Tema düzenleyici

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SaySev
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir tanıdığımın Yapracık'da arsası için Şufa süresi dolmasına 10 gün kala dava açtılar yakın zamanda. Dava açan kişi ve avukat söylediklerine göre bu işleri kovalıyorlarmış. Şufa süresi dolmasına az kala dava açıp alıyorlarmış. Geçenlerde bilirkişi heyeti Hakim ve yüksek mühendis emlakçılara sormuş, o bölgedeki aynı emsal arsa ilanlarına bakmışlar. Raporu bekliyordu. Rapor çıkınca forumda da yazarım nasıl bir rayiç bedel belirlendiğini.

Son düzenleme:
Şufa olayı parsele başkaları girmesin diye iyi niyetle düşünülmüş olsa da sonuçta akbabaların tezgahına dönüşmüş.

Bekleyip 10 gün kala dava açanın niyeti kötüdür, kimse beni aksini düşünmeye ikna edemez.

Arkadaşınız için de umarım emlakçılar iyi bir fiyat vermiş olsunlar ki mağdur olmasın.

Kanun metninde rayiç bedelin nemalandırılmak üzere depo edilmesi diye geçiyor yanılmıyorsam.

Daha önce paylasmistim degisikligi. Bu bölumu atlamisim. Dediginiz gibi faiz isleteceklermis dava süresince.

Resmi gazetedeki değişiklik bu şekilde. Rayiç bedelin belirlenmesine yönelik bir açıklama yok. İşin enteresan tarafı mevcutta devam eden davalar için hakim bir fiyat belirleyip bu bedelin hemen yatırılmasını isteyecek. Maalesef yine haklıyı haksızı ayıramamışlar.

Ekli dosyayı görüntüle 98853

İzale-i şuyu davalarının sadece hissedarlara açık olması ise daha kötü. Minnacık hisselerle parsellere giren akbabalar bu şekilde öldüm fiyatına diğer hissedarların arsasına konarlar. Misal bir parselde 50 hissedar varsa rahatlıkla 45-48 tanesi bizim gibi küçük yatırımcılardır. Kala kala 2 tane paralı adam kalır, onlar da (aralarında anlaşıp) muammen bedelin yarısına milletin arsasına çöker.
Malesef evet. Ancak şöyle bir istisna olabilir. Hissedarlardan biri hazine ise, devlet kendi malını korur. O durumda parselden çıkarılacak tüm hissedarlar piyasa değerinde ödeme alır, hak kaybı olmaz diye düşünüyorum. Acaba yanlış mı düşünüyorum?

Bir tanıdığımın Yapracık'da arsası için Şufa süresi dolmasına 10 gün kala dava açtılar yakın zamanda. Dava açan kişi ve avukat söylediklerine göre bu işleri kovalıyorlarmış. Şufa süresi dolmasına az kala dava açıp alıyorlarmış. Geçenlerde bilirkişi heyeti Hakim ve yüksek mühendis emlakçılara sormuş, o bölgedeki aynı emsal arsa ilanlarına bakmışlar. Raporu bekliyordu. Rapor çıkınca forumda da yazarım nasıl bir rayiç bedel belirlendiğini.
Diğer bölgelerden haberim yok ama dodurgayı takip ediyorum mümkün mertebe herkesle beraber. Bir çok ihale oldu çoğunu yazdım veya yazıldı. En son aralıkta olmuştu hatta yarın da var (rayiç 19000m2/tl). Eski ihalelerde peşinde % 15 20 gibi indirimler uygulanıyordu. Bu da rayiç bedeli düşürüyor. Gerçi buna rağmen bile teklif çıkmamıştı orası ayrı.

Son düzenleme:
Malesef evet. Ancak şöyle bir istisna olabilir. Hissedarlardan biri hazine ise, devlet kendi malını korur. O durumda parselden çıkarılacak tüm hissedarlar piyasa değerinde ödeme alır, hak kaybı olmaz diye düşünüyorum. Acaba yanlış mı düşünüyorum?
Hazine payi oldugu zaman dava açilabiliyor mu ondan emin degilim.

Ortaklığın giderilmesindeki bu değişiklikler canımı sıktı malesef. Zengin müteahhitlere yarar, bir ev alırım diye dişinden tırnağından artırıp hisse alan küçük yatırımcıyı üzebilir. Bir de parsele giren firmayı görünce tamamen moralim bozuldu.

Ortaklığın giderilmesindeki bu değişiklikler canımı sıktı malesef. Zengin müteahhitlere yarar, bir ev alırım diye dişinden tırnağından artırıp hisse alan küçük yatırımcıyı üzebilir. Bir de parsele giren firmayı görünce tamamen moralim bozuldu.
Organize olup ihalede teklif verip fiyat yükseltemezler mi?

Organize olup ihalede teklif verip fiyat yükseltemezler mi?
%99 oranında imkansız. Her parselde belki 40-50 hissedar var, kimi başka yerlerde veya yurtdışında yaşıyor, zaten birbirlerinin güncel adreslerini bulmaları bile zor.

Biraraya gelip işbirliği yapabilmeleri çok zor. Bu şekilde millet akbabalara yem olur.

%99 oranında imkansız. Her parselde belki 40-50 hissedar var, kimi başka yerlerde veya yurtdışında yaşıyor, zaten birbirlerinin güncel adreslerini bulmaları bile zor.

Biraraya gelip işbirliği yapabilmeleri çok zor. Bu şekilde millet akbabalara yem olur.
Tamamen katılıyorum. Parselde 1-2 firma var. Kalanı küçük yatırımcı. Büyük firmalar da aralarında anlaşır. Kendi adıma konuşuyorum kendi parselimde bir kişide tüm paselim 1/3' ü var. İki tane de büyük yatırımcı girdi. Bunlar dengeliyici güç olur belki ucuza kapatamazlar diye düşünüyorum. Bir umudum da bilirkişiler hakkaniyetli davranıp küçük yatırımcı mağdur olmayacak şekilde fiyat belirlemeleri. Emsal arsalardaki son satış fiyatları, açıklanan projelerdeki topraktan satışlar bilirkişinin raporuna itiraz ederken yada yeniden değerleme isterken çok önemli hususlar arkadaşlar. İlk ihale ortaklar arasında olacağından bilirkişi raporuna itiraz ve yeniden değerleme talebinden başka bir çare kalmıyor. Tabi bir umudum da bu büyük firma burayı kat karşılığı anlaşıp kendimiz yapalım mahkeme süreciyle uzatmayalım demesi :)

Bu davada tek kişinin dilekçe vermesi özellikle hissedarı fazla olan yerlerde haksızlığa neden oluyor. Gerçi düşük hissedarlıda daha fazla oluyor. Veya dilekçe vereceksede elinde geçerli bir neden olmalı. Keyfekeder olmamalı.

Sizin parselde böyle bir dava mı açıldı?

Peki adam yer sahibi ise yani 13000 m2 ilk yerde ilk toprak sahibininde hissesi varsa ne olacak.Yani bizim yerimiz öyle mesela.

Bu davada tek kişinin dilekçe vermesi özellikle hissedarı fazla olan yerlerde haksızlığa neden oluyor. Gerçi düşük hissedarlıda daha fazla oluyor. Veya dilekçe vereceksede elinde geçerli bir neden olmalı. Keyfekeder olmamalı.

Sizin parselde böyle bir dava mı açıldı?
Dava açılmadı fakat durup durup bu kanun çıkınca girdiler parsele. Art niyet seziyorum. ileride olabilecek bir ihtimal. Hepimizin başına gelebilir. Satış, trampa vs. Parsele girip dava açabilirler. Şimdiden beyin fırtınası yapmak istedim. Düşünsenize kat karşılığı sözleşme yapsa maliyeti yüksek olacak. Onun yerine arsayı toplaması daha ucuz.

Dava açılmadı fakat durup durup bu kanun çıkınca girdiler parsele. Art niyet seziyorum. ileride olabilecek bir ihtimal. Hepimizin başına gelebilir. Satış, trampa vs. Parsele girip dava açabilirler. Şimdiden beyin fırtınası yapmak istedim. Düşünsenize kat karşılığı sözleşme yapsa maliyeti yüksek olacak. Onun yerine arsayı toplaması daha ucuz.
Arsada asıl yer sahibin de hissesi varsa onu nasıl çıkartacak.Onu nasıl egale edecek

Kusura bakmayın sadece bilmediğimden soruyorum.13000 m2 lik yerde benim atadan kalma 500 m2 yerim var.Kötü niyetli firma girdi ve toplamaya başladı yok şufa yok trampa benden nasıl alacak.benim atadan kalma toprağıma bir şey yapabilir mi?RKK bey sizin bu konuları biliyor ve güzel aydınlatıyor sunuz .aydınlatırsanız sevinirim

Kusura bakmayın sadece bilmediğimden soruyorum.13000 m2 lik yerde benim atadan kalma 500 m2 yerim var.Kötü niyetli firma girdi ve toplamaya başladı yok şufa yok trampa benden nasıl alacak.benim atadan kalma toprağıma bir şey yapabilir mi?RKK bey sizin bu konuları biliyor ve güzel aydınlatıyor sunuz .aydınlatırsanız sevinirim
İzale-i Şuyu diğer adıyla ortaklığın giderilmesi davası açıp satılmasını sağlayabilir. Bu davayı açmak için her hissedarın hakkı var fakat her hissedarın parası yok. Örneğin ben bu davayı açsam bilirkişinin belirlediği rayiç bedeli ödeyecek 750 milyon TL param yok. Bu durumda parayı bastıran benim de hissemi alacak ve tek tapuya çevirecek.

İzale-i Şuyu diğer adıyla ortaklığın giderilmesi davası açıp satılmasını sağlayabilir. Bu davayı açmak için her hissedarın hakkı var fakat her hissedarın parası yok. Örneğin ben bu davayı açsam bilirkişinin belirlediği rayiç bedeli ödeyecek 750 milyon TL param yok. Bu durumda parayı bastıran benim de hissemi alacak ve tek tapuya çevirecek.
O zaman kimsenin malı güvencede değil.mahkeme mahkeme sürer o parselde bu olay bence.

Peki adam yer sahibi ise yani 13000 m2 ilk yerde ilk toprak sahibininde hissesi varsa ne olacak.Yani bizim yerimiz öyle mesela.

En eski hissedar olmanın bir faydası olmuyor. Sonuçta başka ortaklarda olunca parselin sadece bir hissedarı durumunda oluyorsunuz.

Kötü niyetli biri parsele çöktüğü zaman eski yeni hissedar farketmiyor. Maalesef bu uygulamalar istismara açık kapı bırakıyor.

Geri