Tema düzenleyici

Bocce’nin Taktik Dünyası

Emir

Moderatör
Yarbay
Konu sahibi
Çoğu kişi Bocce'nin adını duymuştur ama sahasına adım atmamış, topun çimen üzerinde ağır ağır süzülüşünü izlememiştir. Ben bu sporu henüz deneyimlemedim ama uzun zamandır aklımda; izlediğim kadarıyla basit görünen ama içinde derin taktikler barındıran bir spor olduğunu fark ettim.

İlk bakışta, “Hedef topa (pallino) yaklaş” kuralı tek gibi görünür. Ancak öğrendiğim kadarıyla işin içinde atış açıları, rakibin topunu bozma stratejileri, saha zeminini okuma ve soğukkanlılık gibi unsurlar var. Her hamle, satrançtaki gibi birkaç adım sonrasını düşünmeyi gerektiriyor. Rakibin topunun önüne set çekmek, riskli ama kazandıran bir ‘raffa’ atışı yapmak ya da güvenli oynayıp savunmaya çekilmek… Hepsi oyunun kaderini değiştirebiliyor.

Bocce, Türkiye’de hâlâ fazla bilinmeyen, daha çok Akdeniz kıyılarında popüler olan bir spor. Belki olimpiyat sahnelerinde görmüyoruz ama sahil kasabalarında, park köşelerinde ve kulüp turnuvalarında kendi sessiz heyecanını yaşıyor. Ben de bu atmosferi yerinde hissetmeyi, topun yavaş ilerleyişinin bile nasıl bir heyecan yarattığını kendi gözlerimle görmeyi istiyorum.

Eğer “Az bilinen ama keyifli sporlar” listenize yeni bir madde eklemek isterseniz, bocce tam size göre olabilir. İzlemek bile insanda, sahaya çıkma isteği uyandırıyor.

1754620597823.webp

Geri
Üst Alt