Tema düzenleyici

Matematik

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan quatro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Türkiye'de hiç sevilmeyen fakat benim her okul dönemimde en sevdiğim dersti ve hala öyle. Türkiye'de sevilmemesinin sebebi ezberci okul sistemi hiçbir zaman matematiği mantığıyla eğlenceli bir şekilde anlatılmadı. Mantığıyla öğrenince en güzel ders gerçekten. Hem de bir süre sonra sayılarla o kadar haşır neşir oluyorsunuz ki düşünme ve işlem yeteneğiniz otomatik artıyor. Ezberci eğitim sisteminden kurtulursak öğrencilerin seveceğini düşünüyorum.

En basitinden asal sayılar sadece 1'e ve kendisine bölünebilen sayılar diye ezberlettiler fakat gerçek mantığını öğreten olmadı

Yıllardır sorulan o meşhur soru: Matematik ne işimize yarayacak ki? Matematiğin kimsenin işine yaramak gibi bir kaygısı yok ki. Matematik her işin içinde zaten...
Cidden her şeyin içinde matematik var. Şuan burada yazı yazabiliyorsak bu sitenin kodlamasından algoritmasına kadar her şey matematik içeriyor. İnanılmaz bir ders. Sadece ders demekte basit kaçar hatta. Keşke Matematik Öğretmenliği okusaymışım bazen çok pişman oluyorum. En basitinden market alışverişlerinde bile inanılmaz işlem yeteneğimi arttırdı. Düşünme yetisini saymıyorum bile

Konu sahibi
En çokta merak ettiğim, Newton ve Leibniz, 1671'de Kalkülüsü buluyorlar ve matematiğin amiral gemisi diferansiyel denklemler ortaya çıkıyor. Bundan sonra insanoğlu herşeyi hesaplamaya başlıyor ama nedense sanayi devrimi 100 yıl gibi çok uzun bir süre sonra 1760 'ta başlıyor. Diferansiyel denklemlerin, makinelerle buluşması tam 100 yıl sürüyor. Halbuki 100 yıl önce başlamış olsaydı, şimdi ben bu yazıyı, uçan arabamla Satürndeki yazlığa giderken yolda yazıyor olabilirdim... :D:cool:

Ben Gauss Methodunun çıkmasına çok şaşırmıştım. Zamanında çok iyi düşünülmüş

Gauss’un en fazla bilinen hikayelerinden bir tanesi, henüz ilkokuldayken bulduğu ve bugün günümüzde halen kullanılan 1’den herhangi bir tam sayıya kadar olan tam sayıların toplamı formülüdür. Hikayeye göre, sınıfın bir süre meşgul olmasını isteyen öğretmen, öğrencilerinden 1’den 100’e kadar olan sayıların toplamını bulmasını ister. Tek tek toplandığı zaman hayli uzun bir zaman alacak bu problem dakikalar içerisinde Gauss tarafından cevaplanır. Cevap 5050’dir. Öğretmen ve sınıf arkadaşları hayretler içerisinde Gauss’u dinlemeye başlarlar.

Gauss sayıları düzden ve tersten yazarak, çiftler halinde birbiriyle toplamıştır. Problemi kolaylaştırmak adına 1’den 10’a kadar olan sayıların toplamını bulmaya çalışalım. Sayıları önce küçükten büyüğe, sonra alt satıra da büyükten küçüğe yazalım. Sonrasında karşılıklı gelen sayıları alt alta birbiriyle toplayalım.

Sayilarin-Sihirbazi-2.jpg

Yukarıda görüldüğü üzere her bir toplam 11’e eşit olur ve bu 11’lerden elimizde 10 adet bulunur. 10×11=110, 1’den 10’a kadar olan sayıların iki kere birbiriyle toplamına eşittir. Eğer 110’u 2’ye bölersek doğru cevap olan 55’e ulaşırız.

alıntı (https://www.matematikevreni.com.tr/gauss-ve-sayilar-sayilarin-sihirbazi/)

1'den n'e kadar olan sayıların toplamını veren formülü bulmuş:

1+2+3+4+5+6+7.....+n -> nx(n+1)/2

1+2+3+.....+100 -> 100.101/2 = 5050 yapar. Tek tek toplarsanız da sonuç yine aynı çıkar

Hatta sırf bu konuyla ilgili Kim milyoner olmak ister yarışmasında Türkiyedeki İllerin Plaka toplamı kaçtır sorusu gelmişti. O da 1+2+3...+81 olarak bulunur. 81x82/2

Son düzenleme:
Konu sahibi
Ben Gauss Methodunun çıkmasına çok şaşırmıştım. Zamanında çok iyi düşünülmüş

Gauss’un en fazla bilinen hikayelerinden bir tanesi, henüz ilkokuldayken bulduğu ve bugün günümüzde halen kullanılan 1’den herhangi bir tam sayıya kadar olan tam sayıların toplamı formülüdür. Hikayeye göre, sınıfın bir süre meşgul olmasını isteyen öğretmen, öğrencilerinden 1’den 100’e kadar olan sayıların toplamını bulmasını ister. Tek tek toplandığı zaman hayli uzun bir zaman alacak bu problem dakikalar içerisinde Gauss tarafından cevaplanır. Cevap 5050’dir. Öğretmen ve sınıf arkadaşları hayretler içerisinde Gauss’u dinlemeye başlarlar.

Gauss sayıları düzden ve tersten yazarak, çiftler halinde birbiriyle toplamıştır. Problemi kolaylaştırmak adına 1’den 10’a kadar olan sayıların toplamını bulmaya çalışalım. Sayıları önce küçükten büyüğe, sonra alt satıra da büyükten küçüğe yazalım. Sonrasında karşılıklı gelen sayıları alt alta birbiriyle toplayalım.

Ekli dosyayı görüntüle 75842

Yukarıda görüldüğü üzere her bir toplam 11’e eşit olur ve bu 11’lerden elimizde 10 adet bulunur. 10×11=110, 1’den 10’a kadar olan sayıların iki kere birbiriyle toplamına eşittir. Eğer 110’u 2’ye bölersek doğru cevap olan 55’e ulaşırız.

alıntı (https://www.matematikevreni.com.tr/gauss-ve-sayilar-sayilarin-sihirbazi/)

1'den n'e kadar olan sayıların toplamını veren formülü bulmuş:

1+2+3+4+5+6+7.....+n -> nx(n+1)/2

1+2+3+.....+100 -> 100.101/2 = 5050 yapar. Tek tek toplarsanız da sonuç yine aynı çıkar

Hatta sırf bu konuyla ilgili Kim milyoner olmak ister yarışmasında Türkiyedeki İllerin Plaka toplamı kaçtır sorusu gelmişti. O da 1+2+3...+81 olarak bulunur. 81x82/2

Kralın resmini de kenara iliştirelim. Gören maşallah desin. Evet 10 Mark'ın üzerindeki dayıdır kendisi...

Ekli dosyalar

• 10-deutsche-marks-banknote-carl-friedrich-gauss-obverse-1.jpg
    10-deutsche-marks-banknote-carl-friedrich-gauss-obverse-1.jpg
    100.7 KB · Görüntüleme: 10
Geri
Üst Alt