Tema düzenleyici

M10 Pendik-SGH Metro Hattı, Pendik-Fevzi Çakmak Etabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kaynarca istasyon bomboş. Aylardır bu şekilde. Pendik istasyonda yine arkeolojik kazı var ve bu sebeple mi bekliyorlar hiçbir bilgi yok. Çalışma sıfır. Sahada sadece güvenlikler geziyor.
M10'da kaba inşaat tamamlandı bu yüzden artık arkeolojik bulgu ve kazı yapılmaz. Ne yazık ki M10'un bütçesi bitti.

UAB açıklasında M10 hattının Kurtköy etabının proje aşamasında olduğunu belirtmişti. Yani o etabın yapımı UAB üstlenecek.
Kurtköy yerine Yenişehir uzatması dense daha doğru olur. Muhtemelen önceliği en düşük olan metro hattı olur.

Bu arada M10 ne oldu? Fotoğrafların paylaşıldığı web sitesini de bulamıyorum.

UAB açıklasında M10 hattının Kurtköy etabının proje aşamasında olduğunu belirtmişti. Yani o etabın yapımı UAB üstlenecek.
Aynen öyle muhtemelen bu hattan M4’de doğrudan etkileniyor.
Keza M10 ve M4 hattının peronları Fevzi Çakmaktan itibaren aynı olacak.

M5 hattı da Kurtköy yönüne doğru uzatılması planlanıyor.
Sultanbeyli-Kurtköy uzatmasını da İBB üstlenecek gibi duruyor.
İkisi de aynı zamanda yapım aşamasına geçerse harika olur. Bu sayede M5 hattı da Sabiha Gökçen’e dolaylı olarak bağlanmış olacak.

Bugün;

M10 hattıyla ilgili de açıklamalar yapıldı.

Bu hat M5 ve M12 hatları açıldıktan sonra açılacak.

Bu noktada 2026 yılının son çeyreğine kalır diye düşünüyorum.

1) M5’in devamı: 2026 Nisan-Mayıs dönemi,

2) M12: 2026 Mayıs-Temmuz dönemi,

3) M10: 2026 Ağustos-Aralık dönemi,

Hat 2029'a mı kaldı acaba yanlış mı anlıyorum?
dosyada bitiş tarihi 2027 diyor ama istenirse 2026 sonunda açılabilir 29 Ekim'de vs

1766498517634.png

bu veriler hat için yapılan ödemelerin ne zaman biteceğini gösteriyor, örneğin bir önceki satırda m8 hattı da var. kısacası açılış tarihini belirtmiyor
Ödeme ile işin yürümesi doğru orantılıdır diye düşünüyorum. Şuan Kaynarca istasyon tamam çalışma yok, sadece ince işçilik kaldı. Birde ray serimi sanırım. Yakında çıkıp biz bu hattı iptal ettik derlerse şaşırmam.

Ödeme ile işin yürümesi doğru orantılıdır diye düşünüyorum. Şuan Kaynarca istasyon tamam çalışma yok, sadece ince işçilik kaldı. Birde ray serimi sanırım. Yakında çıkıp biz bu hattı iptal ettik derlerse şaşırmam.
amacım ödemelerin hat açıldıktan sonra devam etmesinin normal bir durum olduğunu söylemekti aslında. m10 hattında yeniden inşaat henüz başlamadı ama m12 ile benzer fiziksel ilerleme oranına sahip olsa da ufak bir bağlantı olduğu için daha kolay açılacaktır

amacım ödemelerin hat açıldıktan sonra devam etmesinin normal bir durum olduğunu söylemekti aslında. m10 hattında yeniden inşaat henüz başlamadı ama m12 ile benzer fiziksel ilerleme oranına sahip olsa da ufak bir bağlantı olduğu için daha kolay açılacaktır
m10 şuan inşaat halinde hocam. siz m4b ile karıstırdınız galiba...

m10 muhtemelen 2026 sonu , 2027 başı gibi açılıcaktır.

m10 şuan inşaat halinde hocam. siz m4b ile karıstırdınız galiba...

m10 muhtemelen 2026 sonu , 2027 başı gibi açılıcaktır.
nisan sonunda kabataş harici tüm metro projeleri bütçe yetersizliği dolayısı ile durduruldu maalesef

yaz aylarında m5, ekim civarında da m12 yeniden başlatılabildi. gecikme sebepleri de bu zaten

m10 ve m7 kss hastanesi etabında 7-8 aydır fiziksel ilereme yok

nisan sonunda kabataş harici tüm metro projeleri bütçe yetersizliği dolayısı ile durduruldu maalesef

yaz aylarında m5, ekim civarında da m12 yeniden başlatılabildi. gecikme sebepleri de bu zaten

m10 ve m7 kss hastanesi etabında 7-8 aydır fiziksel ilereme yok
Bunun kaynağı ne peki???

Büyük bir iddia da bulunuyorsunuz?
Ki 2026'da yeni bütçelerle hepsi başlar diye düşünüyorum ocaktan itibaren

Bunun kaynağı ne peki???

İddialar doğrudur. Çünkü; İBB’nin metro hatlarına ilişkin yeni kredi ihtiyaçları doğdu. Mevcut krediler bitti, dolayısıyla yenilerine ihtiyaç duyuldu.

M5 hattının kredisi zaten İBB Meclis kararınca onaylandığından hızlıca çalışmalara başlandı ve günün sonunda;

M5 hattına ilişkin çalışmalar 2025 yılının yaz döneminde başlamış oldu.

Bir sonraki hat ise: M12.
M12 hattı tabiri caizse biraz yılan hikayesine dönmüş bir hat. Kredisi bitti ve yeni bir kredi arayışına geçildi. Fakat; Kredisi geç tanımlandığından ötürü çalışmalar Eylül-Ekim 2025 bandında başlandı.

Bir diğer hat ve şuanda durdurulan hat ise: M7 hattının Mahmutbey-Hastane etabı.
Finansmanı bittiğinden dolayı iBB fiziki ilerleme oranını %50’ye getirdi ve bu aşamada finansman yetersizliği sebebiyle durdurdu.

Fakat Kabataş etabında çalışmalar devam ediyor. Bir işçinin ölümü sebebiyle durmuştu, fakat çalışmalara yeniden başlatıldı.

M10 hattı da içinde aynı durum geçerli. Zaten fiziksel ilerleme oranı %90 oranına ulaşılmıştı.
Hattaki kaba inşaatlar son aşamada olup, istasyonlardaki ince işler ve elektro mekanik işlemler devam edecek.

Zaten hat sürücülü olduğundan dolayı deneme , test ve devreye alma işlemleri çok uzun sürmeyecektir.

Bu sebepten ötürü 2026 yılının son çeyreğine yetişebilir.

Keza Kaynarca istasyonundan anlayabilirsiniz bir nevi.
M10 hattıyla ilgili çalışmalar çok kısa bir zaman diliminde yeniden başlayacaktır.

Son düzenleme:
Bunun kaynağı ne peki???

İddia falan yok. Gözlerimizle görüyoruz. Sene başına kadar Kaynarca şantiyede çalışmalar vardı. Arkadaşın belirttiği tarihten itibaren şantiye bomboş. Asansör iskeletleri takılı, yürüyen merdivenler tamam, çevre düzenleme ile ilgili taşlar vs öylece şantiyede bekliyor. On metro hattı yapıyoruz demeselerdi iyiydi. Bu gidişle mevcut inşaatlar 2035 gibi anca tamamlanır.

Bunun kaynağı ne peki???
diğer arkadaşlar zaten açıklamış ama projede çalışanların işten ayrılması, fiziksel ilerleme oranın artmaması, sahada çalışan gözükmemesi ve ibb'nin hattı bitirmek için ek kredi gerektiğini belirtmesi yeterli kanıt sunuyor

ibb'yi bütçe yetetsizliğinden dolayı suçlamıyorum, merkezi hükümetin desteği olmadan bugüne kadar bulduğu kredilerle işlere devam etmesi bile başarılı sayılır. lâkin işler durmuşken kamuoyunu yatıştırmak için bir farklılık yok tarzı açıklama yapmaları üzmüyor değil

Geri