Tema düzenleyici

Deprem Riskine Karşı Projeleriniz

quatro

Astsubay
Konu sahibi
Güzel ülkemiz bir deprem ülkesi ve deprem riski her zaman mevcut. Olası bir depreme karşı makro ya da mikro projeleriniz var mı? Neler yapılabilir? Projeleriniz varsa detaylı anlatabir misiniz? Teşekkürler.

Güzel ülkemiz bir deprem ülkesi ve deprem riski her zaman mevcut. Olası bir depreme karşı makro ya da mikro projeleriniz var mı? Neler yapılabilir? Projeleriniz varsa detaylı anlatabir misiniz? Teşekkürler.
Sağlam Binalar, Sağlam Yapılar.
Sağlam Denetim, Sağlam Cezalar
Sağlam Kurallar, Sağlam Yarınlar.

Konu sahibi
Sağlam Binalar, Sağlam Yapılar.
Sağlam Denetim, Sağlam Cezalar
Sağlam Kurallar, Sağlam Yarınlar.
Binbaşım size sonuna kadar katılmakla beraber, sizlerin kafasında, özellikle mevcut eski binalar, yeni yapılacak binalar hakkında mutlaka şu şekilde olsun, diye detaylar varsa çok mutlu oluruz...

Konu sahibi
Benim (kendi çapımda) önerim şu şekilde. Hedef eski binalardır. Öncelikle 2-3 katlı müstakil, eski binalarla başlayalım. Eski binaları yıkıp tekrar yapmak uzun bir süreç gerektirebilir. Ev sahibinin ikna edilmesi, proje, inşaat vs. nereden baksanız 1-2 yıllık bir süreç. Oysa deprem ile ilgili yaşadığımız acı tecrübeler, hiç kaybedecek vaktimizin olmadığını gösteriyor. Aşağıda paylaştığım ve projeyi daha iyi ifade edebilmek için kabaca çizmeye çalıştım.

Köşeden, köşeye çelik kontrüksiyon ile, kolon ve kirişler, v şeklinde çelik konstrüksiyon ile birleştirilirek güçlendirilir. Bu da daha güçlü bir taşıma gücü sağlayarak kafes ortamı oluşturur. Bu kafes, teorime göre, deprem anında (İnşallah olmaz) üstten aşağı doğru büyük bir yıkımdan ziyade, momentumunu kaybetmiş, daha az etkisi olan ve güzel insanıma kaçış imkanı sağlayan, ya da yıkım yaşansa dahi, tam yıkım olmayıp, yaşama ihtimalini arttıran bir durum söz konusu olabilir mi?

1757509769389.png

Çelik konstrüksiyondan bir kesit

Burada amaç, yıkımın en önemli bileşeni olan, kolon ve kirişleri olabildiğince çelik konstrüksiyon ile güçlendirerek, alternatif kolon ve kirişler oluşturarak, yıkımın momentumunu kaybetmesini sağlamaktır diye düşünüyorum. Estetik olayına gelirsek alçıpan ve kartonpiyer işi yapan kardeşlerimiz bu durumun memnuniyetle üstesinden gelebilirler. Bu sadece bir düşüncedir, öneri ve görüşlerinize ardına açıktır.

1757508411600.png

Geri
Üst Alt