Tema düzenleyici

İçinden geçeni söyle!!!

Ulaşıma merakımda 4-5.Yılım oldu. aslında pek te birşey anlamıyorum bence. öğrenmeye çalışıyorum. Büyükşehir Belediyesi yüzünden başlamış olabilir.

Hat projelerim vardı bunu insanlar arkadaşlar duyunca Dalga geçiyorlardı. :( Bende Kimseye söylemiyorum. birşeyde yapmıyorum artık.

Sadece Hangi otobüs narden geçiyor vatandaş sorsa yardımcı olurum o kadar.
hocam aslında diyarbakır raylı sistem planı hazırlıyorum belki beğenirsiniz :)

bir fikrin var mı bu konuda fikir alışverişi yapabilmemiz için, yoksa yazdığın kayda değer değil.
O söz bir fikir değil,doğma. Tarih disiplini açısından kayda değer bir söz değil. Tabi sizin dünyanızda başka gerçeklikler olduğu için vay be ne müthiş söz diyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Konu sahibi
O söz bir fikir değil,doğma. Tarih disiplini açısından kayda değer bir söz değil. Tabi sizin dünyanızda başka gerçeklikler olduğu için vay be ne müthiş söz diyebilirsiniz.
tam tersine tarih disiplini açısından kayda değer, konuyu açmadığınız için bir değerlendirmek gerekecek bir iddiada bir fikir teatisinde bulunmadığınız için konuyu açmıyorum

Konu sahibi
hadi neyse,

tarihte mesela ibni fadlan seyahatnemesi örnek verecek olursa adam gezip gördüğü yerleri kaydetmiş bu tarih bilimi açısından 1 .el bir kaynaktır, tarih bilimciler adamın Hadisteki gibi ahlakı hafızası yalan söyleyip söylemediği kiminle görüşüp görüşmediğini incelemiyor.
, ya da bu kitabı aktaran aktarıcıların bir silsilesini tutmaz, ama hadis öyle değildir. hadis bilimindeki aşırı metodolojik titizlik aynı sertlikte yok. tarihçinin anlattığı yaklaşık yorumlu yeniliğe açıktır. velhasılı
Tarih, geçmişe dair en iyi tahmindir;
hadis, aidiyeti ispatlanmış bir rivayettir.

tarihte mesela ibni fadlan seyahatnemesi örnek verecek olursa adam gezip gördüğü yerleri kaydetmiş bu tarih bilimi açısından 1 .el bir kaynaktır
Hadisler birinci el kaynak değildir. Bu örnek olmamış.
tarih bilimciler adamın Hadisteki gibi ahlakı hafızası yalan söyleyip söylemediği kiminle görüşüp görüşmediğini incelemiyor.
Elindeki verilerin daha önceki verilerle uyuşup uyuşmadığı, ilgili disiplin neyse metedolojisine uygunluğu gibi kriterlere bakılır, bilim böyle yapılır. Yani bu durum bir eksiklik değil artıdır. Burada dediğiniz şeyler güvenilirliği artırmak yerine azaltan şeyler. Din adamları kendi ideolojilerine uygun gördükleri kişin aktardıklarını doğru kabul eder.

Böyle bir bilim dalı yoktur.

tarihçinin anlattığı yaklaşık yorumlu yeniliğe açıktır. velhasılı
Tarih, geçmişe dair en iyi tahmindir;
hadis, aidiyeti ispatlanmış bir rivayettir.
Tarih çok yönlü bir disiplindir. Sosyoloji,paleontoloji,arkeoloji,coğrafya, ekonomi,Antropoloji ve daha birçok bilim dalı ve disiplinden faydalanarak bir bilgi ortaya koyar. Tüm bunlardan elde edilen bilginin yorumlanması tahmin ama din, mezhep inançları aynı diye birbirinden rivayet alan adamların aktarımları gerçek öyle mi? Hadislerin içeriğinin bilimsel,tarihsel gerçekler ve akılla uyuşmadığı konusuna girmiyorum bile.

İspatlanmış rivayet cümlesi mantık safsatası. Rivayet aktarım demek. Bir şey ispatlanırsa bilgi olur.

Hadis inanç gereği kabul etmek zorunda olduğunuz sözlerdir.Bilimle hiçbir alakası yoktur. Dinin kendi içindeki yöntemlerle alakalı bir alandır. Hiçbir tarihi veriden daha geçerli felan da değildir. Yüzlerce yıl öncesinde bile resmi tarih yazıcılığının olduğu medeniyetler varken böyle bir söz etmek akla ziyandır.

Geri