Tema düzenleyici

M5 Samandıra Merkez-Sultanbeyli Metro Hattı Uzatması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu hattı 6 vagon planlayanları hergün saygıyla anıyorum.Şu anda bile kapasitesinin çok üstünde çalışan hattı daha fazla uzatmanın hangi mantığı var acaba?

Bu hattı 6 vagon planlayanları hergün saygıyla anıyorum.Şu anda bile kapasitesinin çok üstünde çalışan hattı daha fazla uzatmanın hangi mantığı var acaba?
İstanbul’un en muhafazakar metro hattı unvanını bu hatta vermek için çalışıyorlar (!)

Kredi onayı vs her şeyiyle daha hazır olduğ için uzatıyorlardır bence. M8’de benzer bir mantıkla yapıldı

M5 Üsküdar-Yamanevler Etabı (2017)
İlk açıldığı günlerde “Ne güzel metro, zamandan inanılmaz tasarruf sağlıyor” dedirten, yolcu sayısının ise oldukça düşük olduğu bir dönemdi.

Konforlu bir yolculuk imkânı sunuyordu.
Fakat 2018 yılında Yamanevler-Çekmeköy etabı açıldığında yolcu sayısında önemli ölçüde artış yaşandı.
Buna ek olarak, İETT’nin metroya entegre seferler düzenlemeye başlamasıyla birlikte yolcu sayısı daha da yükseldi.

Ardından 16 Mart 2024 tarihinde Çekmeköy-Sancaktepe-Samandıra Merkez etabının açılmasıyla birlikte yolcu sayısı adeta “patladı” diyebiliriz.

Bugüne geldiğimizde ise M5 hattı kapasitesinin sınırlarını zorluyor.

Şahsen bu hattı yoğun olarak kullanan biri olarak, özellikle Ümraniye istasyonundan Üsküdar yönüne giderken 2. ya da 3. metroya binebildiğim zamanlar oluyor. Pik saatler dışında dahi hat yine oldukça yoğun.

Bu nedenle, hatta öncelik verilerek acilen ek tren/vagon alımlarının yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Aksi takdirde, Sultanbeyli etabı açıldığında Ümraniye’den 4. ya da 5. treni bekler hâle geleceğiz.

Ayrıca bu hatta yakında iki yeni metro hattı daha entegre olacak. Bu durum da yolcu sayısında ciddi bir artışa yol açacaktır.

2026 yılı içerisinde açılması planlanan M12 Göztepe-Ataşehir-Ümraniye Metro Hattı ile 2027 yılının başında açılması planlanan M14 Altunizade-Bosna Bulvarı Metro Hattı, M5 üzerindeki yolcu yükünü daha da artıracaktır.

İBB yetkilileri, Sultanbeyli etabı açılmadan önce acilen yeni tren/vagon alımı gerçekleştirmelidir.

6 vagonlu yapıda aslında bir sorun yok, bu hat 120 saniyede bir işletilebilecek şekilde planlandı, yani mevcut kapasitesi 3 katına rahatça çıkabilir

en önemli sorun buraya araç alımı yapacak bütçenin olmaması, ibb onun yerine m4 ve m7'nin araç sorununu çözmeye karar verdi. aslında öncelik m3 olmalıydı

6 vagonlu yapıda aslında bir sorun yok, bu hat 120 saniyede bir işletilebilecek şekilde planlandı, yani mevcut kapasitesi 3 katına rahatça çıkabilir

en önemli sorun buraya araç alımı yapacak bütçenin olmaması, ibb onun yerine m4 ve m7'nin araç sorununu çözmeye karar verdi. aslında öncelik m3 olmalıydı
Olması gereken öncelik bana göre
M7 (Raylı metrobüs olmaya doğru gidiyor.)
M3/M9 (3 farklı koldan uzadı bu hat)
M4 (Kapasite + Ses yalıtımı)
M5 (Kapasite)
T-Anadolu/M14/M10 (Yeni hat)
T5 (T7 açılması sonrası)
M11 (Bu alındı zaten)
M1 (Araç yaşı)

Belki M2 olabilir ama bilemedim.

Son düzenleme:
Olması gereken öncelik bana göre
M7 (Raylı metrobüs olmaya doğru gidiyor.)
M3/M9 (3 farklı koldan uzadı bu hat)
M4 (Kapasite + Ses yalıtımı)
M5 (Kapasite)
T-Anadolu/M14/M10 (Yeni hat)
T5 (T7 açılması sonrası)
M11 (Bu alındı zaten)
M1 (Araç yaşı)

Belki M2 olabilir ama bilemedim.
M11’de depoda yatan araçlar var önceliğe alınmaması lazım. M1’e araç alımı uzatma tamamlanmadan olmamalı bence

M11’de depoda yatan araçlar var önceliğe alınmaması lazım. M1’e araç alımı uzatma tamamlanmadan olmamalı bence
Öncelikten kasıt olması gereken alım sırasıydı. M11 bundan dolayı en sonlarda. M1'de aynı şekilde uzatma açılmadan mantıklı değil ama açılsa bile sıkıntının araç eksiğinden çok araç yaşı olacağını düşünüyorum. Araçlar 40 yaşına geldi sayılırlar (metro için orta yaşlı araç demek de, işte)

Öncelikten kasıt olması gereken alım sırasıydı. M11 bundan dolayı en sonlarda. M1'de aynı şekilde uzatma açılmadan mantıklı değil ama açılsa bile sıkıntının araç eksiğinden çok araç yaşı olacağını düşünüyorum. Araçlar 40 yaşına geldi sayılırlar (metro için orta yaşlı araç demek de, işte)
ABB’ler hala taş gibi araçlar (çıkardıkları sesleri boşverin)

M1’e araç alınacaksa rayların da yenilenmesi gerek. Marmaray eski anahat tren raylarının üzerine inşa edilmesinden mütevellit araçların vmax’ı 105 km/sa iken genelde 80 ile gidiyor

ABB’ler hala taş gibi araçlar (çıkardıkları sesleri boşverin)

M1’e araç alınacaksa rayların da yenilenmesi gerek. Marmaray eski anahat tren raylarının üzerine inşa edilmesinden mütevellit araçların vmax’ı 105 km/sa iken genelde 80 ile gidiyor
Sıkıntı ses değil aslında, metro araçları 40-50li yaşlara geldikten sonra yorgunluk sıkıntıları göstermeye başlarlar.

Ama Marmaray'da dediğiniz gibi bir durum varsa Kesinlikle bir yenileme yapılmalı

Sıkıntı ses değil aslında, metro araçları 40-50li yaşlara geldikten sonra yorgunluk sıkıntıları göstermeye başlarlar.

Ama Marmaray'da dediğiniz gibi bir durum varsa Kesinlikle bir yenileme yapılmalı
Rayları yenilemek için marmarayın tekrar kapatılması gerekebilir. 5 sene banliyösüzlüğe dayandık ama bir tanesine daha ulaşımımız dayanır mı bilmiyorum

Rayları yenilemek için marmarayın tekrar kapatılması gerekebilir. 5 sene banliyösüzlüğe dayandık ama bir tanesine daha ulaşımımız dayanır mı bilmiyorum
Belki kademeli kapatma yapılıp oraya aktarma hatları açılabilir.

Belki kademeli kapatma yapılıp oraya aktarma hatları açılabilir.
Kademeli kapatma eski banliyölerde yapılmıştı. Haydarpaşa banliyösü 2013’te kapatılmadan evvel Pendiğe kısaltıldıydı

Kademeli kapatma yapılabilir. Yoğun yerlere ekstra bir ray konulup kısa ekspres seferler yapılablir

Bu metronun en son durağı Kurtköy mü olacak Sabiha Gökçen Havalimanı mı? Çünkü UAB Sabiha Gökçen Havalimanı - Gebze hattı M5 aktarması olacağını gösteren harita vardı.

Bu metronun en son durağı Kurtköy mü olacak Sabiha Gökçen Havalimanı mı? Çünkü UAB Sabiha Gökçen Havalimanı - Gebze hattı M5 aktarması olacağını gösteren harita vardı.
Screenshot_20251013_030539_Gallery.jpg

Geri
Üst Alt