Tema düzenleyici

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SaySev
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ortamı germeye gerek yok. Bence herkes işine baksın. Kötü manada söylemiyorum bunu. Örnek olarak ben inşaat işlerinden az çok anlıyorum, tabiki unuttuğum veya bilmediğim çok şey var onlarıda öğrenmeye çalışıyorum yeri geldikçe. Genelde de bu tür sorulara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Yoksa burada 50 metre arsası olanda, 50bin metre arsası olanda 3 aşağı 5 yukarı aynı yollardan geçecek.

Hissedarlar arasındaki problem, müteahhit ile olan anlaşma, işin takibi, eksik yapılan işler vs burada herkesin başında olan problemlerden.

Önceden derdimiz imardı, şimdi altyapıya yöneldik, 1 sene içinde de artık yukarıda saydığım problemlerle uğraşacağız.

Özetle herkes işine baksın derken tartışma ortamına girmeyip ortak problemlerimizin çözümüne odaklanalım düşüncesindeyim. Burada çoğu kimse birbirini tanımıyor, belkide aynı parselde hissedarlar farkında değiller/değiliz. Atıştığımız insanla yüz yüze gelme olasılığı herkesin mevcut 😄

Kimseyi kırmadan karşımıza almadan meramımızı anlatalım, yardımcı olalım, yardım alalım.

Arkadaşlar, sakin olun. Böylelerine en güzel cevap görmezden gelmek, muhatap olmamaktır.

Sinirlenip cevap yazdığınız zaman zevkten dört köşe oluyordur.

Herşey yolunda gidiyor. Projeler, altyapıyla ilgili gelişmeleri paylaşın. Cevap yerine o haberleri okudukça morali sıfırlanır, kısa zaman sonra da kaybolur gider zaten.

Ortamı germeye gerek yok. Bence herkes işine baksın. Kötü manada söylemiyorum bunu. Örnek olarak ben inşaat işlerinden az çok anlıyorum, tabiki unuttuğum veya bilmediğim çok şey var onlarıda öğrenmeye çalışıyorum yeri geldikçe. Genelde de bu tür sorulara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Yoksa burada 50 metre arsası olanda, 50bin metre arsası olanda 3 aşağı 5 yukarı aynı yollardan geçecek.

Hissedarlar arasındaki problem, müteahhit ile olan anlaşma, işin takibi, eksik yapılan işler vs burada herkesin başında olan problemlerden.

Önceden derdimiz imardı, şimdi altyapıya yöneldik, 1 sene içinde de artık yukarıda saydığım problemlerle uğraşacağız.

Özetle herkes işine baksın derken tartışma ortamına girmeyip ortak problemlerimizin çözümüne odaklanalım düşüncesindeyim. Burada çoğu kimse birbirini tanımıyor, belkide aynı parselde hissedarlar farkında değiller/değiliz. Atıştığımız insanla yüz yüze gelme olasılığı herkesin mevcut 😄

Kimseyi kırmadan karşımıza almadan meramımızı anlatalım, yardımcı olalım, yardım alalım.
Arkadaşlar, sakin olun. Böylelerine en güzel cevap görmezden gelmek, muhatap olmamaktır.

Sinirlenip cevap yazdığınız zaman zevkten dört köşe oluyordur.

Herşey yolunda gidiyor. Projeler, altyapıyla ilgili gelişmeleri paylaşın. Cevap yerine o haberleri okudukça morali sıfırlanır, kısa zaman sonra da kaybolur gider zaten.
@mmc hocam siz hepiniz @ahmet alici 'dan şikayetçimisiniz.

Otururken aklıma geldi.

Diyelim dairemizi aldık oturmaya başladık. 1 sene sonra su tesisatında kaçak meydana geldi ve banyo fayansları kırıldı vardayalım. Hadi alt katta bundan az çok etkilensin. Bu çıkan masrafı alt kat dahil biz mi ödeyeceğiz?

Kısacası demek istediğim yapılan işin garantisi yok mu? Bununla ilgili bir kanun var mı? Veya inşaat sözleşmemize anahtar tesliminden itibaren x yıl yapıda oluşabilecek her türlü arızanın onarımı maddi zararın karşılanması müteahhitin sorumluluğundadır maddesi ekletebilir miyiz?

Otururken aklıma geldi.

Diyelim dairemizi aldık oturmaya başladık. 1 sene sonra su tesisatında kaçak meydana geldi ve banyo fayansları kırıldı vardayalım. Hadi alt katta bundan az çok etkilensin. Bu çıkan masrafı alt kat dahil biz mi ödeyeceğiz?
Evet hocam. boru size ait.

Kısacası demek istediğim yapılan işin garantisi yok mu? Bununla ilgili bir kanun var mı? Veya inşaat sözleşmemize anahtar tesliminden itibaren x yıl yapıda oluşabilecek her türlü arızanın onarımı maddi zararın karşılanması müteahhitin sorumluluğundadır maddesi ekletebilir miyiz?

Tamam üst kattaki tamir ettirmek zorunda ama bu isin bir garantisi yok mu? Sonuçta sıfır bir daire alıyorsun.

Bununla ilgili bir yasal düzenleme vs mevcut degil mi?

Aksi taktirde ben sözleşmeye buna benzer bir madde eklettirecegim. Malum ülkemizde işini iyi yapan, işçilige özen gösteren, malzemesini kaliteli kullananların sayısi çok az.

Son düzenleme:
Tamam üst kattaki tamir ettirmek zorunda ama bu isin bir garantisi yok mu? Sonuçta sifir bir daire aliyorsun.

Bununla ilgili bir yasal düzenleme vs yok mu?
Avrupa'da yeni binalarda inşaat firması en az 3 yıl tüm bu sorunları gidermekle yükümlüdür. Bazen bu süre sözleşmeyle 7 yıla çıkabiliyor.
Biz yeni eve taşındığımızda sözleşmede vardı. Üç yıl dolduğunda bilirkişi ile gelip baktılar, ondan sonra atılan imza ile kesin kabul yapılmış oldu.

Türkiye'de böyle bir düzenleme yok herhalde ama müteahhitle konuşunca belki çare buluyorlardır.

Yazlıkta klimaların takılacağı kanal yerlerine bakır unutulmuş, biz de müteahhitle konuşup hallettirmiştik.

inşaat sözleşmemize anahtar tesliminden itibaren x yıl yapıda oluşabilecek her türlü arızanın onarımı maddi zararın karşılanması müteahhitin sorumluluğundadır maddesi ekletebilir miyiz?
Evet hocam yapabilirsinz. bu konu hakkında Gemini'ye sordum;

Genel olarak mümkün mü?​

Türk Borçlar Kanunu’na göre müteahhidin:

• ayıplı imalattan,
  • eksik işten,
  • sözleşmeye ve projeye aykırılıktan
    doğan sorumluluğu zaten var.

Sözleşmeyle bu sorumluluk:

• süresi uzatılabilir (örneğin anahtar tesliminden itibaren X yıl),
  • kapsamı netleştirilebilir,
  • onarım + maddi zarar birlikte düzenlenebilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar ⚠️

Şu konuları net yazmanızı çok öneririm:

1. Kapsam
    • Yapıdan kaynaklanan imalat, malzeme, işçilik hataları
    • Gizli ayıplar (ilk başta fark edilmeyen kusurlar)
  2. Hariç tutulan haller
    • Kullanıcı hatası
    • Mücbir sebep (deprem, sel vb. – isterseniz depremi ayrıca düzenleyebilirsiniz)
    • Normal kullanım sonucu oluşan yıpranma
  3. Süre
    • “Anahtar tesliminden itibaren X yıl” net ve yerinde
    • Taşıyıcı sistem için ayrıca daha uzun süre belirlenebilir
  4. Giderim şekli
    • Önce onarım
    • Onarım yapılmazsa bedel iadesi / tazminat

Daha sağlam bir madde örneği​

İsterseniz şöyle bir ifade kullanılabilir (örnek metin):

“Müteahhit, anahtar teslim tarihinden itibaren X yıl süreyle, yapıda ortaya çıkabilecek imalat, malzeme ve işçilikten kaynaklanan her türlü ayıp ve arızanın giderilmesinden sorumludur.
Bu süre içinde ortaya çıkan ayıp ve arızalar, müteahhit tarafından herhangi bir bedel talep edilmeksizin giderilecek; giderilmemesi halinde doğan doğrudan maddi zararlar müteahhit tarafından karşılanacaktır.
Kullanıcı hatası, mücbir sebepler ve olağan kullanım sonucu oluşan yıpranmalar bu sorumluluk kapsamı dışındadır.”

Küçük ama önemli tavsiye​

Bu maddeyi tek başına değil, sözleşmenin:

• ayıp,
  • teslim,
  • garanti,
  • sorumluluk
    maddeleriyle uyumlu hale getirmek çok önemli.
    İmza öncesi bir avukatın son okumayı yapması, ileride büyük masrafları önleyebilir.

(Gemini)

Avrupa'da yeni binalarda inşaat firması en az 3 yıl tüm bu sorunları gidermekle yükümlüdür. Bazen bu süre sözleşmeyle 7 yıla çıkabiliyor.
Biz yeni eve taşındığımızda sözleşmede vardı. Üç yıl dolduğunda bilirkişi ile gelip baktılar, ondan sonra atılan imza ile kesin kabul yapılmış oldu.

Türkiye'de böyle bir düzenleme yok herhalde ama müteahhitle konuşunca belki çare buluyorlardır.

Yazlıkta klimaların takılacağı kanal yerlerine bakır unutulmuş, biz de müteahhitle konuşup hallettirmiştik.
Yurtdisi ile ülkemizi kiyaslayamiyoruz bu islerde malesef.

Malum ustadan bir sey istiyorsun, bu öyle olmaz, benden daha mi iyi biliyorsun vs bir ton laf ediyor.

Belki sosyal medyada görmustursunuz. Kalorifer petegi ısıtmıyor diye usta çagiriyorlar, usta bakiyorki petek hatta baglı degil. Adam borulari duvarin içine sokup birakmis :oops: Bu ahlakta insanlarla ugrasacagiz emin olun.

• Beğen
Tepkiler: RKK
Evet hocam yapabilirsinz. bu konu hakkında Gemini'ye sordum;

Genel olarak mümkün mü?​

Türk Borçlar Kanunu’na göre müteahhidin:

• ayıplı imalattan,
  • eksik işten,
  • sözleşmeye ve projeye aykırılıktan
    doğan sorumluluğu zaten var.

Sözleşmeyle bu sorumluluk:

• süresi uzatılabilir (örneğin anahtar tesliminden itibaren X yıl),
  • kapsamı netleştirilebilir,
  • onarım + maddi zarar birlikte düzenlenebilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar ⚠️

Şu konuları net yazmanızı çok öneririm:

1. Kapsam
    • Yapıdan kaynaklanan imalat, malzeme, işçilik hataları
    • Gizli ayıplar (ilk başta fark edilmeyen kusurlar)
  2. Hariç tutulan haller
    • Kullanıcı hatası
    • Mücbir sebep (deprem, sel vb. – isterseniz depremi ayrıca düzenleyebilirsiniz)
    • Normal kullanım sonucu oluşan yıpranma
  3. Süre
    • “Anahtar tesliminden itibaren X yıl” net ve yerinde
    • Taşıyıcı sistem için ayrıca daha uzun süre belirlenebilir
  4. Giderim şekli
    • Önce onarım
    • Onarım yapılmazsa bedel iadesi / tazminat

Daha sağlam bir madde örneği​

İsterseniz şöyle bir ifade kullanılabilir (örnek metin):

Küçük ama önemli tavsiye​

Bu maddeyi tek başına değil, sözleşmenin:

• ayıp,
  • teslim,
  • garanti,
  • sorumluluk
    maddeleriyle uyumlu hale getirmek çok önemli.
    İmza öncesi bir avukatın son okumayı yapması, ileride büyük masrafları önleyebilir.

(Gemini)
Bende haftasonu yapay zekalara insaat sözlesmesi yaptirmistim. :D Bilgisayara kaydettim, müteahhitten bir sözlesme alir begenmedigim yerleri çikarmasini ister ekleyeceklerimide eklerim. ileri geri derken bir orta yol buluruz.

Konu açilmisken söyleyim, sıfır daire alacagız, hem malzeme hem de isçilik tarafinda garanti almamız bizim yararimiza olur. Yukaridaki gibi bir madde sözlesmenizde kesinlikle bulunsun.

Geri