Tema düzenleyici

İzmir Banliyö Sistemi (İzban) Aliağa-Selçuk Hattı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kaç istasyon vardır hocam bu İzbana giricek birde bu hatlardan sonra TCDD buralara sefer yapmayı bırakıcak mı
Gireceği kesin değil sadece olursa bölgesel tren kalkar belki de TCDD taşımacılık yeni set alıp kendisi işletir belirsiz.
Torbalı dan sonra mevcut olarak 6 durak var mesafeleri aralıklı.

Ödemiş-Tire hattı zaten yenileniyor hatta bitmiş olabilir de Manisa uzatması dan önce bile dahil edilebilir.
Hocam bildiğim kadarıyla yapımı durdu.

Hattın çoğu yerinde tek taraflı elektrifikasyona hazırlık yapıldı fakat raylar halen tek ray. Yanlış da hatırlamıyorsam TCDD'nin 2029 planında da 2.ray işlemleri şimdilik yer almıyor.
Otogar Kemalpaşa projesi hala rafta yapılırsa belki yakın gelecek için geçici çözüm olur,
Yine TCDD 2029 planında yok diye biliyorum, Zaten Halkapınar-Otogar kısmı iptal oldu, Kemalpaşa-Otogar da pek yakın zamanda fizibilitesi bile yapılacağa benzemiyor.

Ben şahsen Otogar'a Halkapınar'dan Metro yapılması yerine Tramvay veya Banliyö hattı yapılması taraftarıyım ama durum metro olacağa benziyor.
sizin dediğinize bütçe ayıracaklarını sanmıyorum karayolu olarak 2. Çevre olur ama İstanbul gibi paralı olacaktır.
Ne yazık ki olmayacak zaten, ön şartname konuşmalarında tanıdığın çalıştığı şirket vardı. YİD modelinde yapılıp 1+3+3+1 şeklinde sadece karayolu projesi.

Tanıdıklar bu bölgeye demiryolu fizibilitesi ve Körfez Tüneli için bağlantı yolu da yapılması gerektiğini de iletmişler fakat halen geri dönüş olmamış.

Bunlar 2019'da olmuş bu arada.

Kaç istasyon vardır hocam bu İzbana giricek birde bu hatlardan sonra TCDD buralara sefer yapmayı bırakıcak mı
Çatal'a kadar 10, Sonra Tire Toki ardından Tire içi 2 durak var. Torbalı sonrası toplam 13 durak.

Oradan Bölgesel tren geçmediğinden günlük tren sayısını düşürerek bırakmayabilir, çünkü Ödemiş ve Tire trenleri dolu çalışan trenler.

Ödemiş-Tire hattında istasyonlar yenilendi sadece. İzban'ın gireceği kadar uygun değil henüz. Diğer ihtimalleri beklemeyin. Bergama güya Manisa'dan önce olucaktı. Aydın'a geçici olarak Ayban hattı geliyor. Bu gidişle Bergama dan önce Aydın a bile uzayacağını düşünüyorum. :)

Ayban yarım yamalak yapılacak bir topal ördek proje olacağını düşünüyorum, orada hemzemin geçitlerin sayısı oldukça fazla ve elektrikli olmamasını geçtim hat hala tek hat üzerinden çalışıyor, önce bu konu ile ilgilenmeleri lazım. İzban'ın Menemen tarafından değilde Kemalpaşa tarafından Manisaya gitmesi daha mantıklı olacakken Menemen'den Manisaya gitmesi ne anlam ifade edecek? 2011'de İzban Manisaya uzatılacaktı ancak sonuç koca bir 0.

Ödemiş-Tire-Torbalı hatları yapılsa bile yeteri sayıda tren yok olanlarda 6 vagonlu trenler çoğunlukta, Gaziray'a yapılan trenler diğer banliyö hatlarında da olmalı.

1763050226584.png

Yine TCDD 2029 planında yok diye biliyorum, Zaten Halkapınar-Otogar kısmı iptal oldu, Kemalpaşa-Otogar da pek yakın zamanda fizibilitesi bile yapılacağa benzemiyor.

Ben şahsen Otogar'a Halkapınar'dan Metro yapılması yerine Tramvay veya Banliyö hattı yapılması taraftarıyım ama durum metro olacağa benziyor.
Hocam Halkapınar ile Otogar arasına İZBAN yapılması planlanıyor. 2024 yerel seçimlerinde Hamza Dağ Halkapınar ile Otogar arasına İZBAN vadetmişti. Şu bağlantıda da Halkapınar-Otogar metrosunun İZBAN'a dönüştürüldüğü bilgisi var: Bizİzmir - Kategori Projeleri

Hocam Halkapınar ile Otogar arasına İZBAN yapılması planlanıyor. 2024 yerel seçimlerinde Hamza Dağ Halkapınar ile Otogar arasına İZBAN vadetmişti. Şu bağlantıda da Halkapınar-Otogar metrosunun İZBAN'a dönüştürüldüğü bilgisi var: Bizİzmir - Kategori Projeleri
Seçim vaadiydi o. Hala metro projesi olarak kaldı. Ödemiş-Tire ve Metro bilgilerimiz doğrudur. Sizin bilgiler yanlış. Halkapınar-Otogar metrosu beklemede. İzban'da Manisa yapılacak sadece. YHT de Turgutlu-Otogar etabı iptal edileli iki sene oldu. Oyüzden menemen'de bitecek.

Seçim vaadiydi o. Hala metro projesi olarak kaldı. Ödemiş-Tire ve Metro bilgilerimiz doğrudur. Sizin bilgiler yanlış. Halkapınar-Otogar metrosu beklemede. İzban'da Manisa yapılacak sadece. YHT de Turgutlu-Otogar etabı iptal edileli iki sene oldu. Oyüzden menemen'de bitecek.
Şu linke tıklarsanız Halkapınar-Otogar metrosunun İZBAN olarak değiştirildiğini göreceksiniz: Bizİzmir - Kategori Projeleri

Anlatamıyorum. Vaad yazmak için yazılmış. Ulab olmadan proje değişmez. Hala metro projesi bu
O zaman niye orada "Projenin onayı için güzergâha ait proje, ulaşım ve fizibilite etüt raporları 23.12.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir.
AYGM tarafından Halkapınar–Otogar arasında daha önce HRS olarak öngörülen sistemin İZBAN olarak değiştirildiğini, aynı bölgeden geçen Turgutlu-Halkapınar Hızlı Tren Hattı planladıklarını belirterek hattımızın planladıkları bu hatlara entegre edilerek tekrar planlanması gerektiğini belirterek onaylamamıştır." yazıyor?

O zaman niye orada "Projenin onayı için güzergâha ait proje, ulaşım ve fizibilite etüt raporları 23.12.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir.
AYGM tarafından Halkapınar–Otogar arasında daha önce HRS olarak öngörülen sistemin İZBAN olarak değiştirildiğini, aynı bölgeden geçen Turgutlu-Halkapınar Hızlı Tren Hattı planladıklarını belirterek hattımızın planladıkları bu hatlara entegre edilerek tekrar planlanması gerektiğini belirterek onaylamamıştır." yazıyor?
İşte dedim ya. Bu gönderimden sonra turgutlu YHT etabı iptal oldu. Hatta dönüş belgesi de var. YHT hattı projeden kaldırıldığı için herhangi bir onay alınamadığı yazıyordu. Yani bahsettiğim olaylar 2023 te gerçekleşti. Oyüzden hala metro hattı. Ama belediye bünyesinde olsa tamamen Halkapınar-Otogar-Pınarbaşı şeklinde yapılacaktı. Belediye otogar metrosu yapılmadığı için kemalpaşa metrosuna izin alamıyor

Ödemiş-Tire hattında istasyonlar yenilendi sadece. İzban'ın gireceği kadar uygun değil henüz. Diğer ihtimalleri beklemeyin. Bergama güya Manisa'dan önce olucaktı. Aydın'a geçici olarak Ayban hattı geliyor. Bu gidişle Bergama dan önce Aydın a bile uzayacağını düşünüyorum. :)
O tarafı görmeyeli baya oldu en son gördüğümde direkler dikilmiş bazı yerler de tel çekilmişti, tek hat olarak da ilk etapta hizmet verebilir ciddi kapasite olan bir hat değil ama ileri de mutlaka 2. Hat oraya da gerekli.
TCDD kendisi bağımsız işletirse kar elde edemez ve fazla sefer olmayacaktır, İzban da yakın zaman da hisse devir olabilir mevcut %50 belediye %50 Tcdd hisseye sahip ama 2 tarafta birbirinin hissesini alıp tek sahipli olmasını istiyor.

Son düzenleme:
O tarafı görmeyeli baya oldu en son gördüğümde direkler dikilmiş bazı yerler de tel çekilmişti, tek hat olarak da ilk etapta hizmet verebilir ciddi kapasite olan bir hat değil ama ileri de mutlaka 2. Hat oraya da gerekli.
TCDD kendisi bağımsız işletirse kar elde edemez ve fazla sefer olmayacaktır, İzban da yakın zaman da hisse devir olabilir mevcut %50 belediye %50 Tcdd hisseye sahip ama 2 tarafta birbirinin hissesini alıp tek sahipli olmasını istiyor.
Ayban da ortak işletilecek. İZBAN ayrılmaz şu sıralar belediye ve TCDD iyi anlaşıyor

Her zaman merak ettiğim 2 soru var.
İzBB İzban için ne kadar harcama yaptı? ve tren setlerini kim aldı?

Ayban İzban'a bağlı olmaz Egeray projesi olsaydı belki dediğniz yapılabilirdi.
Tahminimce %33'er ortaklık ile TCDD/AyBB/İzBB şeklinde olacak, sebebi ise TCDD'nin tek başına bu işin altına girmek istememesi.

Eğer AYGM Ayban'ı işletirse işler değişir.

Geri