Tema düzenleyici

Adınıza Kayıtlı Gayrimenkulden Haberiniz Var Mı?

turgutkuzan

Teğmen
Konu sahibi
Adınıza Kayıtlı Gayrimenkulden Haberiniz Var Mı?

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

2024 yılı Türkiye nüfusu : 85.664.944
19 ve altı yaş nüfus : 24.355.095
19 üstü yaş nüfus : 61.309.849
20-24 arası yaş nüfus : 6.334.629
24 üstü yaş nüfus : 54.975.220

20.11.2025 tarihli habere göre;
Türkiye genelinde 56 milyon 444 bin 163 kişinin adına tapu kaydı bulunuyor,
bu da ülkede nüfusun önemli bir bölümünün en az bir taşınmazın sahibi olduğunu gösteriyor.

Yukarıdaki istatistikleri dikkate alıp, 22 yaş altındakilerin, adına kayıtlı gayrimenkul bulunmadığını varsayarsak, ülkemizdeki herkesin gayrimenkulu olduğu ortaya çıkar.
22 yaşından önce gayrimenkul sahibi olabilen kaç kişi vardır ki?

Forumumuzdakilerin tamamının 22 yaş ve üstü olduğunu varsayarak, bilgilendiriyorum ADINIZA KAYITLI GAYRİMENKULUNUZ VAR.

Eğer bir kedim bile yok, pardon bir gayrimenkulum bile yok diyorsanız yalan söylüyorsunuz demektir, çünkü devlet yalan söylemez :)

İlk yalanı ben söyleyeyim. TOKİ projesinden hak sahibiyim ama ödemesi bitmediğinden tapu almadım.
Başka bir gayrimenkulum olması lazım ama e-devlette bulamıyorum.
Gayrimenkulumun nerede olduğunu nasıl öğrenebilirim? :)

Konu sahibi
Herkesin 1 gayrimenkulü mü varmış?🫥

Devletimiz, 22 yaş üstü herkesin EN AZ 1 gayrimenkulu var diyor. Devletimizin yalan söyleyecek hali yok ya...
Benim gibi, gayrimenkulunun nerede olduğunu bilmiyenler olabilir.
Gayrimenkulumuzun olduğu yeri öğrenebilmemizin bir yolu olmalı?

Bunun verilerin dahilinde vefat etmiş insanlar ve tapu üzerinde pay sahibi olan kişiler de var.

Devletimiz 56.4 Milyon kişinin tapu payı olduğunu söylüyor. Gayrimenkul/Arsa sahipliği olduğunu söylemiyor.

Çoğu ailede kişi başına bir tam pay düşmemekte. Bu veri karşılaştırmasının sadece şansa denk geldiğini söyleyip bence gerçeği yansıtmadığını söylemeliyim.

Gayrimenkulumuzun olduğu yeri öğrenebilmemizin bir yolu olmalı?
E-Devlet'e "adıma kayıtlı tapular" gibi bir portalın olması lazım. Eğer yoksa Tapu müdürlüklerinden sordurabilirsiniz.

Çoğu ailede kişi başına bir tam pay düşmemekte. Bu veri karşılaştırmasının sadece şansa denk geldiğini söyleyip bence gerçeği yansıtmadığını söylemeliyim.
Evet tam olarak böyle. Küçücük bir alanı 40-50 kişiye bölünce ortaya kişi başı çok komik rakamlar (~1.000 TL gibi) kalıyor. Bu da istatistiğe giriyor.

İstatistik için çok güzel söylenen bir teknik direktör sözü vardı da onu şimdi söylemeyeyim :)

Evet tam olarak böyle. Küçücük bir alanı 40-50 kişiye bölünce ortaya kişi başı çok komik rakamlar (~1.000 TL gibi) kalıyor. Bu da istatistiğe giriyor.

Ben, kuzenlerimden örnek vereyim, 4 kişilik ailede 22 yaş üstü 3 kişi var (seneye 4). Sahip oldukları toplam pay 0.70 (0.5+0.2+0+0)
Sisteme buradan 2 kişi giriyor.

Kendimizden örnek vermek istersem; Bizim ailede 2 kişi 22 yaş üstü. Sahip olduğumuz toplam pay 1.70 (1+0.70+0+0)

Daha geçen yıla kadar 15 yıl önce vefat eden dedemin aktif tapu kaydı bulunmaktaydı (2016 yılından itibaren otomatik paylaştırılıyor. Öncesinde ölüm belgesi ile tapuya bildirmeniz gerekiyordu.) Bundan dolayı 2016 öncesi vefat eden bazı insanların tapu kaydı halen sistemde görünüyor.

Ben, kuzenlerimden örnek vereyim, 4 kişilik ailede 22 yaş üstü 3 kişi var (seneye 4). Sahip oldukları toplam pay 0.70 (0.5+0.2+0+0)

Kendimizden örnek vermek istersem; Bizim ailede 2 kişi 22 yaş üstü. Sahip olduğumuz toplam pay 1.70 (1+0.70+0+0)

Daha geçen yıla kadar 15 yıl önce vefat eden dedemin aktif tapu kaydı bulunmaktaydı (2016 yılından itibaren otomatik paylaştırılıyor. Öncesinde ölüm belgesi ile tapuya bildirmeniz gerekiyordu.) Bundan dolayı 2016 öncesi vefat eden bazı insanların tapu kaydı halen sistemde görünüyor.
Aynısı bizde de var hocam. Maksimum bakkal kahvehane büyüklüğünde yeri 25-50 arasında kişiye bölmüşler. Metrekare hesabı yapınca o kadar komik rakamlar kişi başına düşüyor ki inanın satmaya uğraşmaya değmiyor. Çünkü satarken yaşadığın kargaşa eline geçen paraya değmiyor

sen tapu işlerinden anlıyorsun ha

Konu sahibi
Bunun verilerin dahilinde vefat etmiş insanlar ve tapu üzerinde pay sahibi olan kişiler de var.

Devletimiz 56.4 Milyon kişinin tapu payı olduğunu söylüyor. Gayrimenkul/Arsa sahipliği olduğunu söylemiyor.

E-Devlet'e "adıma kayıtlı tapular" gibi bir portalın olması lazım. Eğer yoksa Tapu müdürlüklerinden sordurabilirsiniz.

E-devletten pay sahipliği dahil, tüm tapu kayıtlarına ulaşılabiliyor.
Miras paylaşım davası devam ettiği dönemde bizimde tapu payımız e-devlette görülüyordu.

Ölmüş insanların tapu kayıtları olduğu aklıma gelmemişti.
Babaannem vefat ettikten sonra kalan arsa/ev için uzun süre miras paylaşımı yapılmadı.
Yıllar sonra , inşaat firması sahibi amca oğlumuz, ben şu arsaya güzel bir apartman dikeyim deyince, miras paylaşım davası açtı.
Mahkeme arsa/ev in satılarak paylaştırılmasına karar verdi. Mahkemenin devam ettiği 4-5 sene boyunca pay sahipliğimizi e-devlette gözlemledik.

Babaannemin yaşadığı dönemde e-devlet, TC kimlik gibi uygulamalar olmadığı için tapu kayıtları hakkında hiç bir bilgimiz yoktu.

Geri