Cidden her şeyin içinde matematik var. Şuan burada yazı yazabiliyorsak bu sitenin kodlamasından algoritmasına kadar her şey matematik içeriyor. İnanılmaz bir ders. Sadece ders demekte basit kaçar hatta. Keşke Matematik Öğretmenliği okusaymışım bazen çok pişman oluyorum. En basitinden market alışverişlerinde bile inanılmaz işlem yeteneğimi arttırdı. Düşünme yetisini saymıyorum bileYıllardır sorulan o meşhur soru: Matematik ne işimize yarayacak ki? Matematiğin kimsenin işine yaramak gibi bir kaygısı yok ki. Matematik her işin içinde zaten...
Kralın resmini de kenara iliştirelim. Gören maşallah desin. Evet 10 Mark'ın üzerindeki dayıdır kendisi...Ben Gauss Methodunun çıkmasına çok şaşırmıştım. Zamanında çok iyi düşünülmüş
Gauss’un en fazla bilinen hikayelerinden bir tanesi, henüz ilkokuldayken bulduğu ve bugün günümüzde halen kullanılan 1’den herhangi bir tam sayıya kadar olan tam sayıların toplamı formülüdür. Hikayeye göre, sınıfın bir süre meşgul olmasını isteyen öğretmen, öğrencilerinden 1’den 100’e kadar olan sayıların toplamını bulmasını ister. Tek tek toplandığı zaman hayli uzun bir zaman alacak bu problem dakikalar içerisinde Gauss tarafından cevaplanır. Cevap 5050’dir. Öğretmen ve sınıf arkadaşları hayretler içerisinde Gauss’u dinlemeye başlarlar.
Gauss sayıları düzden ve tersten yazarak, çiftler halinde birbiriyle toplamıştır. Problemi kolaylaştırmak adına 1’den 10’a kadar olan sayıların toplamını bulmaya çalışalım. Sayıları önce küçükten büyüğe, sonra alt satıra da büyükten küçüğe yazalım. Sonrasında karşılıklı gelen sayıları alt alta birbiriyle toplayalım.
Ekli dosyayı görüntüle 75842
Yukarıda görüldüğü üzere her bir toplam 11’e eşit olur ve bu 11’lerden elimizde 10 adet bulunur. 10×11=110, 1’den 10’a kadar olan sayıların iki kere birbiriyle toplamına eşittir. Eğer 110’u 2’ye bölersek doğru cevap olan 55’e ulaşırız.
alıntı (https://www.matematikevreni.com.tr/gauss-ve-sayilar-sayilarin-sihirbazi/)
1'den n'e kadar olan sayıların toplamını veren formülü bulmuş:
1+2+3+4+5+6+7.....+n -> nx(n+1)/2
1+2+3+.....+100 -> 100.101/2 = 5050 yapar. Tek tek toplarsanız da sonuç yine aynı çıkar
Hatta sırf bu konuyla ilgili Kim milyoner olmak ister yarışmasında Türkiyedeki İllerin Plaka toplamı kaçtır sorusu gelmişti. O da 1+2+3...+81 olarak bulunur. 81x82/2
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Wowturkey.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. WowTurkey.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkimizden bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.