Tema düzenleyici

Pandemi, İnsanları Sosyalleşemeyen Bir Nesle mi Dönüştürdü?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Pandeminin üzerinden yıllar geçti ama ben hâlâ o dönemin etkilerini günlük hayatımda hissediyorum. Önceden arkadaşlarla plansız buluşmak, bir kafede oturup saatlerce sohbet etmek, kalabalık ortamlarda yeni insanlarla tanışmak bana doğal gelirdi. Şimdi ise, sosyal bir etkinliğe davet edildiğimde önce tereddüt ediyorum. Sanki dışarı çıkmak, kalabalığa karışmak bir “çaba” gerektiriyor.

Pandemi sürecinde hepimiz zorunlu olarak evlere kapanınca sosyal becerilerimiz köreldi mi, yoksa biz mi artık yalnızlığı tercih eder olduk? Evden çalışmanın ve online iletişimin getirdiği rahatlık, yüz yüze sohbetin yerini tam anlamıyla tutmadı ama bir şekilde yeni normallerimiz arasına girdi. Eskiden tanımadığım biriyle ayaküstü muhabbet etmek bana keyif verirken, şimdi bu tür anlarda kelimeler boğazıma diziliyor.

Bence pandeminin en büyük toplumsal etkilerinden biri, “sosyalleşme eşiğimizi” yükseltmesi oldu. İnsanlar, hatta ben bile, eskisi kadar sık görüşmek yerine yazışarak iletişimi yeterli görüyorum. Fakat bunun uzun vadede bizi daha yalnız, daha içe dönük ve belki de sosyal açıdan daha kırılgan bir nesle dönüştürebileceğini düşünüyorum.

Yine de burada bir ikilem var: Pandemi öncesi temposuna geri dönmek mümkün mü, yoksa insanlık olarak artık “düşük tempolu sosyal yaşam” modeline mi geçtik? Ben kendi adıma bu duvarı yıkmak için çabalıyorum ama sanırım çoğumuz hâlâ o görünmez mesafenin içinde yaşıyoruz.

Sosyalleşemek daha degisik sekillere burundu​

Pandemi.jpg

Pandemi bahane oldu. İnsanlar sosyalleşemeyen varlıklara dönüşüyordu zaten. Sadece sizle konuştuğunuz sandığınız kişi aslında aynı anda 4-5 kişiyle konuştuğu gerçeğini öğrenen sosyalleşmekten vakit kaybetmekten vazgeçiyor. Pandemiye bağlamak bir nedene sığınmak demektir

Pandemi bahane oldu. İnsanlar sosyalleşemeyen varlıklara dönüşüyordu zaten. Sadece sizle konuştuğunuz sandığınız kişi aslında aynı anda 4-5 kişiyle konuştuğu gerçeğini öğrenen sosyalleşmekten vakit kaybetmekten vazgeçiyor. Pandemiye bağlamak bir nedene sığınmak demektir
Pandemi bahane olmadı, gerçekten insanlar 2-3 ay eve tıkıldıktan sonra asosyal varlıklara dönüştüler. Bunla alakalı bilimsel çalışmalar vardı yanlış hatırlamıyorsam

Teknoloji ve sosyal medyanın gelişimi her şeyin başlangıcı. Pandemi de aynı sigaraya başladım ama arkadaş ortamım yüzünden yoksa başlamazdım diyenler gibi. İçinde o istek varsa her şey bahane olur sana

27 Mart 2016 tarihinde internet ortamında paylaştığım bir mesajım:
Neden asosyal olmalıyız?

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.

Asosyal kelimesinin sözlük anlamı "sosyal olmayan" dır. Bu tanım toplumla ilişki / iletişim içinde olmayan kişileri tanımlar.
Günümüzde asosyal kelimesi toplumla internet üzerinden ilişki / iletişim kuran kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır.
Bu tanım için asosyal yerine e-sosyal (elektronik -destekli- ilişki / iletişim) kelimesini kullanmak daha doğru olur.

Tanımlamadaki bu özellik dikkate alındığında, günümüzde toplumla iletişimin azalmadığı, aksine BİÇİM DEĞİŞTİREREK arttığı gözlemlenebilir.
Bir forumdaşımın mesajına cevap olarak şu ifadeyi kullanmıştım:
Alıntı
Bilgisayarın sosyal becerilere kapalı bir nesil oluşturduğu bir ÖN YARGIDIR.
Sadece klasik sosyal becerileri ortadan kaldırmakta, KENDİ SOSYAL BECERİ SİSTEMİNİ hayat hakim kılmaktadır.
Yeni nesil, bilgisayar kullanarak YAZAN, ÇİZEN, KONUŞAN bir nesil olacaktır. Siz aksini tercih etseniz de
:)

Bilgisayarı hayatın merkezine alan nesil, kendisinden sonraki (muhtemelen) bilgisayarsız neslin de hazırlayıcısı olacaktır.

Toplumlar dinamik yapıdadır, her alanda olduğu gibi ilişki / iletişim kurma alanında da gelişmeler / değişmeler olması kaçınılmazdır.
Gelişime / değişime direnmek zarar getirir.
Gelişmenin devam edebilmesi için mevcut gelişmenin / değişmenin benimsenip, yerini daha iyisinin alması için çaba gösterilmesi gerekir.

Daha iyi bir iletişim / ilişki yönetiminin ortaya çıkması için mevcut iletişim / ilişki yönetiminin maksimum seviyede kullanılması, İHTİYACI KARŞILAYAMAYACAK seviyeye gelmesi / getirilmesi gerekir.

Yakın zamanda okuduğum bir kitapta şu cümle mevcut :
Alıntı
- İnsanlar konuşmak dışında, herhangi bir şekilde iletişime geçemeyecek kadar İLKEL bir canlı mı? Yani basit bir verici kadar bile olamıyor muyuz? Elbette hayır.
Beynimizin çeşitli dalgalar üretebildiği bilimsel bir gerçek. Bu beyin dalgaları ışık hızından bile hızlı hareket eder. Yani zamandan bağımsızdır.

Zamandan, mekandan bağımsız bir iletişim / ilişki yönetiminin ortaya çıkabilmesi için mevcut iletişim / ilişki yönteminin ihtiyacı karşılayamaz duruma gelmesi gerekiyor.

Yaşasın asoysallik (e-sosyallik), kahrolsun sosyallik
:)

Geri