Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Türkiye’de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu. Erkek nüfus 42 milyon 734 bin 71 kişi olurken, kadın nüfus 42 milyon 638 bin 306 kişi oldu. Diğer bir ifadeyle toplam nüfusun %50,1’ini erkekler, %49,9’unu ise kadınlar oluşturdu.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus(1) bir önceki yıla göre 253 bin 293 kişi azalarak 1 milyon 570 bin 543 kişi oldu. Bu nüfusun %48,6’sını erkekler, %51,4’ünü kadınlar oluşturdu.
Nüfus artış hızı binde 1,1 oldu
Yıllık nüfus artış hızı 2022 yılında binde 7,1 iken, 2023 yılında binde 1,1 oldu.
Deprem bölgesinde vefat edenler ve sonrasında taşınanlar nedeniyle özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da nüfus oldukça azalmış. İstanbul’da yabancı nüfustaki azalışın da etkisiyle olsa gerek nüfus azalmış. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerde de önceki yıllara nazaran daha küçük bir artış olmuş.
Adana dıyarbakır Antep bu iller deprem bölgesi değil çok az bi kısım etkilendi Antep’te bazı ilçeler diyarbakır ve adana hiç etkilenmedi yani Adana Diyarbakır deprem bölgesi değil
Yıllık nüfus artış hızı 2022 yılında binde 7,1 iken, 2023 yılında binde 1,1 olmuş ve bir önceki yıla göre nüfusumuz 92 bin 824 kişi artmış. Hiç bu kadar düşük bir artış olmamıştı şimdiye kadar. Depremde kaybettiklerimiz ve yurt dışına göçler nedeniyle mi böyle oldu acaba.
Bu arada Afyonkarahisar büyükşehir olmak için gerekli olan 750.000 barajını aşmış ve nüfusu 751.344 olmuş. Bu seçimden önce büyükşehir statüsü alabilir sanırım.
(Madde 4- (Değişik: 12/11/2012-6360/5 md.) Toplam nüfusu 750.000’den fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir.)
Tuik verilerini detaylı inceledim. Örneğin Kayseri; Sivaslı, Yozgatlı vb. çevre illerden çok göç alan bir şehir. Merkez nüfusu orantısız artar genel olarak ama ilk kez azalmış diyebiliriz, yerel seçimin mart ayında olması sebebiyle bir çok vatandaş Kasım-Aralık aylarında ikametini memleketine taşıdı (eski bir alışkanlık, nedense kendi memleketlerinde oy kullanmak istiyorlar) Ve sonra diğer bir çok şehri incelediğimde aynı durum söz konusu. Çevre illere nüfus kayması meydana gelmiş. Örneğin Ankara; Çankırı ve Çoruma göç vermiş Bu nedenle bu sayım sonuçları bize gerçek sonuçları yansıtmayacak, 2024 sonu 2025 başında daha gerçekçi sonuçları göreceğiz.
Deprem illerinden en çok göç alanlardan biri (özellikle de Hatay’dan) Mersin’di ama Mersin’in nüfusu 22bin civarı artmış yani önceki yıllardan bir farkı yok, veriler saçma geldi bu yüzden. Bu insanlar ikametgahlarını mı almadılar ben anlamadım, deprem şehirleri full azalmış ama diğer illerde de belirgin artış yok. E o zaman nereye gitti bu insanlar? O zaman ya devletin açıkladığı 53bin küsür ölümden daha fazla bir ölüm sayısı var ya da ikametlerde bir sıkıntı var seçimlerden dolayı, ilginç!
Mersin’in nüfusu çok artmama nedeni ikamet izinli yabancı nüfusun azalmasıdır ikamet izinli yabancı nüfus sayılıyor göç idaresine göre geçen 1milyon 350 Ken bu sene 1 milyon 100 bin oldu
Büyükşehir yasasındaki kriterlere göre 750 bin nüfus kıstas alınırken,Afyonkarahisar yeni buyuksehir olurken Erzurum ve Malatyanin büyükşehir statüsü geri mi alınacak şimdi?
Mersin’in nüfusu çok artmama nedeni ikamet izinli yabancı nüfusun azalmasıdır ikamet izinli yabancı nüfus sayılıyor göç idaresine göre geçen 1milyon 350 Ken bu sene 1 milyon 100 bin oldu