Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Zeytinyağı Üretim Teknolojisi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Zeytinyağı Üretim Teknolojisi

Emir

Moderatör
Moderatör

Zeytinyağı Üretim Teknolojisi​

Zeytinyağı üretimi, zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilen tek yağdır.

image

Zeytinyağı üretim aşamaları:

1. Hasat:

• Zeytinler olgunlaştığında elle veya makineyle toplanır.
  • Hasat sırasında zeytinlerin ezilmemesine ve zarar görmemesine dikkat edilmelidir.
2. Yaprak Ayırma ve Yıkama:
  • Toplanan zeytinler, yaprak ve diğer kirlerden arındırılır ve yıkanır.
  • Bu işlem, zeytinlerin üzerinde bulunan mikroorganizmaları ve tozu temizlemek için önemlidir.
3. Kırma - Ezme:
  • Zeytinler taş değirmenler, metal kırıcılar veya çekiç değirmenler gibi farklı ekipmanlar kullanılarak ezilir.
  • Bu işlem, zeytinlerin hücre duvarlarının parçalanmasını ve yağın serbest kalmasını sağlar.
4. Yoğurma (Malaksasyon):
  • Ezilen zeytin hamuru, yoğurma işlemiyle karıştırılır ve havalandırılır.
  • Yoğurma işlemi, yağ damlalarının birleşmesini ve zeytinyağının daha kolay ayrılmasını sağlar.
5. Yağ Ayırma:
  • Yoğrulan zeytin hamuru, presleme, santrifüjleme veya seçici filtrasyon gibi farklı yöntemlerle yağdan ayrılır.
  • Presleme yöntemi: En eski ve geleneksel yöntemdir. Zeytin hamuru, presler kullanılarak preslenir ve zeytinyağı ve karasu ayrılır.
  • Santrifüjleme yöntemi: Daha modern bir yöntemdir. Zeytin hamuru, santrifüjler kullanılarak yüksek hızda döndürülür ve zeytinyağı ve karasu ayrılır.
  • Seçici filtrasyon yöntemi: En yeni yöntemlerden biridir. Zeytin hamuru, özel filtreler kullanılarak zeytinyağı ve karasu ayrılır.
6. Filtrasyon:
  • Elde edilen zeytinyağı, tortulardan ve kirlerden arındırılmak için filtrelenir.
7. Dolum ve Depolama:
  • Filtre edilen zeytinyağı, cam şişeler, teneke kutular veya plastik kaplar gibi farklı ambalajlara doldurulur.
  • Zeytinyağı, serin, karanlık ve kuru bir ortamda depolanmalıdır.
Zeytinyağı üretim teknolojisinde kullanılan ekipmanlar:
  • Hasat Makineleri: Elle hasat yerine zeytinlerin daha hızlı ve kolay bir şekilde toplanması için kullanılır.
  • Yıkama Makineleri: Zeytinleri otomatik olarak yıkar ve kirden arındırır.
  • Kırma-Ezme Makineleri: Zeytinleri ezmek ve yağın serbest kalmasını sağlamak için kullanılır.
  • Yoğurma Makineleri: Zeytin hamurunu karıştırmak ve havalandırmak için kullanılır.
  • Presler: Zeytin hamurundan zeytinyağını ayırmak için kullanılır.
  • Santrifüjler: Zeytin hamurundan zeytinyağını ayırmak için kullanılır.
  • Filtreler: Zeytinyağından tortuları ve kirleri ayırmak için kullanılır.
  • Dolum Makineleri: Zeytinyağını otomatik olarak ambalajlara doldurmak için kullanılır.
Zeytinyağı üretim teknolojisinde kullanılan teknolojiler:
  • Otomasyon: Zeytinyağı üretim tesislerinde, iş gücü maliyetlerini düşürmek ve verimi artırmak için otomasyon sistemleri kullanılmaktadır.
  • Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri: Zeytinyağı üretim tesislerinde, üretim prosesini kontrol etmek ve optimize etmek için bilgisayarlı kontrol sistemleri kullanılmaktadır.
  • Sensörler: Zeytinyağı üretim tesislerinde, zeytinlerin olgunluk durumunu ve zeytinyağının kalitesini kontrol etmek için sensörler kullanılmaktadır.
Kaynak: hazerfenkimya

Konu görüntüleyen kullanıcılar