uca projelerin teşviki.
  • Uygulama: TEKNOFEST ana sahneleri (İstanbul/Atatürk Havalimanı alanı vb.), üniversite kampüsleri, şehir etkinlikleri.

Son düzenleme:
Konu sahibi

“İletişim” kategorisinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde uygulanan ya da duyurulan projelerden bazıları şunlardır. Bazılarının teknik detayları açık değil; ancak amaçları, yürütücü kurumları ve uygulama biçimleriyle ilgili bilgiler mevcut.

📡 Türkiye Yüzyılı — İletişim Kategorisinde Projeler / Girişimler​

Proje / GirişimAmaç / İçerikYürüten Kurum / Uygulama AlanlarıBazı Detaylar
Türkiye Yayıncılık ZirvesiYayıncılık sektörünün meselelerini, dijital dönüşümünü tartışmak; yayıncılığın küresel rekabet gücünü artırmak.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı düzenledi. Rami Kütüphanesi Konferans Salonu’nda; yayınevleri, akademisyenler, sektör temsilcileri katıldı.
Cumhuriyetin 100. Yılı'na Özel Dijital Sergiler / 3D GösterilerCumhuriyet’in kuruluşundan bugüne gelişmelerin dijital görsellerle/sergilerle halka sunulması; dijital ve fiziksel mekânlarda tarihi ve kültürel hafıza göstergelerinin interaktif biçimde paylaşılması.İletişim Başkanlığı; Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere meydanlarda, açık alanlarda; dijital ve üç boyutlu gösterimlerle.
2. İletişim Şurası Hazırlık Çalıştayı (“Türkiye Yüzyılı: İletişimin Yüzyılı” temasıyla)İletişim politikaları / modelinin çok paydaşlı biçimde oluşturulması; devlet-millet iletişim modeli; medya, dijital medya, dezenformasyon gibi konuların yol haritasının çıkarılması.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı; Şura hazırlık çalıştayı Ankara'da gerçekleştirildi.
Türkiye Yüzyılı’nın Dünya Medyasında Yankıları — KitaplaştırmaTürkiye Yüzyılı vizyonunun uluslararası medyadaki izlenimlerinin, algılarının, söylemlerinin analiz edilerek kitapla belgelenmesi.İletişim Başkanlığı tarafından “Türkiye Yüzyılı Dünya Medyasında” ve “Türkiye Yüzyılı Başlama Töreni Dünya Gündemini Belirledi” başlıklı kitaplar hazırlanmış.
TRT Geleceğin İletişimcileri YarışmasıGenç iletişimcilerin teşvik edilmesi; radyo, televizyon, görsel medya, iletişim kampanyası gibi alanlarda eser üretiminin desteklenmesi; kariyer potansiyeli yaratmak.TRT iş birliği ile; İletişim Başkanlığı ödül törenleriyle destekliyor.
Türkiye “Dijital Yüzyıla” Yerli ve Milli Teknolojilerle Adım AtacakDijitalleşme, yerlileştirme, 5G, M2M / IoT ve yerli iletişim teknolojileri geliştirme hedeflerini kapsıyor; prototip / üretim aşamasına geçiş.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; yıllara yayılan hedeflerle; hem altyapı hem haberleşme teknolojileri sahasında.
Turkcell’in “Dijitalin Yüzyılı” VizyonuTelekomünikasyon şirketi tarafından dijital egemenlik, ileri teknoloji (IoT, blok zincir, altyapı) yatırımları ile Türkiye Yüzyılı vizyonunda iletişim alanında güçlü rol oynama.Turkcell Genel Müdürlüğü; Türkiye genelinde dijital altyapılar, teknolojik ürün/hizmet sunumu.

⚠️ Gözlemler / Eksik Bilgiler​

• Birçok proje stratejik açıklama ya da vizyon beyanı şeklinde; teknik detay (ne kadar bütçe, hangi zaman çizelgesi, kaç ilde, katılımcı sayıları vb.) açıkça paylaşılmamış.
  • “Dijitalin Yüzyılı” gibi söylemler, altyapı ve teknoloji geliştirme hedefleriyle birlikte geliyor; ancak örneğin 5G’ye geçiş, IoT yaygınlığı, yerli telekom ekipman üretimi gibi somut projelerle ilgili ayrıntılar sınırlı.
  • Medya-dezenformasyon, uluslararası iletişim / marka değerini artırma, halkla ilişkiler ve dijital içerik üretimi alanlarında faaliyetler var; bunlar iletişim kategorisinin daha “yumuşak” yanları.

Türkiye'nin iletişim altyapısını güçlendirecek ve hızlandıracak olan 5G ihalesi başladı. İhale toplam 400 MHz frekans için 2 milyar 125 milyon dolar asgari değer üzerinden başladı.​

Konu sahibi

“Türkiye Yüzyılı” kapsamında emekli katmanına yönelik yapılmış / yapılmakta olan projeler şöyle görünüyor. Bazıları 2024’ün “Emekliler Yılı” ilan edilmesiyle birlikte adeta paket olarak devreye alınmış alt projeleri içeriyor. Eğer istersen bu projelerin her birine dair sayısal hedefler vb. da çıkarırım.

👴 “Türkiye Yüzyılı — Emekli / Emektarlara Yönelik Projeler”​

Aşağıda “Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları” adıyla veya benzer çerçevede duyurulmuş başlıca başlıklar:
Proje / UygulamaAmaç / İçerikYürüten Kurum / Uygulanmaya Başlama Zamanı
“Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları” ProgramıEmeklilerin ekonomik ve sosyal refahının artırılması; sosyal devlet anlayışı çerçevesinde emeklilerin yaşam kalitesini yükseltmek; emeklilere yönelik indirim, ayrıcalık, fırsat kampanyaları; kültürel faaliyetler, ulaşım, sosyal imkanlarda avantajlar sağlanması.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonu ile; 2024 yılı “Emekliler Yılı” olarak ilan edilmesiyle başlanmıştır.
Emekli Dijital Kimlik KartıEmeklilere özel dijital kimlik kartı; e-Devlet girişi ile “Emekli Dijital Kimlik Kartı” oluşturulması; kartla beraber özel fırsatlar, promosyonlar elde etme imkânı sunulması.Sosyal Güvenlik Kurumu / Emekliler Yılı kapsamında 2024 içinde başlatıldı.
“Her Emekliye Bir Danışman” / Emekli Danışmanı UygulamasıEmekli vatandaşların, hizmet merkezine gitmeden tek telefonla özel tanımlanmış bir danışmana ulaşabilmeleri; Alo 170 başta olmak üzere iletişim kanalları üzerinden hizmet alabilme kolaylığı sağlanması.SGK tarafından 2024 içinde uygulanmaya başlandı.
81 İl Hizmet Masası & Danışma Masası UygulamasıEmeklilere sosyal güvenlik konularında il müdürlüklerinde danışma/hizmet masası kurulması; bilgilendirme, yönlendirme ve işlemlerde kolaylık sağlanması.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) / Emekliler Yılı kapsamında; 2024 boyunca ülkedeki 81 ilde başlatılmıştır.
Kamu Sosyal Tesislerinde İndirimEmeklilerin kamuya ait sosyal tesisler (örneğin sosyal imkan tesisleri, konaklama tesisleri vb.) ücret tarifelerinden indirimli yararlanması; %15 oranında indirim sağlanması bildiriliyor.“Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları” çerçevesinde; 2024 yılında yürürlüğe girmiştir.
KYK Yurtlarından Ücretsiz Konaklama DönemleriGençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK yurtlarının belli dönemlerinde emeklilere ücretsiz kalma imkânı verilmesi (özellikle yaz dönemi) — sosyal ve kültürel ihtiyaçlar için kullanılması hedefleniyor.15.07.2024-16.08.2024 tarihleri arasında ücretsiz birer haftalık dönemlerle uygulanmış bir pilot uygulamadır.
Tren ve Otobüs Seyahatlerinde İndirimKarayolu ve demiryolu taşıma araçlarında emeklilere özel indirim tanınması — şehirlerarası otobüs biletlerinde; TCDD ana hat trenlerinde emeklilere %10 indirim uygulanması gibi. Şehirlerarası otobüslerde %20 indirime dair düzenleme yapılmıştır.
Bayram İkramiyesi Tutarlı ArtışEmeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulaması: Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ödenmek üzere ikramiyenin miktarının artırılması; emeklilere verilen ekonomik desteğin genişletilmesi.
SGK–Bankalar İş Birliği ProtokolleriSGK ile kamu ve özel bankalar (PTT Bank, Vakıfbank, Halkbank, vs.) arasında emeklilere özel indirim, promosyon, ayrıcalık sağlayacak kampanya ve kart uygulamaları için protokoller yapılması.

🔍 Bazı Sayısal Veriler / Uygulama Detayları​

• Trenlerde indirim uygulaması: 1 Nisan’dan itibaren YHT, anahat ve bölgesel trenlerde emeklilere %10 indirim uygulanmaya başladı; bu uygulamadan 62.000 kişi faydalandı.
  • İndirim anlaşmaları: 81 ilde toplam 8.344 firma ile indirim anlaşması sağlanmış durumda.
  • Kamu sosyal tesisleri indirimi: Kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis ücret tarifelerinde emeklilere %15 indirim uygulaması.

Son düzenleme:

Dünyanın herhangi bir ülkesinde (veya dünya tarihinde) torpilin, rüşvetin önüne geçilebilmiş midir?

Kontenjanlar ihtiyaca göre belirlenir. İhtiyaç fazlası hukukçu yetiştirilmesinin ülkeye bir faydası olmaz.
Benzer şekilde bazı branş öğretmen kontenjanları da düşmektedir.
"Köyden bozma yerlerde sıra atarak hukuk fakültesi kurulmasın" ifadesi için örnek verebilir misiniz?
Buralara öğrenci gitmiyor mu?
Özel üniversitelerin amacı para kazanmaktır. Buralardan mezunlar genel olarak serbest çalışırlar.
Kamuda veya ciddi kurumlarda görev verilmez. (İstisnalar kaideyi bozmaz.)
Turgut bey ne güzel sallıyor öyle ya. Bu adamın kendini otorite sanıp her şeye böyle sallaması beni güldürüyor :)

Konu sahibi

Madencilik alanında, Türkiye Yüzyılı kapsamında ilan edilmiş ya da planlanan önemli projelerden bazıları aşağıda. Bazıları spesifik projeler, bazıları ise daha geniş stratejik plan / yatırım hedefleri içeriyor. Kaynaklarla birlikte veriyorum.

⛏ Madencilik Proje ve Girişimleri​

Proje / GirişimAmaç / İçerikTeknik Detaylar / Hedefler
Havadan Jeofizik Araştırmaları, Sondaj ve Detay Etüt Çalışmaları (2025 Programı)Türkiye’nin enerji ve sanayi sektörlerinin ham madde ihtiyacını karşılamak; maden arama-araştırmayı artırmak; stratejik, kritik hammadde kaynaklarını tespit etmek.• 15.250 km havadan jeofizik araştırması yapılacak
• Maden arama-araştırmaları kapsamında 400.000 m sondaj yapılması planlanıyor
• Detay etüt olarak 25.000 km² alan etütlenecek
• Ayrıca, nadir toprak elementleri ve kritik hammaddelerin hem yurtiçinde hem yurtdışında aranmasına yönelik projeler geliştirilecek
Maden Yatırımları için Kamu Kaynağı Tahsisi (2024 Yıllık Programı)Madencilik sektörünün altyapı/yatırım kapasitesini güçlendirmek; kamu kurumlarının projelerine kaynak sağlamak.• 2024 için kamu kurumlarına madencilik projeleri için ~106 milyar TL kaynak ayrıldı.
• 47 adet proje için bu kaynak planlandı.
• En çok kaynağı TPAO alıyor; TKİ, MTA, Eti Maden de önemli pay almış kurumlar arasında.
MTA Metal ve Kömür Madeni Arama ProjeleriStratejik, kritik hammaddelerin tespiti; dışa bağımlılığın azaltılması; yerli kaynakların değerlendirilmesi.• 2024 Yatırım Programı’nda, MTA’ya metal ve kömür madeni arama ve jeotermal arama projeleri için ~1,245,980,000 TL bütçe ayrıldı.
• 12 farklı alt proje planlanmış durumda.
Polimetalik Maden İşletmesi — Yozgat/YenipazarBölgede büyük ölçekli polimetalik cevher işletmesi kurarak hem ham madde üretimini artırmak hem de bölgeye ekonomik gelir sağlamak.• CVK Madencilik tarafından ~280 milyon $’lık yatırım planlanıyor.
• Yılda >2 milyon ton cevher işleme hedefleniyor.
• Projede arazi potansiyeli yüksek; keşif çalışmaları hâlâ devam ediyor.
Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi (MİSGEP)Yeraltı maden iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yaygınlaştırmak; teknik kapasite geliştirmek; iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak.• Yeraltı metal ve kömür cevheri üreten ocaklara destek sağlanmış durumda; proje kapsamında ~80 maden iş yerine rehberlik desteği verilmiş.
• ~190.200 km yol kat edilerek saha ziyaretleri yapılmış.
• Destek tutarı 31,9 milyon TL’ye ulaşmış.

⚠️ Gözlemler / Eksik Bilgiler ve Potansiyel Geliştirme Alanları​

• Bazı projelerde “uluslararası stratejik hammaddeler” gibi ifadeler var, ama hangi madenlerin kritik kabul edildiği, arama sahalarının nerelerde olduğu net değil.
  • Proje takip verileri (ör. sondaj sonuçları, işleme tesislerinin devreye alınması, üretim miktarları gibi) kamuoyuna açık biçimde yaygın değil veya henüz tamamlanmamış projeler için eksik.
  • Çevre etkileri, rehabilitasyon planları, tabii dengeye etkiler gibi sürdürülebilir madencilik kriterlerinin uygulanmasına dair bilgiler bazılarında yer alıyor, bazılarında hâlâ duyurulması gerekiyor.
  • Yerel halk / sosyal sorumluluk uygulamaları ve illere dağılım konusunda spesifik proje bazlı veri az.

Konu sahibi

Türkiye Yüzyılı vizyonu & Türkiye Yüzyılı söylemi çerçevesinde hayvancılık / besicilik alanında kamuoyunda duyurulmuş bazı önemli projeler ve destek uygulamaları şunlar:

🐄 Hayvancılık / Besicilik Projeleri ve Destek Uygulamaları​

Aşağıda projeler, destekleme kararları ve yatırımlar detaylı şekilde listelenmiştir:
Proje / Destek UygulamasıAmaç / İçerikSayısal Hedefler / Uygulama Detayları
Hayvancılık Sektörü Yatırımları için Ödenek Ayrılması (2024)Hayvancılık sektöründe hayvan hastalıklarıyla mücadele, altyapı iyileştirme, tesis yenileme vb. projelere destek sağlanması2024 Yılı Yatırım Programı’ndan yeni projelere ~1.014.200.000 TL, devam eden projelere ~849.215.000 TL olmak üzere toplam ~1.863.415.000 TL ödenek ayrılmıştır.
“Üretim ve Üreticinin Yüzyılı: Ulusal Süt Çalıştayı” & Hayvancılığa Toplam DestekSüt sektörü ile genel hayvancılığın desteklenmesi, üretici refahının artırılması, verimliliğin yükseltilmesi2024’te hayvancılığa sağlanacak destek 19,1 milyar TL olarak açıklandı.
FaO ile Teknik İş Birliği Projesi: Hayvancılık İşletme Tipolojilerinin BelirlenmesiÜretim yapan çiftliklerin tipolojilerinin sınıflandırılması, veri toplama ve analizler yapılarak politikaların etkinliğinin artırılmasıProjenin süresi 24 ay; Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO işbirliğiyle; işletme tipolojisi çalışmaları yapılacak.
2024-2026 Yıllarına İlişkin Hayvancılık Desteklemeleri KararıBuzağı, kuzu/oğlak desteklemelerini içeren destekleme ödemeleri; küçükbaş/büyükbaş hayvancılık teşvikleri• 719.324 yetiştiriciye ait 3.984.682 baş buzağıya ~8.623.183.100 TL
• 155.499 yetiştiriciye ait 16.062.804 baş kuzu/oğlağa ~4.493.324.540 TL ödeme yapılmıştır.
• Kuzu/oğlak destekleme birim başa ~ 280 TL (önceki yıl ~ 145 TL) — %93 artış.
• PPR aşısı uygulaması: 2023’te ~14.788.033 baş PPR aşısı yapılmışken, 2024’te ~22.033.214 baş ile yaklaşık %50’lik artış sağlanmıştır.
Kırsalda Bereket / Güçlü Besi Güçlü Üretim ProjeleriEtçi ırk hayvan varlığının artırılması, besilik hayvan sayısının yükseltilmesi, üretim planlaması ve yerel kaynaklardan et arzının artırılmasıDamızlık ve besilik varlığın artırılması; Etçi ırk hayvanları için “Güçlü Besi Güçlü Üretim” projesi uygulanmakta. (Kesin sayılar ilanlarda: 2024 başı itibarıyla bu tür projeler devrede)
Yöresel Hayvancılık Projelerine Hibe DesteğiYöresel hayvancılık aile işletmelerinin altyapı kapasitesini artırma, süt işletmelerine soğuk zincir vb. yatırım, hijyen ve verim iyileştirmesi, gen kaynağı iyileştirme2023’te Ordu, Şırnak, Diyarbakır, Gümüşhane, Manisa, Ardahan, Denizli, Mardin, Kütahya, Trabzon, Hakkâri illerinden 13 proje seçilmiş; toplam ~11.137.382 TL hibe desteği verilmiş. Örneğin “Akkuş’un Sütü Pazara İniyor” projesi Ordu’da; ~2.700 süt işletmesinin sütlerini soğuk zincirle toplayıp pazara ulaşmasını öngören altyapı çalışması planlanıyor.
Hayvancılıkta Verimlilik Artışı Hedefi (2025 Programı)Verimliliği artırma, hayvancılık desteklerinin büyütülmesi, planlı üretime geçiş2024 yılı destekleme miktarı ~19,740,000,000 TL olarak gerçekleşmiş; 2025 için desteklerin %37,5 artarak ~27,150,000,000 TL’ye çıkarılması planlanıyor.
Islah Çalışmaları / Yerli Irk Hayvanların Veriminin ArtırılmasıYerli sığır ve mandalarla ıslah çalışmaları, yerel gen kaynaklarının değerlendirilmesi ve verim artışıTAGEM koordinasyonunda “Halk Elinde Anadolu Mandası” ve “Yerli Sığır Islahı Ülkesel Projesi” gibi işlerle; hem süt hem et veriminde artış olduğu bildiriliyor.

Konu sahibi

“Girişim” kategorisi altında, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde gerçekleştirilen bazı projeleri ve destek programlarını aşağıda derledim. Her biri için amaç, yürütücü kurum ve temel özellikler yer alıyor.

🚀 Girişim Kategori Projeleri / Destek Programları​

Proje / ProgramAmaç / İçerikYürüten Kurum
Türkiye Tech Visa ProgramıTeknoloji girişimciliğini hızlandırmak için yurt dışından veya yurt içinde teknoloji girişimcilerine avantajlar sunmak; ölçeklenebilir teknoloji şirketlerinin Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara erişimini desteklemek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı / ilgili teknoloji destek kurumları
BİGG Programı (Bilim İnsanı Girişimci Genç Girişimciler)Gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikrini girişime dönüştürmelerini desteklemek; girişimcilik ekosistemini güçlendirmek. Üst limitlerin artırılmasıyla program geliştirilmiş durumda. TÜBİTAK (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı – TEYDEB)
Türkiye Yüzyılı – Ticaretin Yüzyılı Proje YarışmasıBakanlık personeli ve/veya kamu çalışanları arasında “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna uygun yenilikçi proje fikirlerini teşvik etmek üzere bir yarışma düzenlemek; girişimci düşünceyi kamu kurumlarında yaygınlaştırmak. Ticaret Bakanlığı
Girişim sermayesi ve teknoloji girişimleri için fonlar“Türkiye Yüzyılı” vizyonunda, teknoloji girişimciliğini ve finansman erişimini geliştirmek amacıyla yatırım fonları, derin teknoloji girişim sermayesi araçları, teknoloji ekosistemi için destekler planlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) + ilgili finansal/teknoloji kurumları

Konu sahibi

Türkiye’de “Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında, güneş enerjisi kategorisinde yürütülen ya da duyurulan önemli projeler ve girişimler aşağıda özetlenmiştir. Her biri için başlık, amaç/kapsam ve teknik / sayısal bilgiler yer alıyor.

☀️ Öne Çıkan Güneş Enerjisi Projeleri​

1. Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi
    • Amaç / Kapsam: Kamu ve belediye binalarına güneş enerjisi santralleri kurarak yenilenebilir elektrik üretimini ve öz tüketimi artırmak; lisanssız GES çalışmalarını yaygınlaştırmak.
    • Teknik Bilgiler: Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na göre yıllık ışınım yoğunluğu yüksek; proje kapsamında teknik danışmanlık, inşaat ve başka hizmetler yürütülüyor.
    • Uygulama Alanı: Kamu binaları ve belediye binaları; ülke genelinde uygulanması hedeflenmiş.
  2. YEKA Güneş Enerjisi İhaleleri (örneğin “YEKA Erzin 2 GES”)
    • Amaç / Kapsam: Büyük ölçekli güneş enerjisi santralleri kurularak kurulu gücü artırmak, döviz bazlı finansman ve yatırım ortamı oluşturmak.
    • Teknik Bilgiler: Örnek olarak Hatay’da 100 MW kapasiteli YEKA Erzin 2 GES planlanmış; 30 yıl lisanslı çalışacak. Finansman ~65 milyon USD kredi desteğiyle sağlanıyor.
    • Uygulama İl: Hatay (Erzin) özelinde bu büyük GES projesi.
  3. Kurulu Güç ve Büyüme Hedefleri
    • Amaç / Kapsam: Güneş enerjisi kurulu gücünü artırmak, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını büyütmek.
    • Teknik Bilgiler:
      • 2024 sonu itibarıyla Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü ~19,6 GW’a ulaşmış.
      • 2025 Mayıs itibarıyla ~22,6 GW sınırı aşılmış durumda.
      • Güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı, 2024’te puant talebin önemli kısmını karşıladığı analiz ediliyor.
    • Uygulama Alanı: Ülke genelinde; özellikle güneşlenme potansiyeli yüksek iller ve sanayi/çatı uygulamaları.
  4. Kurumsal/Endüstriyel GES Yatırımları (Örneğin Türkiye Kömür İşletmeleri – TKİ örneği)
    • Amaç / Kapsam: Madencilik ve enerji-yoğun sektörlerde, kendi enerji ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılamak ve karbon ayak izini azaltmak.
    • Teknik Bilgiler: TKİ, 2024 sonu itibarıyla GES santralleri ile ~9 milyon kWh enerji üretmiş; bu kurumun toplam tüketiminin ~%17’sini karşılıyor. Hedef: 2026’ya kadar bu kapasiteyi 2,5 katına çıkarmak.
    • Uygulama İl/yer: Manisa-Soma, Çanakkale-Çan, Kütahya-Tavşanlı gibi lokasyonlarda GES yatırımları planlanmış/durdurulmuş durumda.

📋 Genel Değerlendirme & Notlar​

• Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksek: yıllık toplam güneşlenme süresi ~2.700 saat/yıl ve ışınım getirisi ~1.500 kWh/m²-yıl olarak hesaplanmıştır.
  • Uygulamada hem büyük ölçekli santraller (YEKA tipi) hem de kamu-bina çatı uygulamaları, lisanssız güneş santralleri ve endüstriyel öz tüketim sistemleri etkin.
  • Kurulu güçte hızlı artış gözleniyor; ancak uygulama illeri, yatırımcı detayları, finansman kaynakları ve ileri teknoloji entegrasyonu (örneğin batarya entegrasyonu) açısından bilgiler hâlâ parça parça.
  • Güneş enerjisinin Türkiye Yüzyılı vizyonundaki yeri: Enerji dönüşümünde, yerli-yenilenebilir üretimde, dışa bağımlılığın azaltılmasında önemli bir bileşen olarak yer alıyor.

Geri
Üst Alt