Yüksek Hızlı Tren (YHT)

Konu sahibi
YHT İstanbul un içinde yavaş gidiyor bana mı öyle geldi? Gerçi normal olabilir şehir içinde hızlı gitmesinin çok anlamı yok .
Sadece İstanbul içi değil İzmit-Gebze arası da max 120 üstüne çıkmıyor. Hatta YHT ile yapmış olduğum ilk 3 seferde full CAF denk gelince herhalde CAF'larda problem var belki ondan çok yüksek hıza çıkmıyor zannetmiştim ama 4.binişimde Velaro'ya binince o da aynı hızda gidince sorun CAF'ta değilmiş dedim.

Sadece İstanbul içi değil İzmit-Gebze arası da max 120 üstüne çıkmıyor. Hatta YHT ile yapmış olduğum ilk 3 seferde full CAF denk gelince herhalde CAF'larda problem var belki ondan çok yüksek hıza çıkmıyor zannetmiştim ama 4.binişimde Velaro'ya binince o da aynı hızda gidince sorun CAF'ta değilmiş dedim.

Her zaman mı öyleydi yoksa belirli bir zamandan beri mi?

Konu sahibi
3 Mayıs 2025 tarihinde günübirlik olarak Sakarya'da kaldığım yurttan İstanbul'daki evime gitmiştim sabah ve akşam ise Sakarya'ya geri dönmüştüm.

Akşam Sakarya'ya dönerken bindiğim HT 65004 CAF seti.
1000018652.jpg

Sabah İstanbul'a giderken bindiğim HT 80108 Siemens Velaro TR seti.
1000018653.jpg

YHT İstanbul un içinde yavaş gidiyor bana mı öyle geldi? Gerçi normal olabilir şehir içinde hızlı gitmesinin çok anlamı yok .

İstanbul sınırları içerisinde maalesef yavaş gidiyor.

Hadi onu anlarım. Zaten kısıtlı sayıda ray hattı var.

Fakat bekleme süreleri de var.

Ki bu YHT’lere özel değil bu arada. Bölgesel ve Anahat Trenlerinde de bu beklemeler ve gecikmeler olabiliyor.

Konu sahibi
Türasaş'ın İnstagram gönderisinden alıntıdır. Yerli setler HT 70000 serisine sahip olacakmış. Tahmin de etmiştim CAF'lar HT 650000, Siemens Velaro'lar HT 80100 serisine sahip olduğu için o ikisinin ortasında bir sayı olur demiştim.
1000048325.jpg

Screenshot_20260210_102739_Opera.jpg
dün aygm tarafından tüm hatlarda kullanılmak üzere 12 yht seti alınacağına dair ihale yayınlandı kaynak

benim asıl merak ettiğim nokta bunun türesaş'ın ürettiği yerli hızlı trenlerin filoya katılması için mi yoksa ekstra alım mı düşünüldüğü

ihale şartnamesini incelediğim kadarıyla herhangi bir yerlilik zorunluluğundan bahsedilmemiş. yani yurt dışından katılım olması için bir engel yok, ilerki günlerde netleşir umarım

Netleşecek bir şey yok. Katıldığı programda ilgili bakan kendisi açıklamıştı zaten uluslararası ihaleye çıkılacak diye. Yerli hızlı trenin daha prototipi raylara inmedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı son katıldığı programda 12 adet YHT seti alımı için uluslararası ihaleye çıkılacağını belirtmiş.

Kaynak

geçen yaz kara tren ile istanbul'a gittim, gece seferiydi, gece sıcak diye buz gibi klimayı açtılar şifayı kaptım, klima beni çarpıyor, acaba yüksek hızlı trenlerde de böyle bir durum var mı, klima vuruyor mu , sert mi kara tren gibi klima, yoksa otobüs gibi hafif mi klima, bundan dolayı hızlı tren ile istanbul a gitme konusunda kararsızım, acaba otobüs ile mi gitsem.

geçen yaz kara tren ile istanbul'a gittim, gece seferiydi, gece sıcak diye buz gibi klimayı açtılar şifayı kaptım, klima beni çarpıyor, acaba yüksek hızlı trenlerde de böyle bir durum var mı, klima vuruyor mu , sert mi kara tren gibi klima, yoksa otobüs gibi hafif mi klima, bundan dolayı hızlı tren ile istanbul a gitme konusunda kararsızım, acaba otobüs ile mi gitsem.
Ben yht’de klima sorunu yaşamadım. Yaşadığım tek sorun CAF’ların dandikliğiydi

Konu sahibi
Bu zamana kadar yazın YHT'ye birkaç kez bindim klimaları çalışıyor gayet güzel bir şekilde ama çarpacak kadar değildi. Yalnız kişiden kişiye de değişebilir geçen yıl Haziran'da YHT'ye bindiğimde karşı sıramda oturan yaşlı kadın yanındaki torununa "ben üşüdüm sen üşümedin mi" demişti halbuki klima normal şekilde etkiliydi.

Bu zamana kadar yazın YHT'ye birkaç kez bindim klimaları çalışıyor gayet güzel bir şekilde ama çarpacak kadar değildi. Yalnız kişiden kişiye de değişebilir geçen yıl Haziran'da YHT'ye bindiğimde karşı sıramda oturan yaşlı kadın yanındaki torununa "ben üşüdüm sen üşümedin mi" demişti halbuki klima normal şekilde etkiliydi.
hocam klima ortak mı herkesin ki ayrımı otobüsteki gibi mi

İnşallah Siemens Velaro TR'lerin devamı olur 12 gelecek yeni set.

Bu sefer işleri o kadar kolay görünmüyor. Min hız 250 km/sa olarak belirlenmiş. Ayrıca dağıtılmış cer gücü yanında merkezi cer gücü (push-pull) yani lokomotifli setlere de kapı açık tutulmuş. Yanlılmıyorsam önceki ihaleler de bu esneklik yoktu ve hız min. 300 km/sa idi. Rekabet açısından bakarsak iyi bir şey.

Şu anki işletmede olan hatlarla adını tam olarak yansıtmayan ve ülkemizin en büyük üçüncü, dördüncü ve beşinci kentleri olan İzmir, Bursa ve Antalya dışında farklı noktalarında inşaatı devam eden tren hattıdır. Öyle ki; 228.500'lük nüfusu olan Bilecik'te istasyonu vardır ama batıdaki turistik destinasyonlara yoktur.

İstanbul'dan Eskişehir'e 3 saatten kısa bir sürede gidebilecekken İzmit'e kadar 120 km/h'yi geçmez.
Otobüs'ten kurtardığı için buna da şükür diyoruz ama umarım daha iyiye gider zamanla.

Geri
Üst Alt