İSTANBUL’DA HÜKÛMETİN “VERGİ POLİTİKALARI VE DENETİM” ALANINDA GERÇEKLEŞTİRMESİ GEREKEN EN ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR
İstanbul, Türkiye’nin ekonomik merkezi olarak vergi toplama, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve mali denetim açısından
en stratejik şehir konumundadır. Ancak bu alanda;
vergi adaleti, mükellef memnuniyeti, bölgesel denetim kapasitesi, dijital altyapı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konularında hükûmetin daha etkili, yerel özellikleri dikkate alan yatırımlar yapması gerekmektedir.
1. İstanbul Dijital Vergi İdaresi Başkanlığı Kurulmalı

Türkiye'nin dijital vergi dönüşüm sürecini hızlandırmak için İstanbul merkezli, yapay zekâ tabanlı karar destek sistemlerine dayalı bir dijital vergi idaresi yapısı oluşturulmalı.
2. Vergi Denetim Kapasitesi Güçlendirilmeli – İstanbul’a Özel Denetim Başkanlığı

Kayıt dışı ekonomi, e-ticaret ve gayrimenkul piyasasına yönelik olarak İstanbul’a özgü uzmanlaşmış denetim ekipleri ve saha destekli veri analiz birimleri kurulmalı.
3. İstanbul Finans Merkezine Özel Vergi Teşvik Modelleri Geliştirilmeli

Uluslararası sermaye çekmeyi hedefleyen İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösterecek şirketler için şeffaf, sade ve dijital uyumlu vergi kolaylıkları sağlanmalı.
4. Gayrimenkul Sektöründe Gerçek Değer Üzerinden Vergilendirme Sistemi Kurulmalı

Tapu kayıtları, emlak verileri ve banka hareketleri entegre edilerek, konut ve ticari gayrimenkul işlemlerinde gerçek satış bedellerine dayalı vergilendirme uygulanmalı.
5. Kayıt Dışı Gelir Kaynaklarının Takibi İçin “Gelir Haritalama Sistemi” Geliştirilmeli

Vergi adaletini sağlamak amacıyla, lüks yaşam harcamaları ile beyan edilen gelirler arasında fark bulunan bölgelerde otomatik risk analiz sistemleri kurulmalı.
6. Beyoğlu, Kadıköy, Fatih ve Beşiktaş gibi İlçelere "Ticaret Yoğunluklu Vergi Ofisleri" Açılmalı

Turizm, eğlence ve hizmet sektörünün yoğun olduğu bölgelerde yerinde tespit ve yerinde hizmet sunan mobil vergi merkezleri kurulmalı.
7. Genç Girişimciler İçin İstanbul’a Özgü “Vergi Başlangıç Destek Paketi” Sağlanmalı

Girişimcilik potansiyelinin yüksek olduğu İstanbul’da, gençler ve yeni kurulan şirketler için ilk 3 yıl sadeleştirilmiş vergi ve danışmanlık desteği sunulmalı.
8. Uluslararası Dijital Platformlara Yönelik “İstanbul E-Vergi İzleme Merkezi” Kurulmalı

Amazon, Google, Booking gibi platformlardan kaynaklanan dolaylı ekonomik etkinin izlenmesi için, uluslararası e-ticaret vergilendirme ve uyum merkezi İstanbul’da kurulmalı.
9. Vergi İletişim ve Eğitim Merkezleri (VİEM) Kurulmalı – Her İlçeye Yayılmalı

Mükellef hakları, vergi okuryazarlığı ve yeni vergi düzenlemeleri konusunda bilgilendirme yapılacak, halkla doğrudan etkileşim sağlayacak eğitim merkezleri oluşturulmalı.
10. Yüksek Riskli Sektörlerde (inşaat, kuyumculuk, tekstil) Özel Vergi Takip Ekipleri Oluşturulmalı

İstanbul’daki sektör yoğunluğunu dikkate alarak, şirket tespit, şüpheli işlem takibi ve sahte fatura denetimi gibi görevleri üstlenen uzman ekipler görevlendirilmeli.
11. Yerel Yönetimlerle Vergi Entegrasyonu Geliştirilmeli

Emlak vergisi, tabela vergisi, çevre temizlik vergisi gibi yerel vergiler ile merkezi vergi sistemi entegre edilmeli, vatandaş tek bir platformdan tüm yükümlülüklerini görebilmeli.
12. Serbest Meslek Sahiplerine Yönelik Otomatik Gelir Belirleme ve Beyan Sistemleri Geliştirilmeli

Avukat, doktor, mimar, sanatçı vb. serbest meslek erbapları için banka POS hareketlerinden ve meslek odası verilerinden otomatik gelir tahmini sistemleri geliştirilmeli.
13. İstanbul’da Vergi Tahsilat Verimliliğini Artırmaya Yönelik Performans Endeksi Uygulanmalı

Vergi dairelerinin tahsilat oranları, hizmet kalitesi, mükellef memnuniyeti gibi kriterlere dayalı bölge bazlı performans endeksi devreye alınmalı.
14. Dijital Platformlarda Ürün Satan Birey ve Küçük Esnaf İçin Mikro Vergilendirme Sistemi Kurulmalı

Instagram, TikTok, Trendyol gibi platformlardan satış yapan bireyler için aşamalı, beyan kolaylığı içeren mikro işletme vergi modeli uygulanmalı.
15. Vergi Kaçakçılığı ile Mücadelede Savcılıklarla Ortak Denetim ve Raporlama Mekanizması Kurulmalı

Maliye, MASAK, savcılık ve emniyet arasında gerçek zamanlı veri paylaşımını içeren entegre denetim protokolü oluşturulmalı.
Bu yatırımlar, İstanbul’da:

Kayıt dışılığı azaltır,

Vergi adaletini güçlendirir,

Dijital ekonominin denetlenmesini sağlar,

Kamu gelirlerini sürdürülebilir biçimde artırır,

Mükelleflerle devlet arasındaki güveni güçlendirir.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
İSTANBUL'DA TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKUMETİNİN "YARGI REFORMLARIYLA İLGİLİ POLİTİKALAR" ALANINDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİ YATIRIMLAR
Yargı sisteminin güvenilirliği, hızı ve erişilebilirliği, demokrasinin temel taşıdır. İstanbul gibi milyonlarca yurttaşın yaşadığı bir metropolde, adalet hizmetlerinin etkin, hızlı ve tarafsız şekilde sunulması; toplumsal huzur, yatırım ortamı ve bireysel hakların korunması açısından hayati önemdedir. Bu nedenle, yargının hem yapısal reformlarla desteklenmesi hem de fiziki ve dijital altyapılarla güçlendirilmesi bir zorunluluktur.
1. İstanbul Yargı Reform ve Koordinasyon Merkezi'nin Kurulması
Açıklama: İstanbul’da tüm adalet aktörlerinin ortak çalışabileceği, reform politikalarının uygulanmasını koordine edecek modern bir merkez kurulması.
Katkısı: Reformların yerel düzeyde takibi sağlanacak, etkinlik ve şeffaflık artacaktır.
2. Kadıköy ve Esenyurt’a Yeni ve Modern Adliye Binaları İnşası
Açıklama: Nüfusu yoğun bu ilçelerde yetersiz kalan adliyelerin yerine, dijital altyapıya sahip, çevreci adliye kompleksleri yapılacak.
Katkısı: Davalar daha hızlı sonuçlanacak, erişilebilirlik artacak.
3. İstanbul Dijital Adalet Enstitüsü’nün Kurulması (Üsküdar)
Açıklama: Yargı bilişimi, yapay zekâ ve dijital duruşma sistemlerinin araştırılması ve yaygınlaştırılması için bir merkez kurulacak.
Katkısı: İstanbul, dijital adalet uygulamalarının öncüsü haline gelecek.
4. Yargılamada Arabuluculuk ve Uzlaştırma Merkezlerinin Her İlçede Açılması
Açıklama: Mahkeme dışı çözüm yollarının teşviki amacıyla her ilçede arabuluculuk merkezleri kurulacak.
Katkısı: Mahkemelerin iş yükü azalacak, toplumsal barış güçlenecek.
5. Cezaevleri İzleme Kurulları için Kalıcı Mekânlar ve Dijital İzleme Sistemi Kurulması
Açıklama: İstanbul’daki ceza infaz kurumları için bağımsız izleme ve denetim sistemlerinin kurulması.
Katkısı: İnsan hakları standartları yükselecek, denetim şeffaflaşacak.
6. Adli Yardım ve Ücretsiz Avukatlık Hizmetlerinin İlçelerde Yaygınlaştırılması
Açıklama: Maddi durumu yetersiz vatandaşların adalete erişimi için mobil ve sabit adli yardım merkezleri oluşturulacak.
Katkısı: Sosyal adalet sağlanacak, eşit yurttaşlık güçlenecek.
7. Adalet Akademisi İstanbul Şubesi'nin Açılması (Bahçelievler veya Kartal)
Açıklama: Hâkim ve savcılara yönelik hizmet içi eğitimlerin İstanbul’da sürekli olarak verilmesi için bir eğitim kompleksi kurulacak.
Katkısı: Kaliteli yargı hizmeti artacak, mesleki gelişim desteklenecek.
8. İstanbul Yargı Performans ve Etki Analizi Sistemi’nin Kurulması
Açıklama: İstanbul'daki tüm mahkemelerin karar, süre, memnuniyet ve etki verilerinin düzenli izlendiği bir sistem oluşturulacak.
Katkısı: Performans artışı sağlanacak, karar süreçleri iyileştirilecek.
9. Kadına Yönelik Şiddet Davalarına Özel Mahkemelerin Kurulması (Avcılar, Pendik, Fatih)
Açıklama: Uzmanlaşmış hâkim-savcı ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yaptığı, hızlı karar verecek özel mahkemeler.
Katkısı: Koruma tedbirleri etkinleşecek, kadınların güvenliği artacak.
10. İstanbul Adli Veri ve Yapay Zekâ Merkezi’nin Kurulması (Teknopark yerleşkesi içinde)
Açıklama: Mahkeme kararlarının analizi, örnek içtihat oluşturulması ve karar destek sistemlerinin geliştirilmesi.
Katkısı: Tutarlılık artacak, yargı kararlarının kalitesi yükselecek.
11. Denetimli Serbestlik Hizmetleri İçin Yeni Rehabilitasyon Alanlarının Açılması
Açıklama: Denetimli serbestlikten yararlanan bireyler için psikososyal destek ve iş becerisi merkezleri kurulacak.
Katkısı: Suçun tekrar oranı düşecek, topluma sağlıklı dönüş artacak.
12. Çocuk Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi İçin Bölgesel Adliye Çocuk Birimleri
Açıklama: Her yaş grubuna özel psikolog, pedagog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev aldığı çocuk merkezleri kurulacak.
Katkısı: Koruyucu adalet anlayışı gelişecek, çocukların travması azaltılacak.
13. İstanbul Adli Bilim Merkezi’nin Kurulması (İstanbul Üniversitesi ile İşbirliği)
Açıklama: Adli tıp, kriminalistik ve dijital delil alanlarında çalışan uzmanlara yönelik araştırma ve uygulama merkezi.
Katkısı: Bilimsel delillere dayalı, isabetli karar süreçleri artacak.
14. İstanbul Hukuk ve Adalet Müzesi’nin Açılması (Sirkeci veya Galata civarı)
Açıklama: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e hukuk tarihinin anlatıldığı, yaşayan müze formatında bir kültürel yatırım.
Katkısı: Toplumsal bilinç artacak, hukuka duyulan güven pekişecek.
Bu 14 reform ve yatırım sayesinde:
- İstanbul’da yargıya erişim kolaylaşacak, adalet süreci hızlanacak.
- Toplumun adalete olan güveni yükselecek.
- Kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı gruplar için koruyucu sistemler güçlenecek.
- İstanbul, dijital ve insan haklarına duyarlı bir yargı modelinin öncüsü olacak.