Tema düzenleyici

Türkiye Yüzyılı Nedir?

turgutkuzan

Teğmen
Konu sahibi
Türkiye Yüzyılı Nedir?

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

28.10.2022 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından kullanılan “Türkiye Yüzyılı” kavramı bir vizyon (ileri görüşlülük, gösterim) olmakla birlikte, Toplumsal Sözleşme özelliklerine sahiptir.

Türkiye Yüzyılı; Sürdürülebilirliğin, Huzurun, Kalkınmanın, Değerlerin, Gücün, Başarının, Barışın, Bilimin, Haklının, Verimliliğin, İstikrarın, Şefkatin, İletişimin, Dijitalin, Üretimin, İstikbalin, Gençliğin Yüzyılı başlıkları altında şekillendirilmiştir.

Bu şekillendirme; Sağlık, Çevre, Kültür, Turizm, Aile, Kadın, Çocuk, Enerji, Savunma, İklim, Genç, Bilim, Eğitim, İstihdam, Spor, Adalet, Hukuk, Yeşil Enerji, Otomotiv, Bütçe, Teknoloji, Öğrenci, TOGG, Güvenlik, Proje, Deniz, Kara, Havacılık, İletişim, Diplomasi, Sanat, Girişim, Yerli ve Milli, Pil, Doğal Gaz, İHA, SİHA, Yazılım, Teşvik, Kamu, Destek, Bilişim, Uzay, Doğal Kaynak, Sürdürülebilir Çevre, Güneş Enerjisi, Yardım, İhracat, İthalat, Ekonomi, Politika, Hedef, Üretim, Milli Gelir, Fabrika, Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Demiryolu, Köprü, Havalimanı, Ulaşım, Otoyol, Baraj, Otoban, Yaşlı, Engelli, Esnaf, Strateji, Çiftçi, Yatırım, Kadro, Gelişim, Yönetim, Süreç, Ziraat, Besici, Kırsal, Kent, Atık, Kariyer, Maden, Zanaatkâr, Sanatkâr, İşçi, Kanun, Emekli, Sigorta, Hizmet, Uluslararası, Ege kategorileri altında geliştirilen projelerle hayata geçirilmeye başlanmıştır.

Bu başlık altında, bu projelerden ilgimi çekenler hakkında bilgiler paylaşmaya çalışacağım.

Konu sahibi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen, eğitimde etkili bir reform hedefleyen bütüncül bir müfredat yaklaşımıdır. Aşağıda bu modelin temel boyutlarını daha sistematik şekilde özetliyorum:

Temel Amaç ve Yaklaşım​

• İnsanı merkez alır: Model, bireyin zihinsel, duygusal, bedensel, sosyal ve manevi açıdan bütüncül gelişimini tasarlar. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, esnek ve özgür öğrenme ortamları hedeflenir.
  • Eğitim bir hak: Eğitim, herkes için hayat boyu erişilebilir temel bir insan hakkı olarak görülür. Bu doğrultuda model, inanç, kimlik ya da sosyoekonomik durumlara bakılmaksızın fırsat eşitliği sağlamayı amaçlar .
  • Bilgiyle sorumluluğun iç içe geçmesi: Bilgi edinmenin yanı sıra bunun sorumluluğunun da vurgulandığı bir yaklaşım benimsenir .

Öğrenci Profili: "Yetkin ve Erdemli İnsan"​

• "Yetkinlik" bilgi, beceri ve sorumluluğa; "erdem" ise ahlaki olgunluğa işaret eder. Bu öğrenci profili, ruh ve beden bütünlüğü, bilgiyle bilgelik, geçmişten geleceğe zaman bilinci gibi boyutlarla biçimlendirilir .
  • Ontolojik (ruh-beden), epistemolojik (bilgi-bilgelik), zamansal (geçmişten geleceğe eğitim) bütünlükler ile aksiyolojik (değer-temelli) olgunluk bu modele temel teşkil eder.

Değer Temelli Eğitim: Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi​

• Bu çerçeve; Adalet, Saygı, Sorumluluk gibi çatı değerlerin etrafında şekillenir.
  • Modelin nihai hedefi, öğrenciyi eylemleriyle değerleri içselleştiren bir erdemli birey haline getirmektir. Sonuç olarak ise “Huzurlu İnsan”, “Huzurlu Aile ve Toplum” ve “Yaşanabilir Çevre” gibi toplumsal hedeflere yönelir.

Beceriler Çerçevesi ve Disiplinler Arası Yaklaşım​

• Model; kavramsal, alan, sosyal-duygusal öğrenme ve okuryazarlık becerilerini entegre eder. Ayrıca, disiplinler arası bir yaklaşımla tüm bunların süreç içerisinde birlikte ele alınmasını öngörür .
  • Sosyal bilimlerde 17 alan becerisi (örneğin, tarihsel empati, eleştirel sosyolojik düşünme), fen bilimlerinde 13 alan becerisi (örneğin, bilimsel sorgulama, hipotez oluşturma) tanımlanmıştır.

Bütüncül Eğitim Yaklaşımı​

• Model, humanist bir bakışla yalnızca akademik değil, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi de kapsayan bütüncül bir eğitim sunar .
  • Dil eğitimi özel önem taşır: Türkçenin doğru ve etkili kullanımı, kültür aktarımı bağlamında sistemin önemli bir parçasıdır .
  • Ayrıca, farklılaştırılmış öğretim ve esnek program yapısıyla bireysel farklılıkları dikkate alarak eğitim süreçlerini planlar.

Geliştirme Süreci ve Uygulama​

• Hazırlık sürecinde 260 akademisyen ve 700'ün üzerinde öğretmen tam zamanlı, yaklaşık 3,000 kişi ise yarı zamanlı katılım gösterdi; ayrıca alan uzmanlarından oluşan çeşitli komisyonlar oluşturuldu .

Özet Tablo​

Temel UnsurAçıklama
HedefYetkin ve erdemli birey yetiştirmek, topluma fayda sağlamak
DeğerlerAdalet, saygı, sorumluluk çerçevesinde huzurlu toplum oluşturmak
Eğitim YaklaşımıBütüncül, esnek, bireysel farklılıkları gözeten
Akademik BecerilerAlan, kavramsal, sosyal-duygusal ve okuryazarlık becerilerini kapsar
Program GelişimiÇok sayıda paydaşla sürdürülen geniş katılımlı bir süreç
Uygulama ve İzleme2024-2025 itibarıyla saha uygulamaları ve değerlendirmeler yapılmakta

Konu sahibi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde gerçekleştirilen projeler

1. Eğitimde Başarıyı Artırma Projesi (EBAP)

Okullar arasındaki başarı farklılıklarını azaltmayı ve eğitimde kalite standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Bu proje kapsamında dijital takip sistemleriyle okullar izleniyor ve daha eşit bir eğitim ortamı hedefleniyor.

2. Özel Eğitim Programlarının Güncellenmesi

TYMM doğrultusunda özel eğitim okullarının uygulama programları, akademisyenler ve eğitimcilerin katılımıyla güncelleniyor. Hedef, programların kapsayıcılığını, anlaşılabilirliğini artırmak ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitime erişimini kolaylaştırmak.

3. Sosyal Uyum ve Rehberlik Etkinlikleri Projesi

MEB, PİKTES iş birliğiyle göç deneyimi yaşayan öğrencilerin okula uyumunu kolaylaştırmak amacıyla sosyal uyum materyalleri hazırladı. Hem öğrenci hem öğretmen ve velilerin kullanımına sunulan içerikler, özellikle geçici koruma statüsündeki öğrencilere yönelik destek içeriyor.

4. Öğrenci Çalıştayları

TYMM kapsamında düzenlenen öğrenci çalıştayları, müfredatın değerlendirilmesi ve öğrencilerin görüşlerinin alınması amacıyla gerçekleştiriliyor. 2025 yılında Ankara’da başlayan çalıştaylar, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır, Trabzon, İzmir ve Antalya’da devam etti. Ayrıca, bölgesel temsilcilerden oluşan bir öğrenci kurulu kurularak, öğrenciler Bakan ile çalışmaların sonuçlarını paylaştı.

5. İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları

19 farklı ilde, her birinde 6 okul olmak üzere geniş çaplı veri toplama (nitel ve nicel) çalışmaları başlatıldı. Aynı zamanda öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik anketlerle müfredat ve uygulamaların etkililiği değerlendiriliyor.

6. Zanaat Atölyeleri ve Erken Beceri Gelişimi

Ortaokullarda “Zanaat Atölyeleri” uygulamasına geçildi. Öğrencilerin ince motor becerilerini geliştirmesi, özgüven kazanması ve bireysel yeteneklerinin erken yaşta fark edilir hale gelmesi hedefleniyor.

7. Uluslararası Proje Yönetimi ve Kardeş Okul Uygulaması

Erasmus+ ve diğer uluslararası projelerin takibi Proje ve Protokol Takip Sistemi üzerinden yapılıyor. Ayrıca, yurt dışındaki kardeş okullar ile ilişkiler “Kardeş Okul Modülü” aracılığıyla izleniyor, okul binaları ve program kullanılabilirliği iyileştiriliyor.

8. Müfredatta Kalkınma ve Ekosistem Projeleri

Yeni müfredatta öğrenciler, stratejik madenler, enerji koridoru, savunma sanayisi, UNESCO mirasları, coğrafi işaretlerle ilgili referans projeler üzerinden araştırmalar yapabiliyor. Ayrıca Salda Gölü Koruma Projesi gibi ekosistem koruma projeleri biyoloji derslerinde işleniyor.

9. Girişimcilik ve İnovasyon Projesi – “Yeşil Teknoloji” Teması

· Tanıtım Toplantıları ve Çalışmalar
İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen bu proje, "Genç AR-GE" ile "Sistem Okuryazarlığı" alanlarında öğrencisel girişimcilik ruhunu pekiştirmeye yönelik çalışmaları içeriyor.
o İlk toplantı “Yeşil Teknoloji” temasıyla tanıtıldı; dijital okuryazarlık ve veri okuryazarlığı becerilerine vurgu yapıldı
o Daha ileri aşamada ise “İlham Veren Örnekler Buluşması” düzenlendi; İzmir'de 38 okuldan, 152 öğrenci ve 76 danışman öğretmenin katılımıyla yapay zeka alanında yürütülen projeler konuşuldu

Özet Tablosu​

Proje Adı
Amaç/İçerik
Eğitimde Başarıyı Artırma (EBAP)Okullar arasında kalite eşitliğini sağlamak
Özel Eğitim Program GüncellemeleriDaha kapsayıcı ve erişilebilir özel eğitim içerikleri
Sosyal Uyum ve Rehberlik ProjesiGöç deneyimi yaşayan öğrencilerin uyumunu desteklemek
Öğrenci ÇalıştaylarıÖğrencilerin müfredata katkı vermesi
İzleme-Değerlendirme ÇalışmalarıMüfredat ve uygulamaların etkililiğini ölçmek
Zanaat AtölyeleriErken beceri ve yetenek keşfi
Uluslararası Proje Yönetimi & Kardeş OkullarUluslararası iş birliklerini ve takip sistemlerini geliştirme
Müfredatta Referans ProjelerKalkınma, ekosistem ve bilimsel projeleri öğrencilerle buluşturma

Konu sahibi

Sağlıklı Türkiye Yüzyılı kapsamında “Üreten Sağlık Programı” (ya da “Üreten Sağlık Modeli”) ile ilgili güncel bilgiler aşağıda detaylı şekilde sunulmuştur:

🏛 Programın Amacı ve Kapsamı​

“Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık Modeli”, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde yerli üretim kapasitesini güçlendirmeyi; yenilikçi sağlık çözümleriyle dışa bağımlılığı azaltmayı ve sağlık ekosisteminin tüm paydaşlarını “fikirden ürüne” sürecine dahil etmeyi hedeflemektedir.

🔑 Temel Bileşenler ve Stratejik Adımlar​

BileşenAçıklama
Protokoller ve İşbirlikleriTÜBİTAK ile TÜSEB arasında biyoteknoloji, ilaç-aşı geliştirme, yapay zeka, robotik cerrahi, medikal cihaz teknolojileri ve referans materyal üretimi gibi alanlarda işbirliği protokolleri imzalanmıştır.
Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO’lar)Etlik, Bilkent, Çam Sakura ile İzmir ve Başakşehir şehir hastanelerinde TTO’lar kuruluyor. Bu ofisler, yenilikçi sağlık teknolojilerinin ticarileşmesini destekleyen yerler olacak.
Prototip-Geliştirme ve Test SüreçleriASELSAN’ın yerli kalp-akciğer makinesi gibi projeler TÜSEB’in IDEA laboratuvarında test aşamasına gelmiştir; bu, modelin somut uygulamalarından biri olarak öne çıkmaktadır .
Fikirden Ürüne Hedefiyle Paydaş KatılımıÜniversitelerden sanayiye, girişimcilerden kamu kurumlarına kadar birçok aktör bu model çerçevesinde bir araya getirilmekte ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Finansal & Mevzuat DesteğiTÜSEB destekleriyle gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından finansal olarak desteklenmesi kabul edilmiştir; bu, yenilikçi sağlık teknolojilerinin yaygınlaşması için önemli bir adım olarak gösterilmektedir.

✨ Öne Çıkan Uygulama Örnekleri​

• ASELSAN Kalp-Akciğer Makinesi: Türkiye’de geliştirilen yerli cihazın ilk testleri TÜSEB’in IDEA laboratuvarında başarıyla tamamlandı. Bu, modelin sağlık teknolojilerinde özgün ürün geliştirme amacının başarısını gösteriyor.
  • “Üreten Sağlık” Tanıtım Toplantıları ve Protokoller: 9 Ocak 2025 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısında “Fikirden Ürüne” protokolü imzalandı ve çeşitli kurumlarla işbirliği anlaşmaları yapıldı

Konu sahibi

“Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında “Üreten Sağlık Modeli” başta protokol tanıtımı ve teknoloji transfer altyapısı gibi çerçeve düzeyinde adımlar attı. Ancak program bünyesinde henüz özel alt başlıklar (örneğin spesifik cihaz projeleri, klinik denemeler vb.) listelenmiş şekilde detaylı biçimde kamuya açılmış değil. Yine de aşağıda mevcut alt projeler, destek çağrıları ve örnek prototip çalışmaları üzerinden derlenmiş bilgi var:

🔍 Mevcut Alt Projeler ve Destek Çağrıları​

Proje/ÇağrıAçıklamaKaynak
TÜBİTAK-TÜSEB İş Birliği ProtokolüBiyoteknoloji, kişiye özel tedaviler, aşı-ilaç geliştirme, robotik cerrahi, medikal cihaz teknolojileri ve referans materyal üretimi konularında iş birliği protokolü imzalanmış durumda.
Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO’lar)Şehir hastanelerinde (Etlik, Bilkent, Çam Sakura, İzmir, Başakşehir) TTO kurma adımları atıldı; amaç “fikirden ürüne” süreci hızlandırmak.
Stratejik Ar-Ge Çağrıları* Tıbbi Cihaz ve Tanı Kiti Ürün Stratejik Ar-Ge Proje Çağrısı (D Grubu): Tanı kiti ve cihaz üretimini destekleyici program.
* IVDR kapsamı dışı tıbbi cihaz geliştirme çağrısı (C Grubu): erken teşhis / prognoz / tedavi süreçlerine yönelik cihazlara odaklı.
* B Grubu Ar-Ge: genel sağlık teknolojileri, katma değerli üretim ve ticarileşme potansiyeli taşıyan projelere destek.
Örnek Prototip Çalışmaları* ASELSAN’ın kalp-akciğer makinesi: TÜSEB’in IDEA laboratuvarlarında test edildi. İmalat ve test sürecinde modelin somut bir örneği.
* Fuaye alanında sergilenen yenilikçi prototipler: yerli biyoteknoloji şirketlerinin prototip tanı kitleri ve tıbbi cihaz ürünleri katılımcılarla paylaşıldı.

⚠️ Eksik veya Gelişme Bekleyen Alanlar​

• Henüz açıkça tanımlanmış bir “Üreten Sağlık” alt başlığı altında tele-tıp, klinik denemeler, halk sağlığı uygulamaları ya da hasta bazlı pilot klinikler gibi projeler verilmiş değil.
  • Prototip çalışmaları ve destek çağrıları daha çok ön Ar-Ge aşamasında; cihazın ticarileşmesi ve yaygın uygulaması süreçleri hâlâ ilerleme aşamasında.

Konu sahibi

“Türkiye Yüzyılı” vizyonu ve programları çerçevesinde “çevre” kategorisinde ilan edilen ve uygulamaya geçirilen pek çok proje var. Aşağıda, bu projelerin bazıları ve bunların kapsamlarıyla ilgili bilgiler:

🌱 Öne Çıkan Çevre Projeleri​

Proje AdıAçıklama / Amaç
Sıfır Atık ProjesiAtıkların kaynakta ayrıştırılması, geri dönüşüm oranının artırılması; Türkiye geneli atık yönetiminin sürdürülebilir hale getirilmesi. Proje kapsamında geri kazanılabilir atıkların lisanslı işletmelerce ekonomiye kazandırılması öne çıkıyor.
Depozito Yönetim SistemiPlastik, cam vb. şişelerin depozito sistemi ile toplanması ve geri dönüşümünün teşvik edilmesi. Bu sistemle hem çevre kirliliğiyle mücadele hem de döngüsel ekonomi açısından ekonomik kazancın artırılması hedefleniyor.
Denizler Halkındır ProjesiDenizlerin korunması, kirliliğin önlenmesi ve deniz ekosistemlerinin sürdürülebilir kullanımı amaçlanıyor. Bu proje ile deniz alanları halkın kullanımına açık hale gelirken koruma tedbirleri de güçlendirilmek isteniyor.
Mapa Şamandıra ProjesiDenizlerdeki hava ve su kirliliği izleme amaçlı olarak şamandıra sistemlerinin kurulması. Bu sistemlerle deniz suyu kalitesi, kirlilik türleri ve diğer çevresel parametrelerin sürekli takibi sağlanacak.
Yeşil Dönüşüm ve Endüstriyel Emisyon YönetimiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sanayide yeşil üretim ve çevreci emisyon kriterlerini belirleme sürecini içeriyor. Endüstriyel emisyonların kontrol altında tutulması ve sürdürülebilir üretim modellerinin yaygınlaşması hedefleniyor.
COP29’da Türkiye Pavilyonu & Sıfır AtıkUluslararası alanda Türkiye’nin çevre projelerinin tanıtılması, Sıfır Atık gibi projelerin COP29 çerçevesinde sunulması. Bu tür etkinliklerle hem farkındalık artırılıyor hem de çevresel taahhütler uluslararası arenada vurgulanıyor.

📌 Diğer Uygulamalar ve Destek Alanları​

• TÜBİTAK’ın Yeşil Dönüşüm Destekleri: Sanayi projeleri, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği gibi alanlarda Ar-Ge-ve yenilik projeleri destekleniyor.
  • Çevre Yatırımları ve Altyapı Projeleri: Su temini, kanalizasyon, atık su arıtımı gibi altyapı alanlarında kapsamlı yatırımlar devam ediyor. Türkiye Yüzyılı çerçevesindeki çevre politikalarına bu projeler de dahil.

Geri
Üst Alt