Tema düzenleyici

B2 Halkalı - Bahçeşehir tren hattı (TCDD)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan034
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okan034

Onbaşı
Konu sahibi
Halkalı–Bahçeşehir Raylı Sistemi (B2 Hattı)

Halkalı–Bahçeşehir Raylı Sistemi ya da B2 (Halkalı–Bahçeşehir) Banliyö Treni, İstanbul’da Halkalı Tren İstasyonu ile Bahçeşehir Tren İstasyonu arasında hizmet veren bir banliyö treni sistemidir.

Marmaray hattının batı aksındaki son durağı olan Halkalı İstasyonu’ndan, hattın Ispartakule ve Çatalca yönüne doğru uzatılması yönündeki taleplerin artması üzerine, 2019 yılında Başakşehir Belediyesi, bölge sakinlerinin Halkalı’ya ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla geçici bir tren hattı açacağını duyurmuştur.

Ancak hattın tek hatlı (single track) yapısı ve sinyalizasyon sisteminin bulunmaması nedeniyle, sistem şu anda yalnızca günde karşılıklı ikişer sefer olacak şekilde Marmaray hattına aktarmalı olarak çalışmaktadır.

Bahçeşehir İstasyonu’nun inşaatı Başakşehir Belediyesi tarafından üstlenilirken, Ispartakule, Altınşehir ve Konut Birlik istasyonlarının inşaatı TCDD tarafından yürütülmüştür.

Bahçeşehir’deki terminal istasyonun inşası tamamlandıktan sonra, 18 Eylül 2021 tarihinde Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, hattın ilk deneme seferinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştur.

Resmî olarak 23 Mayıs 2022 tarihinde hizmete giren hatta, Marmaray hattında da kullanılan E32000 serisi tren setleri beşli vagon düzeninde kullanılmaktadır.

Hat, ilk etapta yalnızca Halkalı ve Bahçeşehir istasyonları arasında işletmeye alınmıştır.
29 Ocak 2024 tarihinde Ispartakule İstasyonu da hizmete girmiştir. Konut Birlik İstasyonu’nun ince inşaatı tamamlanma aşamasındayken, Altınşehir İstasyonu ise hâlen kaba inşaat aşamasındadır.

Ekli dosyalar

• IMG_7789.jpeg
    IMG_7789.jpeg
    117.7 KB · Görüntüleme: 25
Konu sahibi
Açık konuşmak gerekirse, Halkalı–Bahçeşehir (B2) hattı çok değerli bir proje olmasına rağmen sefer sayısı oldukça az.

Bunun en temel sebepleri ise oldukça net:

• Hattın tek hatlı olarak inşa edilmiş olması,
  • Henüz sinyalizasyon sisteminin bulunmaması.

Bu iki etken birleşince, sistem şu an sadece karşılıklı birkaç sefer ile sınırlı kalıyor. Özellikle yoğun saatlerde hattın ne kadar yetersiz kaldığını bizzat görebiliyorum.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hattı Çatalca yönüne uzatmayı planlıyor.

Aslında bu düşünce, rahmetli bir önceki belediye başkanının da hedefleri arasındaydı. Demek ki plan uzun süredir masadaymış ama adımlar oldukça yavaş atılıyor.

Benim gözümde bu hat, Başakşehir ve Bahçeşehir için ciddi bir ulaşım rahatlığı sağlıyor.

Özellikle Ispartakule’de yaşayanlar için adeta ilaç gibi bir ulaşım seçeneği.

Ancak 2022 yılından bu yana süren çalışmalar hâlâ tamamlanabilmiş değil.

Görünüşe göre bu hat, Halkalı–Ispartakule Hızlı Tren Hattı devreye girene kadar mevcut haliyle, yani sınırlı sefer sayısıyla çalışmaya devam edecek gibi duruyor.

Yine de her şeye rağmen bu hattın İstanbul’un batı yakasındaki ulaşım yükünü hafifletmede önemli bir rol oynadığını düşünüyorum.

Açık konuşmak gerekirse, Halkalı–Bahçeşehir (B2) hattı çok değerli bir proje olmasına rağmen sefer sayısı oldukça az.

Bunun en temel sebepleri ise oldukça net:

• Hattın tek hatlı olarak inşa edilmiş olması,
  • Henüz sinyalizasyon sisteminin bulunmaması.

Bu iki etken birleşince, sistem şu an sadece karşılıklı birkaç sefer ile sınırlı kalıyor. Özellikle yoğun saatlerde hattın ne kadar yetersiz kaldığını bizzat görebiliyorum.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hattı Çatalca yönüne uzatmayı planlıyor.

Aslında bu düşünce, rahmetli bir önceki belediye başkanının da hedefleri arasındaydı. Demek ki plan uzun süredir masadaymış ama adımlar oldukça yavaş atılıyor.

Benim gözümde bu hat, Başakşehir ve Bahçeşehir için ciddi bir ulaşım rahatlığı sağlıyor.

Özellikle Ispartakule’de yaşayanlar için adeta ilaç gibi bir ulaşım seçeneği.

Ancak 2022 yılından bu yana süren çalışmalar hâlâ tamamlanabilmiş değil.

Görünüşe göre bu hat, Halkalı–Ispartakule Hızlı Tren Hattı devreye girene kadar mevcut haliyle, yani sınırlı sefer sayısıyla çalışmaya devam edecek gibi duruyor.

Yine de her şeye rağmen bu hattın İstanbul’un batı yakasındaki ulaşım yükünü hafifletmede önemli bir rol oynadığını düşünüyorum.
Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy hattının işletme modeli nasıl olacak belli değil ki. Yani şehirlerarası bir hat gibi işletilecekse şehiriçi trafiğe bir katkısı olacağını sanmıyorum.

Halkalı-Ispartakule kısmı şehrin banliyö hattı gibi çalışıp ayrı işletilecekse verimli olabilir. Tabii şimdi ki Halkalı-Bahçeşehir banliyösü gibi işletilecekse turistlik hattan öteye gitmez. MR51 ve MR54 hatlarının bile ulaşımı katkısı daha çoktur.

Bu hat bence belediyeye devredilip;
çift hat ve sürekli işleyen bı tramwaya cevrilmeli.

Şu haliyle verimsiz, atıl durumda gibi duruyo...

Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy hattının işletme modeli nasıl olacak belli değil ki. Yani şehirlerarası bir hat gibi işletilecekse şehiriçi trafiğe bir katkısı olacağını sanmıyorum.

Halkalı-Ispartakule kısmı şehrin banliyö hattı gibi çalışıp ayrı işletilecekse verimli olabilir. Tabii şimdi ki Halkalı-Bahçeşehir banliyösü gibi işletilecekse turistlik hattan öteye gitmez. MR51 ve MR54 hatlarının bile ulaşımı katkısı daha çoktur.
132B’yle kıyaslanamazlar. Bir gün bu hattı göreceğim inşallah

132B’yle kıyaslanamazlar. Bir gün bu hattı göreceğim inşallah
Bu bölgede yaşayan birçok kişi dahi bu hattan habersiz. Kaldı ki bu hat normal hat gibi işletilseydi dahi yine de kısıtlı bir kitleye hitap ederdi. Kanaldan dolayı Halkalı’dan Ispartakule’ye kadar durak yok.

Bu bölgede yaşayan birçok kişi dahi bu hattan habersiz. Kaldı ki bu hat normal hat gibi işletilseydi dahi yine de kısıtlı bir kitleye hitap ederdi. Kanaldan dolayı Halkalı’dan Ispartakule’ye kadar durak yok.
Habersiz olmasının yanında duraklar nüfusun yaşadığı yere uzak ve bu hattan daha sık çalışan bölgesel trenler var, o derece nadir kalkıyor.

İşçi ve öğrenciler tarafından kullanıldığını duymuştum

İşçi ve öğrenciler tarafından kullanıldığını duymuştum
Hattı hiç kullanmadığım için kesin yorum yapamam ama Bahçeşehir’de işçilik bir sosyoloji yok, duraklara yakın sanayi bölgesi de yok. Geneli lüks site bölgenin.

Habersiz olmasının yanında duraklar nüfusun yaşadığı yere uzak ve bu hattan daha sık çalışan bölgesel trenler var, o derece nadir kalkıyor.
Evet, Bahçeşehir eskiden bir kasaba gibiydi. Gerek yüz ölçümü gerek nüfusu bakımından kendini 4-5’e katlayıp bir ilçe büyüklüğüne ulaştı. Haliyle hat düzenli çalışsaydı da yine belli bir kesime hitap ederdi.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt