Tema düzenleyici

İzmir Ulaşım Hakkında Random/Karışık Sohbet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Atabey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Dolmuş bile daha kullanışlı monoraydan. En en kötü raylı sistem biçimi. Gadgetbahn olmaktan öteye gidebilmiş monoray sistemleri bir elin parmağı geçmez
İstanbul havalimanına terminal içi ve arasında lazım bence

Dolmuş kullanılan türkiye ve Meksika/Güney Asya Ülkeleri dışında kullanılan bir ülke say
amerika (uber hatta böyle bir şey planlıyordu en çok kullanılan rotalarda dollar van diye geçiyor bunlarda. jestlerimizi denemişlerdi hatta birkaç eyalet), doğu avrupa. daha çoğaltılabilir. dolmuş oldukça yaygın bir ara toplu taşıma (paratransit) türü. türkiyedekiler diğerlerinin aksine taksi kökenli olmayışıyla sıyrılıyorlar. taksi kökenliler de var ama.

İstanbul havalimanına terminal içi ve arasında lazım bence
m11 sanırım böyle bir işlev görecek havalimanı tam anlamıyla açıldığında

Son düzenleme:
Konu sahibi
**İzmir’de şehir içi dolmuş sistemi, İZTAŞIT modeliyle kademeli olarak ESHOT entegrasyonuna geçirilmeli; güzergâhlar optimize edilmeli, araçlar yenilenmeli ve dijital takip sistemleri zorunlu hale getirilmelidir.** Bu dönüşüm hem maliyetleri düşürür hem de toplu taşıma bütünlüğünü sağlar.

---

## 🚐 İzmir Şehir İçi Dolmuşları İçin Stratejik Dönüşüm Önerileri

### 1. **İZTAŞIT Modelinin Yaygınlaştırılması**
- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar, Kiraz ve Menemen’de uyguladığı **İZTAŞIT modeli**, bireysel taşımacıları ESHOT sistemine entegre ediyor
- Bu model, dolmuşları **ESHOT tarifesiyle çalıştırıyor**, kartlı sistem ve denetim getiriyor
- **Öneri**: Buca, Karabağlar, Bornova, Bayraklı gibi yoğun ilçelerde İZTAŞIT yaygınlaştırılmalı

---

### 2. **Güzergâh ve Durak Optimizasyonu**
- Dolmuş hatları genellikle ESHOT ve İZBAN ile çakışıyor → **gereksiz rekabet ve trafik**
- **Öneri**: Dolmuş güzergâhları, metro ve otobüs hatlarıyla **besleyici** şekilde yeniden planlanmalı
- Aktarma noktaları (Halkapınar, Üçyol, Fahrettin Altay) merkez alınmalı

---

### 3. **Araç Yenileme ve Elektrikli Geçiş**
- Mevcut dolmuş araçlarının çoğu eski ve çevresel etkisi yüksek
- **Öneri**: Fiat E-Ducato, Renault E-Tech Master gibi elektrikli minibüslerle dönüşüm teşvik edilmeli
- Belediye destekli kredi ve hibelerle kooperatifler araçlarını yenileyebilmeli

---

### 4. **Dijital Takip ve Denetim Sistemi**
- Dolmuşlarda hâlâ nakit ödeme ve manuel güzergâh takibi yaygın
- **Öneri**: Her dolmuşta **ESHOT kart okuyucu**, GPS ve kamera sistemi zorunlu hale getirilmeli
- Yolcu sayısı, güzergâh ihlali ve hız denetimi dijital olarak izlenmeli

---

### 5. **Kooperatiflerle Ortak Yönetim**
- Dolmuşçuların dönüşüme direnç göstermemesi için **kooperatifler sürece dahil edilmeli**
- Gelir paylaşımı, vardiya planlaması ve araç sahipliği modelleri netleştirilmeli
- ESHOT ile ortak yönetim platformu kurulmalı

---

## 🧠 Dönüşümün Kazanımları

| Etki Alanı | Kazanım |
|------------------|---------|
| Yolcu memnuniyeti| Konforlu, güvenli ve tarifeli ulaşım
| Çevre | Elektrikli araçlarla karbon salınımı azalır
| Trafik | Güzergâh çakışmaları azalır, akış hızlanır
| Ekonomi | Belediye maliyeti düşer, kooperatif gelirleri düzenlenir
| Entegrasyon | Metro, İZBAN, ESHOT ile

**İzmir’de şehir içi dolmuş sistemi, İZTAŞIT modeliyle kademeli olarak ESHOT entegrasyonuna geçirilmeli; güzergâhlar optimize edilmeli, araçlar yenilenmeli ve dijital takip sistemleri zorunlu hale getirilmelidir.** Bu dönüşüm hem maliyetleri düşürür hem de toplu taşıma bütünlüğünü sağlar.

---

## 🚐 İzmir Şehir İçi Dolmuşları İçin Stratejik Dönüşüm Önerileri

### 1. **İZTAŞIT Modelinin Yaygınlaştırılması**
- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar, Kiraz ve Menemen’de uyguladığı **İZTAŞIT modeli**, bireysel taşımacıları ESHOT sistemine entegre ediyor
- Bu model, dolmuşları **ESHOT tarifesiyle çalıştırıyor**, kartlı sistem ve denetim getiriyor
- **Öneri**: Buca, Karabağlar, Bornova, Bayraklı gibi yoğun ilçelerde İZTAŞIT yaygınlaştırılmalı

---

### 2. **Güzergâh ve Durak Optimizasyonu**
- Dolmuş hatları genellikle ESHOT ve İZBAN ile çakışıyor → **gereksiz rekabet ve trafik**
- **Öneri**: Dolmuş güzergâhları, metro ve otobüs hatlarıyla **besleyici** şekilde yeniden planlanmalı
- Aktarma noktaları (Halkapınar, Üçyol, Fahrettin Altay) merkez alınmalı

---

### 3. **Araç Yenileme ve Elektrikli Geçiş**
- Mevcut dolmuş araçlarının çoğu eski ve çevresel etkisi yüksek
- **Öneri**: Fiat E-Ducato, Renault E-Tech Master gibi elektrikli minibüslerle dönüşüm teşvik edilmeli
- Belediye destekli kredi ve hibelerle kooperatifler araçlarını yenileyebilmeli

---

### 4. **Dijital Takip ve Denetim Sistemi**
- Dolmuşlarda hâlâ nakit ödeme ve manuel güzergâh takibi yaygın
- **Öneri**: Her dolmuşta **ESHOT kart okuyucu**, GPS ve kamera sistemi zorunlu hale getirilmeli
- Yolcu sayısı, güzergâh ihlali ve hız denetimi dijital olarak izlenmeli

---

### 5. **Kooperatiflerle Ortak Yönetim**
- Dolmuşçuların dönüşüme direnç göstermemesi için **kooperatifler sürece dahil edilmeli**
- Gelir paylaşımı, vardiya planlaması ve araç sahipliği modelleri netleştirilmeli
- ESHOT ile ortak yönetim platformu kurulmalı

---

## 🧠 Dönüşümün Kazanımları

| Etki Alanı | Kazanım |
|------------------|---------|
| Yolcu memnuniyeti| Konforlu, güvenli ve tarifeli ulaşım
| Çevre | Elektrikli araçlarla karbon salınımı azalır
| Trafik | Güzergâh çakışmaları azalır, akış hızlanır
| Ekonomi | Belediye maliyeti düşer, kooperatif gelirleri düzenlenir
| Entegrasyon | Metro, İZBAN, ESHOT ile
İZTAŞIT uzak ilçeler için çalışmaya devam etmeli merkez ilçelere kesinlikle gelmemeli !

Konu sahibi
Örneğin Bornova Atatürk dolmuşları midibüse çevrilecek 563 (Stadyum Metro Evka 4), 586 (Stadyum Metro-Evka 4 585 yolu) olabilir

Konu sahibi
Buca Osmangazi ve Buca Bornova dolmuşları 248(Evka 4-Atatürk Mh-Bornova Merkez-özkanlar-Manavkuyu-963 yolu-Talatpaşa Cd- Bahribaba-304 yolu Şirinyerde biter ) çevrilebilir solo olarak

Menemen Devlet Hastanesi Arkasındaki Mahalle ve
Menemen Mezarlığı arkasındaki mahalleye neredeyse hiç otobüs gitmediğini farkettim ve bu hattı tasarladım biraz dolambaçlı oldu ama kullanışlı olabileceğini düşünüyorum.
sadece sultan veya centro çalışabilir zaten yeterde bu güzergah için

Son düzenleme:
Cumhuriyet Caddesine çıksa daha mantıklı olabilirmiş. Şu an 648 gir-çık yapıyor, parkur uzuyor.
orada 648 var diye oradan götürmedim zaten 648 i herkes asarlığa gitmek için kullanıyor yada asarlık-koyundere arası kullanılıyor çok nadir menemen-gazi mh. arası kullanılıyor.

Yol düzenlemesi sonrası araçlar için sollama imkanın kalmaması ve (görece) yakında başka durak olması. Gittiler kullanılan durağı kaldırdılar bir de. :/

Ek olarak o duraktan 1 tane hat geçiyor sadece 221 veya 222

Örneğin Bornova Atatürk dolmuşları midibüse çevrilecek 563 (Stadyum Metro Evka 4), 586 (Stadyum Metro-Evka 4 585 yolu) olabilir
Buca Osmangazi ve Buca Bornova dolmuşları 248(Evka 4-Atatürk Mh-Bornova Merkez-özkanlar-Manavkuyu-963 yolu-Talatpaşa Cd- Bahribaba-304 yolu Şirinyerde biter ) çevrilebilir solo olarak
Kötü durumda olan İzmir trafiği daha beter hale gelir dolmuşculara otobüs verirlerse. Menemen İztaşit ilk geldiği gün 20 tane kaza olmuştu. Çiğli garajında çalışan bir şöför söylemişti.

Son düzenleme:
İztaşıt artık ilk urlaya mı kemelpaşaya mı gelir bilmiyoruz ama yakın zaman da gelir artık bayadır ilçeler İztaşıt gelmedi. Urladan otogara hat açılır mı bilmiyorum ama açılırsa eğer Çeşmealtı - Urla - Zeytinalanı gibi yerleri fikrimce görmeli. Zaten yine otokar alınır. 684 e 2 tane körüklü yine girmeli iztaşıt geldiği durumda da sonradan çıkarlar.
Kemalpaşa için kesinlikle otogara hat açılır fikrindeyim Urlaya göre daha yakın.

Geri
Üst Alt