Tema düzenleyici

M7 Mahmutbey-Esenyurt Metro Hattı Uzatması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
durursa ogrenırız ztn hocam... Umarım durmaz şuan yarısı bitti inşaatın.

Keşke Esenyurt etabına da 2024'te falan başlansaydıda orası da %25 vs olsaydı...

Ki ben esenyurt - yıldız arasını da aşırı uzun buluyorum. Bahçeşehir'e kadar gitmeli M7... Sonrasına bi mini metro koyulur.
Zaten ilk planlar Bahçeşehir’e kadardı sonra Esenyurt’a uzadı, üstüne İncirli-Beylikdüzü metrosuna aktarma yapabilmesi için de Saadetdere’ye kadar uzatılması düşünülüyor.

Aslında M7 yatay bir hat, güneye inecek ayrı bir metro hattı olması daha mantıklı olabilir. Ama illa E5’e kadar inecekse Avcılar merkezde niye bitirilmez anlamam. Tabii iş oraya gelene kadar Hastane’ye kadar tamamlandığını görsek bile bölge için büyük kazanım.

Zaten ilk planlar Bahçeşehir’e kadardı sonra Esenyurt’a uzadı, üstüne İncirli-Beylikdüzü metrosuna aktarma yapabilmesi için de Saadetdere’ye kadar uzatılması düşünülüyor.

Aslında M7 yatay bir hat, güneye inecek ayrı bir metro hattı olması daha mantıklı olabilir. Ama illa E5’e kadar inecekse Avcılar merkezde niye bitirilmez anlamam. Tabii iş oraya gelene kadar Hastane’ye kadar tamamlandığını görsek bile bölge için büyük kazanım.
Bahçeşehir - Saadetdere arası 4 duraklı bi mini metro süper olur bence ya. hatta 1 durak daha avcılar sahile uzasın miss gibi olur

Bahçeşehir - Saadetdere arası 4 duraklı bi mini metro süper olur bence ya. hatta 1 durak daha avcılar sahile uzasın miss gibi olur
Dünyada başka 30 üstü durağı olan metrolar da var, evet uzun bir hat olacak ama sürücüsüz hat, bir sorun olacağını sanmıyorum.

Ha illa Bahçeşehir’den ötesi için dikey bir hat gerek diyorsanız yine 8-9 duraklık bir hat çıkıyor. Hatta biraz daha kuzeye çekip Boğazköy, Estonkent’ten başlatırsanız bence M8, M9 gibi hatlardan fazla yolcu taşır. Bunun dışında bölgede Ambarlı-Hadımköy metro düşüncesi de var zaten.

ATV, hattı haberleştirmiş.
ATV iktidara yakın bir kanal. Dolayısıyla İBB’yi eleştirmesi çok da şaşırtıcı değil. Hatta bazı eleştirilerde haklılık payı olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Çünkü bu şehirde yaşayan insanlar –özellikle Esenyurt tarafı– yıllardır aynı vaadi dinliyor, aynı takvimi bekliyor.

2019’da göreve gelindiğinde Esenyurt metrosu açık açık söylendi. Ama 2019–2024 arasında ortada açılmış Esenyurt metrosu yok. Süreç içinde proje daraltıldı ve sadece Hastane etabına kadar ilerleme kararı alındı. Bugün gelinen noktada fiziki ilerleme yaklaşık %50. Yani yolun yarısındayız.

Yani 2029 yılı sonunda Mahmutbey-Hastane etabı devreye girmiş olacak. (yeni bir kriz ortaya çıkma ise)
Esenyurt yine beklemeye devam edecek, tıpkı yıllardır beklediği gibi.

Esenyurt’un E’si bile yok iken Saadetdere’den bahsetmek ? Pek anlamayamadım.

Bence Esenyurt’ta sonlanmalı. Bu kadar gereksiz uzamamalı. Saadetdere’den entegreli hatlar beslersin olur biter.
M7 hattı Esenyurt’ta sonlandırılmalı kesinlikle. Gözümüz o günleri görür mü bilemem ama.
2029-2034 yılları içerisinde açılır mı? Yetişir mi? Bekleyip göreceğiz.

Ekli dosyalar

• IMG_9647.jpeg
    IMG_9647.jpeg
    281.1 KB · Görüntüleme: 27
2019’da göreve gelindiğinde Esenyurt metrosu açık açık söylendi. Ama 2019–2024 arasında ortada açılmış Esenyurt metrosu yok. Süreç içinde proje daraltıldı ve sadece Hastane etabına kadar ilerleme kararı alındı. Bugün gelinen noktada fiziki ilerleme yaklaşık %50. Yani yolun yarısındayız.

Yani 2029 yılı sonunda Mahmutbey-Hastane etabı devreye girmiş olacak. (yeni bir kriz ortaya çıkma ise)

Bence Esenyurt’ta sonlanmalı. Bu kadar gereksiz uzamamalı. Saadetdere’den entegreli hatlar beslersin olur biter.
M7 hattı Esenyurt’ta sonlandırılmalı kesinlikle. Gözümüz o günleri görür mü bilemem ama.
Raylı sistemleri yakından takip edenler bilir ki bu hattın temeli 2021’de atıldı. Bölge için KSS Hastanesine gelmesi bile çok şey anlam ifade eder, üstelik burada otobüs peronları da olduğundan bir aktarma merkezi görür.

Diğer yandan bu hat ilk ortaya çıktığında Bahçeşehir’e kadardı. Sonra Esenyurt derken Beylikdüzü metrosuyla aktarma yapabilsin diye Saadetdere’ye kadar uzatıldı. Bana göre illa Saadetdere’ye uzayacaksa Avcılar merkezde bitsin. 142, 146, 147 derken en yoğun hatları rahatlatır.

Bölge için KSS Hastanesine gelmesi bile çok şey anlam ifade eder, üstelik burada otobüs peronları da olduğundan bir aktarma merkezi görür.
Birde Hastane uzatması bittiği zaman Atatürk Mahallesinden M9'a, Atakent Mahallesinden ise M11'e aktarma yapılacak bu 2 aktarma bile çok önemli özellikle M11'e Kağıthane'den sonraki 2.aktarması olacak.

Bana göre illa Saadetdere’ye uzayacaksa Avcılar merkezde bitsin. 142, 146, 147 derken en yoğun hatları rahatlatır
Bende böyle düşünüyorum Avcılar Merkez'e kadar uzaması en mantıklısı olur.

ATV iktidara yakın bir kanal. Dolayısıyla İBB’yi eleştirmesi çok da şaşırtıcı değil. Hatta bazı eleştirilerde haklılık payı olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Çünkü bu şehirde yaşayan insanlar –özellikle Esenyurt tarafı– yıllardır aynı vaadi dinliyor, aynı takvimi bekliyor.

Esenyurt’ta sonlanıp ayrı bir platformda Saadetdere’ye mekik işletme yapılabilir bence.

Esenyurt a bina dikmeden neden metroyu önceden yapmadılar hiç anlamıyorum. Sen şimdi istanbulda yeni bir ilçe yaratacaksın hepsi yüksek katlı binalar vs ee metro yok tramvay yok o yok bu yok...

İstanbulun her yerinde metro olmalı Arnavutköy den Tuzla ya , Çatalcadan , Silivri her yere metro yapılmalı

İbb şuan ki mevcut yönetime geçmeden de yıllarca yönetildi. Yıllar evvel neden başlamadılar.

Esenyurtlular haklı metro lazım ,

Benim kendi görüşüm Silivri Devlet hastanesinden Tuzla ya kadar metro olmalı sahil hattından

İstanbulun trafik çilesi çözülmez yol yapacak yer de yok artık

Esenyurt a bina dikmeden neden metroyu önceden yapmadılar hiç anlamıyorum. Sen şimdi istanbulda yeni bir ilçe yaratacaksın hepsi yüksek katlı binalar vs ee metro yok tramvay yok o yok bu yok...

İstanbulun her yerinde metro olmalı Arnavutköy den Tuzla ya , Çatalcadan , Silivri her yere metro yapılmalı

İbb şuan ki mevcut yönetime geçmeden de yıllarca yönetildi. Yıllar evvel neden başlamadılar.

Benim kendi görüşüm Silivri Devlet hastanesinden Tuzla ya kadar metro olmalı sahil hattından

Esenyurt’a gelmeden 90’larda kurulan Bahçeşehir var daha. Başakşehir’de 3 metro varken bu bölgede hiç raylı sistem olmaması eleştiri konusu. O zamandan bu zamana Bahçeşehir de alan ve nüfus olarak birkaç katına çıktı; Ispartakule, Göl Panorama gibi yeni semtler doğdu.

Yol ile olacak iş değil, M7 hem merkeze hem güneye inmek için tek yoldu. Hastane kısmı açılırsa merkeze gitmek kolaylaşır ama hâlâ Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü’ne inmek zor.

Esenyurt’a gelmeden 90’larda kurulan Bahçeşehir var daha..

Başakşehir - Nakkaş(Silivri) otoyolu yapılıyor şuan:

Bahçeşehir, Avcılar, Esenyurt gibi yerlerin trafiğini alicak, otobüsler vs içinde iyi olucak✅🙏

Ama M7 Bahçeşehir uzatması +
M20-Beylikduzu +
Saadetdere - Esenyurt mini metro
Kesinlikle yapılmalı 2035'lere kadar...✍️

Raylı sistemleri yakından takip edenler bilir ki bu hattın temeli 2021’de atıldı. Bölge için KSS Hastanesine gelmesi bile çok şey anlam ifade eder, üstelik burada otobüs peronları da olduğundan bir aktarma merkezi görür.

Diğer yandan bu hat ilk ortaya çıktığında Bahçeşehir’e kadardı. Sonra Esenyurt derken Beylikdüzü metrosuyla aktarma yapabilsin diye Saadetdere’ye kadar uzatıldı. Bana göre illa Saadetdere’ye uzayacaksa Avcılar merkezde bitsin. 142, 146, 147 derken en yoğun hatları rahatlatır.
Ayrıca Esenyurt'a metro vaadi 2013'den beridir veriliyordu. Hükümet belediye ortak hareket ediyordu ve pandemi ekonomik kriz o dönemde yoktu. AKP belediyesi iktidardayken M1 hattının 5 durak uzatmasını, M2 hattının Şişhane-4. Levent işletmesini Hacıosman'a ve Yenikapı'ya, M3, M4, M5 ve M6 hattını UAB ve Hazine ve Maliye Bakanı'nın onay engeli olmadan 20 sene içerisinde yapabildi. Bunlara ilave olarak Beylikdüzü, Esenyurt ve Bahçeşehir bölgelerine metroyu rahatlıkla yapabilirdi. Çünkü hiçbir engelleri yoktu. Farkındaysanız sıfırdan yapılan ilk metro hattı M3 Başakşehir metrosudur. Çünkü iktidarın en çok destek aldığı bölgeler ve o metronun ilk etabı işletiliyorken de denemiştim o kadar yoğun değildi. Ben yapılmasına karşı değilim ama öncelik olarak M3 hattı Bakırköy Sahil-Mahmutbey sonrası Başakşehir ve en son aşama olarak Kayaşehir'e açılsaydı daha verimli bir hat olurdu. O esnada M7 hattını Bahçeşehir'e ve Beylikdüzü bölgesine raylı sistem kurabilirlerdi. Hatta Mevlüt Uysal görevde olduğu dönemde bize oy vermezseniz bizden metro beklemeyin diye belirtmişti. Bunu Bahçeşehir halkına söylemişti. Bulabilirsem atarım. Hükümet 5 sene içerisinden yeni yönetimden 20 yılda yaptıklarını bekliyorlar hükümet desteği, hazine engeli, pandemi ve sonrasında gelen ekonomik krize rağmen..... Kusura bakmayın bu forumda pek siyasete girmem ama bazı gerçekleri de dile getirmek gerekiyormuş.

Son düzenleme:
Ayrıca Esenyurt'a metro vaadi 2013'den beridir veriliyordu. Hükümet belediye ortak hareket ediyordu ve pandemi ekonomik kriz o dönemde yoktu. AKP belediyesi iktidardayken M1 hattının 5 durak uzatmasını, M2 hattının Şişhane-4. Levent işletmesini Hacıosman'a ve Yenikapı'ya, M3, M4, M5 ve M6 hattını UAB ve Hazine ve Maliye Bakanı'nın onay engeli olmadan 20 sene içerisinde yapabildi. Bunlara ilave olarak Beylikdüzü, Esenyurt ve Bahçeşehir bölgelerine metroyu rahatlıkla yapabilirdi. Çünkü hiçbir engelleri yoktu. Farkındaysanız sıfırdan yapılan ilk metro hattı M3 Başakşehir metrosudur. Çünkü iktidarın en çok destek aldığı bölgeler ve o metronun ilk etabı işletiliyorken de denemiştim o kadar yoğun değildi. Ben yapılmasına karşı değilim ama öncelik olarak M3 hattı Bakırköy Sahil-Mahmutbey sonrası Başakşehir ve en son aşama olarak Kayaşehir'e açılsaydı daha verimli bir hat olurdu. O esnada M7 hattını Bahçeşehir'e ve Beylikdüzü bölgesine raylı sistem kurabilirlerdi. Hatta Mevlüt Uysal görevde olduğu dönemde bize oy vermezseniz bizden metro beklemeyin diye belirtmişti. Bunu Bahçeşehir halkına söylemişti. Bulabilirsem atarım. Hükümet 5 sene içerisinden yeni yönetimden 20 yılda yaptıklarını bekliyorlar hükümet desteği, hazine engel, pandemi ve sonrasında gelen ekonomik krize rağmen..... Kusura bakmayın bu forumda pek siyasete girmem ama bazı gerçekleri de dile getirmek gerekiyormuş.
Bahçeşehir, Kayaşehir'den yıllar önce kurulmasına rağmen öncelik Kayaşehir bölgesine verilmesi tamamen siyasidir. Ayrıca o bölgelerin zemin koşulları, etaplarının uzunluğundan hükümet-belediye ortak şekilde hareket ederek yapılabilirdi. 1 km metro hattının akp dönemindeki maliyeti günümüz döneminin maliyeti arasında uçurumlar kadar fark var. Yine bunlara rağmen UAB T5 tramvayından daha az yolcu alan M11 metro hattına ödenek ayırdı. O parayla İstanbul'un yoğun bölgelerine metro yapılabilirdi. M3 hattının araçlarını alabilirdi. Hatta İBB İstanbulda ki metro inşaatlarını ortak yapalım diye teklif etmesine rağmen hükümet bunu geri çevirdi. Keşke öncelik siyasi çıkarlar yerine hizmet olsaydı.

ATV'nin haberi atıldıktan sonra girme gereği duydum yoksa ben de siyasete giren birisi değilim.
Normalde tarafli bi medya da olsa bu haberleri gayet halk'a gerçekleri söylüyor...

İBB; 5-6 yıldır M7 hattı Esenyurt'a geliyor diye soyluyor ama halbuki şuan inşaat olan kısım Hastane - Mahmutbey arası 😑

Esenyurt etabinda bırak metroyu metronun inşaatı bile yok ...

Normalde tarafli bi medya da olsa bu haberleri gayet halk'a gerçekleri söylüyor...

İBB; 5-6 yıldır M7 hattı Esenyurt'a geliyor diye soyluyor ama halbuki şuan inşaat olan kısım Hastane - Mahmutbey arası 😑

Tüm etapların yapılabilmesi için dış kredi alımına başvurulması gerekir ama imza yetkisi hazinede ve bu tür projeler hükümet desteğiyle ortak yürütülerek yapılmalıdır. Hatırlatırsam Kirazlı-Bakırköy etabının inşaatını eski İBB UAB ile ortak yapıyordu ve çoğu proje o şekilde yapıldı. İBB'yi 20 senelik belediyeyle karşılaştırmak doğru olmaz.

Önemli olan gerçeği göstermek değil; gerçeğin arkasında yatan sebebi de anlatmak, gerçeği bir nevi 3 boyutlu hsle getirmek. Yoksa ben de bariz olanı anlatıp gerçeği anlattım derim. Haber denen şey yüzeysel olmamalıdır.

2. etapla alakalı zeminle ilgili söylentiler dönüp duruyor ama resmî açıklama olmadığı için yorumlayamıyorum.

Hastane’ye kadar uzatılsa bile şehrin merkezine geçiş inanılmaz kolaylık. Hastaneye gelen bu hatlar M7’yi besler.

142B Büyükçekmece-Esenyurt-Bahçeşehir
142T TÜYAP - Esenyurt
76V Vaditepe - Ispartakule
MR50 Güvercintepe -Altınşehir
MR51 Bahçeşehir - Vaditepe - Ispartakule
MR54 Şahintepe - Ispartakule

Geri