"İnternet = modem sesi + sonsuz bir merak" denilen o ilk yıllar...
Hatırlıyor musunuz? ADSL'in lüks olduğu, dakikalarca çevirmeli bağlantının "cır cır" sesini dinleyip "Allah'ım açıl artık!" diye dua ettiğimiz günler... O zamanlar internet, bugünkü gibi her şeyin hazır paketlendiği bir süpermarket değil, keşfedilmeyi bekleyen bir labirentti. Ve bu labirentte hepimizin bir "ana üssü" vardı.
)), ve o efsanevi komutlar:
Çünkü her siteye giriş bir ritüeldi.
Çünkü "çevrimiçi" olmak, "bağlanmak" anlamına geliyordu.
Çünkü herkes meraklı bir kaşifti, tüketim makinesi değil.
Hatırlıyor musunuz? ADSL'in lüks olduğu, dakikalarca çevirmeli bağlantının "cır cır" sesini dinleyip "Allah'ım açıl artık!" diye dua ettiğimiz günler... O zamanlar internet, bugünkü gibi her şeyin hazır paketlendiği bir süpermarket değil, keşfedilmeyi bekleyen bir labirentti. Ve bu labirentte hepimizin bir "ana üssü" vardı.
Mynet: Türkiye'nin İnternetle Tanışma Kartı
O turuncu logo, o "Hoş Geldiniz!" sayfası... Mynet sadece bir portal değil, Türkiye'nin dijital kamusal alanının ilk meydanıydı.- İlk e-postamız: [email protected] tarzı adreslerle kurduğumuz o "profesyonel" kimlikler
- Oyunlar bölümü: "Bubble Trouble", "Paparazzi", "Mynet Çöküş" gibi flash oyunlarda geçirilen öğlen araları
- E-Kartlar: Doğum günlerinde, bayramlarda birbirimize yolladığımız hareketli, müzikli dijital kartlar. "Tık tık, bak Mynet'ten kartın gelmiş!" heyecanı...
- Chat odaları: "İstanbul18-25" gibi yaş+şehir formatlı odalarda yapılan muhabbetler, ilk flörtler
IRC: Türkiye'nin İlk Anlık Mesajlaşma Ağı
mIRC'nin mavi ekranı, yazılı emojiler- /join #sohbet diyerek girdiğimiz kanallar
- /me dans eder gibi komutlarla yapılan roleplay'ler
- Dalnet, Undernet server savaşları
- "A.s.l.?" (Age, Sex, Location) sorusu ve kreatif cevaplar
İlk Blog Dünyası: Blogcu.com ve "Günlük"ler
"Blog" kelimesinin bile egzotik olduğu dönemler:- Tema seçmek saatler sürerdi (genelde siyah arkaplan + neon yazı)
- "Bugün yine yağmur yağıyor, içim sıkılıyor" tarzı ilk postlar
- "Ziyaretçi defteri" widget'ı ve orada bırakılan "slm siten süper" yorumları
- "En son dinlediğim şarkı" bölümleri (genelde Linkin Park)
Mizah Siteleri: Lagaluga, Komikaze, AlKışlardaYaşıyorum
- Lagaluga.com: O minimalist arayüz, her gün güncellenen 5-10 karikatür için sabırsızlıkla beklemek
- Komikaze: "Komik şeyler"in toplandığı ilk büyük platform
- AlKışlardaYaşıyorum: Videoların yavaş yavaş yüklendiği, izlerken kahkaha attığımız ilk video mizah sitesi
Müzik ve Video Öncesi Çağ: Superonline & Diğerleri
- Superonline forumları: Her şehrin, her okulun, her hobnin ayrı forumu
- Şarkı sözü siteleri: "En güzel aşk şarkıları" listelerini word belgesine kaydetmek
- "Klipler" için sabaha kadar beklemek (şarkı 5dk, yükleme 5 saat!)
Neden Bu Kadar Özledik?
Çünkü o internet sınırlıydı ama sonsuz hissettiriyordu.Çünkü her siteye giriş bir ritüeldi.
Çünkü "çevrimiçi" olmak, "bağlanmak" anlamına geliyordu.
Çünkü herkes meraklı bir kaşifti, tüketim makinesi değil.