Tema düzenleyici

Kariyerli Kadınlar Neden Evlenmiyor?

Emir

Moderatör
Albay
Konu sahibi

Kariyerli Kadınlar Neden Evlenmiyor?​

Son yıllarda sıkça duyduğumuz bir cümle var:

“Kariyerli kadınlar evlenmek istemiyor.”

Peki gerçekten öyle mi?
Yoksa mesele “istememek”ten çok şartlar, beklentiler ve toplumsal dönüşüm mü?

Bu başlık altında sıkça dile getirilen gerekçeleri doğrularıyla ve yanlışlarıyla tartışmaya açmak istiyorum.

1213.png

1. Kendi Ayakları Üzerinde Durma İsteği​

Doğru tarafı:
Eğitim seviyesi yükselen kadınlar ekonomik bağımsızlık kazanıyor. Bu da evliliği bir “zorunluluk” olmaktan çıkarıyor. Kadın artık hayatta kalmak için değil, gerçekten istiyorsa evleniyor.

Yanlış tarafı:
Bu durum bazen “kimseye ihtiyacım yok” söylemiyle duygusal bağlara mesafe koymaya dönüşebiliyor. Bağımsız olmak, paylaşmaya kapalı olmak anlamına gelmek zorunda değil.

2. Konfor Alanından Çıkmak İstememek​

Doğru tarafı:
Yıllarca emek verilerek kurulan bir düzen, evlilikle birlikte değişebilir. Yaşam standardı, alışkanlıklar, yalnızlıkla barışıklık… Bunlardan vazgeçmek herkes için kolay değil.

Yanlış tarafı:
Konfor alanı fazlaca kutsandığında, uzun vadede yalnızlık riski göz ardı edilebiliyor. İnsan ilişkileri her zaman bir miktar fedakârlık ister.

3. “Yalnız ve Güçlü Kadın” İmajı​

Doğru tarafı:
Toplumda uzun süre “eksik” görülen yalnız kadın figürü artık güç, özgüven ve başarıyla ilişkilendiriliyor. Bu dönüşüm oldukça kıymetli.

Yanlış tarafı:
Bazen bu imaj, duygusal ihtiyaçların inkârına dönüşebiliyor. Güçlü olmak, yalnız olmak zorunda değildir; bu ikisi çelişmez.

4. Özgürlüğün Kısıtlanacağı Endişesi​

Doğru tarafı:
Hâlâ pek çok evlilikte kadınların kariyeri, sosyal hayatı ve bireysel alanı ikinci plana atılabiliyor. Bu kaygı temelsiz değil.

Yanlış tarafı:
Özgürlüğü kısıtlayan şey evlilikten çok, eş seçimindeki hatalar olabilir. Sağlıklı bir evlilik, özgürlüğü yok etmek yerine çoğaltabilir.

5. Kültürel Değişim ve Azalan Evlilik Oranları​

Gerçek:
Bu sadece kadınlara özgü bir durum değil. Kentleşme, bireyselleşme ve modern yaşam, her iki cinsiyet için de evliliği geciktiriyor ya da gereksiz kılıyor.

Eskiden “hayatın doğal aşaması” olan evlilik, artık bir seçenek.

6. Kentleşme ve Eğitim Seviyesinin Yükselmesi​

Doğru tarafı:
Büyük şehirlerde alternatif yaşam biçimleri çok daha görünür. Eğitim, bireyin sorgulama ve seçme kapasitesini artırıyor.

Yanlış tarafı:
Beklenti çıtası yükseldikçe, “ideal eş” arayışı gerçekçi olmaktan çıkabiliyor. Bu da uzun süreli yalnızlıklara yol açabiliyor.

Sonuç: Evlenmemek Bir Tercih mi, Bir Sonuç mu?​

“Kariyerli kadınlar neden evlenmiyor?” sorusu belki de yanlış sorudur.
Asıl soru şu olabilir:

“Kadınlar neden eskisi gibi evlenmiyor?”

Bugün evlilik:
  • Mecburiyet değil
  • Statü göstergesi değil
  • Tek mutluluk yolu değil

Ama bu, evliliğin değersizleştiği anlamına da gelmiyor.

Bazıları için evlilik hâlâ anlamlı, bazıları için değil.
Sorun, tek doğruymuş gibi dayatılan her bakış açısında başlıyor.

Sadece kadınlar için değil erkekler içinde böyle olmalı bence. Ben kariyeri evliliğin önüne koyan biriyim.

Türkiye'de evlilik insan hayatının olmazsa olmaz ve tek amacıymış gibi görülmekte.

Aksine yalnız yaşamakta gayet güzel bir şey. Ben baba olarak çocuğuma güzel hayat yaşatamayacaksam neden evleneyim. Okul masraflarını, kırtasiye masraflarını karşılayamıyorsam, okula aç gidecekse neden evleneyim. Evlilik için maddi durumun iyi olması gerekiyor. Çocuğuma zindan gibi bir hayat yaşatacağıma zindanı kendim yaşarım çok daha iyi.

Evlilik masallarına kanmayın arkadaşlar. Hayat tek başınayken de çok güzel. Yanlış anlaşılmasın tamamen içinize kapanın demiyorum. Dışarıya çıkacak arkadaşlarınız olsun, aktivite yapın, kız arkadaşlarınız olsun ama eve dönünce yalnız olun kafanız rahat olsun. Küçük olayda huzurunuz bozulacak bir evliliğiniz olacağına yalnız bir şekilde mutlu yaşayın çok daha iyi. Önemli olan birlikte olmak değil huzurlu, mutlu olabilmektir.

Son düzenleme:

Kariyerli Kadınlar Neden Evlenmiyor?​

Son yıllarda sıkça duyduğumuz bir cümle var:

Peki gerçekten öyle mi?
Yoksa mesele “istememek”ten çok şartlar, beklentiler ve toplumsal dönüşüm mü?

Bu başlık altında sıkça dile getirilen gerekçeleri doğrularıyla ve yanlışlarıyla tartışmaya açmak istiyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 104410

1. Kendi Ayakları Üzerinde Durma İsteği​

Doğru tarafı:
Eğitim seviyesi yükselen kadınlar ekonomik bağımsızlık kazanıyor. Bu da evliliği bir “zorunluluk” olmaktan çıkarıyor. Kadın artık hayatta kalmak için değil, gerçekten istiyorsa evleniyor.

Yanlış tarafı:
Bu durum bazen “kimseye ihtiyacım yok” söylemiyle duygusal bağlara mesafe koymaya dönüşebiliyor. Bağımsız olmak, paylaşmaya kapalı olmak anlamına gelmek zorunda değil.

2. Konfor Alanından Çıkmak İstememek​

Doğru tarafı:
Yıllarca emek verilerek kurulan bir düzen, evlilikle birlikte değişebilir. Yaşam standardı, alışkanlıklar, yalnızlıkla barışıklık… Bunlardan vazgeçmek herkes için kolay değil.

Yanlış tarafı:
Konfor alanı fazlaca kutsandığında, uzun vadede yalnızlık riski göz ardı edilebiliyor. İnsan ilişkileri her zaman bir miktar fedakârlık ister.

3. “Yalnız ve Güçlü Kadın” İmajı​

Doğru tarafı:
Toplumda uzun süre “eksik” görülen yalnız kadın figürü artık güç, özgüven ve başarıyla ilişkilendiriliyor. Bu dönüşüm oldukça kıymetli.

Yanlış tarafı:
Bazen bu imaj, duygusal ihtiyaçların inkârına dönüşebiliyor. Güçlü olmak, yalnız olmak zorunda değildir; bu ikisi çelişmez.

4. Özgürlüğün Kısıtlanacağı Endişesi​

Doğru tarafı:
Hâlâ pek çok evlilikte kadınların kariyeri, sosyal hayatı ve bireysel alanı ikinci plana atılabiliyor. Bu kaygı temelsiz değil.

Yanlış tarafı:
Özgürlüğü kısıtlayan şey evlilikten çok, eş seçimindeki hatalar olabilir. Sağlıklı bir evlilik, özgürlüğü yok etmek yerine çoğaltabilir.

5. Kültürel Değişim ve Azalan Evlilik Oranları​

Gerçek:
Bu sadece kadınlara özgü bir durum değil. Kentleşme, bireyselleşme ve modern yaşam, her iki cinsiyet için de evliliği geciktiriyor ya da gereksiz kılıyor.

Eskiden “hayatın doğal aşaması” olan evlilik, artık bir seçenek.

6. Kentleşme ve Eğitim Seviyesinin Yükselmesi​

Doğru tarafı:
Büyük şehirlerde alternatif yaşam biçimleri çok daha görünür. Eğitim, bireyin sorgulama ve seçme kapasitesini artırıyor.

Yanlış tarafı:
Beklenti çıtası yükseldikçe, “ideal eş” arayışı gerçekçi olmaktan çıkabiliyor. Bu da uzun süreli yalnızlıklara yol açabiliyor.

Sonuç: Evlenmemek Bir Tercih mi, Bir Sonuç mu?​

“Kariyerli kadınlar neden evlenmiyor?” sorusu belki de yanlış sorudur.
Asıl soru şu olabilir:

Bugün evlilik:
  • Mecburiyet değil
  • Statü göstergesi değil
  • Tek mutluluk yolu değil

Ama bu, evliliğin değersizleştiği anlamına da gelmiyor.

Bazıları için evlilik hâlâ anlamlı, bazıları için değil.
Sorun, tek doğruymuş gibi dayatılan her bakış açısında başlıyor.
Daha çok ilerlemek için. İş Bulunca 28-30 Yaşlarında Evlenebilirler.
Sadece kadınlar için değil erkekler içinde böyle olmalı bence. Ben kariyeri evliliğin önüne koyan biriyim.

Türkiye'de evlilik insan hayatının olmazsa olmaz ve tek amacıymış gibi görülmekte.

Aksine yalnız yaşamakta gayet güzel bir şey. Ben baba olarak çocuğuma güzel hayat yaşatamayacaksam neden evleneyim. Okul masraflarını, kırtasiye masraflarını karşılayamıyorsam, okula aç gidecekse neden evleneyim. Evlilik için maddi durumun iyi olması gerekiyor. Çocuğuma zindan gibi bir hayat yaşatacağıma zindanı kendim yaşarım çok daha iyi.

Evlilik masallarına kanmayın arkadaşlar. Hayat tek başınayken de çok güzel. Yanlış anlaşılmasın tamamen içinize kapanın demiyorum. Dışarıya çıkacak arkadaşlarınız olsun, aktivite yapın, kız arkadaşlarınız olsun ama eve dönünce yalnız olun kafanız rahat olsun. Küçük olayda huzurunuz bozulacak bir evliliğiniz olacağına yalnız bir şekilde mutlu yaşayın çok daha iyi. Önemli olan birlikte olmak değil huzurlu, mutlu olabilmektir.
Bekarlık Sultanlıktır. boşuna demiyorlar.

Bence ne kariyere ne de erken evliliğe bakmak lazım en önemli etkenlerden biri hayat arkadaşınız sen ne kadar eğitimli ol karşındaki seni anlayamazsa kariyer basamaklarından bir bir inişin gerçekleşiyor
28 Yaş herzaman doğru bir yaştır evlilikte ne geç ne erken.

Geri