Tema düzenleyici

Haydarpaşa Garı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gebze-Halkalı hattının tren trafiğinin olumsuz etkilenmemesi için seyrek olması daha iyi...Tüp geçit ile karşıya geçiliyor zaten.Haydarpaşa Garını severim ama duygusal değil mantıksal bakmak lazım.2019'dan günümüze kadar banliyö hattındaki düzen anca rayına oturabildi,tekrardan kaos çıksın istemeyiz.
biz tuzlalılar kadıköye aktarmasız ulaşım istiyoruz. iett 130a ve 130'umuzu aldı. m4 asla gelmeyecek. haydarpaşaya giden bir çeşit banliyömüz olsun bari

Burcu Güneş'in Oflaya Oflaya isimli şarkısının klibi 2011'de Haydarpaşa Garında çekilmiş. Ne zaman bu şarkıyı dinlesem aklıma Haydarpaşa geliyor.

Gebze-Halkalı hattının tren trafiğinin olumsuz etkilenmemesi için seyrek olması daha iyi...Tüp geçit ile karşıya geçiliyor zaten.Haydarpaşa Garını severim ama duygusal değil mantıksal bakmak lazım.2019'dan günümüze kadar banliyö hattındaki düzen anca rayına oturabildi,tekrardan kaos çıksın istemeyiz.

Çok doğru, kesinlikle katılıyorum. ✅

TCDD’de tren seferlerini tren trafiğini olumsuz etkilenmemesi adına düzenler. Ve buna göre seferlerini gerçekleştirir.

Yakın bir zamanda İZBAN’da yapıldığı üzere.
İZBAN sayfasında da hatta belirtmiştim.

Çünkü; TCDD’nin ilk denetim ve kontrol mekanizması..Eğer bir tren seferi diğer seferleri olumsuz etkileyecek ise bu sefer ya gecikmeli yapılır ki çoğu zaman böyle olur ya da nadiren de olsa iptal eder. İptal her zaman ilk seçenek olmadığından genelde trenler gecikir.

En son Sivas-Malatya arasında sefer yapan YHT entegreli bir hatta da bu durum olmuştu.

Ve tabi ülkemizde bazı tren hatlarının sinyalizasyon sıkıntısı mevcut.

Sinyalizasyon sistemi olmadan maalesef trenlerden verim alamazsınız.

Bunun en güzel örneği; İstanbul’daki B2 hattı’dır.

Halkalı-Bahçeşehir (B2 hattı)
Saatte 1’de olsa sefer yapılma imkanı var. Her ne kadar tek hat olsada. Fakat sinyalizasyon sistemi olmadığından dolayı maalesef seferler seyrek durumda.

TCDD’nin Gözbebeği olan Haydarpaşa Garı’na gelecek olursak;

•Marmaray zaten (Gidiş-Dönüş) hattını kullanmasından sebep, zaten o hatta herhangi bir bölgesel/anahat yahut YHT treni girmiyor.

•Geriye kalan;
3.Hat yani..YHT ve diğer trenlerin kullandığı hat. Bu hat maalesef tartışmalı biraz. 4.Hat ilavesi yapılması gerekliydi fakat yapılamadı. Yani her tren ben istediğim saatte ve zamanda geçerim diye bir durum söz konusu değil..
Hatta bazı trenler diğer trenin geçmesi için bazı istasyonlarda bekletiliyor..Bizzat bu durumu yaşamıştım. İzmit YHT istasyonundan diğer trenin geçmesi için tam 36 dakika beklemiştik..

Ne zaman hat rahatlığa kavuşuyor derseniz de Gebze’den sonra. Çünkü; Gebze’de halen yapımı devam eden ve neredeyse tamamlanma aşamasına ulaşan 3.hat, 4.hat ve bazı kesimlerde 5.hat yapımı devam ediyor.
Gebze-Köseköy Ek hat diye yazdığınız zamanda görselleri görmüş olursunuz.

Belki Ada Ekspresi seferlerinde artış görebiliriz.
Fakat Haydarpaşa Garı’nda sembolik olarak tıpkı eskiden olduğu gibi günde 1 tren seferi de konulması TCDD’nin masasında, onu biliyorum..

Bunun dışında YHT’ler zaten gelecek. Ama sık değil. YHT’lerde parklanma sorunu mevcut. Hatta bununla ilgili Söğütlüçeşme’de ek bir viyadük yapıldı. Fakat tren seferleri arttıkça viyadük maalesef yetersiz kalıyor. Dolayısıyla parklanma olarak Haydarpaşa Garı’nı tercih edebilirler.

Şuan henüz kesin tam diye tarif edilen bir durum söz konusu değil.
Ama TCDD;
Ekim-2026’da Haydarpaşa Garı’nı açmayı hedefliyorlar ve sahada da arı gibi çalışıyorlar.

Haydarpaşa'dan güncel fotoğraflar:

WhatsApp Image 2026-01-26 at 20.43.32.jpeg
WhatsApp Image 2026-01-26 at 20.43.32 (1).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-26 at 20.43.32 (2).jpeg

Seyrek de olsa şuradan banliyö seferi yapılmasını o kadar çok istiyorum ki... 🙏

Seyrek de olsa şuradan banliyö seferi yapılmasını o kadar çok istiyorum ki...
Saat başı olarak Haydarpaşa-Gebze işletmesi yapılsa çok iyi olur. 1 ay önce Sakarya'dan gelen arkadaşımla buluşmuştum ve beraber Kadıköy'ü gezmiştik dönerken o YHT'ye bindi bende Maltepe'deki evime dönmek için Marmaray'a bineceğim ama saat 17.00-17.30 civarı olduğu için hem Ataköy'den gelen hem de Halkalı'dan gelen trenler dolu geliyordu zar zor 3.gelen trene binebilmiştim. O gün aklıma gelmişti Haydarpaşa açıldığında Haydarpaşa-Gebze işletmesi olmalı diye en azından saatte bir bile olsa. Öyle olsa yoğun saatlerde Söğütlüçeşme'den Pendik, Gebze yönüne Marmaray'a binecekler rahat eder kesinlikle.

Saat başı olarak Haydarpaşa-Gebze işletmesi yapılsa çok iyi olur. 1 ay önce Sakarya'dan gelen arkadaşımla buluşmuştum ve beraber Kadıköy'ü gezmiştik dönerken o YHT'ye bindi bende Maltepe'deki evime dönmek için Marmaray'a bineceğim ama saat 17.00-17.30 civarı olduğu için hem Ataköy'den gelen hem de Halkalı'dan gelen trenler dolu geliyordu zar zor 3.gelen trene binebilmiştim. O gün aklıma gelmişti Haydarpaşa açıldığında Haydarpaşa-Gebze işletmesi olmalı diye en azından saatte bir bile olsa. Öyle olsa yoğun saatlerde Söğütlüçeşme'den Pendik, Gebze yönüne Marmaray'a binecekler rahat eder kesinlikle.
Ara sıra feribot ile karşıya geçecek olanYük ve depolamaya gelenYht trenlerinden banliyo trenlerine yer kalmaz diye düşünüyorum

Böyle bir şey çok iyi olurdu. Şu an Halkalı 20 dakika. 40 dakikada bir Haydarpaşa seferleri yapılabişif

Ara sıra feribot ile karşıya geçecek olanYük ve depolamaya gelenYht trenlerinden banliyo trenlerine yer kalmaz diye düşünüyorum

Sembolik de olsa,günde 2-3 sefer bile olsa razıyız...Umarım TCDD bunu toplantı masasında tartışıyordur.
Sirkeci-Kazlıçeşme hattındaki nostaljik banliyö kaplamaları gibi,Haydarpaşa'dan kalkacak olan birkaç tane marmaray setini de şöyle düzenleyebilirler,çok hoş olur...:love:
Gemini_Generated_Image_rttmqyrttmqyrttm.png

Sembolik de olsa,günde 2-3 sefer bile olsa razıyız...Umarım TCDD bunu toplantı masasında tartışıyordur.
Sirkeci-Kazlıçeşme hattındaki nostaljik banliyö kaplamaları gibi,Haydarpaşa'dan kalkacak olan birkaç tane marmaray setini de şöyle düzenleyebilirler,çok hoş olur...:love:
Ekli dosyayı görüntüle 104566
Hocam Marmaray'ın peronu bile yok Haydarpaşa'da.

TCDD'den çok büyük beklentileriniz var. TCDD çalışanlarının bile TCDD'den bu derece beklentisi olduğunu zannetmiyorum.

Bana göre TCDD rahatını bozmayacak. Haydarpaşa'yı yarı turistik yarı tren deposu olarak kullanacak ve sefer bile icraat ettirmeyecek.

TCDD'den çok büyük beklentileriniz var. TCDD çalışanlarının bile TCDD'den bu derece beklentisi olduğunu zannetmiyorum.

Bana göre TCDD rahatını bozmayacak. Haydarpaşa'yı yarı turistik yarı tren deposu olarak kullanacak ve sefer bile icraat ettirmeyecek.
Anahat trenlerinin geri gelme ihtimalinin olduğunu okumuştum bir platformda. YHT depolama, anahat seferleri olsa eskiyi aratmaz.

Anahat trenlerinin geri gelme ihtimalinin olduğunu okumuştum bir platformda. YHT depolama, anahat seferleri olsa eskiyi aratmaz.
Anahat trenlerinin Gebze'ye alınmasının sebebinin 3'lü hatta Marmaray, YHT, Anahat ve yük trenlerinin aynı anda işletmesinin yapılamaması olarak biliyorum. Haydarpaşa açılsa bile 3'lü hatta ortak işletmeyi TCDD yapabilir mi emin değilim. Yani istese yapılabilir de... İşte istese...

Anahat trenlerinin Gebze'ye alınmasının sebebinin 3'lü hatta Marmaray, YHT, Anahat ve yük trenlerinin aynı anda işletmesinin yapılamaması olarak biliyorum. Haydarpaşa açılsa bile 3'lü hatta ortak işletmeyi TCDD yapabilir mi emin değilim. Yani istese yapılabilir de... İşte istese...
3. hattın mutlaka uygun işletme aralıkları vardır. Buna göre hareket edeceklerini düşünüyorum.

TCDD’nin Haydarpaşa Garı ile ilgili olarak masasında;

•YHT’ler
•Anahat Trenleri
•Bölgesel Trenler

konumlandırmayı planlıyor.

Maalesef; Marmaray işletmesi (Haydarpaşa-Gebze) mümkün değil.

Görüşmeler; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde de sürdürüleceğinden henüz kesinleşmiş bir karar yok.

Bölgesel Tren olarak; Ada Ekspresi’nin (sembolik olarak karşılıklı 1’er seferi)

Anahat Treni olarak ise; Ankara Ekspresi

2026 yılının Eylül ayı içerisinde sürecin tamamlanıp, 29 Ekim 2026 tarihinde Garın yeniden açılması yönünde planlandığını ayrıca belirtmekte fayda var.

Son düzenleme:
Aslında liman tarafında altyapı hazır gibi. Elektrik işi de tamamlandığı vakit tren işletilmesinin önünde bir engel olmayacaktır.

Geri