Tema düzenleyici

🌹 Güller & 🏞️ Göller Ekspresi (TCDD Anahat Trenleri)

Konu sahibi
Güller Ekspresi
Güller Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Isparta – İzmir (Basmane) arasında her gün ve karşılıklı olarak işletilen bir anahat yolcu trenidir. Aynı güzergahta hizmet veren Göller Ekspresi’nin gündüz seferi olarak da nitelendirilmektedir.

Tren, 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren Burdur Garı’nda duracak şekilde seferlerine devam etmektedir. Bu kapsamda Güller Ekspresi, 2008 yılından bu yana yolcu trenlerine kapalı olan Burdur Garı’na uğrayan ilk anahat treni olma özelliğini taşımaktadır.
IMG_9659.jpeg

Göller Ekspresi
Hizmete ilk kez 1996 yılında başlayan Göller Ekspresi; özellikle 2000’li yılların başında Isparta’ya yolu düşenler için en nostaljik ulaşım araçlarından biri.

2008 yılında seferlerine ara veren ve bu nedenle de kendisini epey özleten bu trenin seferleri, Ekim 2019 itibarıyla tekrar raylara dönmüş bulunuyor.

Akdeniz ve Ege arasında mekik dokuyan bu özel ekspres; İzmir’den başlıyor ve Isparta’da son buluyor.

Seferlerini karşılıklı sürdüren ve toplamda 262yolcu kapasitesine sahip olan trenlerde 4 vagonluk 2+2 tipinde setler mevcut bulunuyor.

Adını da göllerden alan trenin seferleri doğal güzelliklere açılan bir kapı gibi de görülmeli.

Göllerin, güllerin ve lavantaların şehri Isparta’ya, Salda Gölü ile günden güne daha da popüler hale gelen Burdur’a Göller Ekspresi ile ulaşım sağlanabiliyor.

Bu nedenle de Göller Ekspresi, başta romantik çiftler olmak üzere yeni yerler keşfetmeyi seven tüm gezgin ruhlar tarafından da rahatça tercih edilebilir.
IMG_9661.jpeg

Bu iki ekspresste niye DMU çalışıyor anlam veremedim çünkü Göller ve Güller Ekspresleri çok uzun sürüyor. DMU'ya hiç binmedim ama tanıdığım demiryolcu arkadaşlardan DMU'ya binenler hep gürültülü olduğunu söylüyor o kadar yol çekilir mi bilemedim DMU ile.

Son düzenleme:
Görselde mesafe 475 km, sefer süresi 10 saat yazıyor. Sene 2026 ve diğer konvansiyonel hatlarımıza göre geometrisi en uygun hatlardan bir tanesi ancak ortalama hız 47,5 km/s. Ne diyeceğimi bilemedim.

Konu sahibi
Bu iki ekspresste niye DMU çalışıyor anlam veremedim çünkü Göller ve Güller Ekspresleri çok uzun sürüyor. DMU'ya hiç binmedim ama tanıdığım demiryolcu arkadaşlardan DMU'ya binenler hep gürültülü olduğunu söylüyor o kadar yol çekilir mi bilemedim DMU ile.

Aslında DMU’lar konforlu. Çok belirgin bir ses yok.
2024 yılında;
Denizli-Isparta (anahat) seferini yapan treni binmiştim. Herhangi bir rahatsız edici bir ses duymadım açıkçası.
2022 yılında ise;
Mersin-Adana (bölgesel) hattı denemiştim. Bu hatta oldukça rahattı. Bu hatta DMU treniydi.

Ki kademeli olarak trenlerde yenilenecek TCDD’de.
TÜRASAŞ bu konuda yoğun bir çaba gösteriyor zaten ve üretime devam ediyorlar.
Ki şuan da mevcutta da kullanılıyor.
Hatta en son Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmişti Gaziray hattı için. (Banliyö Hattı)
Ve bir de Ada Ekspresi hattında kullanılan yeni tren var. (Bölgesel Hat)

Dolayısıyla yıllara sair olarak TCDD’ye ne kadar çok tren teslimi yapılır ise TCDD mutlaka gerekli testlerini yapar ve tren hattını hemen devreye alır.

Bu hatla ilgili bir anım var buraya paylaşayım
Ortaklar-Tepeköy arası trene bineceğiz. Akşam 18.00 civarı tam hatırlamıyorum. Ortaklar Gar’da bilet satan yer yok, e-bilet alacaksın ya da şansına boş koltukla gideceksin.
Ama biri sanırım bizi yanlış yönlendirdi. Arkaya bineceksiniz dedi falan. Biraz şaşırdık çünkü biz normalde hep Denizli trenleriyle giderdik bu ilk Göller Ekspresi’ne bilişimizde.Kabin görevlisi geldi 3 kişiydik. Durumu anlayışla karşıladı. Biletlerimizi kesti. O da şöyle,sinyalizasyondan dolayı anca Selçuk’a kadar kesebildi biletleri.

Bunu da niye buraya anlattım bilmiyorum ama..

Geri