Tema düzenleyici

2053 Ufku: Tekirdağ’ın Yatırım Anayasası (kendi yazdığım kitap)

Konu sahibi
BÖLÜM 19: İÇİŞLERİ VE YEREL YÖNETİMLERLE KOORDİNASYON

Tekirdağ’da Kamu Yönetiminde Yeni Dönem: Koordinasyonun Gücü

Tekirdağ, Türkiye’nin sanayi ve tarımda yükselen yıldızlarından biri olmasına karşın, içişleri ve yerel yönetimler arasındaki koordinasyon eksiklikleri, kamu hizmetlerinin etkinliğini olumsuz etkilemektedir. İlçe belediyeleri, il özel idaresi, valilik ve merkezi hükümet birimleri arasında bilgi paylaşımı, görev ayrımı, eşgüdüm ve denetim süreçlerinde yaşanan aksamalar; hem kaynak israfına hem de kamuoyunda güvensizliğe yol açmaktadır. Ayrıca doğal afetlerde acil müdahale, ruhsatlandırma süreçleri, imar denetimi, sosyal yardımların yönlendirilmesi gibi kritik alanlarda çok başlılık ve görev karmaşası ciddi riskler yaratmaktadır. Bu durumun giderilmesi, etkin bir kamu düzeni, güçlü bir yerel yönetim altyapısı ve hızlı hizmet sunumu için elzemdir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Tekirdağ’da İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerle birlikte yürüteceği stratejik yatırımlar, şehirdeki yönetimsel bütünlüğü sağlayacak, karar alma süreçlerini hızlandıracak ve toplumsal dayanışmayı artıracaktır. Aşağıda sıralanan 12 büyük yatırım; denetim, dijitalleşme, eğitim, afet koordinasyonu, mevzuat entegrasyonu ve veri paylaşımı gibi temel başlıkları kapsayarak, Tekirdağ’ı Türkiye’nin en koordineli kentlerinden biri haline getirmeyi amaçlamaktadır.

1. Tekirdağ İl Koordinasyon Merkezi’nin Kurulması
Tüm kamu kurumlarının üst düzey temsilcilerini aynı çatı altında buluşturacak, hızlı karar alma ve eşgüdüm sağlayacak bir “İl Koordinasyon Merkezi” kurulacaktır. Bu merkezde vali, kaymakamlar, belediye başkanları, emniyet ve jandarma birimleri, kamu hastaneleri başhekimliği ve diğer ilgili müdürlükler periyodik toplantılarla ortak gündem belirleyecek ve kriz yönetimi gerçekleştirecektir. Bu merkez afet, güvenlik, altyapı, ulaşım ve çevre gibi konularda kurumsal eşgüdüm sağlayacak; ayrıca her ilçeye yönelik stratejik planlama ve yıllık performans izleme raporları hazırlayacaktır. Koordinasyon Merkezi, Tekirdağ’ın yönetimsel reflekslerini güçlendirecek ve hizmetlerde tutarlılık sağlayacaktır.

2. Ortak Belediyecilik Bilgi Sistemi Entegrasyonu
Tüm ilçe belediyeleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve valilik bünyesindeki dijital veri sistemlerinin entegre edileceği “Ortak Belediyecilik Bilgi Sistemi” kurulacaktır. Böylece ruhsat, imar, altyapı, sosyal yardım, vergi, harç, çevre denetimi ve zabıta işlemleri ortak bir platformda yürütülebilecektir. Bu sistem sayesinde gereksiz evrak dolaşımı bitecek, kurumlar arası bilgi paylaşımı hızlanacak ve vatandaş bir başvurusunu tüm kurumlarda takip edebilecektir. Ayrıca büyük veri analizleriyle hizmet planlaması daha isabetli yapılabilecektir.

3. Yerel Yöneticiler İçin Sürekli Eğitim Akademisi
Belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye müdürleri ve birim şefleri için sürekli mesleki gelişim programları sunacak bir “Yerel Yönetim Akademisi” kurulacaktır. Bu akademi, belediyecilik mevzuatı, bütçe yönetimi, kriz yönetimi, kamu etiği ve dijitalleşme alanlarında eğitim verecektir. Ayrıca merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasında örnek uygulamaların paylaşılacağı çalıştaylar ve atölye programları da düzenlenecek; iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Eğitim altyapısı, yerel yönetim kapasitesini kalıcı biçimde artıracaktır.

4. İlçeler Arası Veri Paylaşım ve Analiz Ağı
Tüm ilçe belediyeleri ve kaymakamlıklar arasında anlık veri paylaşımını sağlayacak bir “İlçeler Arası Akıllı Veri Ağı” kurulacaktır. Nüfus hareketleri, suç oranları, sosyal yardım talepleri, çevre denetimleri, trafik verileri ve afet riskleri bu ağ üzerinden merkezi olarak izlenecektir. Bu sayede yöneticiler veri destekli karar alabilecek, ortak sorunlara birlikte çözüm üretilebilecek ve veri temelli kamu politikaları geliştirilebilecektir. Tekirdağ’ın stratejik planlaması, bu ağ sayesinde bilimsel temellere dayanacaktır.

5. İl Düzeyinde Afet Hazırlık ve Kriz Koordinasyon Üssü
Tekirdağ genelinde afet anında koordinasyonu sağlayacak tam donanımlı bir “Afet ve Kriz Yönetim Üssü” kurulacaktır. Bu merkezde AFAD, emniyet, jandarma, sağlık, belediyeler, itfaiye ve Kızılay sürekli iletişim içinde olacak şekilde yapılandırılacaktır.

Acil müdahale planları, araç parkı, haberleşme altyapısı ve bölgesel haritalar bu merkezde tek elden yönetilecektir. Doğal afetlere karşı kurumlar arası eşgüdüm sağlanacak, insan hayatını koruma kapasitesi ciddi oranda artacaktır.

6. Mahalli İdareler Denetim ve Danışma Birimi
Belediyelerin hizmet kalitesini artırmak amacıyla valilik bünyesinde bağımsız bir “Mahalli İdareler Denetim ve Danışma Birimi” kurulacaktır. Bu birim belediyelerin mali ve idari işlemlerini şeffaf şekilde denetleyecek, aynı zamanda rehberlik hizmeti sunacaktır.

Birim, özellikle küçük belediyelere mevzuat desteği, ihale süreçleri, proje hazırlama ve raporlama gibi konularda aktif danışmanlık sağlayacak; hatalı uygulamaların önlenmesine katkı sunacaktır.

7. Ortak Ruhsatlandırma ve İmar Denetimi Platformu
İl genelinde tüm ruhsatlandırma ve imar denetim süreçleri için tek bir dijital platform kurulacaktır. İlçe belediyeleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu platform üzerinden ruhsat, yapı denetimi ve kaçak yapı kontrollerini yürütecektir. Böylece hem süreçler hızlanacak hem de imar mevzuatına uygunluk denetimleri eşgüdüm içinde yapılacaktır. Bu sistem kaçak yapılaşmanın önlenmesinde etkili bir araç olacaktır.

8. Kaymakamlık Hizmetleri Ortak Portalı
Tüm kaymakamlıklar arasında ortak işleyişe sahip bir dijital başvuru ve izleme sistemi kurulacaktır. Vatandaşlar sosyal yardım, dilekçe, şikayet, ruhsat gibi işlemlerini bu portal üzerinden başlatabilecek, başvuru süreçlerini anlık takip edebilecektir. Bu sistem sayesinde kaymakamlık hizmetleri daha hızlı, şeffaf ve ölçülebilir hale gelecek; vatandaş memnuniyeti artacaktır. Ayrıca verilerden elde edilen istatistikler merkez yönetimin karar alma süreçlerine katkı sağlayacaktır.

9. Ortak Satın Alma ve Lojistik Merkezi
İl genelindeki kamu kurumlarının ortak alım, depolama ve dağıtım süreçlerini yönetecek bir “Kamu Lojistik ve Satın Alma Merkezi” kurulacaktır. Bu merkez sayesinde maliyetler düşecek, ihtiyaç planlaması daha doğru yapılacak ve israf önlenecektir. Aynı zamanda kurumlar arası hibe paylaşımları, taşınır mal takasları ve atıl kaynakların etkinleştirilmesi bu merkez üzerinden yürütülecek; kaynak yönetiminde verimlilik sağlanacaktır.

10. Yerel İdareler Strateji ve Performans İzleme Ofisi
Tüm belediyelerin beş yıllık stratejik planlarını, yıllık performans raporlarını ve uygulama sonuçlarını izlemek üzere “Yerel İdareler Strateji ve Performans İzleme Ofisi” kurulacaktır. Bu ofis merkezi hükümete doğrudan rapor sunacak ve il düzeyinde başarı karnesi çıkaracaktır.

Belediyelerin kaynak kullanımı, hizmet dağılımı, halkla ilişkileri ve şeffaflık düzeyleri bu ofis tarafından izlenecek ve gerekirse yönlendirici geri bildirim sağlanacaktır.

11. Ortak Acil Çağrı ve Takip Merkezi
112 Acil Çağrı Merkezi modeline entegre olarak il genelindeki tüm zabıta, itfaiye, sağlık ve güvenlik birimlerinin ortak çalıştığı bir takip sistemi kurulacaktır. Vatandaş tek bir numaradan tüm birimlere erişebilecek, olay yerleri gerçek zamanlı izlenebilecektir.

Acil durumlara hızlı müdahale, kurumlar arası anlık bilgi paylaşımı ve kriz senaryolarına göre hareket planı bu merkezden koordine edilecektir. Süreçler daha etkin ve hayat kurtarıcı hale gelecektir.

12. Vatandaş Temsilciliği ve Halk Katılımı Dairesi
Yerel yönetimlerin halkla ilişkilerini geliştirmek ve halkın yönetime katılımını sağlamak amacıyla yeni bir “Vatandaş Temsilciliği ve Halk Katılımı Dairesi” kurulacaktır. Bu daire mahalle toplantıları, anketler, dijital oylamalar ve açık meclisler organize edecektir. Bu sayede vatandaşın fikirleri karar alma süreçlerine doğrudan yansıyacak, yerel yönetimlerde hesap verebilirlik ve sosyal denge güçlenecektir.

13. Tekirdağ İl Koordinasyon Merkezi’nin
Kurulması

Tüm kamu kurumlarının üst düzey temsilcilerini aynı çatı altında buluşturacak, hızlı karar alma ve eşgüdüm sağlayacak bir “İl Koordinasyon Merkezi” kurulacaktır. Bu merkezde vali, kaymakamlar, belediye başkanları, emniyet ve jandarma birimleri, kamu hastaneleri başhekimliği ve diğer ilgili müdürlükler periyodik toplantılarla ortak gündem belirleyecek ve kriz yönetimi gerçekleştirecektir. Bu merkez afet, güvenlik, altyapı, ulaşım ve çevre gibi konularda kurumsal eşgüdüm sağlayacak; ayrıca her ilçeye yönelik stratejik planlama ve yıllık performans izleme raporları hazırlayacaktır. Koordinasyon Merkezi, Tekirdağ’ın yönetimsel reflekslerini güçlendirecek ve hizmetlerde tutarlılık sağlayacaktır.

14. Ortak Belediyecilik Bilgi Sistemi Entegrasyonu
Tüm ilçe belediyeleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve valilik bünyesindeki dijital veri sistemlerinin entegre edileceği “Ortak Belediyecilik Bilgi Sistemi” kurulacaktır. Böylece ruhsat, imar, altyapı, sosyal yardım, vergi, harç, çevre denetimi ve zabıta işlemleri ortak bir platformda yürütülebilecektir. Bu sistem sayesinde gereksiz evrak dolaşımı bitecek, kurumlar arası bilgi paylaşımı hızlanacak ve vatandaş bir başvurusunu tüm kurumlarda takip edebilecektir. Ayrıca büyük veri analizleriyle hizmet planlaması daha isabetli yapılabilecektir.

15. Yerel Yöneticiler İçin Sürekli Eğitim Akademisi
Belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye müdürleri ve birim şefleri için sürekli mesleki gelişim programları sunacak bir “Yerel Yönetim Akademisi” kurulacaktır. Bu akademi, belediyecilik mevzuatı, bütçe yönetimi, kriz yönetimi, kamu etiği ve dijitalleşme alanlarında eğitim verecektir. Ayrıca merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasında örnek uygulamaların paylaşılacağı çalıştaylar ve atölye programları da düzenlenecek; iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Eğitim altyapısı, yerel yönetim kapasitesini kalıcı biçimde artıracaktır.

16. İlçeler Arası Veri Paylaşım ve Analiz Ağı
Tüm ilçe belediyeleri ve kaymakamlıklar arasında anlık veri paylaşımını sağlayacak bir “İlçeler Arası Akıllı Veri Ağı” kurulacaktır. Nüfus hareketleri, suç oranları, sosyal yardım talepleri, çevre denetimleri, trafik verileri ve afet riskleri bu ağ üzerinden merkezi olarak izlenecektir. Bu sayede yöneticiler veri destekli karar alabilecek, ortak sorunlara birlikte çözüm üretilebilecek ve veri temelli kamu politikaları geliştirilebilecektir. Tekirdağ’ın stratejik planlaması, bu ağ sayesinde bilimsel temellere dayanacaktır.

17. İl Düzeyinde Afet Hazırlık ve Kriz Koordinasyon Üssü
Tekirdağ genelinde afet anında koordinasyonu sağlayacak tam donanımlı bir “Afet ve Kriz Yönetim Üssü” kurulacaktır. Bu merkezde AFAD, emniyet, jandarma, sağlık, belediyeler, itfaiye ve Kızılay sürekli iletişim içinde olacak şekilde yapılandırılacaktır.

Acil müdahale planları, araç parkı, haberleşme altyapısı ve bölgesel haritalar bu merkezde tek elden yönetilecektir. Doğal afetlere karşı kurumlar arası eşgüdüm sağlanacak, insan hayatını koruma kapasitesi ciddi oranda artacaktır.

18. Mahalli İdareler Denetim ve Danışma Birimi
Belediyelerin hizmet kalitesini artırmak amacıyla valilik bünyesinde bağımsız bir “Mahalli İdareler Denetim ve Danışma Birimi” kurulacaktır. Bu birim belediyelerin mali ve idari işlemlerini şeffaf şekilde denetleyecek, aynı zamanda rehberlik hizmeti sunacaktır.

Birim, özellikle küçük belediyelere mevzuat desteği, ihale süreçleri, proje hazırlama ve raporlama gibi konularda aktif danışmanlık sağlayacak; hatalı uygulamaların önlenmesine katkı sunacaktır.

19. Ortak Ruhsatlandırma ve İmar Denetimi Platformu
İl genelinde tüm ruhsatlandırma ve imar denetim süreçleri için tek bir dijital platform kurulacaktır. Belediye, il özel idaresi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu platform üzerinden ruhsat, yapı denetimi ve kaçak yapı kontrollerini yürütecektir. Böylece hem süreçler hızlanacak hem de imar mevzuatına uygunluk denetimleri eşgüdüm içinde yapılacaktır. Bu sistem kaçak yapılaşmanın önlenmesinde etkili bir araç olacaktır.

20. Kaymakamlık Hizmetleri Ortak Portalı
Tüm kaymakamlıklar arasında ortak işleyişe sahip bir dijital başvuru ve izleme sistemi kurulacaktır. Vatandaşlar sosyal yardım, dilekçe, şikayet, ruhsat gibi işlemlerini bu portal üzerinden başlatabilecek, başvuru süreçlerini anlık takip edebilecektir. Bu sistem sayesinde kaymakamlık hizmetleri daha hızlı, şeffaf ve ölçülebilir hale gelecek; vatandaş memnuniyeti artacaktır. Ayrıca verilerden elde edilen istatistikler merkez yönetimin karar alma süreçlerine katkı sağlayasağlayacaktı.

21. Ortak Satın Alma ve Lojistik Merkezi
İl genelindeki kamu kurumlarının ortak alım, depolama ve dağıtım süreçlerini yönetecek bir “Kamu Lojistik ve Satın Alma Merkezi” kurulacaktır. Bu merkez sayesinde maliyetler düşecek, ihtiyaç planlaması daha doğru yapılacak ve israf önlenecektir. Aynı zamanda kurumlar arası hibe paylaşımları, taşınır mal takasları ve atıl kaynakların etkinleştirilmesi bu merkez üzerinden yürütülecek; kaynak yönetiminde verimlilik sağlanacaktır.

22. Yerel İdareler Strateji ve Performans İzleme Ofisi
Tüm belediyelerin beş yıllık stratejik planlarını, yıllık performans raporlarını ve uygulama sonuçlarını izlemek üzere “Yerel İdareler Strateji ve Performans İzleme Ofisi” kurulacaktır. Bu ofis merkezi hükümete doğrudan rapor sunacak ve il düzeyinde başarı karnesi çıkaracaktır.

Belediyelerin kaynak kullanımı, hizmet dağılımı, halkla ilişkileri ve şeffaflık düzeyleri bu ofis tarafından izlenecek ve gerekirse yönlendirici geri bildirim sağlanacaktır.

23. Ortak Acil Çağrı ve Takip Merkezi
112 Acil Çağrı Merkezi modeline entegre olarak il genelindeki tüm zabıta, itfaiye, sağlık ve güvenlik birimlerinin ortak çalıştığı bir takip sistemi kurulacaktır. Vatandaş tek bir numaradan tüm birimlere erişebilecek, olay yerleri gerçek zamanlı izlenebilecektir.

Acil durumlara hızlı müdahale, kurumlar arası anlık bilgi paylaşımı ve kriz senaryolarına göre hareket planı bu merkezden koordine edilecektir. Süreçler daha etkin ve hayat kurtarıcı hale gelecektir.

24. Vatandaş Temsilciliği ve Halk Katılımı Dairesi
Yerel yönetimlerin halkla ilişkilerini geliştirmek ve halkın yönetime katılımını sağlamak amacıyla yeni bir “Vatandaş Temsilciliği ve Halk Katılımı Dairesi” kurulacaktır. Bu daire mahalle toplantıları, anketler, dijital oylamalar ve açık meclisler organize edecektir. Bu sayede vatandaşın fikirleri karar alma süreçlerine doğrudan yansıyacak, yerel yönetimlerde hesap verebilirlik ve sosyal denge güçlenecektir.

Bu yatırımlar sayesinde Tekirdağ, Türkiye’nin en koordineli, verimli ve hızlı karar alabilen illerinden biri haline gelecektir. Kamu kurumları arası iletişim güçlenecek, hizmet sunumu standartlaşacak, vatandaş memnuniyeti artacak ve kamu kaynakları daha etkin kullanılacaktır. Aynı zamanda afet ve kriz anlarında kurumlar arası refleks hızlanacak, yönetişim kültürü gelişecek ve Tekirdağ’daki tüm ilçeler arasında uyum sağlanacaktır. Bu reformlar, Tekirdağ’ı sadece yönetilen bir şehir değil, birlikte yönetilen bir şehir haline dönüştürecektir.

Son düzenleme:
Konu sahibi
BÖLÜM 20: İKLİM POLİTİKALARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
"Tekirdağ’ın Geleceği İçin Yeşil Adımlar: İklim Politikaları ve Sürdürülebilirlik Yatırımları"

Tekirdağ, Marmara bölgesinin en stratejik illerinden biri olarak hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ancak bu hızlı büyüme ile birlikte çevresel sorunlar da artmaktadır. İklim değişikliği, sürdürülebilir tarım, su yönetimi, hava kirliliği ve çevre kirliliği gibi unsurlar, hem kent hem de kırsal yaşam için büyük tehditler oluşturuyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Tekirdağ’daki bu tehditlere karşı kararlı adımlar atmalı ve sürdürülebilir kalkınmayı temel ilke olarak benimsemelidir. Sadece yerel yönetimlerin değil, aynı zamanda merkezi yönetimin de katkı sağlaması gereken bu alanda, iklim politikaları ve çevre yönetimi üzerine yatırımlar büyük önem taşımaktadır.

Tekirdağ, tarım, sanayi, ulaşım ve yerleşim alanlarında büyük bir potansiyele sahipken, bu potansiyelin çevresel sürdürülebilirlikle uyumlu bir biçimde yönetilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, şehrin iklim değişikliğiyle mücadelede rol alması, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması, çevre dostu altyapılar kurması ve doğa ile uyumlu bir kalkınma sürecini başlatması kritik önemdedir. Bu yatırımlar, Tekirdağ’ı sadece Türkiye’nin değil, çevreye duyarlı bir model şehir olarak da öne çıkaracaktır.

1. Tekirdağ Çevre ve İklim Değişikliği Koordinasyon Merkezi​

Tekirdağ’daki tüm çevre ve iklim politikalarının merkezi bir noktadan yönetilmesi için “Tekirdağ Çevre ve İklim Değişikliği Koordinasyon Merkezi” kurulacaktır. Bu merkez, şehrin çevresel sorunlarını izlemek, ulusal ve uluslararası iklim hedeflerine ulaşılmasına yönelik projeler geliştirmek ve uygulamak için gerekli tüm koordinasyonu sağlayacaktır.

Merkez, aynı zamanda yerel yönetimlerin, sanayi tesislerinin, tarım alanlarındaki faaliyetlerin ve halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gibi stratejik adımları da atacak. Böylece şehirde iklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadelede daha güçlü bir liderlik oluşturulacaktır.

2. Yenilenebilir Enerji Altyapılarının Kurulması ve Geliştirilmesi​

Tekirdağ il genelinde güneş, rüzgar ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla altyapılar kurulacaktır. Bu yatırımlar, hem şehrin enerji ihtiyacını karşılayacak hem de çevre dostu enerji üretimini teşvik edecektir.

Özellikle güneş enerjisi, Tekirdağ’ın tarım alanlarına uygunluğu nedeniyle büyük bir potansiyel taşımaktadır. Yenilenebilir enerji projeleriyle şehrin karbon ayak izi azaltılacak, aynı zamanda enerji bağımsızlığı sağlanacaktır. Bu yatırımlar, Tekirdağ’ı enerji üretiminde sürdürülebilir bir şehir haline getirecektir.

3. Yeşil Altyapı ve Akıllı Şehir Çözümleri​

Tekirdağ, ulaşım altyapısını geliştirirken aynı zamanda çevresel etkileri de göz önünde bulundurmalıdır. Akıllı şehir çözümleri ve yeşil altyapılarla, trafik yoğunluğu, hava kirliliği ve enerji tüketimi gibi sorunlar minimize edilecektir. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları, yeşil çatılar ve enerji verimli bina uygulamaları gibi unsurlar şehirde yaygınlaştırılacaktır.

Bu projeler, şehirde yaşam kalitesini artırırken doğa dostu bir yaşam tarzının benimsenmesine katkı sunacaktır. Ayrıca, çevre dostu altyapılar sayesinde Tekirdağ’ın iklim değişikliği ile mücadelesi güçlenecektir.

4. Sürdürülebilir Tarım ve Su Yönetimi Projeleri​

Tekirdağ, tarım sektörü açısından büyük bir öneme sahiptir. Suyun verimli kullanımını sağlamak, tarımsal üretimle birlikte su kaynaklarının korunması için yeni projeler başlatılacaktır. Bu projeler, modern sulama sistemleri, su geri kazanım teknolojileri ve biyolojik çeşitliliği artırıcı uygulamaları içerecektir.

Bunun yanı sıra, tarımda sürdürülebilirlik ilkesine dayalı organik üretim teşvik edilecek, çevre dostu tarım ilaçları kullanılacaktır. Bu sayede hem gıda güvenliği sağlanacak hem de ekosistem dengesi korunacaktır. Bu projeler, Tekirdağ’ın tarım sektörü için geleceğe yönelik sağlam bir temel oluşturacaktır.

5. Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Altyapısının Güçlendirilmesi​

Tekirdağ’ın atık yönetimi sistemlerinin modernize edilmesi ve geri dönüşüm oranlarının artırılması için yatırımlar yapılacaktır. Bu yatırımlar, hem evsel hem de endüstriyel atıkların etkin bir şekilde toplanmasını ve geri dönüştürülmesini sağlayacaktır. Ayrıca, atıkların enerji üretiminde kullanılabileceği tesisler kurulacaktır.

Bu altyapılar sayesinde Tekirdağ’ın atık yönetimi, çevreye zarar vermek yerine kaynakların geri kazanılmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda şehirdeki sanayi bölgeleri de daha çevre dostu hale gelecek, sürdürülebilir bir üretim modeline geçiş sağlanacaktır.

6. Sıfır Atık Projesi ve Çevre Dostu Yaşam Tarzı Eğitim Programları​

Tekirdağ’da sıfır atık projesiyle, evlerde ve sanayi tesislerinde atıkların sıfırlanması hedeflenecektir. Ayrıca, halkın çevreye duyarlı bir yaşam tarzı benimsemesi için eğitim programları düzenlenecek ve sıfır atık sertifikası veren programlar geliştirilecektir.

Bu projeler, vatandaşların çevre konusunda bilinçlenmesini sağlayacak ve atıkların daha verimli şekilde yönetilmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, sıfır atık uygulamaları sayesinde Tekirdağ’ın çevre dostu kimliği güçlenecektir.

7. Karbonsuz Ulaşım Ağı ve Elektrikli Araç Yatırımları​

Şehirdeki ulaşım altyapısının karbonsuz hale getirilmesi için elektrikli araçların yaygınlaştırılması ve elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulumuna başlanacaktır. Aynı zamanda bisiklet yolları ve yaya yolları gibi alternatif ulaşım araçları da teşvik edilecektir.

Bu yatırımlar, şehirdeki ulaşımın daha az enerji tüketen, çevre dostu bir şekilde yapılmasını sağlayacak ve hava kalitesini artıracaktır. Ayrıca, Tekirdağ’ın sürdürülebilir ulaşım altyapısının temelini atarak, şehirdeki trafik yoğunluğunu ve karbon salınımını azaltacaktır.

8. Doğa Koruma ve Ekosistem Yenileme Projeleri​

Tekirdağ’da doğal yaşam alanlarının korunması ve bozulmuş ekosistemlerin onarılması amacıyla doğa koruma projeleri hayata geçirilecektir. Bu projeler, orman alanlarının arttırılmasını, göletlerin temizlenmesini ve biyoçeşitliliğin korunmasını kapsayacaktır.

Doğa koruma projeleri, Tekirdağ’ın doğal kaynaklarının korunmasına ve ekosistem hizmetlerinin sürekliliğine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, şehrin doğa dostu bir kimlik kazanmasına yardımcı olacaktır.

9. Sıfır Karbon Sanayi Bölgeleri ve Çevre Dostu Üretim​

Tekirdağ’daki sanayi bölgelerinde sıfır karbon hedefleyen üretim alanları oluşturulacaktır. Bu sanayi bölgeleri, enerji verimliliğini artıran teknolojiler kullanacak ve karbon salınımını minimum seviyeye çekecektir.

Bu projeler, Tekirdağ’ın sanayi altyapısının çevre dostu hale gelmesini sağlayacak ve bölgedeki iş gücünün sürdürülebilirlik prensipleriyle çalışmasını teşvik edecektir.

10. Akıllı Su Yönetim Sistemi ve Yağmur Suyu Depolama Projeleri​

Tekirdağ'da su kaynaklarının daha verimli kullanılması için akıllı su yönetim sistemleri kurulacaktır. Ayrıca, yağmur suyu depolama projeleri ile su tüketimi azaltılacak ve kuraklık gibi iklim değişikliğiyle ilgili risklere karşı önlem alınacaktır.

Bu yatırımlar, su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlayarak, Tekirdağ’ın iklim değişikliği ile daha dayanıklı hale gelmesini destekleyecektir.

Bu yatırımlar, Tekirdağ’ı çevre dostu, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşan ve iklim değişikliğiyle mücadelede lider şehirlerden biri haline getirecektir. Hem şehir içi yaşam kalitesi artacak, hem de doğal kaynaklar daha verimli kullanılacaktır. Ayrıca, bu projeler sayesinde Tekirdağ, Türkiye’nin çevre dostu ekonomiye geçişine örnek teşkil edecek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir şehir bırakılacaktır.

Konu sahibi
BÖLÜM 21: İLETİŞİM, BASIN VE KAMUOYU BİLGİLENDİRME

“Şeffaflıkta Yeni Bir Çağ: Tekirdağ’da Kamuoyu Bilgilendirme ve İletişim Reformları”

Tekirdağ’ın hızlı kentleşme ve sanayileşme süreci, vatandaşla kamu arasındaki iletişim kanallarının daha açık, hızlı ve doğru çalışmasını zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, yerel medya kuruluşlarının güçlendirilmesi ve kamunun bilgilendirilmesi konusunda sürdürülebilir bir strateji oluşturulması artık bir zorunluluktur. Doğru bilgiye zamanında erişim, halkın kamu politikalarına güvenini pekiştirmenin en güçlü yollarından biridir. Bu çerçevede Tekirdağ ilinde hayata geçirilmesi gereken yatırımlar, hem merkezi hükümetle yerel yönetimler arasında çift yönlü bir bilgi akışı sağlamakta, hem de vatandaşların günlük yaşamına dokunan kararların daha açık ve anlaşılır hale gelmesini hedeflemektedir. Bu yatırımların hayata geçirilmesiyle; demokratik katılım, medya çeşitliliği, kriz iletişimi kapasitesi ve kurumsal şeffaflık ciddi ölçüde artacaktır.

---

1. Tekirdağ Dijital Kamuoyu Bilgilendirme Platformu Kurulması
Vatandaşların güncel gelişmeleri, kamu yatırımlarını, ihale süreçlerini ve belediye-meclis kararlarını tek bir dijital ortamda takip edebileceği, etkileşimli ve şeffaf bir kamu bilgi sistemi oluşturulacaktır. Platform mobil cihazlarla uyumlu olacak, görsel anlatımlar ve anlık bildirimlerle bilgi erişimini kolaylaştıracaktır. Bu yatırım sayesinde vatandaşlar sadece bilgi almakla kalmayacak; aynı zamanda görüş bildirme, yorum yapma ve önerilerde bulunma şansına da sahip olacak. Böylelikle karar alma süreçlerine katılım artacak ve kamuoyunda güven ilişkisi yeniden tesis edilecektir.

---

2. Yerel Medya Destekleme ve Geliştirme Fonu
Tekirdağ’daki yerel gazete, radyo, TV ve dijital medya kuruluşlarının niteliksel ve teknik altyapılarını iyileştirmek amacıyla sürdürülebilir bir destek fonu kurulacaktır. Bu fon, gazetecilikte etik ilkelerin geliştirilmesini ve yerel haber çeşitliliğini artırmayı hedefleyecektir.

Bağımsız ve güçlü yerel medya, vatandaşların yaşadığı bölgeye dair doğru bilgi almasını sağlarken, aynı zamanda kamu kurumlarının hesap verebilirliğini de artıracaktır. Bu destek programı, özellikle genç gazetecilerin yetişmesine katkıda bulunacaktır.

---

3. Tekirdağ Kamu Sözcülüğü ve Bilgi Paylaşım Ofisi
Valilik bünyesinde kurulacak profesyonel bir sözcülük ve basın ofisi, devletin yerel icraatlarıyla ilgili doğru ve zamanında açıklamalar yapacak, kriz anlarında koordineli bilgi sunacaktır. Basın toplantıları, bilgilendirme bültenleri ve sosyal medya içerikleri burada üretilecektir. Bu yapı, spekülatif bilgi kirliliğinin önüne geçecek ve kamuoyunun güvenilir bilgiye erişimini garanti altına alacaktır. Ayrıca bu ofis, vatandaşların sık sorduğu soruları derleyerek periyodik kamu bültenleri de hazırlayacaktır.

---

4. İlçelerde Mobil Bilgi ve Geri Bildirim Noktaları Kurulması
Her ilçede kurulacak mobil bilgi noktaları sayesinde, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar kamu hizmetleri, yatırımlar ve sosyal destekler hakkında bilgilendirilecektir. Bu noktalarda anketler de yapılacak, halktan düzenli olarak geri bildirim toplanacaktır. Bu yaklaşım, yerel halkın sesini doğrudan merkeze taşımayı sağlayacak ve politikaların sahadaki etkisinin ölçülmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu noktalar sayesinde dijital uçurumun azaltılması da hedeflenmektedir.

---

5. Tekirdağ İletişim Akademisi Kurulması
Valilik, üniversite ve medya işbirliğiyle kurulacak olan akademi, kamu görevlilerine kriz iletişimi, medya ile ilişkiler, basın dili, sosyal medya yönetimi gibi alanlarda sürekli eğitimler verecektir. Ayrıca gazeteciler ve genç iletişimciler için sertifikalı kurslar düzenlenecektir. Bu eğitim merkezi sayesinde kamu kurumlarında görev yapan personelin iletişim kapasitesi artırılacak, medya temsilcileriyle daha verimli ve yapıcı ilişkiler kurulabilecektir.

---

6. Kamusal Veri Görselleştirme ve Açık Veri Portalı
Kamu yatırımları, çevre verileri, ulaşım bilgileri ve sosyo-ekonomik göstergeler gibi kritik verilerin herkesin anlayabileceği infografikler ve görsel anlatımlarla sunulacağı bir açık veri portalı kurulacaktır. Bu sistem, hem gazeteciler hem de akademik araştırmacılar için kaynak sağlayacak, hem de kamu şeffaflığını kurumsallaştıracaktır. Veriye dayalı politika yapımı ve halkın veri okuryazarlığı becerileri bu sayede desteklenecektir.

---

7. Kriz ve Afet Anlarında Koordineli Bilgilendirme Sistemi
Afet, salgın, ulaşım krizi gibi olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış SMS, radyo, sosyal medya ve belediye hoparlörlerini entegre eden bir bilgilendirme ağı kurulacaktır. Bu sistem sayesinde halk, kriz anlarında resmi kaynaklardan gelen hızlı ve doğru bilgilere ulaşabilecek, kaotik bilgi kirliliği minimize edilecektir. Ayrıca bu sistemde iletişim senaryoları önceden yazılı hale getirilecektir.

---

8. Genç Muhabirler ve Yurttaş Gazeteciler Programı
Liseler ve üniversitelerde gönüllü gençlere kamu haberleri ve yerel gazetecilik üzerine uygulamalı eğitimler verilecek, bu gençler kamu kurumlarıyla işbirliği içinde belirli konuları halka aktaracaktır. Bu program hem gençlerin iletişim becerilerini artıracak hem de halkın içinden haber yapan bir nesil yetişmesini sağlayacaktır. Böylece katılımcı demokrasinin medya ayağı güçlenecektir.

---

9. Kamusal Reklamcılık ve Bilgilendirme İçerikleri Atölyesi
Kamu spotları, sosyal medya videoları, broşür ve billboard içerikleri gibi bilgilendirme materyallerinin daha anlaşılır, çekici ve etkili olması için profesyonel bir tasarım atölyesi kurulacaktır. Bu atölye yerel halktan da yaratıcı fikirler toplayacaktır. Bu yatırım sayesinde kamusal duyurular, hedef kitleye daha hızlı ve kalıcı şekilde ulaşabilecek, halkla devlet arasındaki iletişim daha akıcı hale gelecektir.

---

10. Erişilebilir Dil ve Çoğul Dilde Kamu Bilgilendirmesi
İşitme engelliler için işaret dili çevirisi, yaşlı bireyler için sadeleştirilmiş metinler, yabancı uyruklu sakinler için çok dilli içerikler sunulacaktır. Böylece kamu bilgilendirmesindeki dil bariyerleri azaltılacaktır. Bu adım, iletişimin kapsayıcılığını artıracak, bilginin toplumun tüm kesimlerine eşit şekilde ulaşmasını sağlayacaktır. Katılımcılık sadece fiziksel değil, iletişimsel eşitliği de gerektirir.

---

Bu yatırımların hayata geçirilmesiyle Tekirdağ’da halkın bilgiye hızlı ve doğru erişimi güçlenecek, kamu kurumlarının hesap verebilirlik seviyesi yükselecek, kriz dönemlerinde bilgi kirliliği önlenecek, yerel medya güçlenecek ve vatandaşın yönetime katılım düzeyi artacaktır. Aynı zamanda gençlere iletişim alanında yeni istihdam olanakları sağlanacak, engelli ve dezavantajlı gruplar bilgiye erişimde eşit fırsata sahip olacaktır. Kapsayıcı iletişimle birlikte Tekirdağ, sadece sanayi ve tarımda değil, aynı zamanda demokratik şeffaflıkta da Türkiye’nin örnek illerinden biri haline gelecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 22: İMAR VE ŞEHİRCİLİK

“Geleceği Şekillendiren Kent: Tekirdağ’da Akıllı ve Dayanıklı Şehircilik Hamlesi”

Modern yaşamın gerekliliklerine uygun, çevreyle uyumlu, dirençli ve insan odaklı kentler inşa etmek, çağdaş şehircilik anlayışının temel taşıdır. Tekirdağ gibi hızla büyüyen ve sanayileşen bir kentte, plansız yapılaşmanın, altyapı yetersizliklerinin ve çevresel tehditlerin önüne geçilmesi için imar ve şehircilik politikalarında köklü reformlar yapılması elzemdir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bu alanda Tekirdağ’da gerçekleştireceği yatırımlar, kentin mekânsal gelişimini sürdürülebilirlik, estetik, teknoloji ve katılımcılık ilkeleriyle şekillendirecektir. Bu yatırımlar, yalnızca yapılaşma kalitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda deprem ve afetlere karşı dayanıklılığı artıracak, sosyal donatı alanlarını genişletecek, konut krizine yapısal çözümler sunacak ve kent estetiğini çağdaş normlara taşıyacaktır. Vatandaşların güvenli, yaşanabilir ve erişilebilir alanlarda hayat sürmelerini sağlayacak bu reformcu adımlar, Tekirdağ’ı geleceğin kenti olma yolunda önemli bir eşikten geçirecektir.

1. Akıllı İmar Bilgi Sistemi ve Dijital Kent Planlama Merkezi​

Tekirdağ’da tüm imar planlarının dijitalleştirildiği, vatandaş ve yatırımcıların erişimine açık bir “Akıllı İmar Bilgi Sistemi” kurulmalıdır. Bu sistem, imar değişikliklerinin şeffaf ve izlenebilir hale gelmesini sağlayarak suistimalleri engelleyecektir. Aynı merkez, imar planlarının üç boyutlu olarak izlenebildiği interaktif haritalar sunacaktır.

Merkez ayrıca, mahalle ölçeğinden başlayarak kentsel dönüşüm, sosyal konut ve altyapı yatırımlarını entegre bir sistem içinde planlayan uzman ekiplerin görev yaptığı bir birim olacaktır. Yapılaşma süreçleri bu dijital altyapı ile izlenecek ve denetlenecektir.

2. Depreme Dayanıklı Konut ve Mahalle Dönüşüm Programı​

Tekirdağ genelinde yapı stoku, özellikle 2004 ve öncesinde inşa edilen konutlar açısından büyük risk taşımaktadır. Acilen, mikro bölgeleme ve yapı envanteri çalışmaları yapılarak riskli mahallelerde kentsel dönüşüm başlatılmalıdır. Bu dönüşüm rant amacıyla değil, sosyal adalet ilkesiyle yürütülmeli; dar gelirli ailelerin barınma hakkı korunmalıdır. Yeni yapılacak konutlar, enerji verimliliği yüksek, sosyal donatıları zengin ve afete dirençli yapılar olmalıdır.

3. Kıyı Alanları ve Tarım Arazilerinin İmara Açılmasının Önlenmesi​

Marmara kıyılarında yapılaşmanın kontrolsüz artışı, çevresel felaketlere kapı aralamaktadır. Hükümet, kıyı alanlarını mutlak koruma altına almalı; yapılaşmaya karşı net yasaklar ve denetimler getirmelidir. Aynı şekilde, verimli tarım arazilerinin imara açılması kesinlikle önlenmelidir. Bu alanlarda yürütülecek koruma planları, bilimsel çevre analizlerine ve halkın katılımına dayanmalıdır. Özellikle Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi ve Şarköy kıyı şeritlerinde özel koruma alanları ilan edilmelidir.

4. Yeni Yerleşim Bölgeleri ve Ulaşım Akslarına Entegre Gelişim Planı​

Kentin batı ve kuzey aksında planlı yeni yerleşim bölgeleri oluşturulmalıdır. Bu bölgeler, konut, okul, sağlık ocağı, park ve kamu hizmetlerini entegre şekilde barındıran karma yapılarla geliştirilmelidir.

Yeni yerleşim alanları, raylı sistem ve otobüs hatlarına entegre olacak biçimde planlanmalı; ulaşım ve yerleşim birlikte düşünülmelidir. Böylece hem merkezdeki yoğunluk azaltılır hem de yeni yaşam alanları planlı şekilde büyür.

5. Kentsel Tasarım ve Estetik Yönergesi Uygulaması​

Tekirdağ kent merkezinde görsel karmaşa yaratan, çarpık yapılaşmaya neden olan uygulamalar kaldırılmalıdır. Tüm yeni yapılarda belirli cephe standardı, kat yüksekliği ve estetik kıstaslar getiren “Kent Estetiği Yönergesi” yürürlüğe girmelidir. Bu yönerge, meydanlar, ana arterler ve turistik alanlarda daha titizlikle uygulanmalı; kent dokusu içinde bütünlük sağlanmalıdır. Ayrıca mevcut kötü örnekler için de teşviklerle cephe iyileştirme projeleri hayata geçirilmelidir.

6. Tüm İlçelerde Mekânsal Strateji Planları Hazırlanması​

Her ilçenin kendi coğrafi, sosyal ve ekonomik özelliklerine uygun mekânsal strateji planları hazırlanmalıdır. Bu planlar, ilçelerin 20–30 yıllık gelişimini yönlendirecek kılavuz belgeler olacaktır.

Belediyelerin merkezi hükümetle işbirliği içinde hazırlayacağı bu strateji belgeleri, yatırımcılara yön gösteren, doğal ve kültürel varlıkları koruyan birer rehber niteliği taşıyacaktır.

7. Kentsel Yeşil Kuşak ve Mikro Parklar Ağı Projesi​

Tekirdağ’ın hızla gelişen ilçelerinde nefes aldıracak yeşil kuşak projeleri hayata geçirilmelidir. İl merkezinden başlayarak Muratlı, Ergene ve Çerkezköy’e kadar uzanan bir yeşil koridor hattı oluşturulabilir. Ayrıca mahalle düzeyinde mikro parklar ve kamusal yeşil alanlar yaygınlaştırılmalıdır. Bu alanlar, çocuk oyun grupları, yaşlılar için oturma alanları ve kent bostanları gibi işlevsel bileşenlerle donatılmalıdır.

8. Sanayi Bölgeleri için Planlı İmar ve Alt Yapı Geliştirme Hamlesi​

Tekirdağ’daki organize sanayi bölgeleri, genellikle yetersiz altyapı ve düzensiz imar planlaması ile gelişmiştir. Sanayi bölgelerine yönelik özel imar revizyonları ve yol-su-elektrik altyapısı yatırımları yapılmalıdır. Bu sayede sanayi yatırımları çevreye zarar vermeyecek şekilde yönlendirilirken, çalışanlar için sosyal tesisler, ulaşım olanakları ve lojistik merkezler de entegre biçimde planlanabilecektir.

9. Kırsal Mahallelerde Mekânsal Yeniden Yapılanma Programı​

Kırsal yerleşimlerde düzensiz yapılaşma, ulaşım zorlukları ve sosyal donatı eksiklikleri dikkat çekmektedir. Bu mahallelerde, kırsal mimariye uygun konut yapımı, altyapı yenilenmesi ve köy meydanı düzenlemeleri yapılmalıdır. Yapılacak bu müdahalelerle, kırsal alanların yaşanabilirliği artacak; tarımsal üretimle uyumlu mekânsal planlar sayesinde genç nüfusun köyde kalması teşvik edilecektir.

10. Afetlere Dirençli Mekânsal Planlama Rehberi Hazırlanması​

İmar ve şehircilik süreçlerine afet dirençliliği entegre edilmelidir. Bu amaçla Tekirdağ için özel olarak geliştirilecek “Afetlere Dirençli Mekânsal Planlama Rehberi” ile yeni projelere risk analizleri zorunlu hale getirilmelidir. Bu rehber, heyelan, su taşkını, deprem, erozyon gibi doğa kaynaklı tehditlerin yapılaşma üzerindeki etkisini asgariye indirecek kılavuz hükümler içerecek ve tüm planlamalarda referans belge olacaktır.

11. Toplu Konut Üretimi ve Sosyal Konut Master Planı​

Düşük ve orta gelirli vatandaşlar için sürdürülebilir konut politikaları geliştirilmelidir. Özellikle Çerkezköy, Ergene, Çorlu ve Kapaklı ilçelerinde TOKİ veya benzeri kamu ortaklığıyla yürütülecek sosyal konut projeleri başlatılmalıdır. Bu projeler yalnızca bina yapmaktan ibaret olmayıp, toplumsal yaşamı destekleyen okul, sağlık ocağı, park gibi sosyal bileşenleri de içermelidir. Kiralık konut destekli modeller de dâhil edilmelidir.

12. Boş Arsa Envanteri ve Kullanım Rehberi Oluşturulması​

Kent içinde boş kalan, yıllardır atıl duran arsaların değerlendirilmesi için kapsamlı bir arsa envanteri çıkarılmalı ve bu alanlar için kullanım rehberi hazırlanmalıdır. Kamuya ait arsalar öncelikli olarak sosyal donatıya dönüştürülmelidir. Bu uygulama, hem kent içi yoğunluğun dengelenmesini hem de estetik açıdan düzensizliği önleyecek bir araç olacaktır. Aynı zamanda yatırımcılar için şeffaf ve planlı alanlar sunulmuş olacaktır.

Bu kapsamlı imar ve şehircilik yatırımları, Tekirdağ’ı yalnızca bugünün değil, geleceğin de kenti haline getirecektir. Depreme dayanıklı, yeşil alanlarla donatılmış, estetik ve fonksiyonel açıdan dengeli, sosyal ve çevresel olarak adil bir kent modeli oluşacaktır. Kıyıların, tarım arazilerinin ve kırsal mimarinin korunmasıyla birlikte doğal varlıklar sürdürülebilir biçimde geleceğe taşınacaktır. Yeni yerleşim bölgeleri, ulaşım akslarıyla bütünleşik şekilde planlanacak, gecekondu ve çarpık yapılaşma gibi yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilecektir. Sonuç olarak, bu yatırımlar Tekirdağ’a daha dirençli, yaşanabilir, adil ve vizyoner bir şehir kimliği kazandıracaktır.​

Konu sahibi
BÖLÜM 23: İNSAN HAKLARININ VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASI

“Herkes İçin Eşitlik: Tekirdağ’da İnsan Hakları Altyapısının Güçlendirilmesi”

İnsan hakları ve temel özgürlükler, demokratik bir toplumun omurgasını oluşturur. Tekirdağ gibi hızla büyüyen ve çeşitlilik arz eden bir ilde, bu hakların etkin biçimde korunması ve yaygınlaştırılması, sosyal adaletin ve toplumsal barışın teminatı olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bu alanda atacağı stratejik adımlar, yalnızca bireylerin haklarını korumakla kalmayacak, aynı zamanda kamu yönetiminin meşruiyetini ve topluma olan güveni artıracaktır. Bu amaçla Tekirdağ ilinde yapılması gereken yatırımlar, sadece hukuki mekanizmaların değil, aynı zamanda bilinçlendirme, denetim ve destek sistemlerinin de geliştirilmesini hedeflemelidir. Çocuklardan kadınlara, yaşlılardan engelli bireylere kadar toplumun her kesimini kapsayan çok yönlü bir hak koruma mimarisi inşa edilmelidir. Aşağıda sıralanan yatırımlar, Tekirdağ’ın insan hakları temelli kalkınma rotasında atması gereken acil ve büyük adımları temsil etmektedir.

---

1. Tekirdağ İnsan Hakları İzleme ve Müdahale Merkezi (TİHİM)
İnsan hakları ihlallerine karşı zamanında ve yerinde müdahaleyi sağlayacak, bağımsız denetim ve destek kapasitesine sahip bir merkez kurulmalıdır. Bu merkez, mağdurların başvurabileceği, ihlalleri kayda alıp ilgili mercilere iletecek bir izleme ve raporlama sistemi kuracaktır.

TİHİM aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarıyla da entegre çalışarak Tekirdağ genelinde insan hakları duyarlılığını artıracak faaliyetler yürütecektir. Elde edilen verilerle yıllık insan hakları raporları yayımlanarak, kamuoyunun bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.

---

2. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Destek Kampüsü
Tekirdağ merkez ve ilçelerinde artan sayıda görülen kadına yönelik şiddet olaylarına karşı kapsamlı bir destek kampüsü kurulmalıdır. Bu kampüste barınma, psikolojik destek, hukuki danışmanlık ve istihdam eğitimleri sağlanacaktır.

Kadınların hem şiddetten korunmalarını hem de topluma güvenle yeniden katılmalarını sağlayacak bu yatırım, aynı zamanda aile içi şiddet döngüsünü kırmaya yönelik örnek bir model sunacaktır.

---

3. Çocuk Hakları Koordinasyon Ofisleri (ÇAKO)
Tekirdağ’ın ilçelerinde kurulacak bu ofisler; istismar, ihmal, zorla çalıştırma gibi çocuk hakları ihlallerine karşı etkin ve yerel düzeyde müdahale mekanizmaları geliştirecektir. Çocukların gelişim süreçlerinin takip edileceği bir veri ağı da oluşturulacaktır.

Ofisler aynı zamanda ailelere yönelik farkındalık eğitimleri düzenleyecek, sosyal hizmet uzmanları aracılığıyla risk altındaki çocukları belirleyecektir. Bu sayede çocukların korunması önleyici bir düzleme taşınacaktır.

---

4. Mahkum ve Tutuklular için Rehabilitasyon ve Yeniden Entegrasyon Programları
Tekirdağ’daki ceza infaz kurumlarında bulunan bireylerin insan onuruna uygun koşullarda yaşamaları ve topluma yeniden kazandırılmaları amacıyla kapsamlı bir rehabilitasyon ağı kurulmalıdır. Psikolojik destek, meslek edindirme ve sosyal adaptasyon programları yaygınlaştırılacaktır. Bu yatırım aynı zamanda yeniden suç işleme oranını azaltacak ve ceza adalet sisteminin temel amacı olan topluma yeniden kazandırma prensibini hayata geçirecektir.

---

5. Engelli Bireyler İçin Erişim ve Hak İzleme Platformu
Tekirdağ’da engelli bireylerin kamusal alanlara, hizmetlere ve bilgiye erişimi ciddi eksiklikler barındırmaktadır. Bu platform, engellilerin yaşadığı hak ihlallerini belgeleyen, çözümler üreten ve kamu kurumlarını yönlendiren bir yapı işlevi görecektir. Ayrıca kamu binalarının erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirilmesi için teknik destek ve izleme mekanizmaları da platform bünyesinde geliştirilecektir.

---

6. LGBTİ+ Hakları İçin Farkındalık ve Destek Birimi
Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde, ayrımcılıkla mücadele ve bireysel hakların korunması amacıyla Tekirdağ’da kamu güvencesi altında çalışan bir LGBTİ+ destek birimi kurulmalıdır. Birim, ayrımcılık mağdurlarına hukuki ve psikolojik destek sağlayacaktır. Ayrıca eğitim kurumlarında ve kamu kuruluşlarında eşitlik odaklı seminer ve atölye çalışmaları düzenleyerek önleyici kültürel dönüşüm hedeflenecektir.

---

7. Göçmen ve Mülteciler için İnsan Hakları Danışma Masaları
Tekirdağ’daki göçmen ve mülteci topluluklarının hak ihlallerine karşı bilinçlendirilmesi ve kamu hizmetlerine yönlendirilmesi için il merkezi ve ilçelerde danışma masaları kurulmalıdır. Bu masalar çok dilli destek sağlayarak yasal süreçlerde rehberlik edecektir.

Göçmen çocukların eğitime erişimi, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve iş güvencesi gibi alanlarda da aktif izleme yapılacaktır. Bu sayede göçmenlerin hak temelli entegrasyonu sağlanacaktır.

---

8. Halk Meclisleri ve Yurttaş Katılımı İnisiyatifi
Temel özgürlüklerin yaygınlaştırılması için yerel düzeyde düzenli halk toplantıları, yurttaş meclisleri ve tematik forumlar organize edilmelidir. Bu girişim, yönetişim süreçlerinde katılım kültürünü geliştirecek ve ifade özgürlüğünü kurumsallaştıracaktır.

Yurttaşların doğrudan katkı sunduğu karar alma süreçleri aynı zamanda kamuoyunda hesap verilebilirliğin artmasını ve insan hakları bilincinin yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

---

9. İfade Özgürlüğü ve Medya İzleme Masası
Tekirdağ’da faaliyet gösteren gazeteciler, dijital yayıncılar ve ifade özgürlüğü savunucuları için bir izleme ve koruma masası kurulmalıdır. Bu masa, basın özgürlüğünü tehdit eden gelişmeleri raporlayacak ve hukuki destek sağlayacaktır.

Medya çalışanlarının mesleki haklarını koruma altına alan bu yatırım, özgür bilgi akışını garanti altına alacak ve demokratik denetim işlevini güçlendirecektir.

---

10. İnsan Hakları Eğitimi ve Gönüllülük Akademisi
Lise, üniversite ve kamu çalışanlarına yönelik kapsamlı insan hakları eğitim programlarının düzenleneceği bir gönüllülük akademisi kurulmalıdır. Bu akademi hem teorik bilgi aktarımı yapacak hem de sahada aktif çalışacak gönüllü kadrolar yetiştirecektir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına proje geliştirme, hak temelli raporlama ve savunuculuk teknikleri konularında destek sunarak Tekirdağ’da insan hakları alanında kurumsal kapasite artışı sağlanacaktır.

---

Genel Etki Değerlendirmesi:
Bu yatırımlar sayesinde Tekirdağ, insan hakları ve temel özgürlükler alanında Türkiye’nin örnek illerinden biri haline gelecektir. İnsan onuruna saygılı, ayrımcılığa karşı duruş sergileyen, çocuklar, kadınlar, engelliler, göçmenler ve dezavantajlı gruplar için güvenli bir yaşam ortamı oluşturulacaktır. Kamusal hizmetlerde hak temelli yaklaşım güçlenecek, ifade özgürlüğü ve katılımcılık kültürü yaygınlaşacak, toplumsal barış ve adalet duygusu derinleşecektir. Bu yatırımlar, sadece bireylerin değil, tüm kentin daha adil, daha eşit ve daha yaşanabilir bir geleceğe ilerlemesini sağlayacaktır.

Konu sahibi
BÖLÜM 24: KADIN HAKLARI VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

“Eşitlikle Yükselen Şehir: Tekirdağ’da Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Adaletine Yatırım”

Kadınların eşit fırsatlara sahip olduğu, karar alma mekanizmalarına katıldığı ve ekonomik-sosyal hayatta güçlü biçimde yer aldığı bir Tekirdağ, yalnızca kadınlar için değil tüm toplum için daha adil, üretken ve huzurlu bir geleceği temsil eder. Ancak halen toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri; istihdamda, siyasette, eğitimde ve kamu hizmetlerine erişimde ciddi engeller yaratmakta, kadınların potansiyelini gerçekleştirmesini sınırlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Tekirdağ’da bu eşitsizlikleri gidermek, kadınların yaşam kalitesini artırmak ve toplumsal dönüşümü desteklemek adına atması gereken yapısal adımlar kritik önemdedir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, yalnızca kadınlara yönelik bir sosyal politika değil, aynı zamanda kalkınmanın, refahın ve adaletin vazgeçilmez parçasıdır. Bu kapsamda Tekirdağ’da kadınlara yönelik ekonomik destek programlarından sığınma evlerine, toplumsal farkındalık kampanyalarından hukuki destek merkezlerine kadar birçok stratejik yatırımın hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu yatırımlar sadece bireysel yaşamları dönüştürmekle kalmayacak, aynı zamanda Tekirdağ’ı kadın dostu bir şehir haline getirecektir.

---

1. Kadın Girişimcilik Destek Merkezi (KGDM) – Süleymanpaşa
Kadınların ekonomik hayata etkin biçimde katılımı, toplumsal eşitliğin temel direklerinden biridir. Süleymanpaşa’da kurulacak olan Kadın Girişimcilik Destek Merkezi, girişimci olmak isteyen kadınlara eğitim, danışmanlık, küçük ölçekli hibe ve mikrokredi desteği sunacaktır. Merkez ayrıca kooperatifleşme, dijital pazarlama ve marka oluşturma gibi alanlarda kadınlara özel mentorluk programları yürütecektir.

İş yaşamında kadın istihdamını artırmak ve kadınları kendi işlerini kurma yolunda cesaretlendirmek amacıyla kurulacak bu merkez, başta düşük gelirli ve kırsalda yaşayan kadınlar olmak üzere çok sayıda bireyin ekonomik bağımsızlığa ulaşmasına katkı sunacaktır.

---

2. Kadın Sığınma Evi ve Kriz Merkezi – Çorlu
Çorlu ilçesinde kurulacak olan bu merkez, şiddete uğrayan veya şiddet tehdidi altında bulunan kadınlara ve çocuklarına geçici barınma, psikolojik destek, hukuki danışmanlık ve sosyal yönlendirme hizmetleri sunacaktır. Aynı çatı altında bir kriz merkezi de faaliyet gösterecek ve acil durumlarda 7/24 hizmet verecektir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin en somut adımlarından biri olan bu yatırım, yalnızca mağdur kadınların değil aynı zamanda çocuklarının da güvenli ve insan onuruna yakışır biçimde yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından hayati önem taşır.

---

3. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri ve Yerel Farkındalık Kampanyaları
Tekirdağ genelinde belediyeler, okullar, camiler, sanayi kuruluşları ve köy kahvehanelerinde yürütülecek toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleriyle farkındalık artırılacaktır. Yerel STK’lar, üniversiteler ve medya ile iş birliği içinde yürütülecek bu kampanyalar, cinsiyet kalıplarına, eşitsizliğe ve şiddete karşı toplumsal bilinç geliştirecektir. Bu kampanyalar, bireylerin tutum ve davranışlarını dönüştürmeyi hedefleyerek toplumsal düzeyde kalıcı değişim yaratacaktır. Eğitimli bireylerin oluşturduğu bir topluluk, eşitliği savunan kurumsal yapıların temelidir.

---

4. Kırsal Bölgelerde Kadınlara Yönelik Mobil Hukuki Destek Birimi
Kırsal bölgelerde yaşayan kadınların hukuki haklara erişimini kolaylaştırmak amacıyla, belirli periyotlarla hizmet verecek mobil hukuki destek araçları oluşturulacaktır. Bu araçlar içinde avukat, sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışman görev yapacak, kadınlara birebir destek sağlayacaktır.

Tekirdağ’ın geniş kırsal coğrafyasında hak ihlallerine uğrayan kadınların sessizliğe gömülmemesi ve adalete erişimin herkes için mümkün olması adına bu yatırım eşitlik temelli devlet hizmetlerinin kırsala taşınması anlamına gelecektir.

---

5. Kadın ve Erkek Eşitliği İzleme ve Değerlendirme Birimi – Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde
Tekirdağ’da kamu kurumlarının, belediyelerin ve özel sektör kuruluşlarının toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki faaliyetlerini izlemek, verileri toplamak ve yıllık raporlar hazırlamak amacıyla bir izleme birimi kurulacaktır. Bu birim, cinsiyet temelli ayrımcılığın sistematik olarak tespit edilmesine, istihdam ve hizmet sunumunda eşitliğe yönelik ilerlemenin nesnel biçimde ölçülmesine katkı sağlayacak; politika yapıcılar için veri tabanlı karar alma sürecini destekleyecektir.

---

6. Kadın Kooperatifleri İçin E-Ticaret ve Markalaşma Destek Programı
Tekirdağ’daki kadın kooperatiflerinin ürünlerini pazarlayabilmesi için dijital altyapı ve e-ticaret eğitimleri sağlanacaktır. Ayrıca yerel markaların geliştirilmesi ve coğrafi işaret alma süreçlerinde kadınlara rehberlik edilecektir.

Kadın emeğinin değersizleştirilmesine karşı üretken kadınların güçlenmesini hedefleyen bu proje, ekonomik bağımsızlığın önünü açarken Tekirdağ’ın kırsal ve yerel ekonomisine de canlılık katacaktır.

---

7. Belediyelerde Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonları ve Kadın Muhtarlar Akademisi
Tüm belediyelerde kadın-erkek eşitliği komisyonları oluşturulması teşvik edilecek, yerel yönetimlerin politika ve bütçelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği esas alınacaktır. Ayrıca kadın muhtar adaylarını desteklemek için “Kadın Muhtarlar Akademisi” kurulacaktır.

Yerel karar alma mekanizmalarına kadın katılımını artırmak ve cinsiyet temelli temsil eksikliğini gidermek amacıyla atılacak bu adımlar, demokratik temsilin niteliğini yükseltecektir.

---

8. Üniversite ve Lise Kampüslerinde Cinsel Tacizle Mücadele Birimleri
Namık Kemal Üniversitesi başta olmak üzere lise ve üniversite kampüslerinde öğrenci ve akademik personel için cinsel tacizle mücadele birimleri kurulacaktır. Bu birimler güvenli ihbar mekanizmaları, danışmanlık ve disiplin süreçleri ile desteklenecektir.

Genç kadınların eğitim ortamlarında kendilerini güvende hissetmeleri, kariyer gelişimlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan bu hizmetler, eğitimde fırsat eşitliği açısından da önem taşımaktadır.

---

9. Engelli Kadınlar İçin Erişilebilirlik ve Destek Programı
Engelli kadınların sosyal yaşama katılımı için şehir merkezlerinde ve kamu binalarında erişilebilirlik yatırımları artırılacak, ayrıca bu bireylere yönelik sosyal destek ve istihdam programları geliştirilecektir.

İki kat dezavantajla yüzleşen engelli kadınlara yönelik bu yatırım, kadın haklarını kapsayıcı biçimde genişletmenin somut adımlarından biri olacaktır.

---

10. Göçmen ve Mülteci Kadınlara Yönelik Destek Ofisleri – Kapaklı ve Ergene’de
Göçmen ve mülteci kadınlara yönelik danışmanlık, sağlık ve hukuki yardım hizmetleri sunacak yerel destek ofisleri oluşturulacaktır. Bu merkezlerde kültürel entegrasyon ve haklara erişim alanlarında da çalışmalar yürütülecektir.

Toplumsal dışlanmaya maruz kalan göçmen kadınların da eşit vatandaşlık ilkesi kapsamında desteklenmesi, insan hakları temelli kamu yönetiminin gereğidir.

---

11. Kadın ve Aile Destek Kampüsü (KADKAM) – Süleymanpaşa
Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’da kurulacak Kadın ve Aile Destek Kampüsü, kadınların çok yönlü destek alabilecekleri kapsamlı bir merkez olacaktır. Hukuki danışmanlık, psikolojik destek, kreş, barınma imkânı, sosyal hizmet ve mesleki eğitim gibi hizmetlerin entegre sunulacağı bu kampüs, özellikle şiddet mağduru kadınlar için güvenli bir yaşam alanı sağlayacaktır.

KADKAM aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitim seminerleri, kadın girişimciliği atölyeleri ve sosyal dayanışma projeleriyle de aktif bir öğrenme ve dönüşüm merkezi işlevi görecektir. Kadının kamusal hayatta güçlenmesine dönük bu bütüncül yapı, yerel yönetimler ve sivil toplum ile iş birliği içinde yönetilecektir.

---

12. Kadın Kooperatifleri Geliştirme ve Destek Programı – Tüm İlçeler
Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanması için tarım, gıda, el işi, tekstil ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerine yönelik finansal ve lojistik destek programı hayata geçirilecektir. Bu destek, kooperatiflerin marka yaratma, e-ticaret altyapısı kurma ve ihracata açılma konularında güçlenmesini sağlayacaktır.

Kadın kooperatiflerine özel danışmanlık merkezleri kurulacak; ürün pazarlama, mali yönetim ve dijitalleşme konularında ücretsiz eğitim verilecektir. Kadın emeğinin görünürlüğünü artıracak bu adım, yerel kalkınmayı da derinden etkileyecektir.

---

13. Kırsalda Kadınlar İçin Mobil Destek Araçları – Saray, Hayrabolu, Malkara
Uzak köy ve beldelerde yaşayan kadınlara psikolojik, hukuki ve sosyal destek ulaştırmak amacıyla tam donanımlı “Kadın Destek Mobil Araçları” hizmete alınacaktır. Bu araçlar, düzenli aralıklarla kırsal alanları ziyaret ederek kadınlara hakları konusunda bilgilendirme yapacak, şiddet vakalarında ilk temas noktası olacaktır.

Mobil destek araçlarında sosyal hizmet uzmanları, avukatlar ve kadın sağlığı konusunda uzman hemşireler görev yapacak; başvuru ve yönlendirme hizmeti yerinde verilecektir. Kadına yönelik hizmetleri merkezden kırsala taşımak, eşitlik ilkesinin sahada hayata geçirilmesini sağlayacaktır.

---

14. Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili Programı – Süleymanpaşa, Çerkezköy, Çorlu
Belediyeler ve muhtarlıklar düzeyinde kadınların karar alma süreçlerine katılımını artırmak amacıyla “Kadın Temsili Programı” başlatılacaktır. Bu program ile kadın meclisleri kurulacak, yerel politikaların cinsiyet etkisi analiz edilecek ve bütçeler toplumsal cinsiyet perspektifiyle planlanacaktır.

Kadınların belediye komisyonlarına, kent konseylerine ve mahalle meclislerine aktif katılımı teşvik edilecek; eğitim programları ve liderlik atölyeleri ile desteklenecektir. Yerel demokrasiye kadın bakışı kazandırılacak bu adım, eşit temsilin somut ifadesi olacaktır.

---

15. Kadınlar İçin Hukuki Destek Merkezleri – Çerkezköy, Marmaraereğlisi
Kadınlara yönelik ayrımcılık, boşanma, nafaka, velayet, miras ve iş hukuku konularında ücretsiz danışmanlık verecek Hukuki Destek Merkezleri kurulacaktır. Kadınların adalete erişim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engeller, bu merkezlerde sağlanacak uzman desteğiyle azaltılacaktır.

Merkezler, Tekirdağ Barosu ve gönüllü avukatların katkısıyla işletecek, yasal süreçlerde rehberlik, başvuru takibi ve yasal bilgilendirme hizmetleri sunacaktır. Kadınların hukuki özne olma kapasitesi bu yapılarla güçlendirilecektir.

---

16. Kadın Sağlığı ve Güvenli Yaşam Merkezleri – Muratlı, Şarköy

Kadınlara yönelik ücretsiz jinekolojik muayene, doğum kontrol danışmanlığı, aile planlaması, HPV aşısı uygulamaları ve psikolojik destek hizmetleri sunacak sağlık merkezleri kurulacaktır. Bu merkezler kadınların beden ve üreme haklarını koruma konusunda önemli bir işleve sahip olacaktır.

Aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin fiziksel ve ruhsal etkilerinin tanı ve takibini yapacak olan bu merkezler, kadınların sağlık sistemine güvenli ve onurlu biçimde erişimini sağlayacaktır. Özellikle düşük gelirli kadınlara ulaşmak bu merkezlerin öncelikli hedefidir.

---

17. Cinsiyet Temelli Eğitim Reformu – Tüm İlçelerde Okullar

Temel eğitim ve lise düzeyindeki tüm okullarda “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi” müfredata entegre edilecektir. Öğretmenlere yönelik özel eğitim programları hazırlanacak ve okullarda kadın-erkek eşitliği temalı projeler teşvik edilecektir.

Eğitim kurumlarında cinsiyetçi dil, şiddet ve ayrımcılıkla mücadele eden okul içi mekanizmalar kurulacaktır. Bu adım, yeni nesillerin eşitlikçi bir bilinçle yetişmesine katkı sağlayacaktır.

---

18. Kadın Girişimcilik İnkübatörü – Kapaklı

Kadınların girişimci olmalarını teşvik edecek, iş planı hazırlama, finansman bulma, e-ticaret, ürün tasarımı gibi konularda destek sunacak bir kadın girişimcilik merkezi kurulacaktır. Bu inkübatör, iş fikrini hayata geçirmek isteyen kadınları mentörlük ve başlangıç sermayesi desteğiyle destekleyecektir.

Teknoloji temelli kadın girişimlerine öncelik tanınacak ve özellikle genç kadınların start-up kurma süreçleri desteklenecektir. Kadın emeğinin teknoloji ve yaratıcılıkla buluştuğu bu merkez, yerel ekonomide katma değer yaratacaktır.

---

19. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İhbar Hattı ve Mobil Uygulama – İl Genelinde

Kadınlara yönelik şiddet olaylarında erken müdahale için 7/24 çalışan yerel ihbar hattı ve mobil uygulama devreye alınacaktır. Bu sistem KADES uygulamasını tamamlayıcı nitelikte olacak, yerel güvenlik birimlerini ve sosyal hizmet kuruluşlarını hızla harekete geçirecektir.

Acil durumlarda sığınma evlerine yönlendirme, sağlık birimleriyle bağlantı ve adli süreç takibi gibi hizmetler de entegre sunulacaktır. Kadınların yalnız olmadığını hissettiren bu altyapı, toplumsal farkındalığı da artıracaktır.

---

20. Toplumsal Cinsiyet İzleme ve Araştırma Merkezi – Namık Kemal Üniversitesi

Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulacak bu merkez, Tekirdağ’da toplumsal cinsiyet temelli verileri toplayacak, analiz edecek ve kamu politikalarına yön verecek raporlar hazırlayacaktır. Merkez, kadın sorunları alanında araştırmalar yürüten akademisyenleri, STK’ları ve kamu kurumlarını bir araya getirecek.

Veriye dayalı politika üretimini kolaylaştıracak bu merkez, kadın haklarının korunması konusunda bilimsel rehberlik sağlayacaktır. Aynı zamanda üniversite öğrencilerine burs, staj ve araştırma desteği de sunacaktır.

---

Bu yatırımlar sayesinde Tekirdağ, kadınların güven içinde yaşayabildiği, ekonomik ve sosyal hayata aktif biçimde katıldığı, karar alma mekanizmalarında görünür olduğu, insan haklarına saygılı bir şehir haline gelecektir. Kadınların haklarını kullanabildiği, üretime katıldığı ve sesini duyurabildiği bir Tekirdağ, yalnızca daha adil değil; aynı zamanda daha gelişmiş, daha huzurlu ve daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleyecektir. Bu kapsamlı dönüşüm, Tekirdağ’ı Türkiye genelinde örnek bir “toplumsal cinsiyet eşitliği modeli” haline getirecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 25: KÜLTÜR VE SANAT POLİTİKALARI

"Trakya’nın Renkleri: Tekirdağ’da Kültür ve Sanatın Yükselişi"

Tekirdağ, köklü tarihi, çok katmanlı kültürel birikimi ve sanat üretimine açık toplumsal dokusuyla kültür ve sanat alanında büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyel, kamusal yatırımların eksikliği nedeniyle yeterince değerlendirilememektedir. Kentin hem merkezinde hem de ilçelerinde kültürel altyapı yetersizliği, sanatçılar için üretim ve sergileme alanı eksikliği, gençlerin sanatla temas kurabileceği ortamların sınırlı oluşu dikkat çekicidir. Tekirdağ, sadece Marmara Bölgesi'nin değil, aynı zamanda Balkanlar ve Anadolu arasında köprü görevi gören bir kültür merkezine dönüştürülebilir. Bu vizyon doğrultusunda geliştirilecek kültür ve sanat yatırımları, hem kentsel kimliği güçlendirecek hem de ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyecektir. Yeni kültür merkezlerinden dijital arşiv sistemlerine, tiyatro ve sahne sanatları akademisinden gezici sanat tırlarına kadar birçok kapsamlı proje, Tekirdağ halkının estetik, sanatsal ve düşünsel gelişimini destekleyecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu yatırımlar aynı zamanda kadınlar, gençler ve çocuklar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde kültürel kapsayıcılığı da sağlayacaktır.

---

1. Tekirdağ Kültür ve Sanat Kampüsü (Süleymanpaşa)
Bu proje kapsamında Tekirdağ merkezde çok işlevli bir kültür ve sanat kampüsü kurulacaktır. İçinde büyük bir konser salonu, tiyatro sahnesi, sinema, sanat galerileri, atölyeler, dijital sanat laboratuvarı, halk müziği ve klasik müzik stüdyoları yer alacaktır.

Kampüs aynı zamanda ulusal ve uluslararası festivallere ev sahipliği yapabilecek nitelikte tasarlanacaktır. Kültürel üretimi destekleyen altyapısıyla Tekirdağlı sanatçılara sürekli bir üretim alanı sunarken, kent dışından sanatçılar için de bir cazibe merkezi olacaktır.

---

2. İlçelere Yayılan Sanat Atölyeleri Ağı
Tekirdağ’ın Muratlı, Hayrabolu, Saray ve Şarköy gibi ilçelerinde her yaş grubuna hitap edecek resim, heykel, seramik, müzik, tiyatro ve sinema atölyeleri kurulacaktır. Bu merkezler belediyeler ve gönüllü sanatçılarla iş birliği içinde işletilecektir.

Kırsaldaki çocuklar, kadınlar ve gençler bu atölyeler sayesinde sanata dokunma ve üretme fırsatı bulacaktır. Yıl boyunca düzenlenecek bölgesel sergiler ve gösteriler, bu yerel üretimlerin halka ulaşmasını sağlayacaktır.

---

3. Tekirdağ Uluslararası Müzik Festivali (Yıllık Etkinlik)
Her yıl temmuz ayında düzenlenecek bu festival, klasik müzikten halk müziğine, cazdan dünya müziğine kadar geniş bir yelpazede performanslara sahne olacaktır. Festival, kentin sahil kesimlerinde ve açık hava alanlarında planlanacaktır.

Balkan ülkeleriyle kültürel iş birlikleri de kurularak bölgesel bir marka haline getirilmesi hedeflenmektedir. Bu festival, yerli ve yabancı turistler için Tekirdağ’ı cazibe merkezi haline getirirken, yerel sanatçılar için de vitrin olacaktır.

---

4. Tekirdağ Dijital Kültür Arşivi ve Kent Belleği Merkezi
Kent tarihine, geleneklerine, halk anlatılarına, eski fotoğraflara ve video kayıtlarına dayalı bir dijital kültür arşivi oluşturulacaktır. Bu merkez aynı zamanda bir araştırma ve sergi alanı da içerecektir.

Dijitalleştirilen arşiv, hem eğitim kurumlarının hem de vatandaşların hizmetine sunulacaktır. Böylece Tekirdağ’ın belleği dijital dünyada kalıcı hale gelecek, kültürel kimlik yeni kuşaklara aktarılabilecektir.

---

5. Gezici Sanat Tırları (Mobil Sanat Tiyatrosu ve Sineması)
Kırsal mahallelere ulaşan, tiyatro, film gösterimi, kukla gösterileri, konser ve çocuk atölyeleri gibi etkinlikleri taşıyan mobil sanat tırları oluşturulacaktır. Bu araçlar donanımlı sahne sistemleriyle tasarlanacaktır.

Yılda dört kez ilçelere ve köylere tur düzenleyecek bu tırlar, kültürel hizmetin sadece merkezde değil, en ücra köylere kadar yayılmasını sağlayacaktır. Özellikle çocuklar ve gençler için sanata ilk temas noktası olacaktır.

---

6. Kadın ve Genç Sanatçılar İçin Mikro Destek Fonu
Tekirdağ’da yaşayan kadın ve genç sanatçılar için yıllık olarak dağıtılacak yaratıcı üretim fonları oluşturulacaktır. Bu destekler, sergi açma, kısa film çekimi, albüm kaydı gibi projeler için kullanılabilecektir.

Fonun yönetimi yerel jüri sistemiyle şeffaf biçimde yapılacak, destek alan sanatçıların çalışmaları kamuya açık alanlarda sergilenecektir. Bu yöntem, yeni yeteneklerin keşfedilmesine ve desteklenmesine katkı sağlayacaktır.

---

7. Trakya Edebiyat Günleri (Üç Günlük Sempozyum ve Etkinlik Dizisi)
Yılda bir kez gerçekleştirilecek bu program kapsamında yazar buluşmaları, kitap fuarı, şiir dinletileri, yaratıcı yazarlık atölyeleri ve genç yazar yarışmaları düzenlenecektir. Etkinlik hem merkez hem de ilçe kütüphanelerinde eş zamanlı olarak yürütülecektir.

Edebiyatla iç içe bir kamu kültürü oluşturmak ve Tekirdağlı yazarların görünürlüğünü artırmak amaçlanmaktadır. Ayrıca bu program, öğrencilerin ve öğretmenlerin kitapla ilişkisini güçlendirecektir.

---

8. Rumeli Göçmen Kültürleri Müzesi (Çorlu)
Çorlu’da kurulacak bu özel müze, Tekirdağ’a yerleşmiş Balkan göçmeni toplulukların kültürel mirasını yaşatmak için hayata geçirilecektir. Kostümler, müzikler, mutfak kültürü, ağıtlar ve halk oyunları interaktif biçimde sergilenecektir. Bu müze sadece tarihsel bir bellek değil, aynı zamanda güncel kültürel üretimlerin de merkezi olacaktır. Balkan diasporasının Tekirdağ’daki aidiyetini ve çokkültürlülüğünü güçlendirecektir.

---

9. Sanat Eğitimi Olanaklarının Geliştirilmesi (MEB İş Birliğiyle)
Tekirdağ’daki ilk ve ortaokullarda sanat eğitimi içeriklerinin geliştirilmesi için öğretmenlere özel eğitim programları düzenlenecek; müzik, resim ve sahne sanatları ders materyalleri artırılacaktır.

Sanat liselerine hazırlık kursları, öğrencilere yaratıcı beceri kazandıran ek programlar ve “okul sonrası sanat kulüpleri” ile yeni nesil estetik ve eleştirel düşünce eğitimi desteklenecektir.

---

10. Tekirdağ Devlet Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Akademisi (Süleymanpaşa)
Yarı profesyonel bir tiyatro topluluğunun kurulması ve bu tiyatronun bünyesinde sahne, ışık, kostüm, dramaturji ve oyun yazarlığı alanlarında gençlere eğitimler verilmesi hedeflenmektedir. Bu yapı, sahne sanatları konusunda kentin insan kaynağını yetiştirecek ve Tekirdağ’ı bir tiyatro üretim merkezi haline getirecektir. Aynı zamanda turneler ve festivallerle kente kültürel hareketlilik kazandıracaktır.

---

Bu kültür ve sanat yatırımları Tekirdağ’da toplumsal bütünleşmeyi artıracak, gençleri suça ve bağımlılığa karşı koruyacak yaratıcı alanlar yaratacak, kadınların sosyal hayata daha güçlü katılımını sağlayacaktır. Yerel sanatçıların güçlendirilmesi, kültür turizminin canlandırılması ve kent kimliğinin derinleştirilmesi gibi çok boyutlu faydalar ortaya çıkacaktır. Tekirdağ, kültürün ve sanatın sadece tüketildiği değil, üretildiği ve dünyaya ihraç edildiği bir merkez haline gelecektir. Bu sayede Tekirdağ, ekonomik kalkınmanın yanında kültürel kalkınmanın da öncüsü olacaktır.

Konu sahibi
BÖLÜM 26: KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI

BAĞLANTILARI YAŞATMAK: Tekirdağ’da Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Büyük Hamle
Tekirdağ, Trakya’nın kalbinde, antik dönemden Osmanlı’ya, Cumhuriyet’ten günümüze kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan, eşsiz bir kültürel hafızaya sahip kentlerden biridir. Ancak bu çok katmanlı kültürel miras, uzun süredir sistematik bir koruma politikasından yoksun kalmış; tarihi yapılar kaderine terk edilmiş, geleneksel yaşam pratikleri kayıt altına alınmamış, kent kimliği zayıflamıştır. Oysa ki bir milletin belleğini ayakta tutan en temel unsurlardan biri onun kültürel mirasıdır. Bu bilinçle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Tekirdağ’da acilen gerçekleştirilmesi gereken kültürel miras yatırımları, geçmişle gelecek arasında kopmaz bir köprü kurmayı hedeflemektedir. Bu yatırımlar, sadece fiziki yapıları restore etmekten ibaret değildir; kültürel belleğin korunması, aktarılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çok yönlü bir müdahale planını kapsamaktadır. Arkeolojik alanların bilimsel kazılarla açığa çıkarılması, tarihi mahallelerin bütüncül şekilde yenilenmesi, taşınmaz kültür varlıklarının dijital arşivlenmesi, geleneksel zanaatların yaşatılması gibi pek çok alanda yapılacak yatırımlar, hem kültürel kimliğin güçlendirilmesini sağlayacak hem de Tekirdağ’ı kültür turizmi açısından cazibe merkezi haline getirecektir.

---

1. Hora Feneri ve Çevresinin Restorasyonu ve Açık Hava Kültür Alanına Dönüştürülmesi
Marmara Ereğlisi’nde bulunan ve Bizans döneminden kalma nadir deniz fenerlerinden biri olan Hora Feneri, yıllardır ciddi restorasyon ihtiyacı içindedir. Bu proje ile hem fener yapısı özgün haline kavuşturulacak, hem de çevresi arkeolojik kazılarla açığa çıkarılarak kültürel yürüyüş yolları, seyir terasları ve açık hava etkinlik alanlarıyla birleştirilecektir.

Restorasyonun ardından fener, sadece bir denizcilik simgesi değil, aynı zamanda Tekirdağ’ın kültürel mirasına ışık tutan bir cazibe noktası haline gelecektir. Açık hava alanında gerçekleştirilecek müzik, edebiyat ve tarih etkinlikleri, yerli ve yabancı turistler için çekim merkezi yaratacaktır.

---

2. Rakoczi Mirası Kültür ve Tarih Kompleksi
Macar Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin Osmanlı’ya sığındığı ve son yıllarını geçirdiği Tekirdağ’daki konutu, bugünkü haliyle müze olarak faaliyet göstermektedir. Bu proje ile mevcut müze yapısı genişletilecek, etrafındaki alan tarihsel bağlamla yeniden ele alınarak Rakoczi’nin yaşamı, dönemi ve Osmanlı-Macar ilişkileri üç boyutlu deneyim alanlarıyla anlatılacaktır.

Yeni yapılacak interaktif bölümler, tarihsel simülasyonlar, dijital sergi alanları ve uluslararası araştırma merkeziyle Tekirdağ, Avrupa’da özgürlük mücadelesi vermiş liderlerin hatıralarının yaşatıldığı örnek kentlerden biri haline gelecektir.

---

3. Tekirdağ Arkeopark ve Taşınabilir Eser Konservasyon Merkezi
Tekirdağ sınırları içerisinde yer alan arkeolojik buluntuların çoğu, uygun olmayan koşullarda korunmakta veya sergilenememektedir. Bu yatırım ile merkezi bir “Arkeopark ve Konservasyon Merkezi” kurulacak; kazı alanlarından çıkarılan eserler burada bilimsel yöntemlerle incelenecek, restore edilecek ve halkla buluşacaktır. Ayrıca bu merkezde, öğrencilere ve genç araştırmacılara yönelik atölyeler düzenlenecek, kültürel miras bilinci yaygınlaştırılacaktır. Böylece Tekirdağ, Trakya’nın kültürel envanterinin bilimsel merkezi haline gelecektir.

---

4. Uçmakdere ve Gaziköy Geleneksel Mimarisi Koruma Programı
Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere ve Gaziköy mahalleleri, Trakya’nın en özgün taş ev mimarisini barındıran, doğal ve tarihi dokusu korunabilmiş nadir yerleşim yerlerindendir. Bu proje ile bu yerleşimlerin yapı envanteri çıkarılacak, bozulmuş yapılar aslına uygun şekilde restore edilecek ve yerel halkın katılımıyla sürdürülebilir turizm altyapısı kurulacaktır.

Program kapsamında köyler, kültürel rotalara dahil edilecek, geleneksel el sanatları üretimi desteklenecek ve mimari doku UNESCO geçici miras listesine girmeye hazır hale getirilecektir.

---

5. Osmanlı Mezarlıkları ve Mezar Taşları Dijital Envanter Projesi
Tekirdağ genelinde dağınık halde bulunan Osmanlı dönemi mezar taşları, hem hat sanatı hem de sosyokültürel tarih açısından büyük önem taşımaktadır. Bu proje ile tüm taşlar tek tek kayıt altına alınacak, dijital envanter oluşturulacak ve yapay zekâ destekli analizlerle tarihsel veritabanı kurulacaktır.

Proje aynı zamanda mezarlık alanlarının korunması, çevre düzenlemeleri ve halkın bu alanlara erişiminin kolaylaştırılması gibi uygulamaları da içerecektir. Böylece tarihsel süreklilik somutlaştırılacak ve kamuya açık bilgi kaynakları oluşturulacaktır.

---

6. Namık Kemal’in Doğduğu Ev ve Çevresi Kültürel Hafıza Alanı
Vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal’in doğduğu ev halihazırda müze olarak kullanılmaktadır. Ancak çevresindeki doku zamanla bozulmuş, kültürel süreklilik sağlanamamıştır. Bu projede evin çevresi, Namık Kemal’in düşünce dünyasını yansıtan bir “Hafıza Alanı”na dönüştürülecek; küçük amfi tiyatro, tematik park, kitap kafeler ve dijital bilgi panoları yer alacaktır. Böylece Namık Kemal, yalnızca bir tarih figürü değil; her yaştan yurttaşın ilham alabileceği yaşayan bir fikir kaynağı haline gelecektir.

---

7. Trakya Zanaatları Miras Atölyesi
Tekirdağ’ın geçmişinde önemli bir yer tutan dokumacılık, sepetçilik, taş işçiliği, sabun yapımı gibi geleneksel el sanatları günümüzde neredeyse unutulma noktasındadır. Bu proje ile merkezi bir “Zanaat Miras Atölyesi” kurulacak; ustalarla çıraklar bir araya getirilecek, üretim teşvik edilecek ve ürünler turistik pazara sunulacaktır. Ayrıca bu merkez, görsel-işitsel arşivleme, teknik eğitim ve uluslararası zanaat festivallerine ev sahipliği yaparak, Tekirdağ’ı Anadolu zanaatlarının korunmasında öncü kentlerden biri yapacaktır.

---

8. Hora Höyük ve Perinthos Antik Kenti Kazı ve Tanıtım Programı
Marmara Ereğlisi sınırları içindeki Perinthos Antik Kenti ve Hora Höyük, bölgenin antik Trak yerleşimlerine ışık tutabilecek potansiyele sahip olmasına rağmen kazı ve tanıtım açısından oldukça geridedir. Bu proje ile her iki alan bilimsel kazılarla açığa çıkarılacak, ziyaretçilere yönelik altyapılar geliştirilecek ve rehberli geziler organize edilecektir. Ayrıca kazı süreçleri şeffaflaştırılarak, canlı yayınlar ve belgeseller aracılığıyla kamuoyunun arkeolojiye ilgisi artırılacaktır. Böylece Tekirdağ’ın kadim uygarlıklarla olan bağı somutlaştırılacaktır.

---

9. Kültürel Miras Dijitalleştirme ve Eğitim Platformu
Tüm taşınmaz ve taşınır kültürel miras unsurlarının kayıt altına alınması, sınıflandırılması ve dijital ortamda erişilebilir hale getirilmesi amacıyla bir yazılım ve eğitim platformu kurulacaktır. Bu platform, öğretmenlere, öğrencilere ve araştırmacılara açık olacak ve kültürel mirasla ilgili verilerin şeffaflığı sağlanacaktır.

Platform, aynı zamanda dijital oyunlar, sanal turlar, interaktif haritalar ve uzaktan katılımlı söyleşilerle çocuklara ve gençlere yönelik farkındalık artırıcı araçlarla desteklenecektir.

---

10. Tekirdağ Kültürel Miras Koruma Meclisi ve Gönüllü Ağı
Sivil katılımın ve yerel duyarlılığın artırılması amacıyla Tekirdağ Kültürel Miras Koruma Meclisi kurulacak ve buna bağlı gönüllü ağı organize edilecektir. Akademisyenler, öğretmenler, mahalle muhtarları, gençler ve zanaatkârlar bu platformda aktif görev alacaktır.

Meclis, karar süreçlerine katılım sağlayacak, koruma projelerini izleyip öneriler sunacak ve belirli alanlarda izleme-eğitim çalışmaları yürütecektir. Böylece mirasın korunması yalnızca kamuya değil, topluma da ait hale gelecektir.

---

Bu 10 stratejik yatırım, Tekirdağ’ın kültürel mirasını koruma kapasitesini nicelik ve nitelik olarak ciddi biçimde artıracaktır. Fiziksel yapılar restore edilecek, kültürel değerler kayıt altına alınacak, geleneksel bilgi sistemleri canlandırılacak ve sivil toplumun katılımı teşvik edilecektir. Sonuç olarak, Tekirdağ yalnızca geçmişini koruyan değil, geçmişinden güç alarak geleceğini kuran bir şehir olarak öne çıkacaktır. Kültürel kimliği güçlenecek, kültür turizmi artacak, halkın aidiyet duygusu yeniden yükselecektir. Bu yatırımlar, Tekirdağ’ı ulusal mirasın güçlü bir temsilcisi haline getirecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 27: MALİYE VE BÜTÇE YÖNETİMİ

"Mali Güvenceden Kalkınmaya: Tekirdağ’da Yeni Nesil Bütçe ve Maliye Yatırımları"

Tekirdağ, büyüyen nüfusu ve sanayide artan rolüyle birlikte mali yönetim altyapısında da kapsamlı ve çağdaş bir dönüşüme ihtiyaç duymaktadır. Gelir-gider dengesini sağlayan, yerel kalkınmayı destekleyen, kaynak kullanımında şeffaflık ve verimliliği esas alan yeni bir maliye ve bütçe yönetimi, ilin refah seviyesini sürdürülebilir biçimde artıracaktır. Bu bağlamda hükümetin Tekirdağ’da mali planlama, vergi tahsilat altyapısı, bütçe izleme ve performans denetimi gibi alanlarda yapacağı stratejik yatırımlar, yalnızca kurumsal yapıları güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda yerel ekonominin sağlıklı işlemesini de sağlayacaktır.

Günümüzde kamu maliyesi sadece gelir toplamak ve harcamaları yapmakla sınırlı değildir; aynı zamanda sosyal adaletin tesisi, ekonomik kalkınmanın desteklenmesi ve halkla kurulan güven ilişkisinin sürdürülebilirliği açısından hayati bir araçtır. Bu anlayışla Tekirdağ için önerilen yatırımlar, modern teknolojilerle donatılmış gelir dairelerinden, performansa dayalı bütçeleme sistemlerine; yerel düzeyde vergi bilincinin artırılmasından, kamu harcamalarının izlenebilirliğini sağlayacak dijital platformlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

---

1. İl Genelinde Entegre Gelir İdaresi Ofislerinin Kurulması
Tekirdağ’ın il merkezi ve büyük ilçelerinde, modern, vatandaş dostu ve teknolojik donanımlı entegre gelir idaresi ofisleri kurulacaktır. Bu ofislerde tapu, vergi, harç ve diğer kamu ödemeleri aynı çatı altında toplanacak ve vatandaşlara hızlı hizmet sunulacaktır. Bu yapı sayesinde hem kamu gelirlerinin tahsilatı kolaylaşacak hem de kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilecektir. Yerel ekonomiyle bütünleşik bir mali yapı, bütçe planlamasında gerçek verilere dayalı kararlar alınmasını sağlayacaktır.

2. Tekirdağ Kamu Harcama ve Bütçe İzleme Platformu
Kamu harcamalarının şeffaflığı için Tekirdağ’a özel çevrim içi bir bütçe izleme sistemi kurulacaktır. Belediye, kaymakamlıklar ve diğer kamu kurumlarının harcama kalemleri bu sistem üzerinden anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu platform, hem sivil toplumun hem de vatandaşın bütçe süreçlerine katılımını artıracak, aynı zamanda kaynak kullanımında hesap verebilirlik standartlarını yukarıya taşıyacaktır. Katılımcı bütçe modeli bu altyapı ile daha işler hale gelecektir.

3. Lojistik ve Sanayi Bölgelerine Vergi Teşvik Planlama Merkezi
Çerkezköy, Kapaklı ve Ergene gibi sanayi yoğunluklu ilçelerde kurulacak Vergi Teşvik Planlama Merkezleri, özel sektörle kamu arasında koordinasyonu güçlendirecektir. Bu merkezler, yatırımcıya uygun teşvikleri doğru zamanda sunacak ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacaktır.

Bölgede üretimi destekleyici vergi uygulamaları geliştirilecek, istihdam yaratan firmalarla doğrudan temas sağlanarak yerel bütçeye uzun vadeli katkılar artırılacaktır. Ayrıca vergi planlaması daha stratejik bir zemine oturacaktır.

4. İlçe Belediyeleri İçin Bütçe Performans Denetim Birimi
Tüm ilçe belediyeleri için merkezi olarak çalışacak bir Bütçe Performans Denetim Birimi kurulacaktır. Bu birim, belediyelerin bütçe etkinliği, yatırım başarımı ve kaynak kullanımındaki doğruluğu düzenli olarak ölçecek ve raporlayacaktır. Bu uygulama sayesinde kamu yatırımları daha verimli hale gelecek, kaynak israfı önlenecek ve yerel yönetimlerin mali disiplini güçlenecektir. Ayrıca, kamuoyuna açık denetim raporları güven artıracaktır.

5. KOBİ’lere Dönük Mali Okuryazarlık ve Teşvik Danışmanlığı
Tekirdağ’daki küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik bir “Mali Okuryazarlık ve Teşvik Danışma Ağı” kurulacaktır. Bu ağ sayesinde KOBİ’ler kamu desteklerine erişim, vergi planlaması, dijital fatura gibi konularda uzman rehberlik alacaktır.

Özellikle esnaf ve çiftçi kesiminin maliye politikalarına daha entegre hale gelmesiyle hem vergi tabanı genişleyecek hem de yerel üretim sürdürülebilir bir zemine kavuşacaktır. Mali bilinç gelişimi kamusal dayanışmayı da artıracaktır.

6. Mobil Vergi Hizmet Araçları
Kırsal alanlara ulaşmakta zorlanan vatandaşlar için mobil vergi hizmet araçları devreye alınacaktır. Bu araçlar, vergi beyannamesi verme, kayıt oluşturma ve yapılandırma gibi hizmetleri yerinde sunacaktır.

Mobil ekiplerle birlikte kırsal bölgelerde mali katılım artacak, hizmete erişimde eşitlik sağlanacaktır. Bu uygulama özellikle yaşlı ve internet erişimi olmayan kesimler için büyük kolaylık sağlayacaktır.

7. Kamu-Maliye Eğitim ve Staj Akademisi (KAMAK)
Namık Kemal Üniversitesi ile iş birliği yapılarak kurulacak KAMAK, Tekirdağ’daki gençleri kamu maliyesi alanında yetiştirmeyi hedefleyecektir. Bu akademi; vergi uygulamaları, bütçe planlaması ve mali denetim konularında dersler ve staj imkanları sunacaktır. Bu yatırımla birlikte Tekirdağ, mali yönetim alanında uzmanlaşmış genç bir kadroya kavuşacak ve kamu kurumlarında yerli insan kaynağıyla nitelikli hizmet sunulacaktır. Uzun vadede yerel beyin gücü güçlenecektir.

8. Akıllı Harcama Analitiği Sistemi
Tüm kamu kurumlarının harcamalarını analiz eden, gereksiz kalemleri tespit eden ve verimlilik sağlayan bir yapay zeka destekli “Akıllı Harcama Analitiği Sistemi” kurulacaktır. Bu sistem sayesinde gereksiz veya tekrarlayan harcamalar engellenecek, kaynaklar daha etkili kullanılacak ve bütçe açıklarının önüne geçilecektir. Teknoloji destekli denetim, şeffaflık ve sürdürülebilirliği artıracaktır.

9. Tekirdağ Maliye Veri Merkezi (MAVEM)
Tekirdağ özelinde çalışan bir bölgesel veri merkezi kurulacak, tüm vergi kayıtları, harcama verileri ve yatırım analizleri burada depolanacaktır. Veri bütünlüğü sayesinde karar alma süreçleri daha bilimsel ve veriye dayalı yürütülecektir. Ayrıca bu merkez, Tekirdağ iline dair sosyoekonomik göstergeleri de izleyerek bütçeleme stratejilerinin şekillenmesine katkı sağlayacaktır. Mali planlama dijitalleşmiş altyapı ile desteklenecektir.

10. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi için Performans Esaslı Bütçeleme Sistemi
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin daha etkin çalışabilmesi adına performans esaslı bütçeleme modeli getirilecektir. Bu sistemde her birim, hedeflenen sonuçlara göre bütçelendirilecek ve başarımı ölçülecektir. Sonuç odaklı bu sistemle kamu hizmetlerinde kalite artacak, vatandaş memnuniyeti ölçülebilecek ve kaynaklar doğrudan stratejik hedeflere yönlendirilecektir. Hesap verebilirlik ve verimlilik güç kazanacaktır.

---

Tekirdağ’da uygulanacak bu maliye ve bütçe yatırımları sayesinde kamu kaynaklarının daha doğru, etkin ve şeffaf kullanımı sağlanacaktır. İl genelinde vergi tabanı genişleyecek, yerel yönetimlerin bütçeleri daha sürdürülebilir hale gelecektir. Kamu harcamalarının toplum tarafından izlenebilir olması, yönetim kalitesini artırırken vatandaş-devlet ilişkisini güçlendirecek, güven duygusunu yeniden inşa edecektir. Özellikle kırsal bölgelerdeki hizmet erişimi artarken, gençlerin mali alanda yetişmesi ve özel sektörle kurulan güçlü bağlar sayesinde yerel kalkınma hız kazanacaktır. Böylece Tekirdağ, hem merkezi yönetimle entegre hem de yerel dinamiklerini gözeten çağdaş bir mali sistemin örnek şehri olacaktır.

Konu sahibi
BÖLÜM 28: MİLLÎ SAVUNMA VE ORDU YÖNETİMİ

“Vatanın Kuzey Batısında Güçlü Bir Kalkan: Tekirdağ’ın Savunma Altyapısının Stratejik Güçlenişi”

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti için Tekirdağ, yalnızca Marmara Bölgesi’nde yer alan bir sanayi ve tarım kenti değil; aynı zamanda coğrafi konumu gereği stratejik savunma açısından büyük önem taşıyan bir sınır hattıdır. Bulgaristan sınırına yakınlığı, İstanbul Boğazı’na komşuluğu, Ege’ye açılan yolların kavşağında bulunması Tekirdağ’ı savunma ve ordu yatırımları açısından kritik bir noktaya dönüştürmektedir. Millî güvenliğin bu hassas bölgesinde, askeri kapasitenin hem insan gücü hem de teknoloji açısından takviye edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Tekirdağ’da gerçekleştirilecek millî savunma ve ordu yatırımları, yalnızca askeri kapasiteyi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölge halkı için yeni istihdam alanları, kriz dönemleri için stratejik lojistik üsler ve afet zamanlarında sivil savunma mekanizmaları da sağlayacaktır. Hem barış hem de olağanüstü hâl koşullarında kullanılabilecek çift yönlü altyapılarla Tekirdağ, sadece savunma hattının değil, dayanıklı bir toplumun da temel taşı hâline getirilecektir.

1. Tekirdağ Stratejik Lojistik Üssü’nün Kurulması
Tekirdağ limanı ve kara ulaşım ağının ortasında yer alacak bu üs; kara, deniz ve hava lojistiğini birleştiren bir askeri-hibrit dağıtım merkezi olarak yapılandırılacaktır. Üs, acil tahliye, ikmal, insani yardım ve askeri konuşlanma ihtiyaçlarına anında yanıt verebilecek düzeyde, tam donanımlı, NATO uyumlu standartlarda tasarlanacaktır.

Sivil altyapı ile entegre olacak bu merkez, aynı zamanda Tekirdağ’da görev yapan tüm kamu kurumlarının kriz zamanlarında dayanabileceği bir ikmal noktası hâline gelecektir. Doğal afetlerde kullanılacak barınma ve gıda stoğu, mobil sağlık üniteleri ve sivil toplum destek birimleri ile entegre çalışacaktır.

2. Hayrabolu Askerî Eğitim ve Tatbikat Alanı’nın Modernizasyonu
Hayrabolu ilçesinde hâlihazırda kullanılan küçük çaplı eğitim alanı, genişletilerek kara, hava ve özel birlik tatbikatları için modern simülasyon teknolojileriyle donatılacaktır. Bu alan, ulusal ve uluslararası askeri eğitim programlarına ev sahipliği yapabilecek şekilde yapılandırılacaktır.

Ayrıca bu yatırımla, Tekirdağ’daki gençlerin askeri akademilere hazırlanması için sivil-askeri işbirliği eğitim programları başlatılacaktır. Eğitim alanı aynı zamanda afet ve sivil savunma senaryoları için halka açık tatbikatlara da sahne olacaktır.

3. Çorlu Hava Üssü’nün Uydu Gözetim ve Savunma Kabiliyetinin Artırılması
Çorlu’daki mevcut hava üssü, uydu destekli erken uyarı sistemleri, hava savunma radarları ve insansız hava araçları komuta merkezleriyle donatılarak Marmara Bölgesi’nin hava güvenliğinde merkez üs haline getirilecektir. Bu altyapı geliştirmesiyle Çorlu, sınır ötesi ve sınır güvenliği operasyonlarında taktiksel rol üstlenecek; aynı zamanda hava sahası ihlallerine karşı anlık müdahale kapasitesine kavuşacaktır. Uydu destekli gözetim sistemi sayesinde, hem terör tehditleri hem de kaçakçılık ve yasa dışı geçişler daha etkin şekilde izlenebilecektir.

4. Malkara–Şarköy Güvenlik Koridoru Erken Uyarı Sistemleri
Karayolu boyunca kurulacak dijital gözetleme kuleleri, hareketli tehdit tespiti, ses algılama, insansız kara araçları desteği ve dronla izleme gibi teknolojileri bir araya getirecek. Bu sistem, Tekirdağ’ın kırsal kesimlerini merkeze bağlayan koridorları sürekli denetim altında tutacaktır.

Sivil kullanım alanlarına da açık olacak bu sistem, doğal afetlerde tahliye yönlendirmeleri ve trafik düzenlemesi gibi görevleri de üstlenecektir. Böylece yalnızca askeri değil, sivil güvenlik açısından da bölgenin izleme kapasitesi yükselecektir.

5. Tekirdağ Afet ve Kriz Koordinasyon Üssü’nün Askerî Destekli Kurulumu
Sivil-askeri entegrasyon modeliyle kurulacak bu merkez, kriz anlarında tüm kamu kurumlarını tek çatı altında koordine edecek teknolojik ve fiziksel altyapıya sahip olacaktır. Mobil iletişim sistemleri, sığınak yapıları, sahra hastaneleri ve tahliye planları merkezden yönlendirilecektir. Bu yatırım, millî savunmanın sadece dış tehditlere değil, iç krizlere de hızlı müdahale kapasitesi kazanmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca il genelindeki yerel idarelerle sürekli iletişim hâlinde olacak bu merkez, kamu-asker iş birliğini güçlendirecektir.

6. Tekirdağ Askerî Lojistik Okulu ve Meslek Akademisi
Gençlerin orduya teknik kadro olarak yetiştirilmesini amaçlayan bu akademi; mekanik, bilişim, elektrik-elektronik ve savunma sanayii odaklı eğitim verecektir. Mezun olan öğrenciler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin teknik personel ihtiyacını karşılayacak şekilde doğrudan atanabilecektir. Bu okul aynı zamanda bölgedeki savunma sanayi firmalarıyla iş birliği içinde olacak; öğrencilere staj ve saha uygulamaları imkânı sunacaktır. Böylece Tekirdağ, savunma kadrosunun sadece tüketicisi değil, üreticisi hâline gelecektir.

7. Deniz Kuvvetleri Yardımcı Tersanesi ve Tatbikat Limanı (Mürefte)
Mürefte kıyılarında kurulacak küçük ölçekli bir deniz üssü ve tersane, hem Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın operasyonlarına destek olacak, hem de Marmara Denizi’nin batı sınırlarını güçlendirecektir. Tersane, bakım-onarım faaliyetlerinin yanı sıra acil insani yardım gemilerinin donatılmasında da kullanılacaktır. Bu yatırımla birlikte Tekirdağ deniz sınırı sadece ticari değil, stratejik anlamda da daha sıkı kontrol altına alınmış olacak; kaçakçılık, yasa dışı geçişler ve çevresel tehditlere karşı da caydırıcı bir duruş sergilenecektir.

8. Süleymanpaşa Siber Güvenlik ve Elektronik Harp Merkezi
Bu merkez, bilgi güvenliği, veri koruma ve elektronik harp alanlarında faaliyet gösterecek; dijital savaş teknolojilerinde Tekirdağ’ı öncü hâle getirecektir. Merkez, hem TSK hem de kamu kurumları için yerli yazılım çözümleri ve siber savunma simülasyonları geliştirecektir.

Eğitim ve AR-GE bölümleri de içerecek merkezde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile iş birliği yapılacak; öğrenciler için dijital güvenlik odaklı akademik programlar başlatılacaktır. Böylece Tekirdağ, dijital güvenliğin önemli kalelerinden biri konumuna gelecektir.

9. Savunma Sanayi Kümelenmesi ve Yerli Üretim Üssü (Çerkezköy–Kapaklı OSB)
Bu yatırım kapsamında, savunma sanayine yönelik parça üretimi, montaj, yazılım ve nano teknoloji temelli üretim merkezleri oluşturulacaktır. TSK ile doğrudan çalışacak bu kümelenme, yerli ve milli üretimi artırmayı hedefleyecektir.

OSB içinde kurulacak özel teşvikli alanlar sayesinde, hem mevcut fabrikaların savunma sanayiye yönlendirilmesi hem de yeni yatırımların cezbedilmesi sağlanacaktır. Böylece Tekirdağ, savunma ekonomisine katkı sunan stratejik bir üretim havzası olacaktır.

10. Subay ve Astsubay Hazırlık Merkezi (Tekirdağ Güvenlik Kampüsü)
Lise sonrası dönemde askeri kariyer hedefleyen gençler için kurulacak bu hazırlık merkezi, fiziksel yeterlilik, akademik destek, psikolojik hazırlık ve değerler eğitimi verecektir. Kampüs, hem yatılı hem gündüzlü olarak tasarlanacaktır. Bu merkezle birlikte Tekirdağlı gençlerin TSK bünyesinde subay ve astsubay olarak yer alma oranı artacak; yerel kapasite millî güvenlik personeline dönüştürülecektir. Aynı zamanda kampüs, toplumda disiplin, milli bilinç ve savunma kültürünün de yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Tüm Bu Yatırımların Tekirdağ’a Katkısı:
Bu yatırımların tamamı hayata geçirildiğinde Tekirdağ, yalnızca Türkiye'nin batı sınırını koruyan bir askeri üs bölgesi değil; aynı zamanda savunma sanayisinin üretim üssü, siber güvenlikte dijital kale, kriz yönetiminde öncü koordinasyon merkezi ve genç kadroların askeri eğitim üssü hâline gelecektir. Bölgenin stratejik değeri artacak, yatırım ve istihdam olanakları genişleyecek; halkın güvenlik hissi pekişecektir. Aynı zamanda millî savunmanın yerel topluma entegre edildiği örnek bir şehir modeli doğmuş olacaktır.

Konu sahibi
BÖLÜM 29: MÜLKÎ İDARE DÜZENİ VE VALİLİK SİSTEMİ

"Yönetişimin Kalesi: Tekirdağ’da Mülkî İdare ve Valilik Sisteminin Güçlendirilmesi"

Tekirdağ, artan nüfusu, gelişen sanayisi ve genişleyen hizmet ağıyla Türkiye’nin en stratejik illerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Ancak bu büyümeyi sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde yönetebilmek için mülkî idare düzeninin modernize edilmesi, kurumsal kapasitenin artırılması ve valilik sisteminin yeniden yapılandırılması şarttır. Mülkî idarenin görev tanımı, sadece güvenliği sağlamakla sınırlı olmayıp, aynı zamanda kamu kaynaklarının koordinasyonu, yerel taleplerin merkeze iletilmesi ve kamu hizmetlerinin sürekliliğinin denetlenmesini de kapsar.

Günümüzde valilikler ve kaymakamlıkların etkinliğini artırmak için sadece personel ve bina yatırımı değil, aynı zamanda dijital altyapı, veri temelli yönetim ve çok paydaşlı karar alma sistemleriyle güçlendirme zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Tekirdağ gibi sanayi, tarım, liman ve turizm alanlarında çeşitlilik arz eden bir ilde, valilik sistemi bir yönetişim merkezi gibi işlemeli, kamu-vatandaş-özel sektör üçgenini verimli bir biçimde koordine etmelidir. Aşağıdaki yatırım önerileri bu anlayışı hayata geçirecek niteliktedir:

---

1. Tekirdağ Valiliği Entegre Yönetişim ve Koordinasyon Merkezi Kurulması
Tekirdağ merkezde kurulacak bu yeni kompleks, valilik birimlerinin dijitalleşmiş bir çatı altında toplanacağı, karar süreçlerinin hızlandığı ve kamu kurumları arasındaki yatay-vertikal koordinasyonun sağlandığı örnek bir yönetişim merkezi olacaktır. İçinde çağdaş toplantı alanları, kriz yönetimi birimi, açık veri analiz laboratuvarı ve halk katılımı ofisleri yer alacaktır.
Bu merkezle, ilin genel yönetim kalitesi artacak, valiliğin stratejik karar almadaki gücü ve krizlere müdahale kapasitesi yükselecektir. Ayrıca tüm kaymakamlıklar ve belediyelerle entegre bir veri paylaşım ağı kurulacak, kopya iş yükü azalacaktır.

---

2. Her İlçeye ‘Akıllı Kaymakamlık Binaları’ Yapımı
Malkara, Şarköy, Hayrabolu gibi ilçelerdeki mevcut kaymakamlık binaları hem işlevsel hem de teknolojik açıdan yetersizdir. Bu kapsamda, her ilçeye modern güvenlik altyapısı, dijital başvuru sistemleri ve uzaktan erişim imkanları olan yeni “akıllı kaymakamlık binaları” inşa edilecektir.
Yeni yapılacak yapılar, kamu hizmetlerine erişimi hızlandıracak, vatandaşların dijital hizmetlerden daha etkin yararlanmasını sağlayacak ve yöneticilerin hizmet performansını artıracaktır. Aynı zamanda afet dönemleri için dayanıklı ve yedek güç sistemlerine sahip olacaklardır.

---

3. Tekirdağ İl İdare Akademisi Kurulması
Mülkî idare personelinin ve kamu yöneticilerinin sürekli eğitim alabileceği bir akademi kurulacaktır. Eğitim içerikleri; stratejik planlama, iletişim, kriz yönetimi, veri okuryazarlığı ve etik yönetişim gibi konuları kapsayacaktır.
Bu akademiyle hem Tekirdağ’daki yönetici kalitesi yükselecek hem de Türkiye genelinde atanan kaymakam adayları için bir bölgesel eğitim merkezi işlevi görecektir. Kamu hizmetinde liyakatin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

---

4. İl Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezinin (YİKOB) Güçlendirilmesi
Mevcut YİKOB yapısının kapasitesi artırılacak, yeni uzman kadrolar istihdam edilecek ve yerel yatırımları daha şeffaf takip edebilen bir dijital izleme sistemi kurulacaktır.
Böylelikle merkezi yatırımların etkin takibi, yerel denetimi ve raporlaması güçlenecek, yatırım süreçlerinde kamu zararı riski azalacaktır. Ayrıca, ilin yatırım verimliliği ölçülebilecektir.

---

5. Yerel-Kamusal Kriz Yönetimi ve Koordinasyon Platformu Kurulması
İlde meydana gelebilecek doğal afetler, göç dalgaları, büyük altyapı arızaları gibi olağanüstü durumlarda hızlı karar alınmasını sağlayacak dijital ve fiziksel bir kriz yönetim platformu kurulacaktır. Bu platform sayesinde, vali koordinasyonunda tüm kamu kurumları, belediyeler, STK’lar ve özel sektör temsilcileri birlikte hareket edebilecek; çok aktörlü senaryolara hazır olunacaktır.

---

6. Tüm İlçelerde ‘Vatandaşla Hızlı Temas ve Geri Bildirim Noktaları’ Kurulması
Valilik ve kaymakamlık hizmet binalarında, kolay erişimli, dijital formlarla destekli vatandaş geri bildirim istasyonları kurulacaktır. Bu istasyonlar, sorun, öneri ve acil taleplerin alınmasını sağlayacaktır. Bu sistem sayesinde yöneticiler, vatandaşla doğrudan temas kuracak, yerel talepler merkeze daha hızlı ulaşacaktır. Aynı zamanda şikâyet, öneri ve başarı takibi analitik olarak yapılabilecektir.

---

7. Tekirdağ Dijital İl Envanteri ve Karar Destek Sistemi Kurulması
Tüm ilçelerden toplanacak coğrafi, ekonomik, sosyal, çevresel ve yönetsel verilerin tek merkezde toplandığı, karar alıcıları destekleyen bir dijital sistem kurulacaktır. Bu sistem, vali ve kaymakamlar ile merkezi kurumların Tekirdağ'a yönelik doğru ve zamanında karar almasını sağlayacak, planlama süreçlerini bilimsel temele oturtacaktır.

---

8. İlçe Müdürlükleri Koordinasyonunu Güçlendirecek İlçe İdare Kurulları Yeniden Yapılandırılacak
İlçe düzeyindeki kamu kurumlarının uyumlu çalışmasını sağlamak amacıyla, her ilçede İlçe İdare Koordinasyon Kurulları yeniden yapılandırılacak ve performansa dayalı işleyiş esas alınacaktır. Bu yapı, kaymakamlık merkezli yönetim modelini aktif hale getirecek, karmaşık görevler netleşecek ve sorumluluk paylaşımıyla vatandaş hizmetleri hızlanacaktır.

---

9. E-Valilik ve Mobil Valilik Uygulamasının Geliştirilmesi
Vatandaşların valiliğe dair işlemlerini dijital ortamda yapabileceği ve mobil cihazlardan yöneticilere ulaşabileceği bir uygulama geliştirilecektir. Bu sayede randevu alma, başvuru yapma, duyuru takibi ve şikâyet bildirme gibi işlemler kolaylaşacak, kamu-vatandaş etkileşimi dijital zemine taşınacaktır.

---

10. İlçe-İl Arası Yönetsel Veri Akışı ve Karar Takip Sistemi Kurulması
Kaymakamlıklardan valiliğe gelen veri akışını düzenleyen, karar alma süreçlerinin takibini sağlayan ve performans değerlendirmesi yapabilen bir sistem oluşturulacaktır. Bu sistem sayesinde yönetsel hatalar erkenden fark edilecek, uygulama takibi güçlenecek ve il düzeyindeki koordinasyon sürekli iyileştirilecektir.

---

Bu on yatırımla Tekirdağ’daki valilik sistemi dijitalleşecek, kamu hizmetleri hızlanacak ve vatandaşla bağ kuvvetlenecektir. Yöneticilerin bilgiye dayalı karar alma gücü artarken, ilçeler arası koordinasyon daha verimli işleyecek; kamu kaynaklarının yönetimi daha şeffaf ve hesap verebilir hale gelecektir. Mülkî idare reformu sayesinde, Tekirdağ ili Türkiye’ye örnek bir yönetişim laboratuvarı haline gelecektir.

Konu sahibi
BÖLÜM 30: NÜFUS, VATANDAŞLIK VE KİMLİK İŞLEMLERİ

BAĞLANTIYI GÜÇLENDİREN KÖPRÜLER: TEKİRDAĞ’DA NÜFUS VE VATANDAŞLIK HİZMETLERİNDE DÖNÜŞÜM HAMLESİ
Nüfus, vatandaşlık ve kimlik işlemleri; bireyin devletle olan ilk ve en temel temas noktasıdır. Doğumdan ölüme kadar süren bu bürokratik bağlam, yalnızca resmi belgelerle sınırlı değildir; aynı zamanda vatandaşlık bilincinin, sosyal hakların ve kamuya güvenin temel taşıdır. Tekirdağ gibi göç alan, hızlı büyüyen ve sosyal çeşitliliği artan bir ilde ise bu hizmetlerin etkinliği, toplumsal uyumu ve kurumsal itibarı doğrudan etkiler. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin bu alanda Tekirdağ’da atacağı adımlar, yalnızca evrak işlemlerinin hızlanmasını değil; aynı zamanda dijitalleşmenin, erişilebilirliğin ve insan odaklı hizmet anlayışının yaygınlaşmasını da beraberinde getirecektir. Bu kapsamda, Tekirdağ’da yapılacak 13 öncelikli ve büyük yatırım, vatandaş-devlet ilişkisini daha güvenli, şeffaf ve etkin hale getirecek biçimde planlanmalıdır. Modern nüfus müdürlüklerinden mobil kimlik ofislerine, yabancılara yönelik entegre hizmet merkezlerinden biyometrik veri altyapısına kadar genişleyen bu yatırımlar, hem şehir merkezlerinde hem de kırsalda kapsayıcı bir dönüşüm yaratacaktır. Bu dönüşüm yalnızca belgelerin değil, vatandaşlık kavramının da yeniden tanımlanmasına katkı sunacaktır.

---

1. Tekirdağ İl Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Kampüsü Kurulması
Süleymanpaşa’da kurulacak modern ve yüksek kapasiteli bir Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Kampüsü ile tüm il genelindeki vatandaşlık, nüfus ve kimlik hizmetleri merkezî bir çatı altında toplanacaktır. Bu kampüs; başvuru merkezleri, belge arşivleme alanları, biyometrik tarama birimleri, çağrı merkezi ve personel eğitim salonlarıyla donatılacaktır.

Yalnızca bir idari bina değil, aynı zamanda bir hizmet ve eğitim üssü olacak bu yapı; Tekirdağ’daki tüm ilçeler için örnek teşkil edecek bir model olacaktır. Kampüs bünyesinde çocuklar ve yaşlılar için öncelikli hizmet alanları ve engelli erişim standartları da eksiksiz biçimde uygulanacaktır.

---

2. Her İlçeye Entegre Nüfus ve Vatandaşlık Birimleri
Malkara, Hayrabolu, Muratlı ve Marmaraereğlisi gibi ilçelerde, halihazırda yetersiz olan nüfus müdürlükleri; dijital alt yapıya sahip, biyometrik veri toplayabilen, çevrimiçi başvuru takibi sunan entegre ofislere dönüştürülecektir. Bu dönüşüm, fiziksel kapasite artırımıyla birlikte hizmet kalitesini de yükseltecektir.

Her bir birim, merkezi sistemle eş zamanlı çalışabilecek ve karmaşık işlemleri hızla tamamlayabilecek biçimde tasarlanacaktır. Böylece kırsal ilçelerde yaşayan vatandaşların Süleymanpaşa’ya gitmek zorunda kalmadan kapsamlı hizmet alabilmesi mümkün olacaktır.

---

3. Mobil Nüfus ve Kimlik Hizmet Araçları
Yaşlı, engelli ve ulaşım imkânı olmayan vatandaşlar için özel olarak donatılmış mobil hizmet araçları, nüfus ve kimlik işlemlerini vatandaşın ayağına götürecektir. Mobil birimler, randevulu sistemle hizmet verecek ve biyometrik tarama, kimlik teslimi, adres beyanı gibi işlemleri yerinde gerçekleştirecektir.

Mobil hizmet araçları özellikle kırsal mahallelerde ve yazlık nüfusun arttığı sahil bölgelerinde periyodik olarak görev yapacak, hizmette eşitlik anlayışını güçlendirecektir. Böylece devlet, yalnızca belge veren değil, aynı zamanda ulaşan ve dinleyen bir aktör hâline gelecektir.

---

4. Nüfus Arşivlerinin Dijitalleştirilmesi ve Erişim Platformu
Tekirdağ'daki tüm ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan evlenme, doğum, ölüm, vatandaşlık geçişleri gibi arşiv belgeleri taranarak dijital sisteme aktarılacaktır. Bu sayede hem arşiv güvenliği artırılacak hem de kurumlar arası belge akışı hızlanacaktır.

Dijital arşiv sistemi, sadece kamu kurumlarının değil; araştırmacıların, noterlerin ve yargı organlarının da erişimine açık olacak şekilde yapılandırılacaktır. Verilerin işlenmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin e-Devlet altyapısına entegre biçimde yürütülecektir.

---

5. Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi Kurulması
Tüm kamu işlemlerinde ve seçili özel hizmetlerde kullanılmak üzere, parmak izi, retina taraması ve yüz tanıma teknolojilerini içeren biyometrik kimlik doğrulama sistemi yaygınlaştırılacaktır. Sistem, öncelikle Süleymanpaşa, Çorlu ve Çerkezköy’de pilot olarak uygulamaya alınacaktır. Bu altyapı, sahte kimlik vakalarının önüne geçmek, çoklu kimlik kullanımı ve yolsuzluğu engellemek amacıyla geliştirilecektir. Aynı zamanda güvenli dijital kimlik altyapısının temeli atılmış olacak ve Tekirdağ, Türkiye'nin dijital vatandaşlık sistemine geçişinde öncü illerden biri hâline gelecektir.

---

6. Yabancı Vatandaşlar İçin Danışma ve Vatandaşlık Merkezi
Çerkezköy ve Kapaklı’da yoğunlaşan yabancı nüfus için özel danışma merkezleri kurulacaktır. Bu merkezlerde, ikamet izni, vatandaşlık başvurusu, evlilik işlemleri, doğum ve ölüm bildirimi gibi hizmetler çok dilli destekle sunulacaktır. Bu merkezler aynı zamanda yabancılarla ilgili sosyal destek, hukuk danışmanlığı ve kamu bilgilendirme oturumlarına da ev sahipliği yapacaktır. Böylece entegrasyon güçlenecek, yabancıların hizmete erişimi kolaylaşacaktır.

---

7. Tekirdağ Kimlik Akademisi’nin Kurulması
Yeni nesil kimlik ve vatandaşlık işlemleri konusunda uzmanlaşmış personel yetiştirmek amacıyla Tekirdağ Kimlik Akademisi kurulacaktır. Akademi; hizmet içi eğitim, dijital sistemlere geçiş, etik ilkeler ve biyometrik veri kullanımı gibi başlıklarda personel eğitimi sağlayacaktır.

Sadece Tekirdağ’a değil, çevre illere de hizmet verecek bu merkez; Türkiye genelindeki nüfus hizmetlerinin standartlarını yükseltecek insan kaynağını yetiştirme misyonu taşıyacaktır. Eğitim alan personel, dijital dönüşüm süreçlerinde aktif rol oynayacaktır.

---

8. Adres Teyit ve İkamet Doğrulama Mobil Uygulaması
Vatandaşların adres beyanlarını daha hızlı ve güvenli biçimde gerçekleştirebilecekleri bir mobil uygulama geliştirilecektir. Bu sistemle birlikte, sahte adres beyanları önlenerek yerel yönetimlere ve kamuya doğru nüfus verisi sağlanacaktır.

Uygulama, e-Devlet ile entegre çalışacak, QR kod ve konum bazlı doğrulama seçenekleri sunacaktır. Böylece adres değişiklikleri için müdürlüklere gitmeye gerek kalmayacak, hizmette büyük bir kolaylık sağlanacaktır.

---

9. Evlilik ve Doğum İşlemleri İçin Hızlı Başvuru Merkezleri
Özellikle Süleymanpaşa, Ergene ve Şarköy’de kurulacak hızlı işlem merkezlerinde, yeni evlenen çiftlerin ve doğum sonrası başvuru yapan ailelerin işlemleri öncelikli, hızlı ve tek noktadan tamamlanacaktır. Bu merkezlerde psikolojik danışmanlık, sosyal destek yönlendirme ve bilgilendirme hizmetleri de verilecektir. Böylece aile kurumu desteklenmiş, erken dönemde kamu ile kurulan bağ güçlendirilmiş olacaktır.

---

10. Nüfus ve Vatandaşlık İstatistikleri İçin Veri Analiz Merkezi
Tekirdağ’da kurulacak veri analiz merkezi, doğum-ölüm oranları, evlilik boşanma eğilimleri, iç göç hareketleri, yabancı nüfus artışı gibi demografik eğilimleri izleyerek, kamu politikalarının şekillenmesine katkı sağlayacaktır. Bu merkez, sadece veri üretmekle kalmayacak; valilik, belediyeler ve üniversitelerle ortak raporlar hazırlayacak, nüfus temelli karar süreçlerini bilimsel temele oturtacaktır.

---

Bu yatırımlar sayesinde Tekirdağ’da nüfus, kimlik ve vatandaşlık işlemleri hem hızlanacak hem de vatandaş memnuniyetini artıracaktır. Dijitalleşme ve mobil hizmetler kırsal bölgeleri merkezle eşitleyecek, yabancı nüfusa yönelik entegre yapılar toplumsal uyumu artıracaktır. Veri odaklı planlama, Tekirdağ’ın dinamiklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve hizmetlerin yönünü doğru tayin etmeyi mümkün kılacaktır. Kısacası, bu yatırımlar birey ile devlet arasındaki bağı daha da sağlamlaştıracak, Tekirdağ’ı insan odaklı yönetimin örnek illerinden biri hâline getirecektir.

Geri
Üst Alt