Elektrikli araçlar ne yazık ki gelecek sayın forumdaşlar.
Şimdi şöyle düşünün normal bir araba kullanan insan ne ister?
- Arabasının sorun çıkarmamasını
- Çalıştırma maliyetinin düşük olmasını (yakıt/bakım)
- Konforlu olmasını (Gerek malzeme kalitesi gerek kabin sessizliği)
Bunları düşününce elektrikli arabalar şu anda bile normal kişiler için mantıklı bir karardır.
Şimdi asıl konulara gelelim.
Elektrikli araçlar çevrecidir.
Uzun sürede evet, kısa sürede hayır. Bu araçlar İçten yanmalı olan kardeşlerine göre kullanım ömrü (
240.000km veya 8-10 yıl [ABD]) içerisinde daha az karbon ayak izi sunarlar [
1 ,
2,
3]. Evet elektrikli araçlar ilk üretim esnasında daha fazla enerji ve karbon salınımı yapıyor fakat bu farkı kısa sürede kapatıyor [
4].
Bataryaları hızlı bitiyor, ömürleri kısa.
Bu ne yazık ki ilk nesil olup iyi bakılmamış araçlarda olan bir problem fakat yeni araçlarda (2016 ve sonrası) bu o kadar da büyük bir sorun değil ki batarya garantileri 8-10 yıl iken ömürleri (kapasitenin %80 altına düşmesi) 15-20 yıl [
5].
Fakat halen varolan bir sorun
soğuk havalar. Batarya içerisinde kimyasal tepkime olduğu ve basit kimya yasaları nedeni ile (sıcaklık yani titreşim enerjisi azaldıkça tepkime yavaşlar) bataryaların kapasiteleri düşmekte [
6]
Menzilleri yetersiz, Şarjı yavaş.
Uzun yol yapmadığınız sürece menzil problemi yaşamazsınız. Şarjı da zaten akşam evde (apartmanla konuşup sayaç taktırabilirsiniz.) veya işte takma şansınız olabilir bu durumda da zaman sıkıntı değil.
Sık sık uzun yol yapıyorsanız Elektrikli almayın! Ciddi. Ama arada bir ,özellikle ailecek, uzun yol yapıyorsanız ve menzili de 450km üzeri bir aracınız varsa sıkıntı çekmeden uzun yol yapabilirsiniz. Nasıl mı? Mola verdiğinizde aracı hızlı şarja takın, artık çoğu mola yerinde hızlı şarj var. Aracınız da el veriyorsa 30dk altında %10-%80 dolum yapabilir. Kimse de bana 30dk çokmuş demesin uzun yol molalarının 1 saatten az sürmediğini biliyoruz.
1) Petrol yakıtlı araçların doğaya zararı yok zaten. Egzozdan çıkan CO gazı bitkiler için yararlıdır. CO gazına maruz kalan meyve ağaçları daha verimli meyve veriyor. Azot ve sera gazları zaten soluduğumuz havanın demirbaş elementlerinden.
1) Doğaya direkt olarak zararı yok zaten [
7], doğadaki CO ve NO oranlarını arttırdığı için sıkıntı var. Sera gazları olmasa zaten yaşayamayız (Dünya'yı yaşanılabilir sıcaklıkta tutuyor.) ama fazlası da aşırı ısıtıyor.
2)Araçlardan kaynaklanan hava kirliliği ağaçlandırma eksikliğinden kaynaklanıyor.
2) Hayır aşırı üretimden kaynaklanıyor ama buradaki tek suçlu araçlar değil [
8]. Ayrıca dünyada en çok oksijen üretimi ve co2/co bozunumu ağaçlar tarafından değil planktonlar tarafından yapılıyor [
9]
3) Elektrikli arabalar küresel kölelik sisteminin bir parçası sadece. Elektrikli arabalar ileride elektrik kotası getirilerek seyahat özgürlüğünün kısıtlanması için hazırlıktır. Belki bir miktar ekonomik olabilir ama tam özgür bir seyahat petrol yakıtlı arabalarla mümkündür.
3) Burası komplo teorisi sularına girdiği için dokunmuyorum.
4) Yıl olmuş 2025, bundan 30-40 yıl önce yapılan filmlerde, uçan arabalar, çöpten yakıtlarla çalışan arabalar falan filan. Madem yapmaya kaba etin yok ne filmini yapıyon o zaman. Yıl 2025, hala uranyum veya plutonyumun ikamesi olan ama radyoaktif olmayan, doğaya veya insana zarar vermeyen, bir yakıt bulunamamış. Mesela böyle bir yakıt olsa ismide sitemize itafen wowyum olsun. Gidicen Petrol ofisine usta ver ordan 100 gram wowyum diyicen, 100.000 km seni götürse, bir daha kaç yıl sonra uğrarsın benzinliğe.
4) Denenmişi var:
Ford Nucleon
5)Ya da daha basiti, suyu kendini oluşturan elementlere ayırabilen bir motor yapılsa, bir tarafta Hidrojen, bir tarafta Oksijen, ikiside yanabilir, bunları birleştiren özel bir motor mekanizması ile, bir litre su ile 1000 km gitse. Neyse biz dizele devam...
5)
Hidroliz işlemi için yüksek miktarda enerji harcanır bu enerjiyi araba içinde nereden almayı planlıyorsunuz?
Hidrojen evet yanıcı fakat
oksijen yakıcı maddedir, kendi başına yanmaz.
Ben elektrikli araçlara oldum olası ısınamıyorum. Araba dediğin o motor sesini duyacaksın. Sadece Taycan'ı görüntüsünden seviyorum ama ses yok sanki oyuncak araba gibi.
Hocam sizi Hyundai Ioniq 5 N'e bakmanızı tavsiye ederim bakış açınız değişebilir.
6) Ayrıca batarya yangınları 10 kat daha tehlikeli.
6) Ne yazıkki Lityum İyon bataryalar için doğru, umarım yakın zamanda katıhal bataryaları görmeye başlarız.
Not: Galiba konu ilgi alanım olunca bir tık gaza geldim.