Tema düzenleyici

İzmir Ulaşım Hakkına Random/Karışık Sohbet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Atabey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Konu sahibi

Kulis Bilgisi & Tahminler​

• 2025 sonbaharında yeni otobüs alımı için ihale açılması bekleniyor.
  • Özellikle elektrikli ve düşük emisyonlu araçlar öncelikli olacak.
  • Solaris ve Karsan gibi markalar yeniden gündeme gelebilir.
  • ESHOT’un filo yaş ortalaması 9,2 olduğu için yenileme ihtiyacı yüksek.

Çok fazla elektrikli otobüs alacaklarını sanmıyorum. Yürütme giderleri düşük de olsa ilk alım maliyetleri yüksek. Yine de en azından 100 tane elektrikli otobüs alınmasını isterim. Bu sefer Mercedes alacaklarını düşünüyorum.

Bir de DMO’dan alınma bir miktar daha otobüs gelecekti bu sene. Onlara ne oldu acaba ?

izmirin metroları bitti mi şu anki büyükşehir başkanının bir sürü metro projeleri vardı.
Bir sürü değil de biraz garip bir projeleri var demek daha doğru olur.

M2 hattı Buca hattı idi
Ki 1. Aşama halen öyle
2. Aşama Fuar (Gaziemirde)
3. Aşama Bostanlı (Körfezin öteki tarafı)

M3 hattı Eskiizmir-Karabağlar hattı idi
Başkanın düşüncesi
Fuar da başlatalım
1. Aşama Havalimanı (Gaziemir)
2. Aşama Karabağlar
Gibi bi planı var

Bir de M1'in BİR DAHA uzaması gibi bi olay var

Kısacası planı çoktan beridir olan hatları ne kadar birleştirebilirim gibi bir stratejisi var.

Hatta bi ara M2 Fuardan geri uzayıp Eskiizmir hattı olacak gibi bir ithamda da bulunmuştu.

Ama işler biraz garip ilerliyor, kazılar başladıktan sonra değişen güzergah, Tünel sistemi, Depo yerinin 2.defa değişmesi, uzatma planının değişmesi gibi durumlar var.

Bunların yanında bütçe de aşırı büyük bir sıkıntı. Tahmini Fuar uzatması 2027 öncesi ihaleye 2028 öncesi yapıma başlanmaz gibime geliyor. M3 ise 2030 öncesi için sıcak değil gibi

Ki T4 ( Tramvay oldu Troleybüsünden halen haber yok, ne ihale, ne tam güzergah haritası üstlenici firmalara iletilmiş )
M2 araç ihalesi olayı var
Buca Tüneli var
Kısacası var da var. Ama para yok.

Birazcık uzun bir yazı oldu, okumaya üşenir iseniz anlarım.

Çok fazla elektrikli otobüs alacaklarını sanmıyorum. Yürütme giderleri düşük de olsa ilk alım maliyetleri yüksek. Yine de en azından 100 tane elektrikli otobüs alınmasını isterim. Bu sefer Mercedes alacaklarını düşünüyorum.

Bir de DMO’dan alınma bir miktar daha otobüs gelecekti bu sene. Onlara ne oldu acaba ?
Bence e-karat araçlardan devam ederler ve biraz daha turistik hatlar ile hem yoğun ama körüklü kadar yoğun olmayan hatlara vereceklerini düşünüyorum. Gönül ister ki ilk elektrikli araç filosu olduğu gibi en genci de olsun fakat yakın zamanda alınmaz gibi.

Acaba ESHOT bu ek maliyeti ne kadar sürede amorti ediyordur ? Ya da ediyor mu?

m1'in 24 istasyonu yok mu ankaradaki gibi bir tane mega metro (ama oradaki gibi 3 metro bir arada değil 1 metro) mu yapmaya çalışıyorlar
Pek sanmıyorum sadece metro uzatması yapmak komple yenihat yapmaktan daha mantıklı geliyor. Narlıdere uzatması bile otobüsler ile (tramvay pik saatlerde yetmeyebilir) idare edilebilecekken şimdi zeytinalanı uzatması gündemde, büyük ihtimal asıl amaç Urla'ya uzatmak. Onu kademe kademe yapıyorlar

Pek sanmıyorum sadece metro uzatması yapmak komple yenihat yapmaktan daha mantıklı geliyor. Narlıdere uzatması bile otobüsler ile (tramvay pik saatlerde yetmeyebilir) idare edilebilecekken şimdi zeytinalanı uzatması gündemde, büyük ihtimal asıl amaç Urla'ya uzatmak. Onu kademe kademe yapıyorlar
ben şahsen hattı bir yerde ikiye bölerdim m1a m1b misali yönetim zor olur öyle bence

O uzatmadan önce yapılması gereken M3, M4 ve M5 var ama öncelik yanlış yere veriliyor.

Aslında M1 ile M4 birleşşe, M4 M1 uzatması olsa nasıl olur ? Zaten Bornova'dan M4 M1'in devamı gibi olacak.
İşte o zaman işler değişir, İstanbul'daki M20 mi M2 mi olayı olur.
Ama M1A, M1B şeklinde işletilebilir.
M1A: Narlıdere-Bornova merkez
M1B: Menemen-Bornova merkez
Aktarma da İspanyol sisteminin tersi şekilde olur.

öncelik hangisinde daha çok ilerleme katedilmişse ona veriliyor para yok bizdeki gibi aynı anda metro inşa edilemiyor
Sıkıntı şu M1 zaten pik saatlerde tam kapasiteye yakın çalışıyor. Daha da uzatmak ne kadar mantıklı. İzmir'in yeni metro hatlarının yanında M1'in ağırlığını azaltacak planlamalar yapması lazım

Acaba İzban hattının altına metro hattı nasıl olur ? Aklıma bu fikir geldi ama yapılabilir mi, inşaatı ne kadar zor olur bilemedim. Menemen - Cumaovası arasına inşa edilebilir.

ben şahsen hattı bir yerde ikiye bölerdim m1a m1b misali yönetim zor olur öyle bence
İşte sıkıntı biraz orada M1 sürekli iki yandan da uzamış bir hat ve buna göre planlanmış bundan dolayı 2 hat şeklinde çalışacak istasyon olduğunu sanmıyorum. Bilen varsa lütfen yazsın

Geri
Üst Alt