Tema düzenleyici

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SaySev
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Belki belediye işler iyice sarpa sarsın diye bu şekil bir iş yaptı...mahkeme yolunun açılmasını istiyordur belki..danışıklı dövüş bile olabilir...mahkemeden sonuç alamayacağını kooperatif bilir zaten...tek yapacağı ihale iptali..bu kadar basit ve mantıklı iş yapilmayip mahkeme ye gidilmesi normal bir durum değil..
sonunda mantikli bir sey yazilmis buraya

Belki belediye işler iyice sarpa sarsın diye bu şekil bir iş yaptı...mahkeme yolunun açılmasını istiyordur belki..danışıklı dövüş bile olabilir...mahkemeden sonuç alamayacağını kooperatif bilir zaten...tek yapacağı ihale iptali..bu kadar basit ve mantıklı iş yapilmayip mahkeme ye gidilmesi normal bir durum değil..
O ihalenin muhatabı belediye değil ki? Kooperatif zaten o parselin ortağıymış, TOKİ ve Hazine'nin paylarını da alıp parselin tek sahibi olmuş.

Kaldı ki o tek parselde isterse 50 yıl davaları sürsün, Dodurga'nın geri kalanını ilgilendirmiyor.

Hukuken bir şansları yok, bence kooperatif olarak o parseli çok iyi bir fiyata satabilirlerse, satıp üyelerine bölüştürsünler. Belki paylarına düşen parayla her biri bir 1+1 veya 2+1 düşecek bir hisse alabilirler (Konut+Ticari veya sadece Ticari olan parsellerden).

Yukarıdaki gönderiyi izlerken kanalın başka bir haberine denk geldim.
Yangının nedeni olarak malzeme kalitesi gösterilmiş. Sözleşmelerinize malzeme kalitesiyle ilgili bir madde ekletin. Ve ayrıca sözleşmelerinizi bir avukata gösterin. Malzemenin gerekli olan standardı karşılamamsı durumunda x miktar tazminat öder yüklenici denebilir.
IMG_2558.jpeg

Nova Çankaya 1. etap satışlarını tamamlayarak 2.etap satışlarına başlamış. Fiyatlarına 500bin liralık güncelleme yaparak peşin 6.450bin lira belirlemiş. Ayrıca kendi sitesinde “gösterdiğiniz yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz” yazmışlar.

Merhaba arkadaşlar. Forumu bir süredir takip ediyordum yeni katıldım. RKK Bey'in nokta atışı yorumları foruma çok katkı sağladı. Ayrıca teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar 11. Yargı Paketi malumlarınız. Söz konusu yargı paketiyle Şufa ve İzale-i Şuyu davalarında önemli değişiklikler oldu. Rayiç bedel belirlenip ilk olarak hissedarlara teklif edileceği için değerli bölgelerdeki arsalarda hissesi olan küçük yatırımcıların aleyhine olacağı yönünde internette bazı avukatların yorumlarını görüyorum. Sizlerin değerli yorumlarını da merak etmekteyim. Saygılarımla...

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: RKK
Merhaba arkadaşlar. Forumu bir süredir takip ediyordum yeni katıldım. RKK Bey'in nokta atışı yorumları foruma çok katkı sağladı. Ayrıca teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar 11. Yargı Paketi malumlarınız. Söz konusu yargı paketiyle Şufa ve İzale-i Şuyu davalarında önemli değişiklikler oldu. Rayiç bedel belirlenip ilk olarak hissedarlara teklif edileceği için değerli bölgelerdeki arsalarda hissesi olan küçük yatırımcıların aleyhine olacağı yönünde internette bazı avukatların yorumlarını görüyorum. Sizlerin değerli yorumlarını da merak etmekteyim. Saygılarımla...
Şufa tarafında mahkeme bir bedel belirleyip onun yatırılması halinde mahkeme başlıyacakmış. O bedel yatırıldıktan sonra neyin mahkemesi olacak? Verin tapuyu gitsin. Kaş yapayım derken göz çıkarmışlar.

Ortaklığın giderilmesi tarafında ise; mahkeme yine bir bedel belirleyip ortaklar arasında ihaleye çıkacak. Burada parsele kötü niyetli birisi sızarsa sıkıntısız ihaleye girip parseli alır. Eskiden halka açık yapıldığı için fiyatın yükselmesi daha olasıydı. Bu şekilde büyük ihtimal tek başına girip kazanır.

Düzeltilen hiç bir şey olmamış genel anlamda. Şufaya yönelik paranın değer kaybına bir miktar müdahalede bulunmuşlar hepsi o.

Eski uygulamada muhammen bedel belirleniyordu. Hissedarlardan bir tanesi bile ihale açık yapılsın dediğinde 3. kişiler de girebiliyordu. İhale muhammen bedelin yarısından başlıyordu. Arsa değerli bir yerdeyse muhammen bedelin yarısından başlasa dahi yüksek fiyatlara satılabiliyordu.
İsmini vermek istemediğim tanınmış bir inşaat firması 300 m2 hisse alarak parsele girmiş. 11. Yargı paketi yürürlüğe girdikten bir ay sonra almasında art niyet var diye düşünüyorum. Şufa davası yöneltecek maddi imkanım yok. Belki diğer hissedarlardan dava açan olabilir. Bu sefer de trampa ile girebilir. Bugüne kadar girmeyip bu yargı paketinden sonra girmesinde art niyet seziyorum açıkçası. İzale-i Şuyu açarsa Bilirkişinin nasıl bir rayiç bedel belirleyeceği muamma. Arazi değerliyse firmaların lehine oldu bu kanun.

Son düzenleme:

Teşekkür ederim.

Bu yeni düzenleme bana göre her işlemi mahkemelik edecek bir saçmalıktır. Mahkemenin bilirkişi aracılığıyla rayiç bedel belirlemesi sadece davalık olmaya, işin uzamasına yolaçar.

Bilirkişiler nerede gerçek piyasa değerine denk gelen rayiç bedel belirlemiş ki?

Belören'de 2018'deki kadastro ölçümünde arsa kaybına uğrayıp tazminat verilen birçok hissedarla yazışmıştım. Bilirkişi öyle komik rayiç bedeller belirlemişti ki hepsi de mecburen dava yoluyla uğraşmak zorunda kaldılar. Bazılarının davası da çok sürdü, 2020-2021 gibi başlayıp 2024 yılına kadar süren davalar vardı diye hatırlıyorum.

Tahminim bu şufa davaları da benzer bir sıkıntı yaratacaktır.

İzale-i şuyu davalarının sadece hissedarlara açık olması ise daha kötü. Minnacık hisselerle parsellere giren akbabalar bu şekilde öldüm fiyatına diğer hissedarların arsasına konarlar. Misal bir parselde 50 hissedar varsa rahatlıkla 45-48 tanesi bizim gibi küçük yatırımcılardır. Kala kala 2 tane paralı adam kalır, onlar da (aralarında anlaşıp) muammen bedelin yarısına milletin arsasına çöker.

Mantıklı düzenleme diye kastedilen şey mantığın tatile çıktığı bir garabet aslında.

Hayırlısıyla bu işlere denk gelmeden müteahhitlere verebiliriz diye dua ediyorum artık.

Malesef mağduriyetler yaratacak gibi duruyor. Koskoca bir firma tam da bu yasa çıkıyor bir ay sonra 300 m2 sembolik bir hisse alıyor. Satan köylü de aynı gün iki satış yapıyor. İkisi de inşaat işiyle uğraşan firmalar. Adamlar kat karşılığı sözleşme yapıp yarısını hissedarlara vermektense dava açıp rayiç bedeli verip çıkartmak işlerine gelecek.

Eski uygulamada muhammen bedel belirleniyordu. Hissedarlardan bir tanesi bile ihale açık yapılsın dediğinde 3. kişiler de girebiliyordu. İhale muhammen bedelin yarısından başlıyordu. Arsa değerli bir yerdeyse muhammen bedelin yarısından başlasa dahi yüksek fiyatlara satılabiliyordu.
İsmini vermek istemediğim tanınmış bir inşaat firması 300 m2 hisse alarak parsele girmiş. 11. Yargı paketi yürürlüğe girdikten bir ay sonra almasında art niyet var diye düşünüyorum. Şufa davası yöneltecek maddi imkanım yok. Belki diğer hissedarlardan dava açan olabilir. Bu sefer de trampa ile girebilir. Bugüne kadar girmeyip bu yargı paketinden sonra girmesinde art niyet seziyorum açıkçası. İzale-i Şuyu açarsa Bilirkişinin nasıl bir rayiç bedel belirleyeceği muamma. Arazi değerliyse firmaların lehine oldu bu kanun.
Bedel için bir şey diyemem ama hissedarların tamamı kabul ederse ihale kendi aralarında oluyordu eskiden. Şimdi ilk etapta kendi aralarında olacak, eğer teklif çıkmazsa halka açık yapılacak.

Bir yerde okumuştum. Bu paket komisyondayken birisi öneride bulunmuş, kimsede itiraz etmemiş veya tartışmamış, onlarda olduğu gibi pakete ekleyip geçirmişler. Doğruluğunu araştırmak lazım.

Birde ben size şunu soruyum; birisi şufa davası açtı 10 milyon yatır mahkeme başlasın dediler. Adam yatırır parasını ve 1 yıl sonra karara vardığını varsayalım. Peki bu ilk başta yatan ücret hala 10 milyon olarak mı sayılacak? Yok mu bunun enflasyon farkı, günümüz karşılığı veya faizi?

Geri