Tema düzenleyici

Denizli - Proje Önerileri

Emir

Moderatör
Albay
Konu sahibi

Bu başlık altında Denizli için hazırladığınız proje önerilerinizi ve yeni fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.​

1. Tekstil ve Teknoloji: "Tekst 4.0 - Akıllı Tekstil Vadisi"​

Projenin Amacı: Denizli tekstilini, sadece kumaş üreten değil, teknoloji üreten bir sektöre dönüştürmek.

• Akıllı Kumaş AR-GE Merkezi: Nanoteknoloji, iletken iplikler ve sensör entegrasyonu üzerine çalışan bir merkez. Vücut sıcaklığını düzenleyen, nabız ölçen, güneş enerjisi depolayabilen kumaşların geliştirilmesi.
  • Dijital Üretim ve Prototip Atölyeleri: KOBİ'lere ve girişimcilere açık, 3D kumaş yazıcıları, lazer kesim ve dijital baskı makinelerinin bulunduğu paylaşımlı üretim alanları.
  • Sürdürülebilir Moda İnkübatörü: Geri dönüştürülmüş iplikler, doğal boyalar ve sıfır atık üretim modelleri üzerine çalışan moda girişimlerine mentorluk, ofis ve üretim alanı desteği.

2. Turizm ve Deneyim: "Pamukkale'nin Gölgesinde Saklı Cennetler"​

Projenin Amacı: Turizmi Pamukkale'nin ötesine yaymak, yıl boyu süren, deneyim odaklı bir turizm anlayışı yaratmak.

• "Kültür Rotası" Projesi: Denizli'nin antik kentlerini (Laodikya, Tripolis, Hierapolis), tarihi evlerini (Buldan, Ocaklı) ve doğal güzelliklerini (Kaklık Mağarası, Güney Şelalesi) birbirine bağlayan yürüyüş ve bisiklet yolları ağı. Yol güzergahında butik konaklama, yöresel lezzet durakları oluşturmak.
  • "Jeotermal Sanat ve Wellness Köyü": Jeotermal kaynakları sadece kaplıca turizmi için değil, bir wellness ve sanat deneyimi için kullanmak. Termal suyun buharıyla çalışan seralar, doğal kil ve kür merkezleri, açık hava heykel atölyeleri ve meditasyon alanları.
  • "Kayıp El Sanatları Canlanıyor": Buldan bez dokumacılığı, bakırcılık, yemeni yapımı gibi kaybolmaya yüz tutmuş zanaatları, zanaatkarlarla turistleri bir araya getiren kısa süreli atölye çalışmaları ile yaşatmak.

3. Tarım ve Gastronomi: "Denizli Lezzet Laboratuvarı"​

Projenin Amacı: Denizli'nin tarımsal ürünlerini (üzüm, kiraz, incir, tütün) katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek ve gastronomi turizmini canlandırmak.

• "Yavaş Şehir (Cittaslow) Gastronomi Ağı: Denizli'nin küçük ilçe ve köylerini (Çal, Güney, Bekilli) "yavaş yemek" kültürü etrafında birleştirmek. Yöreye özgü tohum bankası oluşturmak, çiftçi pazarlarını ve "çiftlikten sofraya" restoranlarını teşvik etmek.
  • "Mikro Gıda İşleme Kooperatifi": Kadın kooperatiflerine yönelik, küçük ölçekli üreticilerin ürünlerini (örneğin, kirazdan sos, üzümden sirke, incirden özel reçeller) hijyenik koşullarda işleyip paketleyebileceği bir tesis.
  • "Denizli Şarapları Tanıtım Rotası: Çal, Bekilli ve Güney'deki bağ evlerini ve şaraphaneleri bir rota ile birleştirmek. Şarap tadımı, bağbozumu festivalleri ve gastronomi workshopları düzenlemek.

4. Eğitim ve Gençlik: "Genç Denizli Girişimcilik ve Tasarım Kampüsü"​

Projenin Amacı: Denizli'deki üniversite öğrencilerini ve gençleri kente bağlamak, onlara yeni fırsat alanları yaratmak.

• "PAÜ Teknopark İş Birliği ile Sanayi 4.0 Laboratuvarı": Öğrencilerin ve KOBİ'lerin endüstriyel robotlar, IoT cihazları ve yapay zeka uygulamalarını test edebileceği bir laboratuvar.
  • "Dijital Tasarım ve Markalaşma Stüdyosu": Yerel firmaların dijital pazarlama, logo tasarımı, e-ticaret sitesi kurulumu gibi ihtiyaçlarını, genç tasarımcı ve dijital pazarlamacıların karşıladığı bir stüdyo.
  • "Kentte Kültür" Dijital Platformu: Denizli'deki tüm kültür-sanat etkinliklerini, sergileri, konserleri ve atölyeleri tek bir dijital platformda toplayan, biletleme ve bildirim sistemi olan bir uygulama.

5. Altyapı ve Yaşam Kalitesi: "Yeşil Enerji ve Akıllı Ulaşım Koridoru"​

Projenin Amacı: Sürdürülebilir bir kent yaratmak ve trafik sorununu hafifletmek.

• "Jeotermal Enerji ile Tarım Serası Isıtma Sistemi": Jeotermal kaynakları, büyük ölçekli sera işletmelerini ısıtmak için kullanarak enerji maliyetlerini düşürmek ve yıl boyu üretim yapılmasını sağlamak.
  • "Akıllı Bisiklet ve Yürüyüş Yolları Ağı": Kent merkezinde, ana arterlere paralel, güvenli ve aydınlatılmış bisiklet yolları inşa etmek. Akıllı bisiklet kiralama sistemleri yerleştirmek.
  • "Pamukkale Elektrikli Minibüs Hattı": Pamukkale'ye giden ana güzergahta, turistleri merkezden trafik sorunu yaratmadan taşıyacak, sessiz ve çevre dostu elektrikli minibüs seferleri başlatmak.

Geri