Tema düzenleyici

İzmir'de Olmasını İstediğiniz Metro/Tramvay/Ve Diğer Raylı Sistem Hatları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Enstanya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1671 Sokak-6295/1 Sokak-6284 Sokak-Gün Sazak Bulvarı-Ayyıldız Kavşağı-Anadolu Caddesi şeklinde tabii ki...

(yani macera parkı tarafı değil eski cami tarafı)
Hocam o rotadan gidicek ise Şemikler İzban'dan kalkmasının bir anlamı yok ki?

Ayyıldız Kavşağı - 6276 - 6305/2 uzatması şeklinde Mavişehir Aktarma şeklinde olması daha mantıklı olur.

Şey hocam ya, şu uçanyoldaki yuvarlak kavşak var ya ondan.
Karşıyaka İzban'ın oradaki oval kavşak.

Bursa'da baba diyorduk Türkçe'sini unuttum.
Oradan geçecek miydi hat güzergaha dikkatli bakmamışım o zaman ama oradan otobüs geçişi zor olur en fazla Atatürk Bulvarı'ndan sola 361 gibi Bahriye Üçok Bulvarı'na döner.

Hocam en başta elinize sağlık. En baştan incelemek istersek;

M1 ile M9'u birleştirip Şube Hatlar şeklinde çalıştırma yapardım.

M1: Evka3-İYTE
M1a:Evka3-Narlıdere Kaymakamlık
M1b:Narlıdere-İyte
M1c: Narlıdere-Yelki
M1o:Basmane-Otogar

Not: Narlıdere Yerine Seferhisar Kavşağı da son durak yapılabilir.

M2a;
  • Elit sitesine gitmesine gerek yok, onun yerine Deniz Baykal Kültür Merkezi'nde bitebilir. Uzatmak isterseniz yine de "Kültür Merkezi" durağını eklemelisiniz.
  • M4'te de bahsedeceğim, "K. Cumhuriyet" durağı için eğim değişimi aşırı fazla Cumhuriyet durağı K. Hastane'ye alınabilir. Ekran görüntüsü 2025-11-10 160022.png
  • Uzundere'den Fuar'a kısaltılıp, oranın M7'e verilmesi daha mantıklı olur.
M2b;
1762784696784.png

M6'a ait M.Oktay-G.A.Gündüz arasını buraya verirdim.
M3;
  • Develi'ye kadar gitmesine gerek yok, Menderes Devlet Hastanesi son duraklı olsa yeter.
  • Gönül ister ki Meydan'dan Kültürpark'a uzasın ama maliyete değeceğini sanmıyorum. (Konak-Meydan arası)
  • Konak-Eskiİzmir-Fuar ve Fuar-Havaalanı-Menderes şeklinde iki hat olmalı (bana göre)
M4;Hocam hattı 3 aşama'da inceleyeceğim
  1. Otogar-Osmangazi: Gayet güzel, istasyon konumları park gibi boş alanlara getirilebilir.
  2. Osmangazi-Egekent: Yapım esnasında sıkıntı çıkabilecek Turan güzergahı, eğim deltasının fazlalığı ve Cumhuriyet ile İnonü istasyonları yapılsa bile yokuştan dolayı istasyona ulaşımın zor olacak olmasından dolayı bence mantıklı olabilecek 3 farklı güzergah çizdim. Buna ekleme yapabilecek biri varsa lütfen yardım etsin.Ekran görüntüsü 2025-11-10 163457.png
    1. Açık Yeşil Rota
    2. Pembe Rota
    3. Turuncu Rota
  3. Egekent-Menemen: Duruma göre Balatçık istasyonu eklenip durak sayısı arttırılabilir veya İKÇÜ durağının yerine geçebilir.

M5; Hocam gerçeği söyleyim, ben bu hattı parçalardım.
M5: Kavaklıdere-ESBAŞ
İzban: Kavaklıdere-Kemalpaşa
M3s: Gaziemir Stadyum-Sarnıç Meydan
Ekran görüntüsü 2025-11-10 170837.png
Halkapınar-Mersinli arasında viyadüğe çıkıyoruz oradan dönüş almamız çok da mümkün değil.
Yeraltına sokacaksak da neden olan bir rotaya yer altından bir inşaat daha yapalım ki? Ayrıca halen devam eden Halkapınar'daki dere olayı var. Bundan dolayı Vakıflar-Y.Beyazıt-Rafet Paşa şeklinde düzenleme yapardım.
Ayrıca Okullar bölgesi istasyonunu okulların arasında kalan boş araziye yapmaya çalışıp orayı öğrenciler için hem güvenli hem de ulaşımı kolay bir yer haline getirmeye çalışırdım.

M6 ve M7; Ortak alıyorum çünkü ortak katliam yapacağım.
M6:
Ekran görüntüsü 2025-11-10 171847.png
M6a:Poligon-Fuar
M6c:Poligon-Çamlıkule
M6bPoligon-Şirinyer

M7;
1762784999932.png

Dereler, Mersinli istasyonunun havada olması, Gültepe ile M9(m1o) arasındaki eğim ve yolcu yoğunluğunun dağılması amacından böyle bir rota daha uygun gibi.
1762785524847.png

Hocam gerçeği söyleyeyim, rota pek içime sinmedi ama daha iyi nasıl bir güzergah olur, onu da bilmiyorum. Başkaları bu konuda yardımcı olabilirse daha iyi olur. Sadece nerede durak olma potansiyeli var oraları işaretledim.

M8;Gayet güzel sadece Kazımdirik-Bornova arası dönüş çok sert olabilir.
1762785965965.png

F1: Anıtlar kurulu izin vermeyebilir.
F2-4: Yapılmalı
F3: Şevket İnce-Osmangazi arası çok düz boşluk var. Ama yine de yapılmalı.
F5: Yakakent hariç yapılabilir. (Vadimsi yapı var arada)
F6-7: Yapılmalı
F8: M4 turuncu hat olursa Mavişehir değil son durak Aydınlıkevler olmalı, düzlük fazla hat uzun.
F9: Hat çok uzun, Ege Üni gereksiz, Evka3-Kızılay arası düzlük fazla.
F10: Yapılmalı.
F11: Yapılmalı ama yapılır mı bilmiyorum. Uzundere'den ring yapılır büyük ihtimalle.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-11-10 171847.png
    Ekran görüntüsü 2025-11-10 171847.png
    622.1 KB · Görüntüleme: 17
Alan düzlükse füniküler’e gerek yok. İyi planlanmış bir monoray dahi yetebilir eğer nüfus fazla değilse
Alan tam olarak düz değil, çok duraklı füniküler olduğu için sadece ilk 2 durak arası düz kalıyor.

Sıkıntı şu, arada 200 metre yükseklik farkı var ama mesafe 600 metre ve bu 600 metrenin 300'e yakını düz

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-11-10 184715.png
    Ekran görüntüsü 2025-11-10 184715.png
    180.4 KB · Görüntüleme: 21
  • Ekran görüntüsü 2025-11-10 184650.png
    Ekran görüntüsü 2025-11-10 184650.png
    112 KB · Görüntüleme: 20
  • Ekran görüntüsü 2025-11-10 184611.png
    Ekran görüntüsü 2025-11-10 184611.png
    84.8 KB · Görüntüleme: 21
Hafif raylı sistem de olabilir. Metro’da limit %10 (lastik tekerlekli %12). Hafif raylı da %5-6 yaygın ama sanırım daha çıkağbliyorlar.
İlk fotoğraftaki rotada 1.5km mesafe var. 1Km boyunca düz ardından dere geliyor. Dereyi geçtikten sonra 500mlik mesafede 250mlik bir yükselti artışı bulunuyor.

%50'e yakın bir eğim değil mi bu?

Hocam en başta elinize sağlık.
Teşekkür ederim hocam.
Develi'ye kadar gitmesine gerek yok, Menderes Devlet Hastanesi son duraklı olsa yeter.
Uzun vadede Develi'ye uzanıp İZBAN'a bağlanması iyi olmaz mı hocam?
Konak-Eskiİzmir-Fuar ve Fuar-Havaalanı-Menderes şeklinde iki hat olmalı
Neden?
Yeraltına sokacaksak da neden olan bir rotaya yer altından bir inşaat daha yapalım ki? Ayrıca halen devam eden Halkapınar'daki dere olayı var. Bundan dolayı Vakıflar-Y.Beyazıt-Rafet Paşa şeklinde düzenleme yapardım.
Gıda Çarşısı ile Vakıflar istasyonları arasında da dere var. Hattın Halkapınar'dan geçip Halkapınar'ın büyük bir aktarma merkezi olması daha iyi olmaz mı hocam?

Teşekkür ederim hocam.
Rica ederim
Uzun vadede Develi'ye uzanıp İZBAN'a bağlanması iyi olmaz mı hocam?
Hattı gereksiz uzatıyor bence
Aynı zamanda ESBAŞ-Havaalanı İstasyonlarından aktarma imkanımız var.
Menderes için de Cumaovasından Otobüsler var.
Hat uzunluğu, yolcu yoğunluğu: Zaten fark etmişsinizdir hatları parçalama eğilimine gittim.
Ve aktarma paylaştırma
Gıda Çarşısı ile Vakıflar istasyonları arasında da dere var. Hattın Halkapınar'dan geçip Halkapınar'ın büyük bir aktarma merkezi olması daha iyi olmaz mı hocam?
Evet daha mantıklı ama Halkapınar yeryüzü istasyonu, Mersinli/Stadyum ise Yer Üstü. Hat gıda çarşısından yer altından geleceği için ve Halkapınarda yeryüzüne çıkabilecek manevra alanı olmamasından tercih etmedim.
Hadi diyelim bulduk, Mersinli'de nasıl manevra alanı bulacaksınız viyadüklerde?
Ya da komple yeraltından gitmek var, o zaman da aynı rotadan 2. metro için kazı yapmak yerine metro alanını genişletmek daha mantıklı geldi.

Geri