Bu başlık altında Konya için hazırladığınız proje önerilerinizi, yeni fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
1. Kültür, Tarih ve Maneviyat Odaklı Projeler
a) "Mevlana Dijital Hikaye Evleri" (M-DHE):- Fikir: Mevlana'nın mesajını sadece müze ziyaretiyle sınırlı kalmadan, şehrin farklı noktalarına yaymak. Tarihi Selçuklu evleri restore edilerek, her biri farklı bir temaya (hoşgörü, sevgi, bilgelik, müzik) odaklanan interaktif dijital hikaye anlatım merkezlerine dönüştürülür.
- Uygulama: Görsel mapping (video projektörlerle duvar ve nesneleri canlandırma), hologram gösterileri, dokunmatik masalar, kokteyl (sema etkisi yaratan dönen bir odada 360 derece video projection). Ziyaretçiler Mesnevi'den hikayeleri "deneyimleyerek" öğrenir.
- Fikir: Selçuklu mimarisini ve sanatını, orijinal boyutlarda yapılmış reprodüksiyonlar ve dijital rekonstrüksiyonlarla anlatan bir tema parkı değil, bir "açık hava okulu".
- Uygulama: Bir kubbenin nasıl inşa edildiği, bir çininin nasıl yapıldığı, hat sanatının incelikleri ziyaretçilere uygulamalı atölyelerle gösterilir. Merkezde ayrıca uluslararası Selçuklu araştırmacıları için bir kütüphane ve dijital arşiv bulunur.
- Fikir: Konya'nın kadim İpek Yolu geçmişini, bir gastronomi ve doğa yürüyüşü rotasına dönüştürmek.
- Uygulama: Şehir merkezinden başlayarak, tarihi kervansaraylara (Sultan Hanı, Horozlu Han) uzanan bir bisiklet ve yürüyüş parkuru oluşturulur. Her handa, o dönemde kervanlarda yenilen yemeklerin modern yorumları (etli ekmek çeşitleri, bulgur pilavları, helvalar) sunulan "Tarihi Lezzet Durakları" kurulur.
2. Tarım, Teknoloji ve Sürdürürebilirlik Projeleri
a) "Konya Agro-Teknopark ve Dikey Tarım Demonstrasyon Merkezi":- Fikir: Konya Ovası'nın tarım potansiyelini, su kıtlığı tehdidine karşı en ileri teknolojilerle birleştirmek.
- Uygulama: Kent merkezinde veya üniversite yerleşkesinde, halka açık bir "Dikey Tarım Kulesi" inşa edilir. Burada LED aydınlatmalı, hidroponik ve aeroponik sistemlerle susuz tarım yapılır. Giriş katı eğitim ve tadım alanı, üst katlar ise AR-GE ve üretim alanı olur. Çiftçiler ve öğrenciler için akıllı tarım, drone ile ilaçlama, topraksız tarım eğitimleri verilir.
- Fikir: Buğdayın gen merkezlerinden biri olan Konya'da, sadece un değil, buğday ve diğer tahıllardan yüksek katma değerli biyo-ürünler geliştirmek.
- Uygulama: Buğday atıklarından biyoplastik, glüteninden yapı malzemeleri, kepeğinden kozmetik ürünler veya fonksiyonel gıdalar üretmek için bir AR-GE merkezi kurulur. Bu, tarımı sanayiye, sanayiyi de ileri teknolojiye bağlar.
- Fikir: Konya'nın bol güneşini ve rüzgarını kullanarak Türkiye'nin ilk "Yeşil Hidrojen" üretim merkezini kurmak.
- Uygulama: Büyük ölçekli güneş enerjisi santralleri kurularak, su elektroliz yöntemiyle karbonsuz "yeşil hidrojen" üretilir. Bu hidrojen, hem sanayide kullanılır hem de hidrojenli otobüsler gibi toplu taşıma araçlarına yakıt sağlanır. Konya, Türkiye'nin temiz enerji öncüsü olur.
3. Turizm, Eğlence ve Yaşam Projeleri
a) "Mistik Anadolu'nun Yıldızları: Konya Gökyüzü Gözlem Şenliği":- Fikir: Konya'nın geniş, açık ve nispeten az ışık kirliliğine sahip ovalarını, astronomi turizmi için bir cazibe merkezine dönüştürmek.
- Uygulama: Her yıl düzenli bir uluslararası gökyüzü gözlem şenliği düzenlenir. Mevlana'nın "Gökteki yıldızlar gibi..." metaforundan yola çıkılarak, mistik bir atmosferde teleskoplarla gözlemler, astronomi sohbetleri ve müzik performansları düzenlenir.
- Fikir: Geleneksel el sanatlarını (keçecilik, çinicilik, ahşap oymacılığı) sadece satış noktası olmaktan çıkarıp, bir "deneyim ve tasarım merkezi" haline getirmek.
- Fikir: Tarihi bir han restore edilir. Zemin katında ustalar çalışırken ziyaretçiler onları izleyebilir, üst katlarda ise bu geleneksel motifleri güncel tasarımlarla (örneğin, keçeden modern aksesuarlar, çini desenli teknolojik cihaz kabları) buluşturan genç tasarımcıların atölyeleri ve satış reyonları olur.
- Fikir: Konya'nın düz coğrafyasını bir avantaja çevirerek, Türkiye'nin en uzun ve en güvenli şehir içi bisiklet yolları ağını oluşturmak.
- Uygulama: Merkezden Alaaddin Tepesi'ne, Mevlana Müzesi'ne, üniversitelere ve büyük parklara kesintisiz, aydınlatılmış ve güvenli bisiklet yolları yapılır. Bisiklet kiralama sistemi yaygınlaştırılır. Konya, "Bisiklet Şehri" kimliğiyle anılmaya başlar.