Tema düzenleyici

2053 Ufku: Tekirdağ’ın Yatırım Anayasası (kendi yazdığım kitap)

Konu sahibi
BÖLÜM 39: ÜNİVERSİTELER VE YÜKSEKÖĞRETİM POLİTİKALARI

Başlık: "Bilgeliğin Başkenti: Tekirdağ’ı Yükseköğretimde Yeni Bir Çağa Taşımak"

Tekirdağ, sahip olduğu stratejik konumu, tarım-sanayi dengesine dayalı ekonomisi ve hızla artan nüfus potansiyeli ile sadece bir üretim ve lojistik üssü değil, aynı zamanda bir bilim, teknoloji ve kültür merkezi olma yolunda güçlü bir adaydır. Ancak bu potansiyelin gerçekleştirilmesi, ildeki yükseköğretim kurumlarının hem fiziki altyapı hem de akademik ve araştırma kapasitesi açısından kapsamlı şekilde yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yatırımlar sadece üniversite öğrencilerine değil, Tekirdağlı gençlere, sanayiye, yerel yönetime ve kültürel yaşama çok boyutlu katkılar sunacaktır. Bu çerçevede; eğitim-araştırma kapasitesinin artırılması, yenilikçi ve disiplinler arası bölümlerin açılması, öğrenci yaşamının iyileştirilmesi, uluslararası iş birliklerinin teşviki, üniversite-kent-sanayi etkileşiminin artırılması, kırsal bölgelerde meslek yüksekokullarıyla yerelleşme gibi hedefler öncelikli olarak ele alınmalıdır. Böylece Tekirdağ’da yükseköğretim sadece bir “eğitim süreci” değil, doğrudan yerel kalkınma ve toplumsal dönüşümün motor gücü olacaktır.

---

1. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İçin 10 Yıllık Genişleme ve Strateji Master Planı
TNKÜ'nün başta akademik, fiziksel, dijital ve araştırma kapasitesini artırmak amacıyla 10 yıllık stratejik bir master plan hazırlanacaktır. Bu plan, kampüslerin genişletilmesini, yeni fakültelerin açılmasını, araştırma merkezlerinin kurulmasını ve dijital altyapının dönüştürülmesini kapsayacaktır.

Master plan sayesinde üniversitenin öğrenci kontenjanları %80 artırılacak, yeni öğretim elemanları istihdam edilecek ve Tekirdağ’ın farklı ilçelerine dağılmış uydu kampüslerle bölgesel kapsayıcılık güçlendirilecektir. Plan, sanayi iş birliklerini, uluslararasılaşmayı ve girişimcilik desteklerini de içerecek şekilde bütünsel bir dönüşüm perspektifi sunacaktır.

---

2. Malkara ve Hayrabolu’ya Uygulamalı Bilimler Fakülteleri Açılması
Tarım, hayvancılık, gıda mühendisliği ve kooperatifçilik alanlarında uzmanlaşacak Uygulamalı Bilimler Fakülteleri kurulacaktır. Bu fakülteler, hem yerel kalkınmaya katkı sunacak hem de teorik bilginin sahada kullanımını esas alacaktır. Bölgeye özgü üretim ve iş gücü sorunlarına doğrudan çözüm üretecek bu fakülteler, üniversite ile kırsal alan arasındaki bağı güçlendirecektir. Mezunlar, doğrudan çiftçi örgütleri, belediyeler, kooperatifler ve tarım sanayisinde istihdam edilecektir.

---

3. Süleymanpaşa’da “Tekirdağ Teknoloji ve İnovasyon Vadisi”nin Kurulması
Teknopark, kuluçka merkezleri, AR-GE laboratuvarları ve girişimcilik destek birimlerini içeren büyük bir teknoloji vadisi kurulacaktır. Bu merkez, üniversite-sanayi iş birliğini somut projeler ve ticarileşebilir buluşlarla pekiştirecektir.

İnovasyon Vadisi’nde yapılacak projeler Tekirdağ’ın sanayi gücünü daha akıllı, daha çevreci ve daha rekabetçi hale getirecektir. Aynı zamanda öğrenciler için staj, iş ve girişimcilik olanakları doğuracaktır.

---

4. TNKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Genişletilmesi ve Modernizasyonu
Tıp Fakültesi bünyesindeki uygulama hastanesinin kapasitesi iki katına çıkarılacak, yeni poliklinikler, tanı merkezleri ve dijital sağlık laboratuvarları kurulacaktır. Ayrıca sağlık alanında akademik araştırmaları destekleyecek Sağlık Bilimleri AR-GE merkezi de eklenecektir. Bu yatırımla hem sağlık hizmetleri kalitesi artacak hem de Tekirdağlılar için daha erişilebilir ve modern bir tedavi ortamı sağlanacaktır. Tıp fakültesi öğrencileri ise daha nitelikli uygulama alanlarına kavuşacaktır.

---

5. Uluslararası İlişkiler Ofisi ve Yabancı Öğrenci Programlarının Geliştirilmesi
Üniversitelerin uluslararasılaşmasını teşvik etmek amacıyla merkezi bir Uluslararası İlişkiler Ofisi kurulacak, yurt dışından öğrenci ve akademisyen çekmek üzere ikili anlaşmalar yapılacaktır. Bu yatırımla Tekirdağ’da eğitim alan öğrenci profili çeşitlenecek, üniversiteler küresel akademik ağa entegre olacak ve yerli öğrenciler de uluslararası deneyime daha kolay erişebilecektir.

---

6. Çerkezköy ve Kapaklı’da Mühendislik ve Sanayi Odaklı Meslek Yüksekokulları
Sanayileşmenin yoğun olduğu bu ilçelerde, otomasyon, endüstriyel yazılım, mekatronik ve enerji sistemleri alanlarına odaklanan yeni MYO’lar kurulacaktır. Bu MYO’lar doğrudan organize sanayi bölgeleriyle entegre çalışacaktır.
Mezunlar, Tekirdağ sanayisinin teknik insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak, üretimde verimlilik ve kaliteyi artıracaktır. Ayrıca yerelde eğitim-alan-istihdam zinciri güçlenecektir.

---

7. Kampüsler Arası Yeşil ve Dijital Ulaşım Ağı Kurulması
Üniversitenin farklı kampüsleri arasında çevre dostu, dijital kontrollü bir ulaşım sistemi kurulacaktır. Elektrikli minibüsler, kampüs içi akıllı otobüs durakları ve mobil uygulamalar bu sistemin parçası olacaktır.
Bu sayede öğrencilerin günlük yaşamı kolaylaşacak, çevreye duyarlı bir ulaşım kültürü gelişecek ve kampüs içi koordinasyon hızlanacaktır.

---

8. Tarım ve Gıda Teknolojileri Enstitüsü’nün Kurulması
Tarım araştırmaları, gıda güvenliği, tohum ıslahı ve iklim değişikliğine dayanıklı üretim sistemleri üzerine çalışacak bu enstitü, NKÜ bünyesinde yapılandırılacaktır.

Bölgenin tarım potansiyeline bilimsel destek sunacak bu merkez, Tekirdağ’ı gıda teknolojileri alanında bir üs haline getirecek; çiftçiye, girişimciye ve sanayiye nitelikli bilgi akışı sağlayacaktır.

---

9. Öğrenci Yurtları ve Kampüs İçi Sosyal Tesisler Yatırımları
Kampüslerde modern öğrenci yurtları, etüt salonları, spor tesisleri, kütüphaneler ve sosyal yaşam alanları kurulacaktır. Bu yatırım, hem öğrencilerin barınma sorununu çözecek hem de kampüs yaşamını güçlendirecektir.

Yatırım aynı zamanda kırsaldan gelen veya sosyoekonomik zorluk yaşayan öğrenciler için fırsat eşitliği yaratacak, Tekirdağ’da daha kapsayıcı bir akademik ortam oluşacaktır.

---

10. Eğitimde Yapay Zekâ ve Dijitalleşme Enstitüsü
Üniversitelerdeki tüm fakültelerle entegre çalışacak şekilde dijitalleşme, yapay zekâ uygulamaları, veri bilimi ve eğitim teknolojileri üzerine uzmanlaşmış bir enstitü kurulacaktır. Bu merkez, öğretim süreçlerinde dijital dönüşümü destekleyecek, yeni nesil öğretim materyalleri ve uygulamalarıyla hem eğitim kalitesini artıracak hem de öğrencileri geleceğin becerileriyle donatacaktır.

---

11. Tekirdağ Akademik Yayın ve Açık Bilim Platformu
Üniversitelerin bilimsel yayın ve bilgi üretim kapasitesini artırmak amacıyla açık erişimli dijital bir platform oluşturulacaktır. Akademik dergiler, veri tabanları ve e-kitaplar bu sistemde yer alacaktır. Bu platform sayesinde Tekirdağ’daki bilimsel çalışmalar görünürlük kazanacak, araştırmacılar arasında iş birliği güçlenecek ve yerel bilgi evrensel düzeyde paylaşılabilir hale gelecektir.

---

12. Lisansüstü Eğitim Enstitülerinin Güçlendirilmesi
Fen, sosyal, sağlık ve eğitim bilimleri alanlarındaki lisansüstü programlar yeniden yapılandırılacak; burslar, tez destekleri ve uluslararası danışmanlık mekanizmaları geliştirilecektir. Bu yatırım sayesinde Tekirdağ’daki akademik üretkenlik artacak, doktoralı insan kaynağı güçlenecek ve bölgenin sorunlarına yönelik çözüm üreten nitelikli akademisyenler yetişecektir.

---

13. “Üniversite-Kent Diyaloğu” Merkezi Kurulması
Toplumla etkileşim kurmayı hedefleyen, halk eğitim programları, bilim günleri, kültürel etkinlikler ve belediye iş birlikleri organize eden bir merkez kurulacaktır. Bu merkez, üniversitenin sadece bir akademik kurum değil, aynı zamanda toplumsal dönüşüm aktörü olduğunu kanıtlayacak; Tekirdağ halkıyla üniversite arasındaki mesafeyi kaldıracaktır.

---

14. Müzik, Sahne Sanatları ve Kültürel Çalışmalar Fakültesi
Tekirdağ’ın sanat, kültür ve yaratıcı endüstrilerdeki potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla bu alanda uzmanlaşmış yeni bir fakülte kurulacaktır. Bu fakülte ile hem üniversiteye kültürel canlılık kazandırılacak hem de Tekirdağ’da sanatsal üretim desteklenecektir. Ayrıca şehirde müzik festivalleri, tiyatro etkinlikleri ve yaratıcı kampanyalar artacaktır.

---

15. Üniversite Mezunları İçin Girişimcilik ve Kuluçka Destek Programı
Mezuniyet sonrası işsizlik riskini azaltmak amacıyla, girişimcilik fonları, iş rehberliği ve proje kuluçkaları sunan bir destek programı başlatılacaktır. Bu program Tekirdağ’da nitelikli mezunların kendi işlerini kurmasını, bölgeye ekonomik değer kazandırmasını ve üniversite eğitiminin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlayacaktır.

---

Bu 15 büyük yatırım, Tekirdağ’da yükseköğretimin hem niceliksel hem de niteliksel olarak büyük bir dönüşüm yaşamasını sağlayacaktır. Öğrenci kapasitesi %80 artacak, üniversite mezunlarının iş bulma oranı %50’den fazla yükselecek, sanayi ve akademi arasında 100’den fazla iş birliği projesi hayata geçirilecektir. Her ilçeye temas eden bu yatırımlar sayesinde üniversiteler sadece “eğitim veren” kurumlar olmaktan çıkarak “kalkınma odağı” haline gelecektir. Tekirdağ, Trakya’nın bilimsel ve teknolojik üssü olma yönünde tarihi bir sıçrama gerçekleştirecektir.

Son düzenleme:
Konu sahibi
BÖLÜM 40: VERGİ POLİTİKALARI VE DENETİM

“Vergide Adalet, Denetimde Şeffaflık: Tekirdağ İçin Mali Dönüşüm Hamlesi”

Vergi politikaları ve denetim mekanizmaları, kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak ve ekonomik düzeni korumak adına hayati öneme sahiptir. Tekirdağ gibi hızla gelişen sanayi ve tarım şehirlerinde ise bu politikaların etkinliği, hem yerel kalkınma sürecini doğrudan etkiler hem de vatandaş-devlet ilişkilerinin temelini oluşturur. Mevcut durumda il genelinde kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yetersizlik, gelir dağılımında adaletsizlik ve denetim kapasitesinde zayıflık öne çıkan temel sorunlardır. Bu nedenle, Tekirdağ’da kapsamlı bir vergi reformu ve denetim altyapısı güçlendirme süreci başlatılmalıdır. Dijitalleşmeye dayalı yeni sistemlerin kurulması, vergiye gönüllü uyumu artıracak sosyal bilinç kampanyaları, vergi kaçakçılığıyla mücadelede uzman ekiplerin kurulması gibi yatırımlar, ildeki mali disiplini güçlendirecek, ekonomik sürdürülebilirliği artıracaktır. Aşağıda sıralanan 15 büyük yatırım önerisi, bu dönüşüm sürecinin omurgasını oluşturmaktadır:

---

1. Dijital Vergi Denetim Merkezi (DİVERDEM) Kurulması

Çorlu’da kurulacak DİVERDEM, Tekirdağ genelindeki tüm vergi mükelleflerinin işlemlerini dijital ortamda izleyen, risk analizine dayalı denetim gerçekleştiren modern bir yapı olacak. Yapay zekâ destekli analiz araçları sayesinde, kayıt dışı işlemler anında tespit edilecek. Bu merkez sayesinde, vergi dairelerinin iş yükü azalacak, denetim süreçleri daha adil ve şeffaf işleyecek. Ayrıca mükellefler için rehberlik hizmeti sunularak doğru beyan teşvik edilecek.

---

2. Mobil Vergi Denetim Araçları Filosu

İl genelinde faaliyet gösterecek 10 adet mobil denetim aracı, özellikle kırsal ve sanayi bölgelerinde anlık vergi denetimi yapabilecek donanım ve personele sahip olacak. Bu araçlarda dijital tarama cihazları ve taşınabilir belge analiz sistemleri bulunacak.

Mobil denetim filosu, kayıt dışı fatura kesimi, POS cihazı dışı satış ve sahte belge düzenlenmesi gibi suçlara karşı hızlı müdahale kapasitesi oluşturacak. Esnaf ve üreticinin adil rekabet şartları korunacak.

---

3. Tekirdağ Vergi Farkındalık Eğitim Kampanyası

Her ilçede, halka açık salonlarda düzenlenecek 150 farklı eğitim oturumuyla verginin toplumsal önemi anlatılacak. Özellikle gençlere ve küçük esnafa yönelik sunumlar yapılacak. Bu kampanya, vatandaşlarda vergi bilinci oluşturacak, gönüllü uyumu artıracak. Eğitimlerde başarılı olan esnafa "Vergi Dostu İşletme" belgesi verilecek.

---

4. Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele İstihbarat Birimi

Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bu özel birim, kayıt dışı ticaret, sahte fatura zincirleri ve karapara ile mücadele edecek uzmanlaşmış personelden oluşacak.

İleri düzey veri madenciliği araçları kullanacak olan bu ekip, özellikle organize kayıt dışılıkla mücadelede devrim yaratacak. Mali şeffaflık artacak.

---

5. Vergi Uyuşmazlıklarında Alternatif Çözüm Merkezleri

Çerkezköy ve Süleymanpaşa’da kurulacak bu merkezler, vatandaş ile devlet arasında oluşan vergi ihtilaflarının mahkemeye gitmeden çözülmesini sağlayacak. Uzlaşma süreçleri hızlanacak.

Hukuki yük azaldıkça vatandaşın devlete güveni artacak. Süreçlerin uzaması nedeniyle işleyen ticaretin zarar görmesinin önüne geçilecek.

---

6. Genç Mali Müşavirler Gelişim Programı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi iş birliğiyle kurulacak bu program, genç muhasebeci ve mali müşavir adaylarını modern vergi sistemine hazırlayacak. Staj, eğitim ve sertifikasyon süreçlerini kapsayacak. Bu program, ilde nitelikli vergi danışmanlığı hizmetlerinin artmasına katkı sağlayacak. Özellikle KOBİ’lerin vergiye uyumu güçlenecek.

---

7. Dijital Tahsilat ve Raporlama Platformu

Belediyeler ve Maliye ile entegre çalışacak bu platform sayesinde, mükellef tüm borç, ceza ve yapılandırma durumlarını tek ekrandan görecek. Ödemeler dijitalleşecek. Hem devletin tahsilat kapasitesi artacak hem de vatandaş zaman ve emek tasarrufu sağlayacak. Sistem, şeffaf bir vergi takibi sağlayacak.

---

8. KOBİ’lere Vergi Danışmanlığı Ofisleri

Her ilçede kurulacak bu ofisler, küçük işletmelere özel vergi danışmanlığı hizmeti sunacak. Basit usulden çıkan esnaf için rehberlik sağlanacak.

KOBİ’lerin büyümesi desteklenecek, hatalı beyanlar ve cezalara bağlı işletme kayıpları azaltılacak. Ekonomik istikrar teşvik edilecek.

---

9. Sahte Fatura ve POS Denetim Laboratuvarı

Çorlu’da açılacak bu laboratuvar, sahte POS ve fatura belgelerini teknik cihazlarla analiz edecek. Belge doğrulama sistemleri geliştirilecek.

Mali suistimallerin erken tespiti sağlanarak devletin vergi kaybı azaltılacak. Gerçek işletmelerin rekabet gücü korunacak.

---

10. Tarım Sektörü Vergi Kolaylaştırma Programı

Tarım işletmeleri için özel vergi danışmanları atanacak. Zirai gelir beyanı kolaylaştırılacak. Çiftçilere basit usul geçiş rehberliği sunulacak.

Tarımda kayıt dışılık azalacak, üretici üzerindeki bürokratik yük hafifleyecek. Gıda zinciri daha şeffaf hale gelecek.

---

11. Uluslararası Vergi Uyum Ofisi (Transfer Fiyatlandırması Takibi)

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde açılacak bu birim, çok uluslu şirketlerin vergi uygulamalarını izleyerek gelir kaybını önleyecek.

Vergi cennetlerine aktarılan karlar tespit edilerek, Tekirdağ’ın mali kayıpları engellenecek. Ulusal vergi adaleti sağlanacak.

---

12. Vatandaş-Maliye Arası Şeffaf İletişim Hattı

"ALO VERGİ 178" gibi 7/24 çalışan ve dijital platformlarla entegre, doğrudan bildirim ve soru-cevap hattı kurulacak.

Vatandaşın vergi sistemiyle etkileşimi güçlenecek, bilgi eksikliği kaynaklı sorunlar azalacak. Devletle güven ilişkisi artacak.

---

13. Yerel Vergi Geliri Raporlama ve Şeffaflık Platformu

İlçe düzeyinde elde edilen vergi gelirlerinin, nerelere harcandığını kamuoyuna açıklayan online bir sistem geliştirilecek.

Bu platform sayesinde vergilerin hizmete dönüştüğü görülecek. Katılımcı demokrasi ve kamu güveni güçlenecek.

---

14. Mükellef Karnesi ve Ödül Sistemi

Vergi yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz yerine getiren mükellefler için yılda bir açıklanacak "Mükellef Karnesi" sistemi kurulacak. En başarılı işletmeler ödüllendirilecek. Bu sosyal teşvik sistemiyle gönüllü uyum artacak, vergi ödeme alışkanlığı yaygınlaşacak.

---

15. Emlak ve Tapu Vergileri Entegrasyon Reformu

Tapu, belediye ve maliye sistemleri tam entegre edilerek mükerrer ödemeler ve vergi kaçağı önlenecek. Tapu işlemleri sırasında anlık vergi sorgulama yapılacak. Bu reform, gayrimenkul sektöründe şeffaflığı artıracak, kayıt dışı tapu işlemlerinin önüne geçilecek.

---

Tüm Bu Yatırımların Tekirdağ’a Katacakları:

Bu 15 stratejik yatırım, Tekirdağ’da mali yönetimin dijitalleşmesini, vergi denetiminin etkinleşmesini ve vatandaşla devlet arasında güvenin pekişmesini sağlayacaktır. Kayıt dışılığın önlenmesiyle birlikte kamu gelirleri artacak, bu gelirler yerel hizmetlere dönüşerek halkın yaşam kalitesi yükselecektir. Adil rekabet ortamı yaratılacak, özellikle KOBİ ve çiftçilerin yükü hafifletilecek, yatırım ortamı iyileştirilecektir. Vergide adaletin, denetimde şeffaflığın sağlandığı bir Tekirdağ modeli Türkiye genelinde örnek teşkil edecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 41: YARGI REFORMLARIYLA İLGİLİ POLİTİKALAR

BAŞLIK: Hukukun Işığında: Tekirdağ’da Yargı Reformuyla Güçlenen Bir Gelecek

Yargı sistemi, adaletin zamanında ve tarafsız bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak toplumun temel güven duygusunu besler. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin 2053 hedefi olarak Tekirdağ ilinde gerçekleştireceği kapsamlı yargı reformları, sadece mahkeme yapılarının fiziksel yenilenmesini değil, aynı zamanda adalete erişimin kolaylaştırılmasını, yargı mensuplarının kapasitesinin artırılmasını ve vatandaşların hak arama bilincinin geliştirilmesini de hedeflemektedir. Bu çerçevede, Tekirdağ’da yargının etkinliğini artırmak ve güveni yeniden inşa etmek üzere çok boyutlu yatırımlar planlanmaktadır. Bu yatırımlar; yeni adliye komplekslerinin kurulmasından, uzlaştırma ve arabuluculuk merkezlerinin yaygınlaştırılmasına, adli bilişim altyapısının dijital dönüşümüne kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Genç hukukçular için eğitim programları, avukatlara destek mekanizmaları ve kadın-çocuk gibi kırılgan grupların korunmasına yönelik özel mahkeme birimleriyle Tekirdağ yargı sisteminin daha hızlı, daha duyarlı ve daha şeffaf işlemesi sağlanacaktır. Toplumsal barışın, ekonomik güvenliğin ve bireysel hakların korunması için bu yatırımlar kritik önemdedir.

---

1. Çorlu Yargı Kampüsü Projesi

Tekirdağ’ın en büyük ilçelerinden biri olan Çorlu’da modern ve bütüncül bir adliye kampüsünün inşa edilmesi planlanmaktadır. Proje; ceza, hukuk, aile, çocuk ve idare mahkemelerini tek çatı altında toplayacak, adli tıp birimi, baro hizmet binası ve nezarethaneleriyle birlikte entegre bir yapıda hizmet verecektir. Bu proje ile yargı hizmetlerinin dağınıklığı sona erecek, işlemler hızlanacak ve vatandaşların adalete erişimi kolaylaşacaktır. Ayrıca kampüs bünyesinde kurulacak “Adalet Akademisi Eğitim Merkezi” ile bölgeye atanan hâkim ve savcıların hizmet içi eğitimi de sağlanacaktır.

---

2. Süleymanpaşa Kadın ve Çocuk Mahkemeleri Kompleksi

Kadın ve çocuklara yönelik adli hizmetlerin hassasiyetle yürütülmesi amacıyla Süleymanpaşa ilçesinde özel bir mahkeme kompleksi kurulacaktır. Bu tesis, aile içi şiddet, çocuk istismarı, velayet, nafaka ve koruma kararları gibi davaların gizlilik içinde, mağdur odaklı bir yaklaşımla yürütülmesini sağlayacak. Psikolojik destek birimleri, çocuk izleme odaları ve sosyal hizmet uzmanlarının yer aldığı yapısıyla benzersiz bir örnek teşkil edecektir.

---

3. Mobil Adalet Tırı Uygulaması

Tekirdağ’ın kırsal ve uzak mahallelerine düzenli olarak gidecek mobil adalet tırlarıyla vatandaşların uzlaştırma, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık gibi temel hizmetlere erişimi sağlanacaktır. Bu uygulama sayesinde özellikle yaşlı, engelli ya da ekonomik yetersizlik içindeki bireylerin hak arama yollarına ulaşabilmeleri sağlanacak. Mobil hizmetlerle yargının kapsayıcılığı artırılacak ve sosyal adalet güçlenecektir.

---

4. Kapaklı Uzlaştırma ve Arabuluculuk Merkezi

Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yaygınlaştırılması kapsamında Kapaklı ilçesine tam donanımlı bir uzlaştırma ve arabuluculuk merkezi kurulacaktır. Bu merkez, tarafları mahkeme yükü altına sokmadan sorunlarını çözmeye teşvik edecek, toplumsal uzlaşı kültürünü destekleyecektir. Böylece mahkemelerin iş yükü azalırken, vatandaş memnuniyeti de artacaktır.

---

5. Tekirdağ Dijital Yargı Bilgi Sistemi Entegrasyonu

İlin tüm adliye ve mahkemelerinde kullanılmak üzere, elektronik dava dosyası yönetim sistemi (UYAP entegrasyonu) tam anlamıyla modernize edilecektir. Bu sistem, avukatlara ve vatandaşlara online dosya takibi, duruşma tarihleri bildirimi ve belge paylaşımı imkânı sunarak yargı süreçlerini dijitalleştirecek, hızlandıracak ve şeffaflaştıracaktır.

---

6. Şarköy Adli Hizmet Noktası

Şarköy ilçesinde yargı hizmetlerinin daha etkin verilebilmesi için mini ölçekli bir adli hizmet noktası kurulacaktır. Adli yardım ofisi, noterlik hizmetleri ve adli danışma masaları içerecek bu merkez, ilçedeki vatandaşların temel hukuki ihtiyaçlarını karşılayacak, il merkezine olan bağımlılığı azaltacaktır.

---

7. Genç Hukukçular İçin Tekirdağ Adalet Akademisi

Yeni mezun avukatlar, stajyer hâkim ve savcılar için Tekirdağ’da ileri düzey hizmet içi eğitimler sunacak bir Adalet Akademisi kurulacaktır. Bu akademi, etik eğitimlerden dijital yargı teknolojilerine kadar geniş bir alanda bilgi üretimi sağlayacak ve Tekirdağ’ı hukuk eğitimi için bölgesel bir merkez haline getirecektir.

---

8. Mahkeme Tercümanlığı ve Adli Psikoloji Hizmetleri Projesi

Adaletin eşit sunulması için mahkemelerde görev alacak tercümanlar, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının kurumsal olarak istihdam edilmesini öngören bir proje hayata geçirilecektir. Bu hizmetler, özellikle dil bariyerine sahip vatandaşların ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireylerin adalete eşit şekilde erişmesini sağlayacaktır.

---

9. Ceza İnfaz Kurumu İzleme Kurulları ve Sivil Denetim Ofisi

Tekirdağ’daki ceza infaz kurumlarının şeffaf, insan haklarına uygun ve denetlenebilir olmasını sağlamak amacıyla bağımsız bir Sivil Denetim Ofisi kurulacaktır. Bu ofis, sivil toplum kuruluşlarının da sürece dâhil olduğu denetim raporları hazırlayacak ve kamuoyuna düzenli bilgi akışı sağlayacaktır. Böylece infaz adaletinin güvenilirliği artırılacaktır.

---

10. Hukuki Okuryazarlık Seferberliği

Köylerden ilçelere kadar tüm Tekirdağ genelinde “Hukuki Okuryazarlık” programları düzenlenerek vatandaşlara temel haklar, dava süreçleri ve adli yardım konularında bilgilendirme yapılacaktır. Bu seferberlik; bilinçli vatandaş profili oluşturacak, gereksiz dava yükünü azaltacak ve adaletin daha dengeli işleyişine katkı sunacaktır.

---

11. Tekirdağ E-Adliye Geliştirme Programı

Tüm mahkemelerin dijital altyapısının güncellenmesiyle birlikte e-duruşma, video ile ifade alma ve dijital delil inceleme sistemleri aktif şekilde kullanılacaktır. Bu sayede duruşmalar fiziksel sınırlardan kurtulacak, süreçler hızlanacak ve vatandaşlar zamandan ve kaynaklardan tasarruf edecektir.

---

12. Tekirdağ Barosu Hukuki Danışmanlık Merkezleri

Tekirdağ Barosu iş birliğiyle kurulacak danışma merkezlerinde dar gelirli yurttaşlara ücretsiz veya düşük ücretli hukuki destek sunulacaktır. Bu merkezler, hem vatandaşların adalete erişimini kolaylaştıracak hem de genç avukatlar için deneyim kazanabilecekleri etik bir uygulama alanı olacaktır.

---

13. Adli Tıp ve Kriminal İnceleme Laboratuvarı

İlin artan adli vaka yükünü karşılamak üzere bir adli tıp ve kriminal laboratuvarı kurulacaktır. Bu yatırım sayesinde delillerin incelenme süresi kısalacak, dava süreçleri hızlanacak ve bilirkişi raporlarının güvenilirliği artacaktır.

---

14. Malkara Adalet Hizmetleri Takviye Programı

Malkara ilçesinde hâlihazırda yetersiz olan adli personel ve fiziki altyapı, bu programla desteklenecek, hâkim-savcı kadroları genişletilecektir. Bu sayede davaların görülme süresi azalacak, bölge halkı hak arama konusunda daha hızlı sonuç alabilecektir.

---

15. Yargı İçin Etik ve Şeffaflık İzleme Platformu

Sivil toplum kuruluşlarının, hukukçuların ve vatandaşların katılımıyla oluşturulacak bu platform sayesinde yargı süreçleri daha şeffaf izlenebilir hale gelecektir.

Etik ihlallerin bildirimi, adli gecikmelerin takibi ve kamuoyu raporları ile Tekirdağ’da güven temelli bir yargı kültürü gelişecektir.

---

Genel Değerlendirme ve Etki Analizi

Bu 15 büyük yatırımın toplam uygulama süresi 6 yıl olarak öngörülmektedir. Tahmini maliyetleri yaklaşık 2,8 milyar ABD Doları olarak hesaplanmaktadır. Projeler hayata geçtiğinde Tekirdağ’da yargı sistemine olan güven gözle görülür şekilde artacak, dava süreçleri kısalacak, toplumun tüm kesimleri adalete daha eşit şekilde erişebilecektir. Uzlaştırma kültürü yaygınlaşacak, mahkemelerin yükü hafifleyecek ve dijital dönüşümle birlikte adalet daha şeffaf bir yapıya kavuşacaktır. Tekirdağ, sadece fiziki yargı altyapısıyla değil, adaletin kalitesi ve kapsayıcılığıyla da Marmara Bölgesi’nin örnek ili haline gelecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 42: YATIRIM, TEŞVİK VE EKONOMİK KALKINMA

📘 Başlık: "Üreten Marmara'nın Kaldıraç Noktası: Tekirdağ İçin Ekonomik Dönüşüm Hamlesi"

Tekirdağ, stratejik konumu, sanayi potansiyeli ve tarım-gıda zincirindeki kilit rolüyle Türkiye ekonomisinin yükselen yıldızlarından biridir. Ancak bu potansiyel, uzun vadeli yatırım planları, kapsamlı teşvik mekanizmaları ve sürdürülebilir kalkınma stratejileriyle desteklenmediği sürece bölgesel eşitsizlikler derinleşebilir, genç işgücü göç edebilir ve üretim kapasiteleri verimsiz kalabilir. Bu nedenle Tekirdağ’da yatırım, teşvik ve ekonomik kalkınma alanlarında güçlü, yerelden yükselen ama ulusal kalkınmayı besleyen bir atılım yapılması elzemdir.

Aşağıda sunulan 15 stratejik yatırım projesi; yüksek katma değerli üretimi desteklemeyi, girişimciliği teşvik etmeyi, dijital ve yeşil dönüşümü hızlandırmayı ve Tekirdağ’ı yalnızca bir sanayi üssü değil, aynı zamanda bir “yenilik ve refah” merkezine dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu yatırımların doğru kurgulanması hâlinde Tekirdağ, Marmara Bölgesi’ndeki sanayi yoğunluğunu daha dengeli biçimde taşıyan, uluslararası yatırımları cezbeden ve kırsal alanlarını da ekonomik zincirin bir parçası hâline getiren örnek bir kent modeline dönüşebilir.

---

1. Tekirdağ Yatırım Gelişim Ajansı (TEYAGA) Kurulması
Tekirdağ’da yerli ve yabancı yatırımcıların desteklenmesi, yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve sektörel ihtiyaçlara özel politikaların geliştirilmesi amacıyla bağımsız ve profesyonel yapıya sahip bir “Tekirdağ Yatırım Gelişim Ajansı” kurulmalıdır. Ajans; yatırım fizibilite hizmetlerinden ruhsat süreçlerinin koordinasyonuna, yatırımcılara uygun arsa tahsisinden uluslararası tanıtıma kadar geniş bir yetki yelpazesiyle çalışacaktır.

TEYAGA, sadece yatırım destek ofisi değil; yatırım rotasını şekillendiren, stratejik sektörel analizleri yapan ve kamu-özel sektör işbirliklerini koordine eden bir merkez olacaktır. Bu yapının kurumsallaşmasıyla Tekirdağ, İstanbul’dan taşmak zorunda kalan yatırımların ilk tercihi hâline gelecek; sanayi-tarım-hizmet üçgeninde dengeli büyüme sağlanacaktır.

---

2. Tekirdağ Teknoloji ve İnovasyon Üssü (TTİÜ)
Tekirdağ’da Ar-Ge, dijital dönüşüm ve ileri teknoloji üretimine dayalı bir "Teknoloji ve İnovasyon Üssü" kurulmalıdır. Bu merkez, KOBİ’ler ile üniversiteleri, start-up’larla büyük sanayi kuruluşlarını bir araya getirecek; özellikle yapay zekâ, biyoteknoloji ve çevreci üretim alanlarında kümelenmeler desteklenecektir.

Üs, sadece altyapı değil; finansman, eğitim, mentorluk ve global pazarlara açılma desteği de sağlayarak Tekirdağ’ı teknoloji merkezli bir büyüme modeline taşıyacaktır. Kurulacak TTİÜ, aynı zamanda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile işbirliği içinde lisansüstü araştırmaları ve nitelikli insan gücünü artıracaktır.

---

3. Tarımsal Sanayi Teşvik Havzası Oluşturulması
Tarım üretiminin yüksek olduğu Malkara, Hayrabolu ve Şarköy gibi ilçelerde tarımsal sanayiyi güçlendirmek amacıyla bölgesel teşvik havzaları kurulmalıdır. Bu havzalar; süt ürünleri, zeytin-zeytinyağı, unlu mamuller ve organik gıda işleme tesisleri için özel destekler ve altyapılar sağlayacaktır. Bu model sayesinde sadece hammaddenin değil, işlenmiş ürünlerin de katma değerli biçimde iç ve dış pazarlara sunulması sağlanacak, çiftçinin gelir zinciri uzatılacaktır. Tarım-sanayi entegrasyonu kırsalda göçü durduracak, Tekirdağ’ın markalı gıda ürünleri ile ulusal pazarda bilinirliği artacaktır.

---

4. Sanayi 4.0 Uyumlu OSB Dönüşüm Fonu
Mevcut organize sanayi bölgelerindeki işletmelerin dijitalleşmesini, karbon ayak izini azaltmasını ve akıllı üretim altyapısına geçmesini teşvik edecek özel bir “OSB Dönüşüm Fonu” oluşturulmalıdır. Fon, makine parkuru yenileme, otomasyon sistemleri kurma ve çevresel sürdürülebilirlik yatırımlarını destekleyecektir. Bu dönüşüm sayesinde Tekirdağ OSB’leri düşük maliyetli, verimli ve çevreci üretim merkezlerine dönüşecek; aynı zamanda ihracat pazarlarında rekabet gücünü artıracaktır. Geliştirilecek yeşil sertifikasyon sistemi, Tekirdağ sanayisinin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumunu da hızlandıracaktır.

---

5. Girişimcilik Kampüsü ve Kuluçka Merkezleri
Çorlu ve Süleymanpaşa’da üniversite, özel sektör ve belediyelerin işbirliğiyle “Girişimcilik Kampüsleri” ve teknoloji tabanlı “Kuluçka Merkezleri” kurulmalıdır. Bu merkezler, özellikle kadın ve genç girişimcilere yönelik destek programları, ortak çalışma alanları ve mentor havuzları içerecektir. Bu yapıların kurulmasıyla Tekirdağ, genç işsizliğe karşı üretken ve yaratıcı bir zemine kavuşacaktır. Üniversite mezunları için istihdam yaratmanın ötesinde iş kurma kültürü yaygınlaşacak; bölgesel kalkınmada sürdürülebilir bir toplumsal enerji doğacaktır.

---

6. Avrupa Pazarlarına Lojistik ve Ticaret Üssü
Tekirdağ Limanı ve Kapıkule hattı üzerinden Avrupa’ya açılan bir “Dış Ticaret Lojistik Üssü” kurulmalıdır. Bu üs; gümrük hizmetleri, antrepolar, hızlı taşıma çözümleri ve dijital gümrük altyapılarıyla donatılacaktır. Bu yatırım, Tekirdağ’ı Türkiye’nin dış ticaretinde “batı kapısı” hâline getirecek; ihracat yapan KOBİ’ler için maliyetleri düşürecek ve hız kazandıracaktır. Aynı zamanda bölgedeki ithalat ve ihracat kapasitesinin daha stratejik ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır.

---

7. Yerli Otomotiv Tedarik Sanayi Merkezi (YOTSAM)
TOGG başta olmak üzere Türkiye’nin elektrikli otomobil hamlesini destekleyecek şekilde, Tekirdağ’da bir “Tedarik Sanayi Merkezi” kurulmalıdır. Bu merkez; batarya, yazılım, hafif parça ve çevreci yan sanayi üretimine odaklanacaktır. Bu proje sayesinde Tekirdağ, milli otomotiv projesine doğrudan entegre olacak; teknoloji transferi ve iş gücü istihdamı sayesinde ekonomik dinamizm katlanarak artacaktır. YOTSAM, Marmara bölgesindeki otomotiv ağının eksik halkasını tamamlayacaktır.

---

8. Tekirdağ Yeşil Yatırım Bankası Şubesi
Karbon salınımını azaltan, enerji verimliliğini artıran ve çevreci üretimi destekleyen yatırımlara özel kredi veren bir “Yeşil Yatırım Bankası” şubesi Tekirdağ’a açılmalıdır. Bu yapı, işletmelere çevreci dönüşüm kredileri ve hibe destekleri sağlayacaktır. KOBİ’lerin yeşil ekonomiye geçişini kolaylaştıracak olan bu finansman modeli, aynı zamanda Tekirdağ’da çevresel hassasiyetleri olan üretim kültürünü de yerleştirecektir. Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde yeşil dönüşüm hızlanacaktır.

---

9. Kadın Kooperatifleri İçin Mikrofon Girişim Fonu
Kadın emeğini ekonomik üretime katmak amacıyla kırsal bölgelerdeki kadın kooperatifleri için özel bir “Mikrofon Girişim Fonu” kurulmalıdır. Bu fon; küçük ölçekli gıda, el işi, tekstil ve butik üretim projelerini destekleyecek ve pazarlama altyapısı da sağlayacaktır. Bu yatırım, özellikle Süleymanpaşa, Muratlı, Hayrabolu gibi ilçelerde kadın istihdamını artıracak, aile gelirlerini yükseltecek ve ekonomik bağımsızlık sağlayacaktır. Kadın kooperatiflerinin markalaşması, Tekirdağ’ın yerel kalkınmasında itici bir güç olacaktır.

---

10. Kırsal Girişimcilik Akademisi
Hayrabolu veya Saray gibi ilçelerde, tarım dışı kırsal girişimciliği teşvik etmek amacıyla bir “Kırsal Girişimcilik Akademisi” kurulmalıdır. Bu yapı; el sanatları, kırsal turizm, organik üretim ve yeni nesil çiftçilik alanlarında eğitimler ve teknik destek sağlayacaktır. Akademi sayesinde kırsal bölgelerdeki genç nüfus tarımdan kopmadan, ama katma değerli üretim yaparak ekonomik hayata dâhil edilecektir. Bu da göçü tersine çevirecek ve kırsalda refahı artıracaktır.

---

11. Tekirdağ Marka ve İhracat Enstitüsü (TME)
Yerel üreticilerin markalaşma, patent alma, coğrafi işaret tescili ve uluslararası fuarlara katılım konularında destekleneceği bir “Marka ve İhracat Enstitüsü” kurulmalıdır. Bu yapı, ihracat kapasitesi yüksek ancak markalaşamamış firmalara stratejik destek sunacaktır.

TME’nin varlığı, Tekirdağ’ın zeytinyağı, süt ürünleri, makine parçaları gibi ürünlerini dünya pazarlarına tanıtmasını sağlayacak ve yerel ürünlerin küresel vitrine çıkmasını kolaylaştıracaktır.

---

12. Uluslararası Yatırımcı Forumu (UYAF) ve İkili İş Görüşmeleri Merkezi
Tekirdağ’da her yıl düzenlenecek bir “Uluslararası Yatırımcı Forumu” ile küresel yatırımcılar, yerel girişimcilerle buluşturulmalı ve doğrudan yatırım bağlantıları kurulmalıdır. Sürekli hizmet verecek bir "B2B Merkezi" de aynı platformun parçası olmalıdır. Bu merkez, Tekirdağ’a yönelik algıyı küresel düzeye çıkaracak, yerel üretici ve yatırımcıları uluslararası sermayeyle tanıştıracaktır. Ayrıca bölgesel ekonomik diplomasiye katkı sağlayacak ve Marmara’nın yeni kalkınma merkezini görünür kılacaktır.

---

13. Tekirdağ Ekonomik Veritabanı ve Politika İzleme Merkezi
Veriye dayalı ekonomik planlamanın sağlanabilmesi amacıyla, sürekli güncellenen bir ekonomik veri merkezi kurulmalıdır. Bu merkez, yatırımların izlenmesini, teşviklerin etkinliğinin ölçülmesini ve sektörel gelişmelerin doğru analizini mümkün kılacaktır.

Planlama, sadece niyet değil, ölçümlemedir. Bu yapı sayesinde kamu yatırımları daha isabetli yönlendirilecek; Tekirdağ’ın ekonomik büyümesi izlenebilir, hesap verebilir ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulacaktır.

---

14. Lise Mezunu Gençler İçin İşe Hazırlık Programları
Sanayi ve hizmet sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla lise mezunu gençlere özel mesleki eğitim, staj ve iş garantili programlar başlatılmalıdır. Bu programlar organize sanayi bölgeleriyle entegre çalışmalıdır. Bu yatırım, özellikle üniversiteye gitmeyen gençlerin işsizliğini azaltacak, mesleki yeterlilikleri artıracak ve genç işgücünün bölgede kalmasına katkı sağlayacaktır. Sanayi ile gençlik arasındaki köprü güçlenecektir.

---

15. Tekirdağ KOBİ Dijitalleşme Merkezi (TEKODİM)
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital pazarlama, e-ticaret, müşteri ilişkileri ve veri analitiği gibi alanlarda destekleneceği bir merkez kurulmalıdır. Bu merkez, KOBİ’lere dijital dönüşüm danışmanlığı ve teknik destek sağlayacaktır. Bu yapıyla Tekirdağ KOBİ’leri dijital ekonomide rekabet edebilir hâle gelecek, özellikle iç ve dış pazarlarda yeni satış kanallarına ulaşacaklardır. Bu da bölgesel refahın daha eşit dağılmasını sağlayacaktır.

---

📌 Genel Etki ve Sonuç:
Bu 15 stratejik yatırım, Tekirdağ’ın ekonomik haritasını kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Yerel üretici güçlenecek, yeni nesil girişimcilik kültürü gelişecek, sanayi dijitalleşecek ve kırsal kalkınma ivme kazanacaktır. Kadınlar, gençler ve KOBİ’ler bu dönüşümün merkezinde yer alacak; Tekirdağ sadece üretimde değil, yenilikte, ihracatta ve sosyal adalette de örnek gösterilecektir. Böylece kent, Marmara’daki yük paylaşımında sadece destekçi değil, lider bir aktöre dönüşecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 43: YEREL YÖNETİMLERİN GÖZETİMİ VE DENETİMİ

"Güvenceyle Güçlenen Yönetim: Tekirdağ’da Etkin Yerel Denetim ve Katılımcı Belediyecilik Dönemi"

Tekirdağ’da yerel yönetimlerin daha şeffaf, hesap verebilir ve katılımcı bir anlayışla çalışabilmesi, kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından büyük önem taşımaktadır. Belediye hizmetlerinin denetimsiz, parçalı ya da keyfi bir şekilde yürütülmesi, hem halkın yaşam kalitesini düşürmekte hem de kamu güvenini zedelemektedir. Bu nedenle Tekirdağ’da yerel yönetimlerin gözetimi ve denetimine ilişkin sistematik, yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Yerel idarelerin mevzuata uygunluğunu sağlamak, yolsuzluk risklerini azaltmak, halkın karar alma süreçlerine daha etkin katılımını mümkün kılmak ve performansa dayalı yönetimi teşvik etmek için modern denetim sistemlerine, saydamlık araçlarına ve eğitimli personel yapısına ihtiyaç vardır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Tekirdağ’da gerçekleştireceği 15 kritik yatırım, il genelindeki yerel yönetimlerin kapasitesini artırarak daha etkin ve adil bir kamu yönetimini mümkün kılacaktır.

1. Tekirdağ Yerel Yönetim Denetim Merkezi (TEYED)
Süleymanpaşa’da kurulacak bu merkez, ildeki tüm belediyelerin mali, idari ve performans denetimlerini eş zamanlı ve dijital olarak gerçekleştirecek bir üst yapı görevi görecektir. Kamu İç Denetçileri, Sayıştay uzmanları ve bağımsız denetçilerle ortak çalışacak bu merkez, raporlarını doğrudan TBMM ve İçişleri Bakanlığı’na ulaştırabilecek kapasitede olacaktır. Bu yatırım sayesinde yerel yönetimlerdeki denetim kültürü güçlenecek; usulsüz harcamalar, liyakat dışı atamalar ve şeffaflıktan uzak uygulamalar daha erken aşamada tespit edilecektir. TEYED, ayrıca yurttaş şikayet ve önerilerinin de anlık izlenebileceği bir “halk gözetimi modülü” barındıracaktır.

2. Dijital Yerel Bütçe İzleme Platformu (DYBİP)
Tüm belediyelere ait bütçe gelir-gider kalemleri, yatırım programları ve harcamaları gerçek zamanlı olarak yayınlanacaktır. Yurttaşlar, bu platform üzerinden ilçelerindeki kaynakların nasıl kullanıldığını şeffaf biçimde izleyebilecektir.

DYBİP ile belediye meclisi kararlarının kamuoyuna açık, yorumlanabilir ve arşivlenebilir hale gelmesi sağlanacaktır. Bu sistem, özellikle küçük ilçelerdeki halk denetimini güçlendirecek ve “hesap verebilirlik” ilkesini fiilen işleten bir araç olacaktır.

3. Belediye Meclis Yayın ve Arşiv Sistemi (BEMYAS)
Her belediyede yapılan tüm meclis toplantılarının video kaydı alınarak hem anlık olarak yayınlanacak hem de arşivlenerek kamuoyunun erişimine sunulacaktır. Bu sistem, vatandaşların alınan kararları doğrudan izlemesini sağlayarak meclislerin daha şeffaf ve hesap verebilir hale gelmesine katkı sunacaktır. Ayrıca medya ve sivil toplum kuruluşlarının bilgiye erişimini de kolaylaştıracaktır.

4. Yerel Etik İzleme Kurulu
Bağımsız hukukçular, akademisyenler ve kanaat önderlerinden oluşan bu kurul, belediye yöneticileri ve çalışanları hakkında etik ilkelere uygunluk denetimi gerçekleştirecektir.

Kurul, yıllık etik raporlar yayınlayarak halkın bilgi sahibi olmasını sağlayacak; etik dışı uygulamalar kamuoyuna açık biçimde raporlanacaktır. Bu yatırım, kamu gücünü kullananların sorumluluğunu pekiştirecektir.

5. Tekirdağ Belediye Performans Endeksi (TBPE)
Tüm ilçe belediyelerinin ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yıllık performansı; hizmet kalitesi, bütçe kullanımı, halk memnuniyeti ve proje tamamlama oranları gibi kriterlerle ölçülerek kamuoyuna açıklanacaktır.

TBPE, yerel rekabeti teşvik edecek ve iyi uygulamaların yaygınlaşmasına zemin hazırlayacaktır. Bu endeks, aynı zamanda yatırım önceliklerinin daha sağlıklı belirlenmesine katkı sağlayacaktır.

6. Yerel Denetim Akademisi (YDA)
Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan YDA, belediye denetçileri, müfettişler ve yerel yöneticilere yönelik eğitimler verecek uzmanlaşmış birim olacaktır.

Eğitimler hem mevzuat hem de etik, dijital denetim ve vatandaş iletişimi gibi alanlarda olacaktır. Böylece denetim kapasiteleri artacak, denetçilerin güncel gelişmelere adaptasyonu hızlanacaktır.

7. Mahalle Katılım Ofisleri (MAKO)
Her ilçede pilot olarak kurulacak bu ofisler, mahalle düzeyinde halkın sorunlarını doğrudan belediyelere iletebileceği, katılım toplantıları düzenleyebileceği ve denetim süreçlerine müdahil olabileceği yerel birimler olacaktır.

MAKO’lar, özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerde halkın sesini duyurabileceği bir kanal haline gelecek ve yerel yönetimlerde “katılımcı demokrasi” pratiğini somutlaştıracaktır.

8. Mobil Denetim ve Şikayet Araçları
Vatandaşların cep telefonları üzerinden belediyelere ait hizmetlerdeki aksaklıkları, usulsüzlükleri ve şikayetleri fotoğraf/video ile bildirebileceği bir mobil uygulama geliştirilecektir. Bu araç sayesinde hem gerçek zamanlı gözetim yapılacak hem de halkın yönetime doğrudan müdahil olabilmesi kolaylaştırılacaktır. Bu, pasif denetimin ötesine geçerek, “aktif vatandaşlık” anlayışını pekiştirecektir.

9. İşyeri Ruhsatlandırma ve Denetim Otomasyonu
İşyeri açma, ruhsat yenileme ve denetim süreçleri elektronik ortama taşınarak usulsüzlüklerin önüne geçilecektir. Denetim sonuçları halka açık şekilde yayınlanacaktır.Bu sistem sayesinde belediyelerde kayıt dışı faaliyetler azalacak, ruhsatsız iş yerlerinin tespiti kolaylaşacak ve kamu gelirlerinde artış sağlanacaktır.

10. Bağımsız Yerel Sayıştay Ofisi (BAYESO)
Sayıştay’a bağlı ancak idari özerkliğe sahip olacak bu ofis, Tekirdağ’daki tüm belediyelere yönelik yıllık mali denetimleri gerçekleştirecek ve her yıl “halk raporu” yayınlayacaktır.Bu yatırım, merkezi denetimin sahada etkili olmasını sağlayacak; belediyelerdeki finansal disiplini ve planlı harcama kültürünü yaygınlaştıracaktır.

11. Belediye Yolsuzluk Risk Haritası (BYRH)
Yapay zekâ destekli bu sistem, tüm belediye işlemlerinde yolsuzluk riski barındıran süreçleri analiz edecek, erken uyarılar verecek ve yöneticileri raporlayacaktır.

Risk haritası, aynı zamanda hangi birimlerde sistemsel iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu belirleyerek uzun vadeli stratejik adımlara rehberlik edecektir.

12. Belediyeler İçin Zorunlu İç Denetim Birimi Kurulumu
Her belediyede en az 3 kişilik profesyonel iç denetim birimi oluşturulacak ve İçişleri Bakanlığı ile doğrudan bağlantılı çalışacaktır. Bu birimler, belediye içinde yıl boyunca düzenli kontroller yaparak olası usulsüzlüklerin veya ihlallerin erken tespitini sağlayacaktır. Ayrıca denetim sonuçları halka açık raporlarla ilan edilecektir.

13. Kamu Denetçiliği Tekirdağ Temsilciliği (KDK-TEK)
Ombudsmanlık sistemi il düzeyine yaygınlaştırılarak Tekirdağ’daki belediyelere dair vatandaş şikayetleri hızlı biçimde ele alınacaktır. Bağımsız çalışan bu temsilcilik, tavsiye kararlarıyla idarenin hukuka uygun çalışmasını sağlayacaktır. Bu yapı, merkezi yönetime gitmeden yerel düzeyde hak arama imkanı sunarak vatandaşın yönetimle doğrudan iletişim kurmasını kolaylaştıracaktır.

14. Yerel Yönetim Veri Saydamlığı Portalı (YÖVSAP)
Belediyelerin ihale, personel alımı, proje durumu, hizmet maliyeti gibi tüm verileri standartlaştırılarak açık veri formatında kamuya sunulacaktır. Bu portal hem medyanın hem akademik çevrelerin hem de sivil toplumun veri tabanlı denetim yapabilmesini sağlayacak; aynı zamanda belediyelerin veri kalitesini yükseltecektir.

15. Yerel Meclis Denetim Simülasyon Merkezi (YEDESİM)
Belediye meclisi üyeleri için karar süreçlerinin simülasyonlarla öğretildiği, yasa, bütçe, halkla iletişim ve denetim tekniklerinin interaktif biçimde deneyimlendiği bir merkez kurulacaktır. Bu yatırım, yerel siyasetçilerin yetkinliğini artırarak hatalı kararların önlenmesini ve daha etkili meclis denetimi yapılmasını mümkün kılacaktır.

Tüm Bu Yatırımların Tekirdağ'a Katkısı
Bu 15 yatırımın tamamlanmasıyla birlikte Tekirdağ’daki yerel yönetimlerin hem kurumsal kapasitesi hem de toplumsal güvenilirliği ciddi biçimde artacaktır. Halkın yönetime katılımı güçlenecek, denetim mekanizmaları bağımsız ve sürekli hale gelecek, kaynakların israfı en aza indirilecektir. Belediyelerdeki iş ve işlemler daha planlı, daha şeffaf ve daha etik temelli yürütülecektir. Bu da sadece kamu güvenini değil, sosyal bütünlüğü ve yerel kalkınmayı da doğrudan destekleyecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 44: İLLERARARASI TRAFİK, ULAŞIM VE ALTYAPI HİZMETLERİ İLE DENİZ VE HAVAYOLLARI

📍 BAĞLANTININ GÜCÜ: Tekirdağ’ın Ulaşım Altyapısında Yeni Dönem
Tekirdağ, stratejik konumu itibariyle Marmara Bölgesi’nin kara, deniz ve demiryolu ulaşımının kesişim noktasında yer almasına rağmen, illerarası ve uluslararası bağlantılarını en verimli şekilde kullanamamaktadır. Ulaşım altyapısındaki dağınıklık, lojistik ağların yetersizliği, kent içi ile iller arası ulaşım bağlantılarında yaşanan aksaklıklar, bölgenin sanayi ve tarımsal üretim kapasitesini de sekteye uğratmaktadır. Bu kapsamda, Tekirdağ’ın kara, deniz, demir ve hava ulaşım modlarının birbirine entegre edilmesi; ulaşılabilirliğin ve lojistik verimliliğin artırılması temel bir gerekliliktir.

Aşağıda sunulan 30 yatırım, Tekirdağ’ın ulaştırma ve altyapı sistemini çağdaş standartlara kavuşturmayı, hem Türkiye içi hem de Balkanlar’a yönelik ulaşım ve taşımacılığı hızlandırmayı, çevreci ve sürdürülebilir bir yapıyla bütünleştirmeyi hedeflemektedir. Planlanan projelerle sadece ulaşım değil, üretim, ihracat, turizm ve sosyal hareketlilik de doğrudan canlandırılacaktır.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. Tekirdağ-Havsa-Kırklareli Yük ve Yolcu Otoyolu Projesi
Mevcut karayolu aksları Trakya’da artan trafik yükünü karşılamakta zorlanmaktadır. Tekirdağ’ı Kırklareli ve Edirne’ye kesintisiz ve hızlı bağlayacak yeni bir otoyol projesi, hem lojistik geçişleri rahatlatacak hem de tarımsal ve sınai ürünlerin taşınmasında zaman tasarrufu sağlayacaktır. Yol güzergâhı, çevre dostu yeşil kuşak alanlarıyla entegre edilerek ekosistemi koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu otoyol, Tekirdağ limanlarına gelen yüklerin Avrupa’ya daha hızlı ulaşmasını mümkün kılarken, aynı zamanda Tekirdağ-Kapıkule hattındaki yoğunluğu azaltacaktır. Proje, Trakya’nın iç bölgelerinin ekonomik canlanmasını da hızlandıracaktır. Otoyolun güzergahı: Süleymanpaşa-Muratlı-Lüleburgaz-Babaeski-Havsa-Kırklareli-Dereköy şeklinde olacaktır.

2. Çorlu Uluslararası Havalimanı Modernizasyonu ve Sivil Hatlara Açılım
Mevcut durumda askeri uçuşların yapıldığı Çorlu Havalimanı’nın modernize edilerek sivil yolcu ve kargo uçuşlarına açılması, Tekirdağ’ın havayolu ulaşımında büyük bir boşluğunu dolduracaktır. Pist genişletmesi, terminal inşası ve apronda genişleme ile Avrupa ve Anadolu şehirleriyle doğrudan bağlantı kurulabilecektir.

Sivil havayolu taşımacılığının başlaması, hem iş dünyasının hem de turizmin gelişimini tetikleyecek, Tekirdağ’ı kongre turizmi ve hızlı ulaşım açısından daha cazip hale getirecektir. Bu havalimanı, aynı zamanda Trakya’nın tamamına hizmet edebilecek nitelikte olacaktır.

3. Tekirdağ-Bandırma Hızlı Feribot ve RO-RO Hattı
Marmara Denizi'nin güneyine erişimi kolaylaştırmak amacıyla Tekirdağ ile Bandırma arasında hızlı feribot ve RO-RO seferlerinin başlatılması planlanmalıdır. Bu hat, özellikle ağır vasıta taşımacılığını karayolundan denizyoluna kaydırarak karbon salımını azaltacaktır.

Lojistikte deniz kullanımının artması, hem zaman hem maliyet açısından avantaj sağlayacak; İstanbul çevresindeki trafik yükünü de azaltacaktır. Aynı zamanda sanayi üreticilerinin limanlara doğrudan erişimi kolaylaşacaktır.

4. Marmara Ereğlisi Lojistik Liman Kompleksi Kurulması
Marmara Ereğlisi, coğrafi yapısı ve derin deniz avantajı ile büyük bir lojistik liman yatırımı için idealdir. Bu liman, konteyner, kuru yük ve sıvı yük elleçlemesine olanak tanıyan entegre bir yapıya sahip olacaktır.

Söz konusu kompleks, hinterlandıyla birlikte Tekirdağ’ı Doğu Avrupa’ya bağlayan bir ticaret üssü hâline getirecek; ithalat-ihracat işlemlerinin hızını ve hacmini artıracaktır. Ayrıca çevre sanayi bölgeleri için bir “deniz kapısı” işlevi görecektir.

5. Muratlı-Büyükkarıştıran Yeni Demiryolu
2013 yılında Süleymanpaşa-Muratlı arasında çift hatlı ve elektrikli bir demiryolu inşa edilmiştir. Hat, Büyükkarıştıran'da inşaatı devam eden istasyona uzatılarak Kapıkule-Halkalı hızlı tren hattı ile birleştirilmelidir. Bu sayede Tekirdağ il merkezinden kalkan hem yolcu, hem de yük trenleri hızlı bir şekilde Trakya'nın pek çok yerine ulaşabilecek.

6. Çorlu-Halkalı Banliyö Treni
Kapıkule-Halkalı hızlı tren hattının inşaatı ile birlikte boşa düşecek olan tarihi Çorlu-Halkalı demiryolu, çift raylı ve modern sinyalli hali dönüştürülmeli ve aynı zamanda yeni istasyonlar, yeni peronlar ile banliyö trenleri çalıştırılabilir hale gelmelidir. Böylece Marmaray seferleri, Çorlu'ya kadar uzatılabilecek ve Çorlu, Çerkezköy, Çatalca ve Başakşehir ilçelerinden İstanbul'un pek çok semtine aktarmasız gitme olanağı doğacaktır. Marmaray'ın Ataköy-Pendik ara seferi yerine Halkalı-Pendik ara seferi konmalı, Halkalı-Gebze ana seferlerinin yerini Çorlu-Halkalı ana seferleri almalıdır. Hattın istasyonları sırasıyla şöyle olacaktır: Çorlu, Yulaflı, Velimeşe, Kızılpınar, Çerkezköy, Beyciler, Sinekli, Kurfallı, Akören, Kabakça, İnceğiz, Çatalca, Ömerli, Deliklikaya, Bahçeşehir, Ispartakule, Yarımburgaz, Halkalı.

7. Çerkezköy Kavşakları Akıllı Ulaşım Sistemi (AUS) Dönüşümü
Çerkezköy'ün giriş kavşakları , İstanbul ve Tekirdağ'ın pek çok ilçesinden buraya gelişte veya kuzeye geçişte en yoğun ve karmaşık trafik noktalarından biridir. Akıllı kavşak sistemleri, sensör destekli trafik ışıkları ve alternatif şerit düzenlemeleri ile bu bölgedeki tıkanıklıkların önüne geçilmelidir. Yapay zekâ destekli bu sistem, hem zaman kaybını azaltacak hem de trafik güvenliğini artıracaktır. Ayrıca kaza risklerini minimuma indirerek can ve mal kayıplarını azaltacaktır. Bahsi geçen kavşaklar, sırasıyla şöyledir: Büyükçavuşlu Kavşağı, Tepe Kavşağı, Tugay Kavşağı, Bağlık Kavşağı, Yünsa Kavşağı, Narin Kavşağı, Narin Kavşağı, Kumlugeçit Kavşağı, BSH Kavşağı, Atılım Beton Kavşağı, Atatürk Viyadüğü Kavşağı

NOT: Proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilebilecektir.

8. Muratlı-Taşoluk ve Muratlı-Taşağıl Bölünmüş Yolları Projesi
Muratlı-Taşoluk arasında ve Muratlı Taşağıl arasında inşa edilecek yeni bölünmüş yollar, Trakya'da tarım ve hayvancılık açısından yepyeni taşıma güzergahları oluşturacaktır. Taşağıl, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı bir köy; Taşoluk ise İstanbul'un Arnavutköy ilçesine bağlı bir semttir. İki yolun toplamı tek yönde 153 km'dir.

9. Çerkezköy Lojistik Raylı Bağlantı Hattı
Çerkezköy OSB, Trakya’nın en büyük sanayi alanlarından biridir. Bu bölgeye özel bir raylı taşıma hattı kurulması, demiryolu ile limanlara ve iç bölgelere doğrudan ulaşımı mümkün kılacaktır.

Lojistik raylı hat, tır trafiğini azaltırken çevresel sürdürülebilirliği güçlendirecek ve sanayi verimliliğini artıracaktır. Aynı zamanda ihracatçılar için rekabet gücünü yükseltecektir.

10. Süleymanpaşa Bisiklet ve Yaya Ulaşım Koridoru
Süleymanpaşa’da planlanacak entegre bisiklet ve yaya yolu ağı, hem ulaşım çeşitliliğini artıracak hem de çevreye duyarlı yaşam tarzlarını teşvik edecektir. Sahil ve şehir merkezi arasında kesintisiz erişim sağlanmalıdır. Bu koridor, turizmi canlandıracağı gibi şehir içi trafiğin de azalmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca sağlıklı yaşamı destekleyen bir kent kimliğine dönüşüm sağlayacaktır.

11. Barbaros Mahallesi Yat ve Deniz Taksi İskelesi
Süleymanpaşa’nın Barbaros Mahallesi’ne yapılacak modern bir yat ve deniz taksi iskelesi, turizm ve deniz ulaşımı açısından değerli bir adım olacaktır. Bu iskele, yaz sezonunda İstanbul ve Adalar bağlantılarına olanak tanıyacaktır.

Deniz taksiyle şehir içi trafiğin azaltılması hedeflenirken, bölgedeki balıkçılık ve küçük ticaret tekneleri için de altyapı oluşturulacaktır. Tekirdağ denizle yeniden bütünleştirilecektir.

12. Ergene Tünel Geçiş Projesi
Ergene Nehri ile kesişen bazı köy yolları, kış aylarında nehrin taşmasından dolayı kapanmaktadır. Bunun önüne geçmek için Ergene Nehri'nin ıslahı ve temizlenmesi projesi kapsamına bu köy yollarında kısa tüneller inşa edilmesi de eklenmelidir.

14. Kumbağ–Şarköy Bölünmüş Yolu (Marmara Denizi kıyısına paralel)
Tekirdağ il merkezi ile Şarköy arasındaki sahil yolunun bölünmüş yol yapılarak yenilenmesi, yaz turizmini güçlendirecek; ayrıca köylerdeki ekonomik hareketliliği de artıracaktır. Bisiklet ve yürüyüş yollarıyla entegre edilerek bölge cazibesi artırılabilir.

15. Şarköy–İstanbul Deniz Ulaşım Hattı Geliştirme Projesi
Şarköy’den İstanbul’a düzenli deniz ulaşımı hattı oluşturulması, hem turistik hem ticari bir fırsat doğuracaktır. Bu hat, yaz sezonunda bölge nüfusunu ve gelirini önemli ölçüde artıracaktır.

Hızlı katamaran tipi teknelerle yapılacak seferler, Şarköy’ün İstanbul’a olan erişimini kolaylaştıracak, bölgenin tanıtımı ve yatırımları için de zemin oluşturacaktır. Teknelerin duracağı noktalar şuralar olmalıdır: Şarköy, Süleymanpaşa, Bakırköy, Kadıköy, Kabataş

16. Süleymanpaşa ve Çorlu'nun Hızlı Tren Hatları ile Bağlantısının Sağlanması
2019 yılından yapımı beri devam eden Kapıkule-Halkalı hızlı tren hattının en büyük eksiği, Süleymanpaşa ve Çorlu ilçelerinin bu güzergahın dışında kalmasıdır. Hızlı tren hattı, Çerkezköy ilçesinden geçmektedir. Buradan bir kol ayrılarak yeni bir hızlı tren hattı inşa edilmesi gerekmektedir. Bu hat, İpsala Sınır Kapısı'na dek devam ettirilmelidir. Geçeceği ilçeler şöyledir: Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Süleymanpaşa, Malkara, Keşan, İpsala

17. Malkara-Lüleburgaz Otoyolu
Mevcut yolların yükünü azaltacak şekilde planlanan Malkara-Lüleburgaz otoyolu, Kırklareli ve Edirne’ye olan bağlantıları hızlandıracak. Aynı zamanda bu güzergâh boyunca kurulacak lojistik merkezlerle yük taşımacılığı optimize edilecektir. Bu yatırım sayesinde Trakya’daki ürünlerin limanlara ve sınır kapılarına daha hızlı taşınması sağlanacak, otoyol güzergâhı boyunca ticaret ve sanayi gelişecektir. Ulaşım güvenliği de önemli ölçüde artırılacaktır. Otoyol, Çanakale-İstanbul Otoyolu'nun Malkara kavşağından başlayıp Malkara-Hayrabolu-Babaeski yoluna paralel ilerleyecek ve nihayetinde Lüleburgaz'da Kapıkule-İstanbul Otoyolu ile birleşecektir.

18. Süleymanpaşa Uluslararası Deniz Lojistik Limanı

Süleymanpaşa kıyısına yapılacak olan bu yeni liman, Marmara Denizi’nden Avrupa’ya ve Karadeniz’e geçişlerde stratejik bir lojistik noktası haline gelecektir. Derin su limanı olarak planlanan yapı, büyük konteyner gemilerini karşılayabilecek nitelikte olacaktır. Tekirdağ’ın ihracat kabiliyeti bu sayede artacak, liman çevresinde serbest bölgeler ve antrepolar kurulacaktır. Bölge ekonomisine doğrudan 25 bin kişilik istihdam katkısı hedeflenmektedir.

19. Çorlu Havalimanı Kargo ve Yolcu Terminali Genişletme Projesi

Askeri amaçlarla kullanılan ancak sivil havacılığa da açık olan Çorlu Havalimanı, modern kargo terminali ve yolcu salonları ile büyütülecektir. Yeni pist düzenlemeleriyle yurt dışı direkt uçuşlar da mümkün hale gelecektir. Tarım ve sanayi ürünlerinin hava yoluyla ihraç edilmesini sağlayacak bu yatırım, Tekirdağ’ı Balkanlara ve Orta Avrupa’ya havadan bağlayacaktır. Turizmin de canlanmasıyla havalimanı tam kapasiteyle kullanılabilir hale gelecektir.

20. Muratlı-Hayrabolu-İpsala demiryolu

Bu proje ile Tekirdağ’dan başlayıp İpsala sınır kapısına kadar uzanacak yeni bir demiryolu hattı inşa edilecektir. Tarımsal ürünlerin Avrupa’ya doğrudan ulaştırılmasında büyük rol oynayacak bu hat, bölgenin lojistik potansiyelini artıracaktır. Özellikle Hayrabolu, Malkara ve Şarköy gibi ilçelerin kalkınmasına katkı sağlayacak bu hat, ihracat odaklı üretimi teşvik edecek ve sınır kapısında yaşanan yoğunluğu azaltacaktır.

21. İpsala-Enez-Şarköy Bölünmüş Yolu

Şarköy ilçesini daha ulaşılabilir kılmak için tünel geçişleriyle zenginleştirilmiş kıyı yolu inşa edilecektir. Bu yol, Tekirdağ’dan Saroz Körfezi’ne kadar kesintisiz sahil ulaşımı sağlayacaktır.

Proje ile kıyı turizmi canlandırılacak, doğa tahribatı en aza indirilecek şekilde planlanan yapı, sürdürülebilir ulaşım ve turizm açısından örnek bir proje olacaktır.

22. Muratlı-Çerkezköy Arasında Yepyeni Bir Bölünmüş Yol

Tekirdağ’ın iki önemli sanayi merkezini birbirine bağlayacak olan bu proje ile sanayi lojistiği rahatlatılacaktır. Yol üzerinde kurulacak dinlenme ve lojistik destek alanları da taşımacılığa katkı sunacaktır.

Üretim hatları arasındaki ulaşım süresi yüzde 40 oranında azalacak, sanayi firmalarının maliyetleri düşecek ve iş gücü hareketliliği hız kazanacaktır.

23. Saray-Vakıflar-Ballıhoca Bölünmüş Yolu

Tekirdağ’ı doğrudan Karadeniz’e ve Bulgaristan’a bağlayacak olan Saray-Vakıflar-Ballıhoca ulaşım koridoru, kıyı geçişlerini kolaylaştıracak, İstanbul’un trafik yükünü azaltacaktır. Bu proje ile Tekirdağ, Türkiye’nin kuzey lojistik hatlarına doğrudan bağlanarak yeni ekonomik ilişkiler geliştirme fırsatı elde edecektir.

24. Ergene-Kapaklı Hafif Metro Hattı

Ergene, Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerini birbirine bağlayacak hafif metro hattı, kent içi ulaşımı rahatlatacak ve karayolu bağımlılığını azaltacaktır.

Ulaşımda dijital entegrasyon ve çevreci enerji kullanımıyla tasarlanacak sistem, örnek bir yerel raylı ağ modeli oluşturacaktır.

25. Çanakkale ve Tekirdağ Deniz Otobüsü Seferleri

Marmara Denizi’ndeki yolcu taşımacılığını canlandırmak için Kadıköy-Çanakkale, Tekirdağ-Mudanya, Tekirdağ-Avşa ve Tekirdağ-Bandırma deniz otobüsü seferleri başlatılacaktır. Bu sayede hem turizm hem de yerel halk için alternatif ve hızlı ulaşım seçenekleri oluşturulacak, kıyı kentler arası sosyoekonomik ilişkiler güçlenecektir.

26. Tekirdağ Lojistik Ana Planı

İllerarası ve ilçeler arası tüm taşımacılık sistemlerinin birbirine entegre edildiği kapsamlı bir lojistik plan hazırlanacaktır. Bu planla kamu-özel sektör yatırımlarının önceliklendirilmesi ve izlenmesi sağlanacaktır. Lojistik sektörünün yatırım çekiciliğini artıracak bu plan, Tekirdağ’ın Türkiye’nin lojistik üslerinden biri haline gelmesini sağlayacaktır.

27. Kapıkule-Halkalı Hızlı Tren İnşaatının Bir An Evvel Tamamlanması

AB destekli olarak hâlihazırda sürdürülen hızlı tren inşaatının olabildiğince kısa sürede tamamlanması sağlanmalıdır. Bu yatırım ile Tekirdağ sanayisi Avrupa pazarına daha verimli erişim sağlayacak, ihracat kabiliyeti artacaktır.

28. Taşımacılık Yatırım Alanı ve Gümrüklü Antrepo Bölgesi

Ergene ilçesinde kurulacak taşımacılık yatırım alanı, sanayi ürünlerinin gümrüklü alanlarda paketlenmesi, depolanması ve yüklenmesini sağlayacaktır. Bu sayede Tekirdağ, dış ticaret işlemlerini kent içinde sonuçlandırabilecek; gümrük işlemleri hızlanacak ve iç taşımacılık üzerindeki yük azalacaktır.

29. Şehir Giriş Kavşaklarında Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)

Tekirdağ'ın 11 ilçesinin tamamının tüm giriş kavşaklarında akıllı sinyalizasyon sistemleri, trafik yoğunluk haritaları ve dijital yönlendirme ekranları kurulacaktır. Bu uygulamalarla trafik sıkışıklığı yüzde 30 azaltılacak, yakıt tüketimi ve karbon salımı düşürülecektir. Ayrıca kazalar azalacak ve trafik güvenliği artacaktır.

30. Tekirdağ Deniz Ulaşımı Eğitim ve Liman Personeli Merkezi

Denizcilik sektörüne kalifiye iş gücü yetiştirmek amacıyla kurulacak bu merkez, liman güvenliği, pilotaj, kılavuzluk ve gemi işletmeciliği eğitimleri sunacaktır. Bu yatırım sayesinde Tekirdağ deniz taşımacılığı alanında uzmanlaşacak ve Marmara Denizi çevresinde personel ihtiyacına çözüm sunacaktır.

Bu 30 stratejik yatırım sayesinde Tekirdağ, Türkiye’nin hem iç ulaştırma sistemleri hem de dış ticaret koridorlarında kilit bir il haline gelecektir. Demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu yatırımları arasında kurulacak entegrasyon, sadece lojistik verimliliği artırmakla kalmayacak; kentte yeni sanayi kümelenmeleri, turizm alanları ve uluslararası yatırımların önünü açacaktır. Ulaşım altyapısındaki bu büyük atılım, Tekirdağ’ın ekonomik büyüme oranlarını yükseltecek, istihdamı artıracak ve yaşam kalitesini hissedilir biçimde iyileştirecektir.

Konu sahibi
📘 Kapanış Yazısı Başlığı:
“Marmara’nın Parlayan Yıldızı: Tekirdağ’ın 2053 Vizyonuna Yolculuğu”

Tekirdağ iline dair bu kapsamlı yatırım programı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin 2053 hedefli kalkınma stratejisinin önemli bir bileşeni olarak hazırlanmıştır. Bu kitapta, Tekirdağ'ın ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel, teknolojik ve yönetsel kapasitesini artıracak toplam 44 başlık altında 538 yatırım önerisi sunulmuştur. Her başlık, o alandaki temel sorunların çözümüne ve gelecekteki potansiyelin değerlendirilmesine yönelik bir perspektifle kaleme alınmıştır. Söz konusu 538 yatırım, şeffaf bir planlama anlayışıyla, demokratik katılımcılığı, yerel özgünlüğü ve uzun vadeli sürdürülebilirliği esas alarak oluşturulmuştur.

Bu yatırımların uygulanması toplamda 12 yıllık bir zaman dilimini kapsayacaktır. Yatırımların büyük bölümü 5 yıl içinde hayata geçirilebilir nitelikteyken, yapımı ve entegrasyonu daha uzun sürecek bazı altyapı ve ulaşım projeleri 10 yıla kadar uzanabilecektir. Bu stratejik yatırımlar için öngörülen toplam maliyet yaklaşık 20,4 milyar ABD Doları düzeyindedir. Bu tutar; yerli kaynaklar, merkezi bütçe ödenekleri, uluslararası kalkınma fonları, AB hibeleri ve kamu-özel ortaklıkları gibi çok yönlü bir finansman modeliyle karşılanabilecektir. Bu maliyet, sağlanacak ekonomik, sosyal ve çevresel katkılar göz önüne alındığında, yüksek getirili bir yatırım olarak görülmelidir.

Tekirdağ’da yapılacak bu yatırımlar sonucunda; il genelinde işsizlik oranı %40 oranında azalacak, yerel gelir düzeyi %30 artacak, kırsal ve kentsel altyapılar çağdaş standartlara kavuşacak, sosyal eşitsizliklerin azaltılmasına yönelik ciddi mesafeler kat edilecektir. Tarımda katma değeri yüksek ürünlere geçiş, sanayide yeşil dönüşüm, turizmde çeşitlenme, eğitimde kalite artışı, kamu hizmetlerinde dijitalleşme ve vatandaş memnuniyetinde yükselme bu dönüşümün en net göstergeleri olacaktır. Ayrıca Tekirdağ’ın, İstanbul’a olan coğrafi yakınlığı daha stratejik biçimde değerlendirilecek; lojistik, liman, raylı sistem ve hava taşımacılığı yatırımlarıyla il, ulusal ve uluslararası ticaretin kilit noktalarından biri hâline gelecektir.

Bu kitapta sunulan 538 yatırım, yalnızca bugünün sorunlarına çözüm getirmekle kalmayacak; aynı zamanda Tekirdağ’ı, Türkiye Yüzyılı’nın örnek kentlerinden biri hâline getirecek uzun soluklu bir vizyonun yapı taşlarını oluşturacaktır. Kamu yöneticilerinin, yerel aktörlerin, sivil toplumun ve tüm Tekirdağlıların katılımıyla bu vizyonun gerçek olması mümkündür. Tekirdağ, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da örnek gösterdiği bir yerel kalkınma modeli oluşturabilir. Bu kitap, o yolculuğun haritasıdır.

Son düzenleme:
Konu sahibi
Not: Kitap tamamen bana aittir, ancak yatırımların toplam maliyeti ChatGPT tarafından hesaplanmıştır.

Yorumlarınızı, eleştirilerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Geri
Üst Alt