Bu başlık altında Samsun ile ilgili proje önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
1. Kültür & Tarih Temalı Projeler
Proje Adı: "İlk Adım Yolu: Dijital Milli Mücadele Deneyimi"- Fikir: Samsun'dan Ankara'ya uzanan Milli Mücadele yolculuğunu, şehrin belirli noktalarında (İlk Adım Anıtı, Gazi Müzesi, Tütün İskelesi vb.) konumlandırılmış Artırılmış Gerçeklik (AR) ve QR kod istasyonlarıyla zenginleştirmek.
- Nasıl Çalışır? Ziyaretçiler, akıllı telefonlarıyla bir istasyona geldiğinde, o noktada 1919'da yaşananları canlandıran 3D animasyonlar, tarihi karakterlerin seslendirmeleri ve dijital etkileşimler görür. Adım adım ilerledikçe, bir "dijital günlük" doldururlar ve sanal bir "İstiklal Madalyası" kazanırlar.
- Fikir: Samsun'un Amazon efsanesini, Yeşilırmak Deltası ve çevresinde doğa yürüyüşü, bisiklet rotası ve interaktif sanat enstalasyonlarıyla birleştiren bir proje.
- Nasıl Çalışır? Rota boyunca, Amazon savaşçılarını temsil eden heykeller, mitolojik hikayeleri anlatan sesli anlatım noktaları ve "Amazon Okçuluk Atölyeleri" bulunur. Ziyaretçiler, doğanın içinde hem tarih öncesi bir yolculuğa çıkar hem de fiziksel aktivite yapma imkanı bulur.
2. Gastronomi & Tarım Temalı Projeler
Proje Adı: "Samsun Lezzet Laboratuvarı: Tütünün Değil, Lezzetin Başkenti"- Fikir: Samsun'un tarım ürünlerini (lahana, pirinç, fındık, kiraz, deniz ürünleri) ve geleneksel mutfağını (pide, tiritle, keşkek) inovasyonla buluşturan bir "Gastronomi ve Gıda İnovasyon Merkezi".
- Nasıl Çalışır? Yerel üreticiler, şefler ve gıda girişimcileri bu merkezde bir araya gelir. Geleneksel tarifler modern tekniklerle yeniden yorumlanır (örneğin, "Fındıklı Tiritle", "Lahana Yaprağından Deniz Mahsullü Dürümler"). Aynı zamanda gıda işleme, paketleme ve markalaşma eğitimleri verilir.
- Fikir: Samsun'un kırsalında, tarımın drone teknolojisi, IoT (Nesnelerin İnterneti) sensörleri ve dijital pazarlama ile yapıldığı örnek bir "Akıllı Köy" kurmak.
- Nasıl Çalışır? Köyde, ziyaretçilerin (özellikle şehirli aileler ve okul gruplarının) "tarım teknolojilerini" deneyimleyebileceği, aynı anda organik ürünleri toplayıp satın alabileceği bir model oluşturulur. "Kendi Sebzeni Kendin Yetiştir" parselleri olabilir.
3. Sanat & Topluluk Temalı Projeler
Proje Adı: "Sahil Şeridi Açık Hava Sanat Galerisi"- Fikir: Samsun'un dünyaca ünlü sahil şeridini, düzenli olarak değişen heykeller, enstalasyonlar ve interaktif sanat eserleriyle sürekli yenilenen bir açık hava sanat galerisine dönüştürmek.
- Nasıl Çalışır? Yerel ve uluslararası sanatçılar belirli temalar (örneğin, "Karadeniz'in Ruhu", "Göç ve Diyalog") altında eserlerini sergiler. Her eserin yanında, sanatçıyı ve eseri anlatan bir QR kod bulunur. Yılda bir kez "Samsun Sahil Sanat Festivali" düzenlenir.
- Fikir: Şehrin farklı semtlerinde, o semtin karakterine uygun, küçük ve samimi "hikaye anlatımı kafeleri/okuma evleri" ağı oluşturmak.
- Nasıl Çalışır? Her ev bir temaya odaklanır. Örneğin, Tütün İskelesi'ndeki bir ev "Milli Mücadele Hikayeleri"ne, Bafra'daki bir ev "Deltadaki Yaşam" hikayelerine, Çarşamba'daki bir ev ise "Yöresel Ağız ve Masallar"a ayrılır. Yerel yazarlar, şairler burada buluşur, canlı performanslar ve okumalar yapılır.
4. Teknoloji & Spor Temalı Projeler
Proje Adı: "Karadeniz Rüzgar Enerjisi ve Sörf Merkezi"- Fikir: Samsun'un güçlü rüzgarını, yenilenebilir enerji ve ekstrem sporlarla birleştiren sürdürülebilir bir proje.
- Nasıl Çalışır? Sahilin uygun bir noktasına, mimarisiyle de dikkat çeken bir "Rüzgar Enerjisi ve Su Sporları Merkezi" kurulur. Merkez, hem rüzgar enerjisi üretir hem de wingsurf, rüzgar sörfü, kiteboard eğitimleri ve kiralama hizmeti verir. Aynı zamanda yenilenebilir enerji teknolojileri hakkında bir bilgilendirme alanı da bulunur.