Tema düzenleyici

Dünyada Raylı Sistemler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Akincan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
A

Akincan

Konu sahibi
yurt dişi bölümünde konu açabilemediğim için burda açıyorum

Frankfurt Metrosu (HRS) Almanya’nın Frankfurt şehirinde bir sistemdir. şehirin Nüfusu 753.000.

Frankfurt Hafif raylı sistemin uzunluğu 65 km ve 86 istasyonu var. Bunu 26 istasyonu yerin altındadır. Sistem kısmen Caddeleri kullanıyor, kısmen yerin altından veya Normal Tren yolunu kullanıyor.

Açılışı 1965 yılında gerçekleşmiştir ve bugün 9 hatdan ibarettir.

IMG_7519.png

IMG_7518.jpeg

IMG_7520.jpeg

IMG_7523.jpeg

IMG_7522.jpeg

IMG_7524.jpeg

IMG_7521.png

Konu sahibi
Selanik Metrosu

Nüfus: 319.045
Ülke: Yunanistan
Hat satışı: 1
Uzunluğu: 14km
Açılış: 30.11.2024

IMG_7615.gif

IMG_7614.jpeg

IMG_7611.jpeg

IMG_7612.png

IMG_7613.jpeg

Konu sahibi
yurt dişi bölümünde konu açabilemediğim için burda açıyorum

Frankfurt Metrosu (HRS) Almanya’nın Frankfurt şehirinde bir sistemdir. şehirin Nüfusu 753.000.

Frankfurt Hafif raylı sistemin uzunluğu 65 km ve 86 istasyonu var. Bunu 26 istasyonu yerin altındadır. Sistem kısmen Caddeleri kullanıyor, kısmen yerin altından veya Normal Tren yolunu kullanıyor.

Açılışı 1965 yılında gerçekleşmiştir ve bugün 9 hatdan ibarettir.

Ekli dosyayı görüntüle 57384

Ekli dosyayı görüntüle 57385

Ekli dosyayı görüntüle 57386

Ekli dosyayı görüntüle 57387

Ekli dosyayı görüntüle 57388

Ekli dosyayı görüntüle 57389

Ekli dosyayı görüntüle 57390
Bu sistemde kullanılan vagonların 28~ metrelik versiyonları Bursa'da BursaRay sisteminde kullanılmaktadır.

Konu sahibi
Bu sistemde kullanılan vagonların 28~ metrelik versiyonları Bursa'da BursaRay sisteminde kullanılmaktadır.
100 metrelik(3cü resim) ve 75lik versiyonuda kullanılmaktadır Frankfurtta… ondan hariç frankfurtda da 28m

Moderatör tarafında düzenlendi:
Konu sahibi
100 metrelik(3cü resim) ve 75lik versiyonuda kullanılmaktadır Frankfurtta… ondan hariç frankfurtda da 28m
Bi ara baktığımda tek vagon boyutu 25 metre olarak görmüştüm ondan dolayı farklı model diye biliyordum. Sağolun.
Bursa'daki araçlar 4 araç 1 set olarak çalışmaktadır.

Konu sahibi
Metro Hamburg

Nüfus: 1.900.000
Ülke: Almanya
Hat sayısı: 4
Uzunluğu: 106 km
Açılış: 1912

IMG_7631.png

IMG_7626.jpeg

IMG_7628.jpeg

IMG_7630.jpeg

IMG_7625.jpeg

IMG_7624.jpeg

IMG_7632.png

Karlsruhe Tram-Train

Nüfus: 309.964
Ülke: Almanya
Uzunluğu: 503,6km
Hat sayısı: 17
Açılış: 1958
300 bin nufus'a 500 km raylı sistem ne demek ya şaşırmış bunlar :eek:

Sanayi şehri vs mi bilmiyorum ama çok büyük iş helal olsun adamlara...

Gerçi şimdi baktımda 1970'ler de nufus: 900 bin civarıymış...

İnsanlar göçmüş metroları burda kalmış söküp goturselermiş bari :D

300 bin nufus'a 500 km raylı sistem ne demek ya şaşırmış bunlar :eek:

Sanayi şehri vs mi bilmiyorum ama çok büyük iş helal olsun adamlara...

Gerçi şimdi baktımda 1970'ler de nufus: 900 bin civarıymış...

İnsanlar göçmüş metroları burda kalmış söküp goturselermiş bari :D
karlsruhe sanayi şehri artık değil galiba internette araştırdım teknoloji bilim kenti diyor

karlsruhe sanayi şehri artık değil galiba internette araştırdım teknoloji bilim kenti diyor
Üniversite 1.sınıfta Anayasa Hukuku dersinde hocamız, Almanya Anayasa Mahkemesinin Karlsruhe’de olduğunu söylemişti. Bizdeki gibi tüm kurumların Ankara’dan yer kapmaya çalışması yerine yargı teşkilatlarını başkentten uzak tutarak siyaset etkisini azaltmak gayesi güdüldüğünü söylemişti.

Tabi bu durumun şehirdeki raylı sistemlere etkisinin olduğunu sanmıyorum zira Almanya’da raylı sistemler her zaman şehir planlamasında öncelik olmuştur.

Burada bakıldığı üzere Avrupa şehirlerde nüfusu 750.000 altında olan şehirler, hele 50.000 nüfuslu şehirde bile raylı sistem var.

Ama bizim ülkede 750.000 nüfusu aşağısında olan küçük şehirlerde raylı sistem yok. Bunun sebebi ise 5393 sayılı kanundan dolayı.

Burada bakıldığı üzere Avrupa şehirlerde nüfusu 750.000 altında olan şehirler, hele 50.000 nüfuslu şehirde bile raylı sistem var.

Ama bizim ülkede 750.000 nüfusu aşağısında olan küçük şehirlerde raylı sistem yok. Bunun sebebi ise 5393 sayılı kanundan dolayı.
bunun sebebi yatırımsızlık değil sadece, daha da büyüğü ülkemizin direkt raylı sisteme elverişsiz olması. onun için her yere yol var. yolda araca 180 dahi yaptırabilirsin ama raylı sistem yükseltiye çok hassas ve ülkemizde her yer dağ. ankarada tramvayın yapılmamasının sebebi bu mesela

bunun sebebi yatırımsızlık değil sadece, daha da büyüğü ülkemizin direkt raylı sisteme elverişsiz olması. onun için her yere yol var. yolda araca 180 dahi yaptırabilirsin ama raylı sistem yükseltiye çok hassas ve ülkemizde her yer dağ. ankarada tramvayın yapılmamasının sebebi bu mesela
Zaten Ankara'da tramvay yapılsa o güzergâhta trafik olur. Bir ara tramvay projesi vardı sonra trafik olur gerekçesiyle iptal ettiler.

Geri