Tema düzenleyici

İstanbul Ulaşımı Hakkında Random/Karışık Sohbet

Hocam nereden bu değere vardın bilmiyorum ama Berlin hem eyalet hem şehir bir kere. Hiçbir yerde de farklı bilgiye rastlamadım ki ChatGPT’ye özellikle eyalet diye sordum aynısını yazıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 78896

Ayrıca gerek OMSI 2 gerekse The Bus 1:1 ölçek kullandığından az çok belli oluyor şehrin pek de büyük olmadığı. Biraz çevresini dahil etsek dahi 891’den 3700’lere çıkması mümkün değil. Arada devasa fark var.
Metropolregion-BerlinBrandenburg-Staedte.png
Innenstadt burada şehir bölgesi, Stadt Berlin ise Kentsel bölgeyi ifade etmekte.

Hafif Sarı olarak gördüğünüz bölge ise Başkent Metropol Alanı denilebilir. (İstanbul için Gebze'yi dahil etmek gibi)
Neyse sonuç olarak İstanbul’da anormal bir trafik sorunu olduğu kesin. Zaten yıllardır da biliniyor bu. Bunda jeopolitik konum da etkili (Yani nüfusun özellikle Marmara bölgesinde toplanması), çarpık kentleşme de (Yani nüfusun hep güney kesimde toplanması), yolların ileriyi düşünmeden yapılması, bisikletin yaygın olmaması da (Berlin kıyasındaki en çarpıcı farklardan) etkili. Daha da artırılabilir. Çoğu şey gibi tek nedeni olmadığı kesin.
Ama anormal trafik sorunu konusunda haklısınız.
Almanya'da farklı merkezlerde yaygın bir yapı ve ona göre iyi bir ulaşım altyapısı yapılmışken.
Bizde önce çarpık yapı sonra siyasi olarak yapıya altyapı ve tek merkezde toplanma olmasından dolayı böyle bir sıkıntı var.

Ayrıca İstanbul'un yaklaşık 16M nüfusa rağmen yaklaşık 320 (243+77)km raylı sistem var. [1]
Bu değer Berlinde Yaklaşık 4M nüfus için 150km [2]
Londra'da ise (İstanbul'a daha çok benzeyen bir şehir) 402km, (Kent 10M, Metropol 14M)[3]

[1,2,3,] = Vikipedi

Hocam nereden bu değere vardın bilmiyorum ama Berlin hem eyalet hem şehir bir kere. Hiçbir yerde de farklı bilgiye rastlamadım ki ChatGPT’ye özellikle eyalet diye sordum aynısını yazıyor.
Berlin Metropol Alanı sadece Berlin'i kapsamıyor. İncelemek isterseniz.

Bence illa hurdaya gitmelerine gerek yok. Yeni araçlar alınsa bile garajda kalsınlar. Pik saatlerde 5-10 tane takviye gönderirsin. Yedek parça olarak kalırlar. Ya da gece yarısı - sabaha karşı arasında yeni araçlar dinlenirken bunlar çalışabilirler

Geri
Üst Alt