Tema düzenleyici

Tarihi Buca Demiryolu

morbyco

Acemi Er
Konu sahibi
Merhaba, bu konuyu Buca demiryolu ile ilgili bilgilerin toplanması ve son hâlini tartışmak için açtım. Konu hakkında bilgisi olan, herhangi bir materyali olan, ilginç bir bilgisi olanları konu altında paylaşmaya davet ediyorum.

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; Konak, Karşıyaka ve Buca tramvay projelerini hayata geçirmek istiyor fakat dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Konak ve Karşıyaka'yı İzBB yapsın, Buca'yı Bakanlık olarak biz yaparız söyleminden dolayı Kocaoğlu projeden Buca'yı çıkarıyor ve o tramvay asla gelmiyor. Dönemin Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç turizm noktası yapmak istiyor fakat onun yerine çok sağ olsun tarihi demiryolunun üstünü 30 bin metreküp beton ile kaplıyor ve bırakıyor. Görkem Duman 2024'te "Projeyi yeniden tasarlayacağız" diyor fakat demekle kalıyor.

Ayrıca Aziz Kocaoğlu'nun "Biz Karşıyaka, Konak ve Buca tramvay proje ihalesine birlikte çıktık. Sonra Ulaştırma bakanlığı bize Buca tramvayını kendilerinin yapacağını söyledi. Burada TCD'nin 1650 metrelik eski hattı var. Öyle olunca biz proje ihalesinden Buca ayağını çıkardık. Keşke çıkartmasaydık. Bugün Bakanlık Buca tramvayını yapmıyor. Biz yapmış olsaydık Karşıyaka ve Konak tramvaylarıyla birlikte temelini atmış olacaktık. Hata yaptık. Bucalı hemşehrilerimizden özür diliyorum." söylemide bulunuyor.

Bakanlık neden bu projeyi umursamadı/gerçekleştirmedi pek bir bilgi bulamadım. Sizlerin bilgisi varsa aydınlatırsanız sevinirim.

Öncelikle başlığı ''tarihi Buca Demiryolu'' olarak düzeltirseniz daha iyi olur

Demiryolunun şuanki hali demiryolu düşmanları tarafından rayları sökülüp sevgi yolu yapılmıştır

şu anlık Tramvay hattına hiç gerek yok bu tarihi demiryolu hattının devamı niteliğinde Üçyol - Fuar İzmir metro hattı var Buca Belediye istasyonu hemen yakınında konumlanıyor

Bucada hem yerel hemde merkezi yöneticiler insanlar ile yıllardır dalga geçmekte yerel seçimler öncesi vaad edilen Tramvay projesi hep siyasi bir malzeme olarak kullanılmış en sonundada yine oy için yürüyüş yoluna çevirilmiştir

2015de seçim öncesi belirsiz nedenlerden ötürü TCDD yolu söktü raylar kaldı belli yerlere Buca-Şirinyer tramvay projesi isimli harita asıldı insanlar umutlandı seçimden sonra kimsenin umrunda olmadı TCDD şu demiryolunu ya büyükşehire devretmeli yada kendisi çalışma yapmalı olmuyor böyle.

hani demiryolu olmasa sadece proje yada fikir olsa tamam ancak haritalar asıldı demiryolu var ne için bekleniyor bunu anlamıyorum para mı yok? ben zannetmiyorum YHTleri saymazsak en çok seferi olan bölge 3. bölge

demirin var mı?
var
keresten var mı?
var
paran var mı?
var
eski tren hattın var mı?
var

ee hala daha neyi bekliyor uab ve tcdd?
bari nasıl olsa bir şey yapacakları yok Tarihi Buca Banliyö Tren İstasyonu restore edilip büyükşehir grand plaza veya buca belediyenin işleteceği deü eğitim fakültesi öğrencilere hitabeden bir lokanta - cafe olarak işletilebilir. böylece istasyon çevresindeki keko ve hırto denen saçma tiplerden arındırılmış olur

özetle bu demiryolu el birliği ile mahvedildi basmane - bornova hattı gibi bir şansı olmadı tamir edilmemiş halde bitik harap halde paslanıp duruyor durduk yere bir anda kapatılıp bir daha kimsenin hiç umrunda olmadı

Belediye tüm parayı normal olarak metroya yatırıyor. Belediye artık her 5 senede bir metro hattı veya uzun bir uzatma açacak şekilde planlama yapıyor. Şu an bakanlıkta onay bekleyen hem M3 hem de körfez uzatması var. Hangisini onaylarlarsa ona başlarlar.

Kısa vadede belediyenin tramvay yapacağını sanmıyorum. Konak Tramvayı dışındaki olan ve planlanan hatların yolcu sayısı olarak belediyenin istediği seviyede olduğunu sanmıyorum.

Geri